Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



bardzo poczatkujacy robi spawarke


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->bardzo poczatkujacy robi spawarke Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
davidiusss
Company Account
Level 12
Location: Poznań
Joined: 06 Apr 2007
Posts: 93
Helped: 1
davidiusss
Company Account
Level 12
Post#1 11 Jul 2007 17:53  Topic author   

bardzo poczatkujacy robi spawarke


witam, przeczytalem juz kilka tematow o spawarkach na forum ale w tej kwestii jestem zupelnie zielony wiec potrzebuje podstaw:| o transformatorze wiem tylko tyle ze jast na 220 wiec rzuce zdjecie jakby cos pomoglo:
bardzo poczatkujacy robi spawarke
spawarka ma byc jak najprostrza i jak najtansza (ale zeby jakies drobiazgi sie dalo pospawac...)
i kilka pytan:
1.prostownik? potrzebny czy na zmiennym tez sie pospawa?
2.regulator? elektroniczny czy jakas zwykla opornica wystarczy?
3.pod jakie napiecie na wtornym sie podpiac? jest 60, 30 i jeszcze jakies mniejsze
4.cos jeszcze jest potrzebne do kompletu?
mile widziane jakies linki do allegro itp
z gory dzieki za odp sory ze zanizam poziom:D i pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ANDYW6
Level 24
Location: białystok
Joined: 11 Oct 2006
Posts: 638
Helped: 39
Post rating: 19
ANDYW6
Level 24
Post#2 11 Jul 2007 18:19    

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


Spróbój spawać na 60V zmiennego.Obserwuj czy nie grzeje się nazbyt.Dużego prądu z tego nie wyciągniesz.

Helpful post? + 0
Back to top
davidiusss
Company Account
Level 12
Location: Poznań
Joined: 06 Apr 2007
Posts: 93
Helped: 1
davidiusss
Company Account
Level 12
Post#3 11 Jul 2007 18:41  Topic author   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


no tak ale co z regulatorem?? nie potrzebny??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
KACZOREK
Level 20
Location: cHOSZCZNO
Joined: 08 Oct 2006
Posts: 387
Helped: 39
Post rating: 30
KACZOREK
Level 20
Post#4 11 Jul 2007 18:47    

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


tak jak pisał kolega wyżej spawaj przy napięciu 60V a regulator to zmontujesz sobie dopiero jak się okaże że prąd spawania jest zbyt duży. a sądząc po sposobie nawinięcie trafa zbyt dużego prądu to z niego nie wyciągniesz. dobrze by było jak byś podał jeszcze przekrój rdzenia bo ze zdjęcia tego nie widać

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
davidiusss
Company Account
Level 12
Location: Poznań
Joined: 06 Apr 2007
Posts: 93
Helped: 1
davidiusss
Company Account
Level 12
Post#5 11 Jul 2007 21:19  Topic author   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


rdzen cos kolo 65-68mm
znaczy ze moge poprostu podlaczyc ten trans. goly taki jaki jest i zobaczyc jak bedzie spawalo?

Helpful post? + 0
Back to top
ANDYW6
Level 24
Location: białystok
Joined: 11 Oct 2006
Posts: 638
Helped: 39
Post rating: 19
ANDYW6
Level 24
Post#6 11 Jul 2007 21:35    

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


Właśnie wypróbuj.

Helpful post? + 0
Back to top
davidiusss
Company Account
Level 12
Location: Poznań
Joined: 06 Apr 2007
Posts: 93
Helped: 1
davidiusss
Company Account
Level 12
Post#7 16 Jul 2007 11:40  Topic author   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


jeszcze mam 2 pytania:
1. jak sadzicie jaki to moze miec prad na wejsciu? bo nie wiem jak z bezpiecznikami...
2. rdzen uziemic czy nie??

Helpful post? + 0
Back to top
AndM
Level 17
Location: mazowsze
Joined: 29 Oct 2005
Posts: 310
Helped: 2
Post rating: 13
AndM
Level 17
Post#8 16 Jul 2007 16:03    

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


Witam
Czy potrafisz zmierzyć kolumnę rdzenia? Od niej można określić wiele danych,między innymi jakie bezpieczniki
pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
davidiusss
Company Account
Level 12
Location: Poznań
Joined: 06 Apr 2007
Posts: 93
Helped: 1
davidiusss
Company Account
Level 12
Post#9 16 Jul 2007 19:22  Topic author   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


jesli dobrze zrozumialem co to jest kolumna rdzenia to nie ma tu nic trudnego w zmierzeniu...;)
wysoki 30cm
szeroki 20cm
srednica jak juz pisalem niecale 7cm

Helpful post? + 0
Back to top
AndM
Level 17
Location: mazowsze
Joined: 29 Oct 2005
Posts: 310
Helped: 2
Post rating: 13
AndM
Level 17
Post#10 16 Jul 2007 22:02    

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


Witam
Napisałeś, że rdzeń ma średnicę 7cm to znaczy że jest okrągły? Przy tym przekroju to jest ok.22cm2,na spawarkę to raczej o połowę za małą, porządny prostownik to byłby z tego.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
davidiusss
Company Account
Level 12
Location: Poznań
Joined: 06 Apr 2007
Posts: 93
Helped: 1
davidiusss
Company Account
Level 12
Post#11 16 Jul 2007 23:36  Topic author   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


nie jest okragly tylko 12-katny;) 7cm to tak usrednilem na oko, a co do prostownika to pewnie kiedys nim byl..., czyli co, mowisz ze nie ma nawet co probowac? :) a i skad ci sie wzielo 22cm^2??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tronics
Level 33
Location: Bojszowy k. Tychów
Joined: 14 Oct 2005
Posts: 2069
Helped: 183
Post rating: 67
tronics
Level 33
Post#12 17 Jul 2007 11:32    

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


(7/2)^2*3.14=38cm2 tak około, oczywiście jest to duże przybliżenie, jako że rdzeń idealnie okrągły nie jest ;) Niemniej na spawarkę powinno spokojnie wystarczyć, ale nie ma co myśleć o jakiś większych elektrodach.

Helpful post? + 0
Back to top
davidiusss
Company Account
Level 12
Location: Poznań
Joined: 06 Apr 2007
Posts: 93
Helped: 1
davidiusss
Company Account
Level 12
Post#13 17 Jul 2007 23:05  Topic author   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


no probowalem na zmiennym spawac jak mi koledzy wyzej doradzili na 60v ale to takie raczej "patrz a nie rusz", moze skombinuje jakis prostownik czy cos albo sprobuje na mniejszym napieciu...

Helpful post? + 0
Back to top
asiok351
Level 9
Joined: 27 Aug 2007
Posts: 7
Helped: 1
asiok351
Level 9
Post#14 10 Sep 2007 23:42    

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


masz troszke żle nawinięte uzwojenia . przewiń część uzwojenia pierwotnego
na drugom cewke , to samo zrób z uwojeniem wtórnym to poprawisz sprawność tego trafa najlepiej jak jest uzwojenie rozłożone symetycznie
a prostownik przy spawaniu elektrodami ER146 lub podobnymi jest nie potrzebny

Helpful post? + 0
Back to top
Tomash_ek
Level 15
Location: Gdynia
Joined: 29 Mar 2005
Posts: 157
Helped: 7
Post rating: 2
Tomash_ek
Level 15
Post#15 06 Oct 2007 16:56    

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


Nic nie przewijaj! Utwardzisz tylko trafo i przy odrobinie szczęścia będzie nagminnie wywalało korki. W domku mam podobną spawarkę podłączoną tylko do sieci i spawam bezpośrednio wtórnym. Żadnych prostowników itepe nie trzeba. Tyle że moja jest na siłę i do 200A.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> bardzo poczatkujacy robi spawarke
Page 1 of 1

Similar topics to bardzo poczatkujacy robi spawarke

IBHLink a S7-200 - poczatkujacy, bardzo wazne (1)
Centrala Nice mc424. Jedno skrzydło robi tylko bardzo krótki ruch. (19)
Z czego zbudować spawarke... (1)
jaką spawarke kupic??? (9)
jak przerobić transformator na spawarke ?? (12)
Jaką spawarke kupić ?? Do 2300 zł ?? (9)
jak zbudować spawarke inwerterową (38)
KUPNO. Jaką Spawarke kupić (4)
Jaką spawarke kupić?do domu (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.085 seconds