Forum Index

Rules | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.
Using this website you agree to cookies in accordance with the current browser settings.

Kupno auta w Belgi, kilka pytań...

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Kupno auta w Belgi, kilka pytań...
Oponeo - Prosta Droga do Nowych Opon
Author
Poziom 1
Poziom 1

Post#1 Post from the author of the topic 07 Jul 2007 13:55   

Kupno auta w Belgi, kilka pytań...

Jak ogólne to może i o tym.

Mam taką sprawe do wszystkich, którzy maja pojecie o temacie.
Planuje kupic uzywane auto w Belgii, podstawowa sprawa jest załatwiona: mam sprzedawce-mam auto;) Dodam ze jest to auto nadal sprawne i w stalym uzytku, z przegladem waznym do stycznia 2008.

Kilka pytan:
- czy moge spisac umowe kupna-sprzedazy na formularzu niemiecko-polskim? (czy w tym wypadku obejdzie sie bez tlumacza? niemiecki co prawda nie jest jezykiem urzedowym w Belgii ale dosc powrzechnie uzywanym-rozumianym)

- jakie papiery powinienim dostac od sprzedajacego? czy to prawda ze jakis różowego koloru brief (ew zaswiadczenie z polsicji o pochodzeniu auta ??), dowód rejestracyjny? (w sensie ten tzw twardy?)

- czy to prawda ze tablice tymczasowe-celne bez wzgledu na wsyztsko kosztuja 250E i tzreba czekac na nie 2 dni?

- czy jest moze taka mozliwosc sprowadzenia auta: zanim Belg je wyrejestruje ja wroce nim do kraju, bez zadnych oplat i strachu przekrocze granice-jescze na aktualnych belgijskich blachach, zostawie je w domu a w drodze powrotnej zabiore tablice (i tak wroce do Belgii i tak)
Czy jest podobnie jak w Poslce ze po zakupie auta moge jezdzic na blachach ok miesiaca-czy moze ze wzgledu na transfer miedzunarodowy ten "przywilej" odpada
Niemniej jesli tak sie nie da, czy moge po prostu przyjechac tym autem do Polski (rzekomo zanim spiszemy umowe i uisczze oplate), jak pisalem pozniej odwiozlbym wlascicielowi blachy a sam na miesjcu w Polsce dokonal reszty fatygi zwiazanej z rejestracja (jak to sie mialoby odnosci do oplaty celnej)???

Z GÓRY SERDECZNIE DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI
pozdrawiam

Moderated by _PREDATOR_:
Caps Lock w temacie/ poprawiłem - regulamin!
Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.
Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 Jul 2007 13:55   

Back to top

jony15
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 07 Jul 2007 20:00   

Re: Kupno auta w Belgi, kilka pytań...

co do umowy w dwóch językach to możesz taką sporządzić i nie trzeba jej tłumaczyć; ja taką miałem ( włosko-polska )
co do magicznego "bref" bez tego nie zarejestrujesz auta w Polsce. Na inne pytań nie znam odpowiedzi kupiłem auto od pośrednika i oprócz "bref - a" dostałem jeszcze jeden papierek; w zasadzie do dzisiaj nie wiem co to jest za papier. koszt całości ( przerejstrowanie ) to ok 1500zł.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic773910.html

Moderated by _PREDATOR_:
Nowe zdanie rozpoczynamy wielką literą!

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Kupno auta w Belgi, kilka pytań...
Page 1 of 1
Similar topics
Remont instalacji CO - kilka pytań (7)
ciekły azot... ? kilka pytań ;) (20)
Termoformierka , kilka pytań. (1)
Kupno auta bez OC i sprzedaż, problem z ubezpieczycielem (2)
Kupno motoruauta - NIP (4)
Kupno auta, a ubezpieczenie OC (10)
Kupno auta po stłuczce (8)
Kilka pytań z prawa i BHP. (8)
OC, AC, rejestracja pojazdu... Kilka pytań (27)
Domowe PCB - kilka pytań (10)

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Widgets and banners || Contact

Page generation time: 0.141 seconds

elektroda.pl topic RSS feed