Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Zabezpieczenie silnika jednofazowego


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Zabezpieczenie silnika jednofazowego Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
invx
Poziom 20
Poziom 20
Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 964
Pomógł: 17
Ocena postów: 12
invx
Poziom 20
Post#1 10 Lip 2007 16:30  Autor tematu   

Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Czym zabezpieczyć silnik jednofazowy 1.1KV do pompy hydroforowej ?

Ze starego silnika 3 fazowego, pozostał termik 16A, nie taki na szynę - ale we wlasnej obudowie, z dwoma przyciskami, którymi można było wyłączyć, albo wlączyć silnik.
Czy można przez styki tego termika puscic poprostu jedna faze ? - czy to ma sens ?

a moze zwyklego "S" - 12A klasy C ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Studzieniec
Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1831
Pomógł: 145
Ocena postów: 26
Arturo2005
Poziom 22
Post#2 10 Lip 2007 16:35Pomocny post    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Hmm... 12 A to raczej nie kupisz :) Jedna faza podłączona przez termik jak najbardziej ma sens.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
invx
Poziom 20
Poziom 20
Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 964
Pomógł: 17
Ocena postów: 12
invx
Poziom 20
Post#3 10 Lip 2007 16:39  Autor tematu   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


hmm tak strzelilem te 12 :P

to czy procz termika jakis wylacznik typu "s" ?

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
MARIUSZ R
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Ozorków
Dołączył: 19 Paź 2006
Posty: 924
Pomógł: 77
Ocena postów: 24
MARIUSZ R
Poziom 20
Post#4 10 Lip 2007 17:08Pomocny post    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


12 amper dla silnika 1100 wat? Dobrze to obliczyłeś?

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
slawek1111
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Kluczbork
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 813
Pomógł: 77
Ocena postów: 2
slawek1111
Poziom 20
Post#5 10 Lip 2007 20:03Pomocny post    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Możesz zastosować zabezpieczenie typu Biwts 6A,lub S191 o charakterystyce B.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Topolski Mirosław
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Świętokrzyskie
Dołączył: 08 Mar 2005
Posty: 2262
Pomógł: 157
Ocena postów: 32
Topolski Mirosław
Poziom 22
Post#6 10 Lip 2007 20:13Pomocny post    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


slawek1111 napisał:
Możesz zastosować zabezpieczenie typu Biwts 6A,lub S191 o charakterystyce B.

Czy na pewno wiesz o czym piszesz?Jest bardzo duża różnica w poborze prądu przez silnik jednofazowy a trójfazowy(tej samej mocy),a koledze chodzi o silnik jednofazowy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
slawek1111
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Kluczbork
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 813
Pomógł: 77
Ocena postów: 2
slawek1111
Poziom 20
Post#7 10 Lip 2007 20:23    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Topolski Mirosław napisał:
slawek1111 napisał:
Możesz zastosować zabezpieczenie typu Biwts 6A,lub S191 o charakterystyce B.

Czy na pewno wiesz o czym piszesz?Jest bardzo duża różnica w poborze prądu przez silnik jednofazowy a trójfazowy(tej samej mocy),a koledze chodzi o silnik jednofazowy.

To może ty byś coś zaproponował z przyjemnością bym czegoś się dowiedział.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
12robert12
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Kraków-Katowice
Dołączył: 15 Lut 2003
Posty: 939
Pomógł: 102
Ocena postów: 8
12robert12
Poziom 20
Post#8 10 Lip 2007 21:59Pomocny post    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Od kiedy silnik jednofazowy o mocy 1.1 kW ma prąd 16A ???

jeśli jest przycisk włącz-wyłącz to jest to wyłącznik silnikowy. ten stary się nie nadaje.

Prąd tego silnika to ok. 6A, trzeba odczytac z tabliczki - pisze na niej pobór prądu.
Wyłączniki silnikowe są w zakresach od 4-6.3A i 6.3-10A, więc musisz odczytac pobór prądu z tabliczki. najprawdopodobniej miesci sie w zakresie 4-6.3A.

W przypadku silnika jednofazowego musisz jak na rysunku. szeregowo połączyć wszystkie tory w nim. Bo inaczej nigdy nie zadziała! a ten który posiadasz napewno nie nadaje do tego silnika (za duzy zakres)

Panowie charakterystyka B nie jest do zabezpieczania silników i elementów indukcyjnych! do nich jest C lub przy ciężkich rozruchach D, ale w przypadku -> INVX powinien być S301 o charakterystyce C.

Dobezbieczać ?? zależy czy producent wyłącznika zaleca jego dobezpieczenie.

Polecam zabezpieczenie silnika wyłącznikiem silnikowym, chyba że chcesz co pewien czas oddawać go do przewinięcia. Wyłącznik nadprądowy typu S nie będzie w pełni chronił silnika (chodzi o przeciążenia)

Podrawiam :)

Załączniki:

Oceń post: + +2 -
Powrót do góry
invx
Poziom 20
Poziom 20
Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 964
Pomógł: 17
Ocena postów: 12
invx
Poziom 20
Post#9 10 Lip 2007 22:07  Autor tematu   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


ok, a czy ten wylacznik silnikowy przy silniku jednofazowym musi miec tory tak polaczone jak na rys wyzej, czy mozna po jednej stronie i po drugiej zmostkować 3 tory w jeden ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
filip.s
Poziom 20
Poziom 20
Dołączył: 30 Cze 2003
Posty: 818
Pomógł: 49
Ocena postów: 7
filip.s
Poziom 20
Post#10 11 Lip 2007 01:08Pomocny post    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


musi być połączone tak jak na rysunku po lewej stronie, czyli musi przechodzić przez wszystkie tory.

Pozdrawiam!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Topolski Mirosław
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Świętokrzyskie
Dołączył: 08 Mar 2005
Posty: 2262
Pomógł: 157
Ocena postów: 32
Topolski Mirosław
Poziom 22
Post#11 11 Lip 2007 13:06    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


slawek1111 napisał:
Topolski Mirosław napisał:
slawek1111 napisał:
Możesz zastosować zabezpieczenie typu Biwts 6A,lub S191 o charakterystyce B.

Czy na pewno wiesz o czym piszesz?Jest bardzo duża różnica w poborze prądu przez silnik jednofazowy a trójfazowy(tej samej mocy),a koledze chodzi o silnik jednofazowy.

To może ty byś coś zaproponował z przyjemnością bym czegoś się dowiedział.

Jeśli tylko kol.invx poda dane silnika,bo od tego trzeba chyba zacząć .Trudno podać zabezpieczenie,gdy nie jest znany prąd silnika(chyba nikt nie dysponuje szklaną kulą).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
invx
Poziom 20
Poziom 20
Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 964
Pomógł: 17
Ocena postów: 12
invx
Poziom 20
Post#12 11 Lip 2007 14:09  Autor tematu   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


1.1KV
7.1 A

Do tej pory był tam wyłącznik silnikowy 2,5 - 4,5 A

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ANDYW6
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: białystok
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 638
Pomógł: 39
Ocena postów: 9
ANDYW6
Poziom 19
Post#13 11 Lip 2007 18:31Pomocny post    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


1,1KW a nie KV, a termik nastaw na 8A.Jeśli będzie wybijać przy rozruchu to troszkę zwiększ.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
invx
Poziom 20
Poziom 20
Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 964
Pomógł: 17
Ocena postów: 12
invx
Poziom 20
Post#14 11 Lip 2007 21:51  Autor tematu   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


termik - czyli wyłącznik silnikowy ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Studzieniec
Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1831
Pomógł: 145
Ocena postów: 26
Arturo2005
Poziom 22
Post#15 11 Lip 2007 23:47Pomocny post    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Wyłącznik termiczny
Zabezpieczenie silnika jednofazowego

Wyłącznik silnikowy
Zabezpieczenie silnika jednofazowego

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
invx
Poziom 20
Poziom 20
Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 964
Pomógł: 17
Ocena postów: 12
invx
Poziom 20
Post#16 12 Lip 2007 14:40  Autor tematu   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


a wylacznik silnikowy na ile nastawic ??
- bo on tez ma regulacje A

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ANDYW6
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: białystok
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 638
Pomógł: 39
Ocena postów: 9
ANDYW6
Poziom 19
Post#17 12 Lip 2007 17:39Pomocny post    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Termik stosujesz przy sterowaniu stycznikiem,jeśli zalączasz silnik bezpośrednio wyłącznikiem ciśnieniowym to stosujesz wyłącznik silnikowy.Prąd nastawiasz w obu przypadkach taki sam.Osobiście polecam sterowanie stycznikiem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
karol99
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Wołomin
Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 99
Pomógł: 5
Ocena postów: 1
karol99
Poziom 12
Post#18 12 Lip 2007 18:07Pomocny post    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Jeśli zmostkujesz ten wyłącznik to prąd sie rozbije na trzy termiki i nic z tego nie będzie. ( Pierwsze prawo Kirhoffa) Proponuje puścić fazę jednym torem a zero drugim , trzeci wolny.
Wyłącznik nastawiasz na prąd znamianowy silnika zczytany z tabliczki silnika.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ANDYW6
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: białystok
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 638
Pomógł: 39
Ocena postów: 9
ANDYW6
Poziom 19
Post#19 12 Lip 2007 19:28Pomocny post    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Amperaż nastawia się 1,1 prądu znamionowego , a w przypadku hydrofora nieco więcej.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
atlantel
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Świecie
Dołączył: 26 Cze 2005
Posty: 1065
Pomógł: 109
Ocena postów: 14
atlantel
Poziom 20
Post#20 12 Lip 2007 19:43Pomocny post    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Witam!
Kolego karol99 nie masz racji patrz uważnie na rysunek 12robert12 to jest połączenie szeregowe!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Studzieniec
Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1831
Pomógł: 145
Ocena postów: 26
Arturo2005
Poziom 22
Post#21 14 Lip 2007 23:59    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Nie widze sensu podłączac wszystkich trzech faz szeregowo. Przez jedną faze popłynie taki sam prad.

Załączniki:

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
12robert12
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Kraków-Katowice
Dołączył: 15 Lut 2003
Posty: 939
Pomógł: 102
Ocena postów: 8
12robert12
Poziom 20
Post#22 17 Lip 2007 21:26    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


:arrow: Arturo2005

Cytat:
Nie widze sensu podłączac wszystkich trzech faz szeregowo. Przez jedną faze popłynie taki sam prad.


nie będzie działał prawidłowo muszą być połączone szeregowo... Tak zalecaja producenci i nie ma co wymyślać!!!

Pozdrawiam :D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ppr
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 18 Maj 2004
Posty: 443
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
ppr
Poziom 17
Post#23 20 Lip 2007 15:52    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Witam


dla silnika o mocy 1,1kW i dla napiecia zasilania 250v przy cos f 0, 98
nastawa termiczna powinna wynosić 4,3 - 4,8A







Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
invx
Poziom 20
Poziom 20
Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 964
Pomógł: 17
Ocena postów: 12
invx
Poziom 20
Post#24 20 Lip 2007 18:51  Autor tematu   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


ppr - a z czego to policzyles ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Studzieniec
Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1831
Pomógł: 145
Ocena postów: 26
Arturo2005
Poziom 22
Post#25 20 Lip 2007 19:40    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


A może coś takiego? http://www.fanox.pl/ (Przekaźnik PS)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
modlinp
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: bialystok
Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 123
Pomógł: 7
Ocena postów: 1
modlinp
Poziom 13
Post#26 01 Cze 2008 08:44    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Co do nastaw termika w układzie hydrofora ja u siebie w domu nastawiłem prąd termika dużo poniżej prądu znamionowego silnika. Pomierzyłem prądy jakie pobiera silnik w czasie pracy z pompą i ustawiłem wartość trochę większą niż prąd pobierany przez układ w czasie normalnej pracy, dzięki temu uzyskałem dodatkowe zabezpieczenie przed zanikiem napięcia. To jest dobry sposób tylko do użytku prywatnego. Maksymalnie termik powinno się nastawić do 10% powyżej prądu znamionowego silnika, ale ostatnio mówi się o 5% ponad wartość znamionową a nawet wartość równą prądu znamionowego.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
gregor50+
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: "k.Opola"
Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 302
Pomógł: 13
Ocena postów: 4
gregor50+
Poziom 16
Post#27 01 Cze 2008 20:23    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Ja dokładnie zrobiłem tak samo.Jak kolega Modlinp.A poza tym ustawia się wyłączniki silnikowe na 100 % prądu znamionowego dlatego że nowe silniki nie mają rezerw(moja interpretacja), są projektowane na styk.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
weld
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Warszawa
Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 38
Ocena postów: 4
weld
Poziom 9
Post#28 12 Wrz 2008 00:41    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


a jaka jest tak naprawdę róznica pomiedzy wyłącznikiem silnikowym a wyłącznikiem termicznym
czy ten wyłącznik silnikowy
www.moeller.pl/Documentation/Poradniki/SB0601_P.pdf
nie jest wyłącznikiem termicznym ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
zbynio71
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: wadowice
Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 5
Ocena postów: 1
zbynio71
Poziom 3
Post#29 16 Lut 2010 09:18    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


A jaką wartość natężenia ustawić dla silnika jednofazowego o mocy 3kW ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wola
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 744
Pomógł: 63
Ocena postów: 13
wola
Poziom 19
Post#30 20 Lut 2010 12:44    

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


zbynio71 napisał:
A jaką wartość natężenia ustawić dla silnika jednofazowego o mocy 3kW ?

Witam. Na tabliczce znamionowej jest podana wielkość natężenia prądu. Ustaw na tę wartość.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Zabezpieczenie silnika jednofazowego 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Jak dobrac zabezpieczenie termiczne silnika jednofazowego (16)
Zabezpieczenie silnika jednofazowego przed zbyt długą pracą (7)
falownik do silnika jednofazowego (1)
Sterowanie silnika jednofazowego (4)
regulacja silnika jednofazowego z PC (5)
Przewijanie silnika jednofazowego. (3)
Rewersowanie silnika jednofazowego. (3)
podłączenie silnika jednofazowego (2)
Rozruch silnika jednofazowego (11)
Obroty silnika jednofazowego (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl temat RSS