FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sposób rysowania schematów

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Sposób rysowania schematów
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 30 Oct 2003 16:05   

Sposób rysowania schematów

Witam

Mam następujące pytanie dotyczące sposobu rysowania schematów układów sterowania, a konkretnie sposobu rysowania zestyków. Problem mam z łańcuchem awaryjnym - w jego skład wchodzą styki np. wyłaczników M250. Styki są typu NO więc powinny być rysowane jako NO. W większości schematów jakie miałem w rękach taki styk jest rysowany jako styk NC i patrząc ogólnie na całą gałąź łańcucha awaryjnego widać od razu, że cała gałąź ma być zwarta.
I co Wy na to?????? Jak rysować: zgodnie z rzeczywistym typem zestyku czy zgodnie z jego funkcją w układzie sterowania.

pozdrawiam
provayder
Back to top

oldking
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 30 Oct 2003 21:11   

Witam

Z tego co mnie nauczono styki na schematach ZAWSZE rysuje się w stanie beznapięciowym (spoczynkowym).
Jak w takiej sytuacji styk jest otwarty to rysujemy otwarty NO, i odwrotnie dla NZ.
W układach w których występuje kilka tysięcy styków, jak przeanalizowac działanie układu każdy by się pogubił co zamknięte a co otwarte.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Oct 2003 21:11   

Back to top

fachman
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 30 Oct 2003 21:21   

Nie rysuje się tak ani tak. Powinno się rysować dokładnie tak w jakim stanie się znajdują w stanie gotowości do rozpoczęcia cyklu pracy (jeśli na schemacie nie podano inaczej).
Back to top

oldking
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 30 Oct 2003 21:39   

Witam

"fachman" - dokładnie tak napisałem tylko inaczej -w stanie spoczynku to znaczy nie "uruchomione".
Back to top

ACULA
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 30 Oct 2003 21:43   

Re: Sposób rysowania schematów

wg mnie w stanie spoczynku a nie uruchomione(bez napięcia) to nie jest to samo, w stanie spoczynku może zasilać niektóre obwody
Back to top

fachman
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 30 Oct 2003 21:48   

-->Oldking
ty to napisałeś w gwarze śląskiej a ja w białostockiej ;) dobrze jest, odpowiedź do tematu jest chyba wyczerpująca
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Oct 2003 21:48   

Back to top

provayder
Poziom 12
Poziom 12

Post#7 Post from the author of the topic 31 Oct 2003 18:06   

fachman wrote:
(ciach...)
odpowiedź do tematu jest chyba wyczerpująca

Mimo wszystko czuje pewien niedosyt informacji :) Rysowanie zestyków elementów typu stycznik, przekaźnik nie jest problemem. Co ze stykami pomocniczymi elementów typu wyłacznik termiczny, wyłacznik silnikowy M250 których stan pracy ustala się ręcznie, albo 0 (OFF) albo 1 (ON). Jaki dla tych elementów jest stan spoczynku?????

pozdrawiam
provayder
Back to top

fachman
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 31 Oct 2003 18:41   

Dla wyłącznika termicznego normalnie styki zwarte
dla wyłącznika silnikowego przy sterowaniu dodatkowym stycznikiem są zwarte ale gdy ten sam wyłącznik służy do sterowania ręcznego rysujesz już rozwarte. W tym rysunku więcej jest zwyczajów niż zasad, czasami pewne żeczy wręcz wymusza WSCAD, bo pewno tego używasz.
Back to top

roks
Poziom 18
Poziom 18

Post#9 31 Oct 2003 22:33   

Sprawa jest prosta ->tak by się wydawało :) jednak spotkałem sie z wieloma wersjami rysowania tak naprawdę jednego styku np. NO.
I przy rysowaniu przyjołem następujące zasady :
1. bez napięcia - tzn. stan styku , który jest zależny od podania napięcia zasilania na rozdzielnicę jest na schemacie zaznaczony jako NO
2. Stan przycisku , który jest zależny od siły nacisku operatora ->jak bez napięcia -> dopóki nie przycisnąć to jest NO.
3. Termik -> (przekaźnik termiczny ) w stanie zimnym ( bez wyzwolenia ) styk w stanie jakim jest . czyli dopóki się nie nagrzeje a ma taką możliwośc tylko jak układ pracuje w typowym zastosowaniu! , jako styk NZ (normalnie zwarty)
Na pytanie o styk pomocniczy wyłącznika silnkowego np. M250 odpowiedź powinna brzmieć -> jak bez napięcia i jako , że załącza się go ręcznie jak przycisk -> styk NO jest NO w pozycji wyłącznik wyłączony i tyle.
W razie potrzeby jestem w stanie pogrzebać po normach i polskich i europejskich jednak zasada , którą się należy kierować jast jedna i dotyczy rysowania schematów automatyki :
powinny być jasne dla serwisantów w " sposób zrozumiały i pozwalający na szybką diagnostykę układu sterowania".
Back to top

fachman
Poziom 22
Poziom 22

Post#10 31 Oct 2003 22:41   

Wyłącznik silnikowy w układach AP nie jest wyzwalany ręcznie lecz za pomocą dodatkowego szeregowego stycznika. Daje się go jako zabezpieczenie termiczne a jego manualny wyłącznik służy do fizycznego odłączenia silnika.
Jeśli w prostym układzie sterowania jest on przestetrowywany ręcznie to wtedy dopier jest tak jak pisze -->Roks.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Oct 2003 22:41   

Back to top

roks
Poziom 18
Poziom 18

Post#11 31 Oct 2003 23:35   

fachman wrote:
Wyłącznik silnikowy w układach AP nie jest wyzwalany ręcznie lecz za pomocą dodatkowego szeregowego stycznika. Daje się go jako zabezpieczenie termiczne a jego manualny wyłącznik służy do fizycznego odłączenia silnika.
Jeśli w prostym układzie sterowania jest on przestetrowywany ręcznie to wtedy dopier jest tak jak pisze -->Roks.

I tu nie zgodziłbym się z "fachman" oczywiście wyłącznik silnikowy nie jest "wyzwalany ręcznie" -> jest wyzwalany poprzez zawarty wyzwalacz przeciążeniowy, zwarciowy . Jednak jedyną możliwością załączenia w przypadku podania napięcia lub sytuacji po właśnie " wyzwoleniu" jest wciśnięcie lub przełączenie na pozycję "1" poprzez opearatora .
PS. Abstrachuję od sytuacji kiedy M250 ma napęd sinkowy ( ale nie miałem jeszcze z takim przypadkiem do czynienia).
Back to top

falowniki.com
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 04 Nov 2003 23:29   

Szanowni Panowie!

na wszystko sa normy ! zarowno nasze PN jak i DIN czy EU "mowia" to samo,
tak jak pisali poprzednicy wszystkie styki rysujemy w pozycji "beznapieciowej" i "nie zadzialane"
nie zadzialane te ktore sa uruchamiane np. elektromechanicznie, styczniki, wybijaki, przekazniki etc... w przypadku klasycznego ukaldu elektrycznego do obwodow zabezpieczen i bezpieczenstwa uzywamy stykow NC (ale w przypadku polaczenia ich ze sterownikami moga byc NC lub NO) zalecane jest stosowanie NC. W przypadku wylacznikow silnkowych i przek. termicznych do zabezpieczania uzywamy tylko i wylacznie NC rysujemy je w pozycji nie zadzialanej pokretlo lub przyciski w wylaczniku nie sluza tylko do wylaczania wyl. silnkowego ale GLOWNIE do zalaczania po zadzialaniu! Kazdy silnk wg. norm powinien miec tzw. wylacznik serwisowy znajdujacy sie nie dalej jak 1m od silnka (zazwyczaj jest to 3-biegunowy wylacznik o odpowiedniej wartosci A) i ten to wylczanik sluzy do wylaczenia silnkow do celow serwisowych..
pozdrawiam
Back to top

king2002
Poziom 6
Poziom 6

Post#13 08 Jul 2007 17:17   

Pozycje zestyków rysuje się w pozycji gdy nie jest podłączone napięcie do cewki przekaźnika. Jeżeli styk przekaźnika jest NO to rysujemy go jako NO, jeśli NZ to jako NZ.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Sposób rysowania schematów
Page 1 of 1
Similar topics
Oprogramowanie CAD do rysowania schematów elektrycznych (15)
program do rysowania schematów obwodowych automatyzacji (18)
Szukam programu do rysowania schematów elektrycznych (9)
Program do projektowania/rysowania schematów el/automatyki (16)
Program komputerowy do rysowania schematów elektrycznych?? (1)
jaki program do rysowania schematów wybrać (29)
Potrzebuje programu do rysowania schematów. (5)
Standardy rysowania schematów (5)
program do rysowania schematów?? (5)

Page generation time: 0.102 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed