Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



bardzo poczatkujacy robi spawarke


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->bardzo poczatkujacy robi spawarke Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Pozostały sprzęt detektywistyczny
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
davidiusss
Poziom 12
Miasto: Poznań
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 81
davidiusss
Poziom 12
Post#1 11 Lip 2007 17:53  Autor tematu   

bardzo poczatkujacy robi spawarke


witam, przeczytalem juz kilka tematow o spawarkach na forum ale w tej kwestii jestem zupelnie zielony wiec potrzebuje podstaw:| o transformatorze wiem tylko tyle ze jast na 220 wiec rzuce zdjecie jakby cos pomoglo:
bardzo poczatkujacy robi spawarke
spawarka ma byc jak najprostrza i jak najtansza (ale zeby jakies drobiazgi sie dalo pospawac...)
i kilka pytan:
1.prostownik? potrzebny czy na zmiennym tez sie pospawa?
2.regulator? elektroniczny czy jakas zwykla opornica wystarczy?
3.pod jakie napiecie na wtornym sie podpiac? jest 60, 30 i jeszcze jakies mniejsze
4.cos jeszcze jest potrzebne do kompletu?
mile widziane jakies linki do allegro itp
z gory dzieki za odp sory ze zanizam poziom:D i pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ANDYW6
Poziom 24
Miasto: białystok
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 638
Pomógł: 39
Ocena postów: 14
ANDYW6
Poziom 24
Post#2 11 Lip 2007 18:19    

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


Spróbój spawać na 60V zmiennego.Obserwuj czy nie grzeje się nazbyt.Dużego prądu z tego nie wyciągniesz.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
davidiusss
Poziom 12
Miasto: Poznań
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 81
davidiusss
Poziom 12
Post#3 11 Lip 2007 18:41  Autor tematu   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


no tak ale co z regulatorem?? nie potrzebny??

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
KACZOREK
Poziom 20
Miasto: cHOSZCZNO
Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 386
Pomógł: 39
Ocena postów: 26
KACZOREK
Poziom 20
Post#4 11 Lip 2007 18:47    

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


tak jak pisał kolega wyżej spawaj przy napięciu 60V a regulator to zmontujesz sobie dopiero jak się okaże że prąd spawania jest zbyt duży. a sądząc po sposobie nawinięcie trafa zbyt dużego prądu to z niego nie wyciągniesz. dobrze by było jak byś podał jeszcze przekrój rdzenia bo ze zdjęcia tego nie widać

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
davidiusss
Poziom 12
Miasto: Poznań
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 81
davidiusss
Poziom 12
Post#5 11 Lip 2007 21:19  Autor tematu   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


rdzen cos kolo 65-68mm
znaczy ze moge poprostu podlaczyc ten trans. goly taki jaki jest i zobaczyc jak bedzie spawalo?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ANDYW6
Poziom 24
Miasto: białystok
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 638
Pomógł: 39
Ocena postów: 14
ANDYW6
Poziom 24
Post#6 11 Lip 2007 21:35    

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


Właśnie wypróbuj.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
davidiusss
Poziom 12
Miasto: Poznań
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 81
davidiusss
Poziom 12
Post#7 16 Lip 2007 11:40  Autor tematu   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


jeszcze mam 2 pytania:
1. jak sadzicie jaki to moze miec prad na wejsciu? bo nie wiem jak z bezpiecznikami...
2. rdzen uziemic czy nie??

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
AndM
Poziom 17
Miasto: mazowsze
Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 310
Pomógł: 2
Ocena postów: 12
AndM
Poziom 17
Post#8 16 Lip 2007 16:03    

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


Witam
Czy potrafisz zmierzyć kolumnę rdzenia? Od niej można określić wiele danych,między innymi jakie bezpieczniki
pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
davidiusss
Poziom 12
Miasto: Poznań
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 81
davidiusss
Poziom 12
Post#9 16 Lip 2007 19:22  Autor tematu   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


jesli dobrze zrozumialem co to jest kolumna rdzenia to nie ma tu nic trudnego w zmierzeniu...;)
wysoki 30cm
szeroki 20cm
srednica jak juz pisalem niecale 7cm

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
AndM
Poziom 17
Miasto: mazowsze
Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 310
Pomógł: 2
Ocena postów: 12
AndM
Poziom 17
Post#10 16 Lip 2007 22:02    

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


Witam
Napisałeś, że rdzeń ma średnicę 7cm to znaczy że jest okrągły? Przy tym przekroju to jest ok.22cm2,na spawarkę to raczej o połowę za małą, porządny prostownik to byłby z tego.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
davidiusss
Poziom 12
Miasto: Poznań
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 81
davidiusss
Poziom 12
Post#11 16 Lip 2007 23:36  Autor tematu   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


nie jest okragly tylko 12-katny;) 7cm to tak usrednilem na oko, a co do prostownika to pewnie kiedys nim byl..., czyli co, mowisz ze nie ma nawet co probowac? :) a i skad ci sie wzielo 22cm^2??

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tronics
Poziom 33
Miasto: Bojszowy k. Tychów
Dołączył: 14 Paź 2005
Posty: 2041
Pomógł: 181
Ocena postów: 64
tronics
Poziom 33
Post#12 17 Lip 2007 11:32    

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


(7/2)^2*3.14=38cm2 tak około, oczywiście jest to duże przybliżenie, jako że rdzeń idealnie okrągły nie jest ;) Niemniej na spawarkę powinno spokojnie wystarczyć, ale nie ma co myśleć o jakiś większych elektrodach.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
davidiusss
Poziom 12
Miasto: Poznań
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 81
davidiusss
Poziom 12
Post#13 17 Lip 2007 23:05  Autor tematu   

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


no probowalem na zmiennym spawac jak mi koledzy wyzej doradzili na 60v ale to takie raczej "patrz a nie rusz", moze skombinuje jakis prostownik czy cos albo sprobuje na mniejszym napieciu...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
asiok351
Poziom 9
Dołączył: 27 Sie 2007
Posty: 7
Pomógł: 1
asiok351
Poziom 9
Post#14 10 Wrz 2007 23:42    

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


masz troszke żle nawinięte uzwojenia . przewiń część uzwojenia pierwotnego
na drugom cewke , to samo zrób z uwojeniem wtórnym to poprawisz sprawność tego trafa najlepiej jak jest uzwojenie rozłożone symetycznie
a prostownik przy spawaniu elektrodami ER146 lub podobnymi jest nie potrzebny

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Tomash_ek
Poziom 15
Miasto: Gdynia
Dołączył: 29 Mar 2005
Posty: 157
Pomógł: 7
Ocena postów: 1
Tomash_ek
Poziom 15
Post#15 06 Paź 2007 16:56    

Re: bardzo poczatkujacy robi spawarke


Nic nie przewijaj! Utwardzisz tylko trafo i przy odrobinie szczęścia będzie nagminnie wywalało korki. W domku mam podobną spawarkę podłączoną tylko do sieci i spawam bezpośrednio wtórnym. Żadnych prostowników itepe nie trzeba. Tyle że moja jest na siłę i do 200A.
Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> bardzo poczatkujacy robi spawarke
Strona 1 z 1
Podobne tematy
IBHLink a S7-200 - poczatkujacy, bardzo wazne (1)
Centrala Nice mc424. Jedno skrzydło robi tylko bardzo krótki ruch. (19)
Z czego zbudować spawarke... (1)
jaką spawarke kupic??? (9)
jak przerobić transformator na spawarke ?? (12)
Jaką spawarke kupić ?? Do 2300 zł ?? (9)
jak zbudować spawarke inwerterową (38)
KUPNO. Jaką Spawarke kupić (4)
Jaką spawarke kupić?do domu (4)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl temat RSS