Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Zabezpieczenie silnika jednofazowego
Autor
Wiadomość
invx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 965

Post#1 Post autora tematu 10 Lip 2007 16:30   

Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Czym zabezpieczyć silnik jednofazowy 1.1KV do pompy hydroforowej ?

Ze starego silnika 3 fazowego, pozostał termik 16A, nie taki na szynę - ale we wlasnej obudowie, z dwoma przyciskami, którymi można było wyłączyć, albo wlączyć silnik.
Czy można przez styki tego termika puscic poprostu jedna faze ? - czy to ma sens ?

a moze zwyklego "S" - 12A klasy C ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Lip 2007 16:30   





Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1834
Miasto: Studzieniec

Post#2 10 Lip 2007 16:35pomocny post - solucja   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Hmm... 12 A to raczej nie kupisz :) Jedna faza podłączona przez termik jak najbardziej ma sens.
Powrót do góry
   
invx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 965

Post#3 Post autora tematu 10 Lip 2007 16:39   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


hmm tak strzelilem te 12 :P

to czy procz termika jakis wylacznik typu "s" ?
Powrót do góry
   
MARIUSZ R
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 19 Paź 2006
Posty: 807
Miasto: Ozorków

Post#4 10 Lip 2007 17:08pomocny post - solucja   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


12 amper dla silnika 1100 wat? Dobrze to obliczyłeś?
Powrót do góry
   
slawek1111
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 802
Miasto: Kluczbork

Post#5 10 Lip 2007 20:03pomocny post - solucja   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Możesz zastosować zabezpieczenie typu Biwts 6A,lub S191 o charakterystyce B.
Powrót do góry
   
Topolski Mirosław
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Mar 2005
Posty: 2114
Miasto: Świętokrzyskie

Post#6 10 Lip 2007 20:13pomocny post - solucja   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


slawek1111 napisał:
Możesz zastosować zabezpieczenie typu Biwts 6A,lub S191 o charakterystyce B.

Czy na pewno wiesz o czym piszesz?Jest bardzo duża różnica w poborze prądu przez silnik jednofazowy a trójfazowy(tej samej mocy),a koledze chodzi o silnik jednofazowy.
Powrót do góry
   
slawek1111
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 802
Miasto: Kluczbork

Post#7 10 Lip 2007 20:23   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Topolski Mirosław napisał:
slawek1111 napisał:
Możesz zastosować zabezpieczenie typu Biwts 6A,lub S191 o charakterystyce B.

Czy na pewno wiesz o czym piszesz?Jest bardzo duża różnica w poborze prądu przez silnik jednofazowy a trójfazowy(tej samej mocy),a koledze chodzi o silnik jednofazowy.

To może ty byś coś zaproponował z przyjemnością bym czegoś się dowiedział.
Powrót do góry
   
12robert12
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 15 Lut 2003
Posty: 935
Miasto: Kraków-Katowice

Post#8 10 Lip 2007 21:59pomocny post - solucja   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Od kiedy silnik jednofazowy o mocy 1.1 kW ma prąd 16A ???

jeśli jest przycisk włącz-wyłącz to jest to wyłącznik silnikowy. ten stary się nie nadaje.

Prąd tego silnika to ok. 6A, trzeba odczytac z tabliczki - pisze na niej pobór prądu.
Wyłączniki silnikowe są w zakresach od 4-6.3A i 6.3-10A, więc musisz odczytac pobór prądu z tabliczki. najprawdopodobniej miesci sie w zakresie 4-6.3A.

W przypadku silnika jednofazowego musisz jak na rysunku. szeregowo połączyć wszystkie tory w nim. Bo inaczej nigdy nie zadziała! a ten który posiadasz napewno nie nadaje do tego silnika (za duzy zakres)

Panowie charakterystyka B nie jest do zabezpieczania silników i elementów indukcyjnych! do nich jest C lub przy ciężkich rozruchach D, ale w przypadku -> INVX powinien być S301 o charakterystyce C.

Dobezbieczać ?? zależy czy producent wyłącznika zaleca jego dobezpieczenie.

Polecam zabezpieczenie silnika wyłącznikiem silnikowym, chyba że chcesz co pewien czas oddawać go do przewinięcia. Wyłącznik nadprądowy typu S nie będzie w pełni chronił silnika (chodzi o przeciążenia)

Podrawiam :)

Załączniki:
Powrót do góry
   
invx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 965

Post#9 Post autora tematu 10 Lip 2007 22:07   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


ok, a czy ten wylacznik silnikowy przy silniku jednofazowym musi miec tory tak polaczone jak na rys wyzej, czy mozna po jednej stronie i po drugiej zmostkować 3 tory w jeden ?
Powrót do góry
   
filip.s
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 30 Cze 2003
Posty: 816

Post#10 11 Lip 2007 01:08pomocny post - solucja   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


musi być połączone tak jak na rysunku po lewej stronie, czyli musi przechodzić przez wszystkie tory.

Pozdrawiam!
Powrót do góry
   
Topolski Mirosław
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Mar 2005
Posty: 2114
Miasto: Świętokrzyskie

Post#11 11 Lip 2007 13:06   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


slawek1111 napisał:
Topolski Mirosław napisał:
slawek1111 napisał:
Możesz zastosować zabezpieczenie typu Biwts 6A,lub S191 o charakterystyce B.

Czy na pewno wiesz o czym piszesz?Jest bardzo duża różnica w poborze prądu przez silnik jednofazowy a trójfazowy(tej samej mocy),a koledze chodzi o silnik jednofazowy.

To może ty byś coś zaproponował z przyjemnością bym czegoś się dowiedział.

Jeśli tylko kol.invx poda dane silnika,bo od tego trzeba chyba zacząć .Trudno podać zabezpieczenie,gdy nie jest znany prąd silnika(chyba nikt nie dysponuje szklaną kulą).
Powrót do góry
   
invx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 965

Post#12 Post autora tematu 11 Lip 2007 14:09   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


1.1KV
7.1 A

Do tej pory był tam wyłącznik silnikowy 2,5 - 4,5 A
Powrót do góry
   
ANDYW6
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 634
Miasto: białystok

Post#13 11 Lip 2007 18:31pomocny post - solucja   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


1,1KW a nie KV, a termik nastaw na 8A.Jeśli będzie wybijać przy rozruchu to troszkę zwiększ.
Powrót do góry
   
invx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 965

Post#14 Post autora tematu 11 Lip 2007 21:51   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


termik - czyli wyłącznik silnikowy ?
Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1834
Miasto: Studzieniec

Post#15 11 Lip 2007 23:47pomocny post - solucja   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Wyłącznik termiczny
Zabezpieczenie silnika jednofazowego

Wyłącznik silnikowy
Zabezpieczenie silnika jednofazowego
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Lip 2007 23:47pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
invx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 965

Post#16 Post autora tematu 12 Lip 2007 14:40   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


a wylacznik silnikowy na ile nastawic ??
- bo on tez ma regulacje A
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Lip 2007 14:40   





Powrót do góry
   
ANDYW6
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 634
Miasto: białystok

Post#17 12 Lip 2007 17:39pomocny post - solucja   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Termik stosujesz przy sterowaniu stycznikiem,jeśli zalączasz silnik bezpośrednio wyłącznikiem ciśnieniowym to stosujesz wyłącznik silnikowy.Prąd nastawiasz w obu przypadkach taki sam.Osobiście polecam sterowanie stycznikiem.
Powrót do góry
   
karol99
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 98
Miasto: Wołomin

Post#18 12 Lip 2007 18:07pomocny post - solucja   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Jeśli zmostkujesz ten wyłącznik to prąd sie rozbije na trzy termiki i nic z tego nie będzie. ( Pierwsze prawo Kirhoffa) Proponuje puścić fazę jednym torem a zero drugim , trzeci wolny.
Wyłącznik nastawiasz na prąd znamianowy silnika zczytany z tabliczki silnika.
Powrót do góry
   
ANDYW6
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 634
Miasto: białystok

Post#19 12 Lip 2007 19:28pomocny post - solucja   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Amperaż nastawia się 1,1 prądu znamionowego , a w przypadku hydrofora nieco więcej.
Powrót do góry
   
atlantel
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 26 Cze 2005
Posty: 1069
Miasto: Świecie

Post#20 12 Lip 2007 19:43pomocny post - solucja   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Witam!
Kolego karol99 nie masz racji patrz uważnie na rysunek 12robert12 to jest połączenie szeregowe!
Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1834
Miasto: Studzieniec

Post#21 14 Lip 2007 23:59   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Nie widze sensu podłączac wszystkich trzech faz szeregowo. Przez jedną faze popłynie taki sam prad.

Załączniki:
Powrót do góry
   
12robert12
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 15 Lut 2003
Posty: 935
Miasto: Kraków-Katowice

Post#22 17 Lip 2007 21:26   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


:arrow: Arturo2005

Cytat:
Nie widze sensu podłączac wszystkich trzech faz szeregowo. Przez jedną faze popłynie taki sam prad.


nie będzie działał prawidłowo muszą być połączone szeregowo... Tak zalecaja producenci i nie ma co wymyślać!!!

Pozdrawiam :D
Powrót do góry
   
ppr
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Maj 2004
Posty: 426

Post#23 20 Lip 2007 15:52   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Witam


dla silnika o mocy 1,1kW i dla napiecia zasilania 250v przy cos f 0, 98
nastawa termiczna powinna wynosić 4,3 - 4,8A







Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lip 2007 15:52   





Powrót do góry
   
invx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 965

Post#24 Post autora tematu 20 Lip 2007 18:51   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


ppr - a z czego to policzyles ?
Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1834
Miasto: Studzieniec

Post#25 20 Lip 2007 19:40   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


A może coś takiego? http://www.fanox.pl/ (Przekaźnik PS)
Powrót do góry
   
modlinp
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 123
Miasto: bialystok

Post#26 01 Cze 2008 08:44   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Co do nastaw termika w układzie hydrofora ja u siebie w domu nastawiłem prąd termika dużo poniżej prądu znamionowego silnika. Pomierzyłem prądy jakie pobiera silnik w czasie pracy z pompą i ustawiłem wartość trochę większą niż prąd pobierany przez układ w czasie normalnej pracy, dzięki temu uzyskałem dodatkowe zabezpieczenie przed zanikiem napięcia. To jest dobry sposób tylko do użytku prywatnego. Maksymalnie termik powinno się nastawić do 10% powyżej prądu znamionowego silnika, ale ostatnio mówi się o 5% ponad wartość znamionową a nawet wartość równą prądu znamionowego.
Powrót do góry
   
gregor50+
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 303
Miasto: "k.Opola"

Post#27 01 Cze 2008 20:23   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Ja dokładnie zrobiłem tak samo.Jak kolega Modlinp.A poza tym ustawia się wyłączniki silnikowe na 100 % prądu znamionowego dlatego że nowe silniki nie mają rezerw(moja interpretacja), są projektowane na styk.
Powrót do góry
   
weld
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 38
Miasto: Warszawa

Post#28 12 Wrz 2008 00:41   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


a jaka jest tak naprawdę róznica pomiedzy wyłącznikiem silnikowym a wyłącznikiem termicznym
czy ten wyłącznik silnikowy
www.moeller.pl/Documentation/Poradniki/SB0601_P.pdf
nie jest wyłącznikiem termicznym ?
Powrót do góry
   
zbynio71
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 5
Miasto: wadowice

Post#29 16 Lut 2010 09:18   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


A jaką wartość natężenia ustawić dla silnika jednofazowego o mocy 3kW ?
Powrót do góry
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 729

Post#30 20 Lut 2010 12:44   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


zbynio71 napisał:
A jaką wartość natężenia ustawić dla silnika jednofazowego o mocy 3kW ?

Witam. Na tabliczce znamionowej jest podana wielkość natężenia prądu. Ustaw na tę wartość.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Zabezpieczenie silnika jednofazowego
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Jak dobrac zabezpieczenie termiczne silnika jednofazowego (16)
Zabezpieczenie silnika jednofazowego przed zbyt długą pracą (7)
falownik do silnika jednofazowego (1)
Sterowanie silnika jednofazowego (4)
regulacja silnika jednofazowego z PC (5)
Przewijanie silnika jednofazowego. (3)
Rewersowanie silnika jednofazowego. (3)
podłączenie silnika jednofazowego (2)
Rozruch silnika jednofazowego (11)
Obroty silnika jednofazowego (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.076 seconds

elektroda.pl temat RSS