Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

bardzo poczatkujacy robi spawarke


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> bardzo poczatkujacy robi spawarke
Autor
Wiadomość
davidiusss
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 62
Miasto: Poznań

Post#1 Post autora tematu 11 Lip 2007 17:53   

bardzo poczatkujacy robi spawarke


witam, przeczytalem juz kilka tematow o spawarkach na forum ale w tej kwestii jestem zupelnie zielony wiec potrzebuje podstaw:| o transformatorze wiem tylko tyle ze jast na 220 wiec rzuce zdjecie jakby cos pomoglo:
bardzo poczatkujacy robi spawarke
spawarka ma byc jak najprostrza i jak najtansza (ale zeby jakies drobiazgi sie dalo pospawac...)
i kilka pytan:
1.prostownik? potrzebny czy na zmiennym tez sie pospawa?
2.regulator? elektroniczny czy jakas zwykla opornica wystarczy?
3.pod jakie napiecie na wtornym sie podpiac? jest 60, 30 i jeszcze jakies mniejsze
4.cos jeszcze jest potrzebne do kompletu?
mile widziane jakies linki do allegro itp
z gory dzieki za odp sory ze zanizam poziom:D i pozdrawiam
Powrót do góry
   
ANDYW6
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 634
Miasto: białystok

Post#2 11 Lip 2007 18:19   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


Spróbój spawać na 60V zmiennego.Obserwuj czy nie grzeje się nazbyt.Dużego prądu z tego nie wyciągniesz.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Lip 2007 18:19   





Powrót do góry
   
davidiusss
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 62
Miasto: Poznań

Post#3 Post autora tematu 11 Lip 2007 18:41   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


no tak ale co z regulatorem?? nie potrzebny??
Powrót do góry
   
KACZOREK
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 387
Miasto: cHOSZCZNO

Post#4 11 Lip 2007 18:47   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


tak jak pisał kolega wyżej spawaj przy napięciu 60V a regulator to zmontujesz sobie dopiero jak się okaże że prąd spawania jest zbyt duży. a sądząc po sposobie nawinięcie trafa zbyt dużego prądu to z niego nie wyciągniesz. dobrze by było jak byś podał jeszcze przekrój rdzenia bo ze zdjęcia tego nie widać
Powrót do góry
   
davidiusss
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 62
Miasto: Poznań

Post#5 Post autora tematu 11 Lip 2007 21:19   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


rdzen cos kolo 65-68mm
znaczy ze moge poprostu podlaczyc ten trans. goly taki jaki jest i zobaczyc jak bedzie spawalo?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Lip 2007 21:19   





Powrót do góry
   
ANDYW6
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 634
Miasto: białystok

Post#6 11 Lip 2007 21:35   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


Właśnie wypróbuj.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Lip 2007 21:35   





Powrót do góry
   
davidiusss
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 62
Miasto: Poznań

Post#7 Post autora tematu 16 Lip 2007 11:40   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


jeszcze mam 2 pytania:
1. jak sadzicie jaki to moze miec prad na wejsciu? bo nie wiem jak z bezpiecznikami...
2. rdzen uziemic czy nie??
Powrót do góry
   
AndM
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 309
Miasto: mazowsze

Post#8 16 Lip 2007 16:03   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


Witam
Czy potrafisz zmierzyć kolumnę rdzenia? Od niej można określić wiele danych,między innymi jakie bezpieczniki
pozdrawiam
Powrót do góry
   
davidiusss
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 62
Miasto: Poznań

Post#9 Post autora tematu 16 Lip 2007 19:22   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


jesli dobrze zrozumialem co to jest kolumna rdzenia to nie ma tu nic trudnego w zmierzeniu...;)
wysoki 30cm
szeroki 20cm
srednica jak juz pisalem niecale 7cm
Powrót do góry
   
AndM
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 309
Miasto: mazowsze

Post#10 16 Lip 2007 22:02   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


Witam
Napisałeś, że rdzeń ma średnicę 7cm to znaczy że jest okrągły? Przy tym przekroju to jest ok.22cm2,na spawarkę to raczej o połowę za małą, porządny prostownik to byłby z tego.
Powrót do góry
   
davidiusss
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 62
Miasto: Poznań

Post#11 Post autora tematu 16 Lip 2007 23:36   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


nie jest okragly tylko 12-katny;) 7cm to tak usrednilem na oko, a co do prostownika to pewnie kiedys nim byl..., czyli co, mowisz ze nie ma nawet co probowac? :) a i skad ci sie wzielo 22cm^2??
Powrót do góry
   
tronics
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 14 Paź 2005
Posty: 1757
Miasto: Bojszowy k. Tychów

Post#12 17 Lip 2007 11:32   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


(7/2)^2*3.14=38cm2 tak około, oczywiście jest to duże przybliżenie, jako że rdzeń idealnie okrągły nie jest ;) Niemniej na spawarkę powinno spokojnie wystarczyć, ale nie ma co myśleć o jakiś większych elektrodach.
Powrót do góry
   
davidiusss
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 62
Miasto: Poznań

Post#13 Post autora tematu 17 Lip 2007 23:05   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


no probowalem na zmiennym spawac jak mi koledzy wyzej doradzili na 60v ale to takie raczej "patrz a nie rusz", moze skombinuje jakis prostownik czy cos albo sprobuje na mniejszym napieciu...
Powrót do góry
   
asiok351
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 27 Sie 2007
Posty: 7

Post#14 10 Wrz 2007 23:42   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


masz troszke żle nawinięte uzwojenia . przewiń część uzwojenia pierwotnego
na drugom cewke , to samo zrób z uwojeniem wtórnym to poprawisz sprawność tego trafa najlepiej jak jest uzwojenie rozłożone symetycznie
a prostownik przy spawaniu elektrodami ER146 lub podobnymi jest nie potrzebny
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Wrz 2007 23:42   





Powrót do góry
   
Tomash_ek
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Mar 2005
Posty: 156
Miasto: Gdynia

Post#15 06 Paź 2007 16:56   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


Nic nie przewijaj! Utwardzisz tylko trafo i przy odrobinie szczęścia będzie nagminnie wywalało korki. W domku mam podobną spawarkę podłączoną tylko do sieci i spawam bezpośrednio wtórnym. Żadnych prostowników itepe nie trzeba. Tyle że moja jest na siłę i do 200A.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> bardzo poczatkujacy robi spawarke
Strona 1 z 1
Podobne tematy
IBHLink a S7-200 - poczatkujacy, bardzo wazne (1)
Centrala Nice mc424. Jedno skrzydło robi tylko bardzo krótki ruch. (19)
Z czego zbudować spawarke... (1)
jaką spawarke kupic??? (9)
jak przerobić transformator na spawarke ?? (12)
Jaką spawarke kupić ?? Do 2300 zł ?? (9)
jak zbudować spawarke inwerterową (38)
KUPNO. Jaką Spawarke kupić (4)
Jaką spawarke kupić?do domu (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl temat RSS