Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

Renault Vel Satis 2.2 dCi nie odpala

eltron 11 Lip 2007 22:32
  • #1 11 Lip 2007 22:32
    eltron
    Poziom 25  

    Witam,

    problem dotyczy Renault Vel Satis 2.2 dCi rocznik 2002.
    Wyciągany był z niego silnik i stał odpięty od akumulatora jakieś 2 miesiące.
    Po włożeniu silnika i założeniu akumulatora pojawił się problem - wszystko - cała elektronika samochodu działa - nie chce jednak zakręcić rozrusznikiem. Dodam jeszcze w tym miejscu że gdy podaje się zasilanie na rozrusznik kablem bezpośrednio z akumulatora rozrusznik działa. Wszystko czujniki sprawdzone i podpięte prawidłowo - czy ktoś wie czym to może być spowodowane ?

    Dodam jeszcze że po podpięciu pod tech-a wyświetla się błąd thermoplunger relay no 1 - może wie ktoś co to za bład i czy ta usterka może być nim spowodowana.

    Proszę o odpowiedzi jedynie znawców tematu bo sprawa jest poważna.

    Pozdrawiam : Paweł

  • Pomocny post
    #2 11 Lip 2007 22:38
    Usunięty
  • #3 11 Lip 2007 22:48
    eltron
    Poziom 25  

    Witam,
    czy błąd przekaźnika podgrzewaczy może powodować to że nie kręci rozrusznikiem ? Ciśnienia na magistrali nie sprawdzałem, odpowietrzony jest.

    P.S. Gdzie znajduje się ten przekaźnik podgrzewaczy ?

    pzdr.

  • #4 12 Lip 2007 20:49
    eltron
    Poziom 25  

    Witam,
    ciśnienie na magistrali prawdopodobnie 0 ponieważ pompka która jest w baku prawdopodobnie nie podaje wcale paliwa. Przekaźniki i bezpieczniki wszystkie sprawne - czym może być spowodowane to że nie kręci rozrusznik i nie zostaje podawane paliwo ? cały czas wyświetla się błąd przekaźnika podgrzewaczy na tech-u pomimo tego że przekaźnik ten jest sprawny. I czy mógłby ktoś dać schemat elektryczny tego samochodu - mam 2 schematy od tego silnika i żaden nie jest poprawny. ( schematy z IC ). Problemem jest jeszcze to że przy wyłączonym zapłonie jest jakieś zwarcie i pobiera prąd ponad 20A - czy ten samochód ma jakieś zabezpieczenie polegające na odcinaniu dopływu paliwa i podawania prądu na rozrusznik przy nadmiernym poborze prądu przez jakiś odbiornik ?

    Wie ktoś może czy można jakoś dostać się do pompki paliwa bez ściągania baku lub chociaż jak sprawdzić czy jest ona sprawna ?

    proszę o odpowiedź
    pzdr. paweł

  • Pomocny post
    #5 12 Lip 2007 22:12
    milejow
    Poziom 42  

    Pod tylna kanapa w podlodze jest rewizja.po odkreceniu jej bedzie widoczna na zbiorniku paliwa gorna czesc zespolu pompy.Trzeba to wymontowac a pompa znajduje sie wewnatrz

  • Pomocny post
    #6 12 Lip 2007 22:48
    Usunięty
  • #7 12 Lip 2007 23:18
    eltron
    Poziom 25  

    Witam,
    wydaje mi się że ta wersja nie ma wyłącznika wstrząsowego - jeżeli ten czujnik jednak byłby to gdzie w tym modelu go szukać - jak już powiedziałem - wszystkie bezpieczniki przekaźniki czujniki położenia wałków sprawdzone - sprawne.

    Czy w tym modelu czujnik wstrząsowy może być zespolony z czujnikiem uderzeniowym od poduszek powietrznych ? Jeżeli nie to gdzie taki czujnik może się znajdować ?

    dziękuję za odpowiedzi napisane do tej pory - prosiłbym o kolejne rady

    pzdr. paweł

  • #8 13 Lip 2007 15:48
    karolrak
    Poziom 17  

    Zezwolenie na rozruch renaulty na kartę mają dopiero na luzie lub po wciśnięciu pedałów sprzęgła i hamulca. Trzeba by może przyjrzeć się włącznikom przy pedałach. Diagnoza CLIP pokazały by stany pedałów jakie widzi elektronika i pewnie jeszcze więcej.

  • #9 13 Lip 2007 16:29
    Usunięty
  • #10 13 Lip 2007 16:54
    karolrak
    Poziom 17  

    Jeżeli naciśniesz padał hamulca na biegu to włączysz zapłon!

  • #11 13 Lip 2007 22:02
    eltron
    Poziom 25  

    Witam,
    z pedałami kombinowałem już wcześniej i są sprawne.
    Jak już napisałem - na tech-u wyświetla się tylko bład przekaźnika podgrzewaczy 1 - sprawdziłem wszystkie 3 czujniki podgrzewaczy i wszystkie są sprawne. Przekaźnik rozrusznika też jest sprawny - więc co może być przyczyną tego że nie pali ? - dodam że przed wyjęciem silnika odpalał. Na krótko dając prąd do rozrusznika też próbował odpalić wciskając z duża częstotliwością przycisk startu - ale tylko łapał i tyle - tak jakby nie dostawał paliwa.

    Czujnika wstrząsowego według serwisów renault z tarnowa i z rzeszowa to auto nie posiada.

    Ma ktoś jakieś sugestie na ten temat ?

    pzdr. Paweł

  • #12 17 Lip 2007 20:41
    eltron
    Poziom 25  

    Witam,
    przyczyną okazało się nieprawidłowe ułożenie przeciwwag na wale - usterka usunięta - auto odpala.
    Wszystkim którzy udzielali się w temacie i wnosili sensowne porady - dziękuję.
    Pozdrawiam - Paweł

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty