FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Filtr środkowozaporowy

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Filtr środkowozaporowy
Author
Poziom 5
Poziom 5

Post#1 Post from the author of the topic 31 Oct 2003 13:03   

Filtr środkowozaporowy

Mam już gotowy (i działający) projekt filtru środkowozaporowego na dwóch WO i z mostkiem TT. Mój problem polega na tym, że muszę zrobić sterowanie napięciowe dla rezystorów w mostku i nie bardzo wiem, jak sobie z tym poradzić. Chcę to zrealizować na JFETach zlinearyzowanych, ale chciałabym najpierw wiedzieć, jak zamodelować (i zaprojektować w PSpice) prosty układ JFET zlinearyzowanego do realizacji rezystora potencjometrycznego sterowanego napięciem w zakresie 0-5V (rezystancję muszę zmieniać w zakresie 500Ohm-1MOhm). Gdyby ktoś z Was miał pomysł i schemat takiego rozwiązania, byłabym bardzo wdzięczna za info.
Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 31 Oct 2003 13:03   

Back to top

Hanna_Cwikla
Poziom 5
Poziom 5

Post#2 Post from the author of the topic 05 Jan 2004 17:21   

No i udało się

Filtr już zaprojektowany, ocena za pracę wystawiona, a w załączniku graficznym - schemacik filtru.
Założenia projektowe:
- przestrajanie w zakresie częstotliwości środkowej od 20Hz do 20kHz, ze sterowaniem napięciowym Ust1= 0-5V;
- przestrajanie w zakresie szerokości pasma zaporowego od herców do kiloherców, ze sterowaniem napięciowym Ust2= 0-5V;
- stabilne wzmocnienie ku=1;
- stabilność temperaturowa w zakresie od 0 do 50°C (z tym nie było najlepiej).

filtr.gif
 Filename:  filtr.gif
Download
 Contents:  
 Filesize:  42.03 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Filtr środkowozaporowy
Page 1 of 1

Page generation time: 0.096 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed