Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Zabezpieczenie silnika jednofazowego


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Zabezpieczenie silnika jednofazowego Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
invx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 964

invx
Poziom 20
Post#1 Post autora tematu 10 Lip 2007 16:30   

Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Czym zabezpieczyć silnik jednofazowy 1.1KV do pompy hydroforowej ?

Ze starego silnika 3 fazowego, pozostał termik 16A, nie taki na szynę - ale we wlasnej obudowie, z dwoma przyciskami, którymi można było wyłączyć, albo wlączyć silnik.
Czy można przez styki tego termika puscic poprostu jedna faze ? - czy to ma sens ?

a moze zwyklego "S" - 12A klasy C ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1831
Miasto: Studzieniec

Arturo2005
Poziom 22
Post#2 10 Lip 2007 16:35Pomocny post   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Hmm... 12 A to raczej nie kupisz Smile Jedna faza podłączona przez termik jak najbardziej ma sens.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
invx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 964

invx
Poziom 20
Post#3 Post autora tematu 10 Lip 2007 16:39   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


hmm tak strzelilem te 12 Razz

to czy procz termika jakis wylacznik typu "s" ?

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
MARIUSZ R
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 19 Paź 2006
Posty: 881
Miasto: Ozorków

MARIUSZ R
Poziom 20
Post#4 10 Lip 2007 17:08Pomocny post   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


12 amper dla silnika 1100 wat? Dobrze to obliczyłeś?

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
slawek1111
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 813
Miasto: Kluczbork

slawek1111
Poziom 20
Post#5 10 Lip 2007 20:03Pomocny post   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Możesz zastosować zabezpieczenie typu Biwts 6A,lub S191 o charakterystyce B.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Topolski Mirosław
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Mar 2005
Posty: 2207
Miasto: Świętokrzyskie

Topolski Mirosław
Poziom 22
Post#6 10 Lip 2007 20:13Pomocny post   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


slawek1111 napisał:
Możesz zastosować zabezpieczenie typu Biwts 6A,lub S191 o charakterystyce B.

Czy na pewno wiesz o czym piszesz?Jest bardzo duża różnica w poborze prądu przez silnik jednofazowy a trójfazowy(tej samej mocy),a koledze chodzi o silnik jednofazowy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
slawek1111
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 813
Miasto: Kluczbork

slawek1111
Poziom 20
Post#7 10 Lip 2007 20:23   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Topolski Mirosław napisał:
slawek1111 napisał:
Możesz zastosować zabezpieczenie typu Biwts 6A,lub S191 o charakterystyce B.

Czy na pewno wiesz o czym piszesz?Jest bardzo duża różnica w poborze prądu przez silnik jednofazowy a trójfazowy(tej samej mocy),a koledze chodzi o silnik jednofazowy.

To może ty byś coś zaproponował z przyjemnością bym czegoś się dowiedział.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
12robert12
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 15 Lut 2003
Posty: 939
Miasto: Kraków-Katowice

12robert12
Poziom 20
Post#8 10 Lip 2007 21:59Pomocny post   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Od kiedy silnik jednofazowy o mocy 1.1 kW ma prąd 16A ???

jeśli jest przycisk włącz-wyłącz to jest to wyłącznik silnikowy. ten stary się nie nadaje.

Prąd tego silnika to ok. 6A, trzeba odczytac z tabliczki - pisze na niej pobór prądu.
Wyłączniki silnikowe są w zakresach od 4-6.3A i 6.3-10A, więc musisz odczytac pobór prądu z tabliczki. najprawdopodobniej miesci sie w zakresie 4-6.3A.

W przypadku silnika jednofazowego musisz jak na rysunku. szeregowo połączyć wszystkie tory w nim. Bo inaczej nigdy nie zadziała! a ten który posiadasz napewno nie nadaje do tego silnika (za duzy zakres)

Panowie charakterystyka B nie jest do zabezpieczania silników i elementów indukcyjnych! do nich jest C lub przy ciężkich rozruchach D, ale w przypadku -> INVX powinien być S301 o charakterystyce C.

Dobezbieczać ?? zależy czy producent wyłącznika zaleca jego dobezpieczenie.

Polecam zabezpieczenie silnika wyłącznikiem silnikowym, chyba że chcesz co pewien czas oddawać go do przewinięcia. Wyłącznik nadprądowy typu S nie będzie w pełni chronił silnika (chodzi o przeciążenia)

Podrawiam Smile

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
invx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 964

invx
Poziom 20
Post#9 Post autora tematu 10 Lip 2007 22:07   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


ok, a czy ten wylacznik silnikowy przy silniku jednofazowym musi miec tory tak polaczone jak na rys wyzej, czy mozna po jednej stronie i po drugiej zmostkować 3 tory w jeden ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
filip.s
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 30 Cze 2003
Posty: 817

filip.s
Poziom 20
Post#10 11 Lip 2007 01:08Pomocny post   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


musi być połączone tak jak na rysunku po lewej stronie, czyli musi przechodzić przez wszystkie tory.

Pozdrawiam!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Topolski Mirosław
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Mar 2005
Posty: 2207
Miasto: Świętokrzyskie

Topolski Mirosław
Poziom 22
Post#11 11 Lip 2007 13:06   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


slawek1111 napisał:
Topolski Mirosław napisał:
slawek1111 napisał:
Możesz zastosować zabezpieczenie typu Biwts 6A,lub S191 o charakterystyce B.

Czy na pewno wiesz o czym piszesz?Jest bardzo duża różnica w poborze prądu przez silnik jednofazowy a trójfazowy(tej samej mocy),a koledze chodzi o silnik jednofazowy.

To może ty byś coś zaproponował z przyjemnością bym czegoś się dowiedział.

Jeśli tylko kol.invx poda dane silnika,bo od tego trzeba chyba zacząć .Trudno podać zabezpieczenie,gdy nie jest znany prąd silnika(chyba nikt nie dysponuje szklaną kulą).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
invx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 964

invx
Poziom 20
Post#12 Post autora tematu 11 Lip 2007 14:09   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


1.1KV
7.1 A

Do tej pory był tam wyłącznik silnikowy 2,5 - 4,5 A

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ANDYW6
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 638
Miasto: białystok

ANDYW6
Poziom 19
Post#13 11 Lip 2007 18:31Pomocny post   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


1,1KW a nie KV, a termik nastaw na 8A.Jeśli będzie wybijać przy rozruchu to troszkę zwiększ.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
invx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 964

invx
Poziom 20
Post#14 Post autora tematu 11 Lip 2007 21:51   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


termik - czyli wyłącznik silnikowy ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1831
Miasto: Studzieniec

Arturo2005
Poziom 22
Post#15 11 Lip 2007 23:47Pomocny post   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Wyłącznik termiczny
Zabezpieczenie silnika jednofazowego

Wyłącznik silnikowy
Zabezpieczenie silnika jednofazowego

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
invx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 964

invx
Poziom 20
Post#16 Post autora tematu 12 Lip 2007 14:40   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


a wylacznik silnikowy na ile nastawic ??
- bo on tez ma regulacje A

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ANDYW6
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 638
Miasto: białystok

ANDYW6
Poziom 19
Post#17 12 Lip 2007 17:39Pomocny post   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Termik stosujesz przy sterowaniu stycznikiem,jeśli zalączasz silnik bezpośrednio wyłącznikiem ciśnieniowym to stosujesz wyłącznik silnikowy.Prąd nastawiasz w obu przypadkach taki sam.Osobiście polecam sterowanie stycznikiem.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
karol99
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 99
Miasto: Wołomin

karol99
Poziom 12
Post#18 12 Lip 2007 18:07Pomocny post   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Jeśli zmostkujesz ten wyłącznik to prąd sie rozbije na trzy termiki i nic z tego nie będzie. ( Pierwsze prawo Kirhoffa) Proponuje puścić fazę jednym torem a zero drugim , trzeci wolny.
Wyłącznik nastawiasz na prąd znamianowy silnika zczytany z tabliczki silnika.

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
ANDYW6
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 638
Miasto: białystok

ANDYW6
Poziom 19
Post#19 12 Lip 2007 19:28Pomocny post   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Amperaż nastawia się 1,1 prądu znamionowego , a w przypadku hydrofora nieco więcej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
atlantel
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 26 Cze 2005
Posty: 1063
Miasto: Świecie

atlantel
Poziom 20
Post#20 12 Lip 2007 19:43Pomocny post   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Witam!
Kolego karol99 nie masz racji patrz uważnie na rysunek 12robert12 to jest połączenie szeregowe!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1831
Miasto: Studzieniec

Arturo2005
Poziom 22
Post#21 14 Lip 2007 23:59   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Nie widze sensu podłączac wszystkich trzech faz szeregowo. Przez jedną faze popłynie taki sam prad.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
12robert12
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 15 Lut 2003
Posty: 939
Miasto: Kraków-Katowice

12robert12
Poziom 20
Post#22 17 Lip 2007 21:26   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Arrow Arturo2005

Cytat:
Nie widze sensu podłączac wszystkich trzech faz szeregowo. Przez jedną faze popłynie taki sam prad.


nie będzie działał prawidłowo muszą być połączone szeregowo... Tak zalecaja producenci i nie ma co wymyślać!!!

Pozdrawiam Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ppr
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Maj 2004
Posty: 426

ppr
Poziom 17
Post#23 20 Lip 2007 15:52   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Witam


dla silnika o mocy 1,1kW i dla napiecia zasilania 250v przy cos f 0, 98
nastawa termiczna powinna wynosić 4,3 - 4,8A







Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
invx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 964

invx
Poziom 20
Post#24 Post autora tematu 20 Lip 2007 18:51   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


ppr - a z czego to policzyles ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1831
Miasto: Studzieniec

Arturo2005
Poziom 22
Post#25 20 Lip 2007 19:40   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


A może coś takiego? http://www.fanox.pl/ (Przekaźnik PS)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
modlinp
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 123
Miasto: bialystok

modlinp
Poziom 13
Post#26 01 Cze 2008 08:44   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Co do nastaw termika w układzie hydrofora ja u siebie w domu nastawiłem prąd termika dużo poniżej prądu znamionowego silnika. Pomierzyłem prądy jakie pobiera silnik w czasie pracy z pompą i ustawiłem wartość trochę większą niż prąd pobierany przez układ w czasie normalnej pracy, dzięki temu uzyskałem dodatkowe zabezpieczenie przed zanikiem napięcia. To jest dobry sposób tylko do użytku prywatnego. Maksymalnie termik powinno się nastawić do 10% powyżej prądu znamionowego silnika, ale ostatnio mówi się o 5% ponad wartość znamionową a nawet wartość równą prądu znamionowego.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
gregor50+
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 302
Miasto: "k.Opola"

gregor50+
Poziom 16
Post#27 01 Cze 2008 20:23   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


Ja dokładnie zrobiłem tak samo.Jak kolega Modlinp.A poza tym ustawia się wyłączniki silnikowe na 100 % prądu znamionowego dlatego że nowe silniki nie mają rezerw(moja interpretacja), są projektowane na styk.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
weld
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 38
Miasto: Warszawa

weld
Poziom 9
Post#28 12 Wrz 2008 00:41   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


a jaka jest tak naprawdę róznica pomiedzy wyłącznikiem silnikowym a wyłącznikiem termicznym
czy ten wyłącznik silnikowy
www.moeller.pl/Documentation/Poradniki/SB0601_P.pdf
nie jest wyłącznikiem termicznym ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zbynio71
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 5
Miasto: wadowice

zbynio71
Poziom 3
Post#29 16 Lut 2010 09:18   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


A jaką wartość natężenia ustawić dla silnika jednofazowego o mocy 3kW ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 741

wola
Poziom 19
Post#30 20 Lut 2010 12:44   

Re: Zabezpieczenie silnika jednofazowego


zbynio71 napisał:
A jaką wartość natężenia ustawić dla silnika jednofazowego o mocy 3kW ?

Witam. Na tabliczce znamionowej jest podana wielkość natężenia prądu. Ustaw na tę wartość.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Zabezpieczenie silnika jednofazowego 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Jak dobrac zabezpieczenie termiczne silnika jednofazowego (16)
Zabezpieczenie silnika jednofazowego przed zbyt długą pracą (7)
falownik do silnika jednofazowego (1)
Sterowanie silnika jednofazowego (4)
regulacja silnika jednofazowego z PC (5)
Przewijanie silnika jednofazowego. (3)
Rewersowanie silnika jednofazowego. (3)
podłączenie silnika jednofazowego (2)
Rozruch silnika jednofazowego (11)
Obroty silnika jednofazowego (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.086 seconds

elektroda.pl temat RSS