Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zailanie silnika 3 fazowego z 1 fazy


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Zailanie silnika 3 fazowego z 1 fazy
Autor
Wiadomość
wosiekpl
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Paź 2002
Posty: 525
Miasto: Toledo

Post#1 Post autora tematu 09 Lip 2007 20:19   

Zailanie silnika 3 fazowego z 1 fazy


Witam serdecznie

Wiem ze temat ten byl juz wielokrotnie poruszany i czytajac wiele wypowiedzi na tym forum znalazlem taki oto uklad do zasilania silnika 3 fazowego z 1 fazy. Wlasnie jestem w trakcie budowy tego ukladu ktorego schemat zalaczam ponizej. Jest to uklad ktory ma zastapic kondensator rozuchowy i w zwiazku z tym mam pytanie. Do czego sluzy potencjometr P7 ktory jest tam zastosowany. Czytajac na forum dowiedzialem sie ze nalezy tak dobierac kondensator aby prad plynacy w uzwojeniu gdzie on jest podlaczony byl mniejwiecej taki sam jak w pozostalych. Gdyby silnik mial klopoty z ruszeniem to mozna na czas rozruchu dolaczyc dodatkowye kondensator ktory po nabraniu predkosci przez silnik nalzey odlaczyc. Ja posiadam dosc stary ( wiekowy ) silnik 110/220V 0,75kW do ktorego dolaczylem najpierw kondensator 10 mikro , pozniej zwiekszylem do 18 mikro a teraz mam zamiar dolaczyc nastepny o wartosci 35 mikro.
Z wyliczen powinienem zastosowac kondensator ok 52 mikro ale takiego nie posiadam. Dlatego tez postanowilem zrobic ten uklad. Tak wiec teraz powracam do tematu potencjometra , do czego on sluzy. Czy moze do ustawienia wartosci pradu jaki ma plynac w uzwojeniu ?
Tak przy okazji moze moderator tego nie wykasuje , mam takie diody i tyrystor do zastosowania , diody to IR40HF1200 ( 40A 1200V ) ktorych dane znalazlem w internecie. Drugie to firmy SILTECH DR70-12 ale nie wiem jakie maja parametry ( moze 70A 1200 V ? ) i tyrystor ktorego tez nie znalazlem w internecie a pisze na nim tak CS16-14 io2.
Tak wiec prosze o porade odnosnie potencjometru jak i elementow.
Pozdrawiam
Wosiekpl

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Lip 2007 20:19   





Powrót do góry
   
zdzislaw111
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 17 Sty 2004
Posty: 663
Miasto: Puławy

Post#2 09 Lip 2007 20:54   

Re: Zailanie silnika 3 fazowego z 1 fazy


R7 i C1 to element stałej czasowej ,powodującej przesunięcie fazowe prądu w dodatkowym uzwojeniu silnika . Prąd płynący w drugim uzwojeniu zależy od w/w przesunięcia oraz parametrów uzwojenia.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
KACZOREK
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 384
Miasto: cHOSZCZNO

Post#3 09 Lip 2007 20:56   

Re: Zailanie silnika 3 fazowego z 1 fazy


po co tyle kombinować i efekt może być mierny.przecież prościej jest zastosować kondensator o wartości jak wyżej. a jeśli takiego nie masz to połącz te które masz równolegle 35+18 i wyjdzie ci tyle ile akurat potrzeba z tym że przy podłączeniu silnika trójfazowego na jedną fazę należy uzwojenie silnika przełączyć w trójkąt bo inaczej może wcale nie ruszyć a jak już ruszy to będzie bardzo słabiutki. dobrze też jest dołożyć dodatkowy kondensator na czas rozruchu

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
bodzio18
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 131
Miasto: siewierz

Post#4 09 Lip 2007 21:03   

Re: Zailanie silnika 3 fazowego z 1 fazy


ale jeżeli masz mieć kondensator o pojemności 52 mikro a nie posiadasz takiego, lecz posiadasz kondensatory 10,18i35 mokro to poprostu połącz ruwnolegle 18i35 mikro co w sumie da to 53 mikro i według mnie nie ma sensu nic kombinować i kolega ma racje nie ma poco kombinować

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Lip 2007 21:03   





Powrót do góry
   
wosiekpl
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Paź 2002
Posty: 525
Miasto: Toledo

Post#5 Post autora tematu 09 Lip 2007 21:07   

Re: Zailanie silnika 3 fazowego z 1 fazy


Witam
Dzieki za odpowiedzi , myslalem o tym ukladzie elektronicznym bo wydaje mi sie bardziej elegancki a takze chialem poeksperymentowac. Wracajac do kondensatorow to mam od pralki 10 mikr , od klimatyzacji 35 mikro i od swietlowek ( te nie wiem czy nadaja sie jako rozrochowe ) 4 mikro 2 szt. Dlatego tez chcialem zrobic uklad elektroiczny aby nie obwieszac silnika tyloma kondensatorami.
Pozdrawiam
Wosiekpl

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Lip 2007 21:07   





Powrót do góry
   
bodzio18
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 131
Miasto: siewierz

Post#6 09 Lip 2007 21:10   

Re: Zailanie silnika 3 fazowego z 1 fazy


każdy kondensator ma daną pojemność i nie jest istotne czy on był w pralce czy w świetlówce

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
wosiekpl
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Paź 2002
Posty: 525
Miasto: Toledo

Post#7 Post autora tematu 16 Lip 2007 04:02   

Re: Zailanie silnika 3 fazowego z 1 fazy


Witam
Ponownie powracam do sprawy zasilania tego silnika bowiem zastosowany uklad nie dziala. Poczatkowo myslalem ze silnik ten to silnik z zasilaniu trojfazowym 110/220V ale po jego obejzeniu okazalo sie ze jest to silnik zasilany z pojedynczej fazy. Po zmierzeniu uzwojen okazalo sie ze dwa maja po 3,3 Ohm i jedno 6,0 Ohm.
Oto dane jakie spisalem z tabliczki znamionowej:

110/220 V 6,8/3,4 A 1/3 CV 1420 obr/min 50 Hz

i co wazne pisze ze jest to silnik jednofazowy. Brak danych jaki powinien byc kondensator a z moich obliczen wynika ze jakies 28-30 mikro

Jak widac jest to dosc nietypowy silnik , dolaczam rysunek uzwojen proszac o porade jak go podlaczyc.
Pozdrawiam
Wosiekpl

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Lip 2007 04:02   





Powrót do góry
   
wosiekpl
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Paź 2002
Posty: 525
Miasto: Toledo

Post#8 Post autora tematu 16 Lip 2007 16:06   

Re: Zailanie silnika 3 fazowego z 1 fazy


Witam
Dzis w pracy probowalem zastosowac uklad elektroniczny zamiast kondensatora do silnika 220/380 V ale nie zadzialal. Rotor silnika nie obracal sie a silnik jedynie buczal. W uzwojeniu zasilanym z sieci 220 V plynal prad ok 9 A zas w zasilanym z kondensatora 0. Silnik byl niewielkiej mocy , teraz nie pamietam dokladnie ale maial chyba 0,37 Kw.Teraz po poludniu postaram sie sprawdzic ten uklas jeszcze raz moze jest cos zle wlutowane.

Pozdrawiam
Wosiekpl

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
wosiekpl
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Paź 2002
Posty: 525
Miasto: Toledo

Post#9 Post autora tematu 22 Lip 2007 23:52   

Re: Zasilanie silnika 3 fazowego z 1 fazy


Witam ponownie.
Tak jak pisalem we wczesniejszym liscie silnik nie dzila tak jak powinien i przegladajac internet znalazlem taki oto schemat i ciekaw jestem co o nim sadzicie. Tak jak pisalem wczesniej silnik ma dwa uzwojenia po 3,3 ohma i jedno co ma 6 ohm. Tutaj rodzi sie wiec pytanie czy silnik zasilic napieciem 230V podlaczajac do uzwojen 3,3 + 3,3 ohma i kondensator do 6 ohma czy tez podlaczyc zasilanie do 3,3 + 6 ohma i kondensator do 3. Moze niezbyt dobrze to opisuje ale mam schemat ukladu tylko nie wiem jak moge wkleic numer z rezystencia uzwojen.
Oto schemat jaki znalazlem

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
zdzislaw111
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 17 Sty 2004
Posty: 663
Miasto: Puławy

Post#10 27 Lip 2007 00:08   

Re: Zailanie silnika 3 fazowego z 1 fazy


Witam. Nie było mnie na forum bo dwa tygodnie urlopowałem. Z tego co piszesz to silnik nie wymaga kondensatora , a jedynie specjalnego wyłącznika odśrodkowego ,który po osiągnięciu określonych obrotów odłącza uzwojenie rozruchowe . Silnik możesz uruchomić ręcznie podłączając obydwa uzwonenia jak na rysunku ., a po starcie odłącz uzwojenie jak na rysunku.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Zailanie silnika 3 fazowego z 1 fazy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
zasilanie silnika 3-fazowego z 1-fazy (6)
zasilanie silnika 1 fazowego z 3 fazowego falownika ??? (7)
Przyłączenie silnika 1-fazowego do falownika 3-fazowego. (8)
Podłączenie 1 fazy do licznika 3-fazowego (4)
Sterowanie silnika 3-fazowego (2)
regulator silnika 3-fazowego (4)
podłączenie silnika 3 fazowego (7)
zabezpieczenie silnika 3 fazowego (1)
Przezwajanie silnika 1-fazowego (6)
sterowanie silnika 3-fazowego (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl temat RSS