| Author |
S2t Poziom 10

|
14 Jul 2007 20:41 Eagle problem z przekonwertowaniem do PCB |
|
|
|
Witam
Utworzylem schemat wyglada ze wszystko jest ok ale jak klikam switch to PCB brakuje praktycznie wszystkich polaczen lub sa pomieszane czy moze ktos pomoc ?
Zalaczam schemat do wgladu
|
|
| Back to top |
|
 |
miroskop Poziom 15

|
14 Jul 2007 20:54 Re: Eagle problem z przekonwertowaniem do PCB |
|
|
|
Brakuje połączeń bo ich nie ma! Np. układ IC2 ma podłączone tylko wyprowadzenie nr 2 i 14. Reszta wisi w powietrzu. Sprawdź poleceniem "Move", złap IC2 i przesuń. Zobaczysz, że połączenia zostają w miejscu. Do rysowania połączeń służy polecenie "Net", przypuszczam, że Ty użyłeś "Wire". Musisz poprawić schemat. Na koniec skorzystaj z "Erc", wypisze Ci wszystkie błędy w schemacie.
|
|
| Back to top |
|
 |
S2t Poziom 10

|
14 Jul 2007 20:58 Re: Eagle problem z przekonwertowaniem do PCB |
|
|
|
| miroskop wrote: |
| Brakuje połączeń bo ich nie ma! Np. układ IC2 ma podłączone tylko wyprowadzenie nr 2 i 14. Reszta wisi w powietrzu. Sprawdź poleceniem "Move", złap IC2 i przesuń. Zobaczysz, że połączenia zostają w miejscu. Do rysowania połączeń służy polecenie "Net", przypuszczam, że Ty użyłeś "Wire". Musisz poprawić schemat. Na koniec skorzystaj z "Erc", wypisze Ci wszystkie błędy w schemacie. |
Holera popelnilem fatalny blad zapewne bo sie na tym nie znam za dobrze
Moglbys podpowiedziec dokladnie jak teraz ten schemat poprawic nie psizac nowego ???
Siedzialem nad tym 5 godzin
Dzieki za podpowiedzi
|
|
| Back to top |
|
 |
miroskop Poziom 15

|
14 Jul 2007 21:47 Re: Eagle problem z przekonwertowaniem do PCB |
|
|
|
Poprawiłem wszystkie 200 błędów... uff. Prościej byłoby chyba rysować od początku. W załączniku poprawiony schemat. Sprawdź czy jest prawidłowy, np. czy gdzieś źle nie wstawiłem połączenia (kropki) itp.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jul 2007 21:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
S2t Poziom 10

|
15 Jul 2007 00:45 Re: Eagle problem z przekonwertowaniem do PCB |
|
|
|
| Poprawiłem wszystkie 200 błędów... uff. Prościej byłoby chyba rysować od początku. W załączniku poprawiony schemat. Sprawdź czy jest prawidłowy, np. czy gdzieś źle nie wstawiłem połączenia (kropki) itp. |
DZIEKI ~!!!!
Masz odemnie punkty
Zaraz sprawdze
Dodano po 2 [godziny] 48 [minuty]:
| Poprawiłem wszystkie 200 błędów... uff. Prościej byłoby chyba rysować od początku. W załączniku poprawiony schemat. Sprawdź czy jest prawidłowy, np. czy gdzieś źle nie wstawiłem połączenia (kropki) itp. |
W kilku miejscach przy ukladzie nie bylo kropki porawilem
Takie pytanie czy te kropki musza byc wszedzie tam gdzie jest polaczenie ??
I laczyc trzeba netem ?
Pytam bo np przy rezystorach kropek nie ma a polaczenie na PCB jest/.
|
|
| Back to top |
|
 |
miroskop Poziom 15

|
15 Jul 2007 10:17 Re: Eagle problem z przekonwertowaniem do PCB |
|
|
|
Tych kropek na końcówkach układów scalonych, gniazd, rezystorów itd. nie musi być. Na Twoim schemacie niektóre pojawiły się automatycznie w trakcie poprawiania. Do rysowania pojedynczych połączeń korzystamy tylko z polecenia "Net", program automatycznie dodaje kropki (junction) i o wiele łatwiej jest uzyskać połączenie z pinem elementu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jul 2007 10:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektryk80 Poziom 18

|
15 Jul 2007 15:56 Re: Eagle problem z przekonwertowaniem do PCB |
|
|
|
Ogólnie jest tak że kropkę "Junction" stawiamy w miejscu gdzie chcemy połączyć ze sobą dwie lub więcej linii "Wire", natomiast jeżeli do nóżki "pin" danego elementu dochodzi tylko jedna linia "Wire" to nie należy stawiać kropki łączącej. Czasem nie wiadomo do którego miejsca w danym elemencie należy doprowadzić linię, dlatego pomocne będzie w oknie 'DISPLAY" wałczenie warstwy "Pins". Pojawią się na wyprowadzeniach elementów zielone kółeczka które będą informować że punkt połączeniowy znajduje sie dokładnie w ich środku.
Pozdrawiam :)
|
|
| Back to top |
|
 |
S2t Poziom 10

|
15 Jul 2007 16:36 Re: Eagle problem z przekonwertowaniem do PCB |
|
|
|
| Elektryk80 wrote: |
Ogólnie jest tak że kropkę "Junction" stawiamy w miejscu gdzie chcemy połączyć ze sobą dwie lub więcej linii "Wire", natomiast jeżeli do nóżki "pin" danego elementu dochodzi tylko jedna linia "Wire" to nie należy stawiać kropki łączącej. Czasem nie wiadomo do którego miejsca w danym elemencie należy doprowadzić linię, dlatego pomocne będzie w oknie 'DISPLAY" wałczenie warstwy "Pins". Pojawią się na wyprowadzeniach elementów zielone kółeczka które będą informować że punkt połączeniowy znajduje sie dokładnie w ich środku.
Pozdrawiam :) |
Dzieki za pomoc ale teraz mam znow problem bo jak wcisnalem ERC po poprawkach wywalilo mi takie oto bledy:
AGLE Version 4.16r2 Copyright (c) 1988-2006 CadSoft
Electrical Rule Check for E:/etnernet_A88_new.sch at 2007-07-13 17:27:47
WARNING: Only 1 Pin on net N$12
WARNING: Only 1 Pin on net N$24
WARNING: Only 1 Pin on net N$25
WARNING: Only 1 Pin on net N$33
WARNING: Only 1 Pin on net N$37
WARNING: Only 1 Pin on net N$38
WARNING: Only 1 Pin on net N$39
WARNING: Only 1 Pin on net N$42
WARNING: Only 1 Pin on net N$48
WARNING: Sheet 1/1: Nets N$18 and N$11 too close at (2.6 2.6)
WARNING: Sheet 1/1, Net N$18: wire overlaps pin at (2.6 2.6)
No board loaded - consistency has not been checked
0 errors
11 warnings
Pytanie ? - jak je teraz zlokalizowac wiem ze NET to sciezka (polaczenie) ale one sa niepooznaczane..
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektryk80 Poziom 18

|
15 Jul 2007 16:46 Re: Eagle problem z przekonwertowaniem do PCB |
|
|
|
Wrzuć schemat, zobaczymy co jest źle. Jeżeli chcesz zobaczyć jakie ma oznaczenie ma dana ścieżka musisz poleceniem "Info" kliknąć na na interesującą Ciebie ścieżkę.
|
|
| Back to top |
|
 |
miroskop Poziom 15

|
15 Jul 2007 16:49 Re: Eagle problem z przekonwertowaniem do PCB |
|
|
|
Polecenie "Show" - to ta ikona w kształcie oka. W pasku poleceń wpisujesz element, który szukasz, np. N$12 i "Enter". Szukany element zostanie podświetlony. Komunikat: "Only 1 Pin on net N$12" oznacza, że na jednym końcu linii brakuje połączenia. "Sheet 1/1: Nets N$18 and N$11 too close at (2.6 2.6)" oznacza, że linia N$18 i N$11 są zbyt blisko siebie w miejscu o współrzędnych 2.6 2.6. Współrzędne kursora widać w górnym lewym rogu.
|
|
| Back to top |
|
 |
S2t Poziom 10

|
15 Jul 2007 17:17 Re: Eagle problem z przekonwertowaniem do PCB |
|
|
|
| Elektryk80 wrote: |
| Wrzuć schemat, zobaczymy co jest źle. Jeżeli chcesz zobaczyć jakie ma oznaczenie ma dana ścieżka musisz poleceniem "Info" kliknąć na na interesującą Ciebie ścieżkę. |
Zalaczam schemat - brakuje w nim tylko zlacza RJ45 magjack bede musial pozniej wymierzyc zlacze jak mi przyjdzie i utworzyc element
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
etnernet_A88_new.rar |
| Contents: |
etnernet...new.sch
See all... |
| Filesize: |
29.35 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jul 2007 17:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
miroskop Poziom 15

|
15 Jul 2007 17:50 Re: Eagle problem z przekonwertowaniem do PCB |
|
|
|
Poprawiłem schemat choć do ideału jeszcze daleko. Trochę dziwnie rysujesz te połączenia. Na przykład kondensator C5. Jak prześledziłem połączenia to okazało sie, że jest on podłączony do nóżek nr 1 i 2 układu IC2 (pin 2 to masa), a zobacz jak to wygląda na Twoim schemacie, niepotrzebnie zagęszcza połączenia. Te linie masy to w ogóle pięknie Ci się krzyżują przy IC2. Sprawdź sam, naciśnij ikonę z okiem "Show" a następnie dowolny symbol GND. Pojawią Ci sie wszystkie linie masy.
|
 Download |
etnernet_A88_new.rar |
etnernet...new.sch
See all... |
29.21 KB |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
S2t Poziom 10

|
15 Jul 2007 18:10 Re: Eagle problem z przekonwertowaniem do PCB |
|
|
|
| Poprawiłem schemat choć do ideału jeszcze daleko. Trochę dziwnie rysujesz te połączenia. Na przykład kondensator C5. Jak prześledziłem połączenia to okazało sie, że jest on podłączony do nóżek nr 1 i 2 układu IC2 (pin 2 to masa), a zobacz jak to wygląda na Twoim schemacie, niepotrzebnie zagęszcza połączenia. Te linie masy to w ogóle pięknie Ci się krzyżują przy IC2. Sprawdź sam, naciśnij ikonę z okiem "Show" a następnie dowolny symbol GND. Pojawią Ci sie wszystkie linie masy. |
Dzieki za pomoc - polaczenia sa ok tylko niepotrzebnie tak przeplatam a nie uzywam skrotow zalaczam schemat ideowy wg ktorego to jest robione
|
 Download |
eth-remote-device.rar |
eth-remo...ice.pdf
See all... |
14.1 KB |
0.00 |