| Author |
upalny Poziom 6

|
02 Nov 2003 12:02 Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
A probował ktoś zrobić w bambusa chipa u C43SX ?.To jakieś nowe... zjawisko na rynku.Nie beknie żaden z "tutejszych" kasowników. 8O
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Nov 2003 12:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
telbod Poziom 18

|
03 Nov 2003 09:51 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
Witaj mój programator to SK 168 jego cena om 150 zł u mnie działa OK
|
|
| Back to top |
|
 |
moby17 Poziom 10

|
29 Feb 2004 17:39 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
A gdzie go mozna kupić i czy jest coś jeszcze innego??
|
|
| Back to top |
|
 |
Robert B Poziom 24

|
|
| Back to top |
|
 |
telbod Poziom 18

|
01 Mar 2004 08:39 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
Programatorek dostepny jest w firmie Agawa. Nadal działa ok !!
|
|
| Back to top |
|
 |
moby17 Poziom 10

|
02 Mar 2004 17:11 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
a są gdzieś schematy takiego programatora lub czy można go kupić w częściach i złożyć tak aby było taniej ????
|
|
| Back to top |
|
 |
telbod Poziom 18

|
04 Mar 2004 08:27 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
Schemat takiego programarorka moze jest i do zdobycia, ale pozostają inne problemy.
1. Oprogramowanie !!!
2. Mechaniczne połączenie pomiędzy programatorkiem a kardridzem z tuszem!!!
I zanim rozwiązesz chocby jeden z tych problemów to głowice ci wyschną i drukarka bedzie do wyzucenia. Potem kupisz nową do której juz bedzie potrzbny inny programatorek...... :wink: I tak w kółko...... zamiast cieszyc sie drukowaniem. Są rzeczy w elektronice których nieuda sie domowym sposobem wykonać ( moze sie i da ale sie nie opłaci, np. czy ktoś robi domowym sposobem aparaty komorkowe?? )
|
|
| Back to top |
|
 |
wilga05 Poziom 14

|
06 Mar 2004 01:17 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
Witam używałem tego układu do resetowania chipa ale jakos dziwnie działał bo po zresetowaniu chipa z czarnym atramentem po włozeniu do drukarki pokazała ze mam nieorginalny kardridz i w programie ssc zawartosc atramenu 370% a wkolorowym tylko niebieski zresetowało do 65 % ale drukarka i tak ma obydwa pojemniki gdzieś( C43 sx)
|
|
| Back to top |
|
 |
Marwaldor Poziom 6

|
13 Mar 2004 20:08 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
ludzie krew mnie boli na epsona c43.....juz sam nie wiem czy inwestowac w to cacka kolejne 150 zl na programator bo chyba bedzie lepiej zmienic drukarke-powod-jeszcze 1h temu mialem 33 % tuszu-ale dysze byly przytkane- po kilku nieudanych probach czyszczenia mam dalej zatkane dysze i zero tuszu...................to ma byc 21 wiek????
czy wszystko musi byc takie skomplikowane??????
a promo programatora-prosze o komentarz posiadacza programatora SK-168 -czy to urzadzenie rzeczywiscie dziala-czy poprostu znowu wyrzuce kase w błoto????(270 zl drukarka + 150 zl programator + kilka zuzytych pojemnikow z tuszem = granica mojej cierpliwosci ) Pozdrawiam!!
|
|
| Back to top |
|
 |
moby17 Poziom 10

|
13 Mar 2004 21:13 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
Kupiłem programatorek z alegro JY 168- II tusze działają O.K tylko gdyby nie to ze czasami wyskakuje zapis do pliku dzieje mi sie tak w XP ale w 98 jeszcze mi sie to nei zdarzyło. Moze ktoś wie jaki jest tego problem??
|
|
| Back to top |
|
 |
Marwaldor Poziom 6

|
13 Mar 2004 23:36 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
drukuje do pliku tylko wtedy(przynajmniej u mnie) jak system nie moze znalezc drukarki(tak sie dzieje jezeli mam pusty kartidz-wtedy proba sprawdzenia poziomow tuszów konczy sie niepowodzeniem-pisze tylko ze szuka drukarki)ale znalazlem na to sposób:mianowicie naciskam klawisz w drukarce jak do wymiany tuszu - glowica wyjezdza i potem jeszcze raz-jakbym wymienil tusz - wtedy cud -wszystko zaczyna dzialac.....pytanie jakich tuszy uzywacie do napelniania kartidzy-chodzi mi o to czy sa jakies lepsze czy gorsze-chodzi mi zarówno o jakosc wydruku jak i o trwalosc-coby sie dysze nie zapchaly......podajcie mi jakies nazwy firm czy cos w tym stylu...poza tym w pn kupie tych pare klamotow do zrobienia urzadzonka opisanego wyzej-mam wprawe w elektronice wiec jezeli to ma dzialac to mi zadziala-wtedy bede sluzyl pomoca i wszelakimi informacjami....mam juz dwa puste pojemniki-jeden oryginalny drugi active jet - zobaczymy czy ten drugi bedzie sie chcial przeprogramowac....pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
moby17 Poziom 10

|
14 Mar 2004 17:49 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
a ja musze zainstalować jeszcze raz drivery to wtedy mi zaskakuje, moze jest jakiś inny sposób tzn zmienić cos w ustawieniach albo cos takiego????
|
|
| Back to top |
|
 |
wilga05 Poziom 14

|
15 Mar 2004 11:54 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
| Marwaldor wrote: |
ludzie krew mnie boli na epsona c43.....juz sam nie wiem czy inwestowac w to cacka kolejne 150 zl na programator bo chyba bedzie lepiej zmienic drukarke-powod-jeszcze 1h temu mialem 33 % tuszu-ale dysze byly przytkane- po kilku nieudanych probach czyszczenia mam dalej zatkane dysze i zero tuszu...................to ma byc 21 wiek????
czy wszystko musi byc takie skomplikowane??????
a promo programatora-prosze o komentarz posiadacza programatora SK-168 -czy to urzadzenie rzeczywiscie dziala-czy poprostu znowu wyrzuce kase w błoto????(270 zl drukarka + 150 zl programator + kilka zuzytych pojemnikow z tuszem = granica mojej cierpliwosci ) Pozdrawiam!! |
Polecałbym ci kupic używaną drukarke np hp 845 do kardridza wchodzi 30ml niema czipów, jak masz dobry atrament to i 10-15 razy nabijesz głowice pozdrowienia, moja c43 poszła w odstawke bo mozna przyniej zbankrutowac
|
|
| Back to top |
|
 |
Marwaldor Poziom 6

|
15 Mar 2004 19:27 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
panowie!!!!!!!!!!!!to urzadzenie dziala!!!!!!!!!!!!!! moj kardidz sie rersetuje!!!!! dziekuje wam za pomoc - słuze pomoca przy konstruowaniu resetora (wilga5 chee dobrze radzisz ale juz zakupilem te 43 i juz za pozno-ale tak to jest jak sie kupuje w hipermarkecie i po promocji....czyli bezmyslnie - ale nauczylem sie na wlasnych bledach.....) pozdrawiam jescze raz i sluze pomoca przy konstrukcji tego urzadzonka :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Marwaldor Poziom 6

|
15 Mar 2004 20:37 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
jeszcze o jedno spytam......w którym miejscu nawiercic kartidz do epsona 43 i jaki atrament stosowac zeby bylo wszystko ok...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Mar 2004 20:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wilga05 Poziom 14

|
16 Mar 2004 14:37 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
C 43 niekupiłem w hipermarkecie tylko sklepie a co do dolewania atramentu do tego badziejstwa bierzesz strzykawke np 5ml i wstrzykujesz przez ten otworek przez który pobiera drukarka atrament max wejdzie 10ml a atrament mozna wziasc z innych tanszych kardridzy epsona sprawdzone (reseter i dosyc dziwnie działał ( czarny 370% a kolor tylko niebieski 60% tak mi fajnie zresetowało oczywiscie drukarka twierdzi ze niema atramentu) a pozatym na 1 kardridzu w porywach da sie wydrukowac max 100 stron podwarunkiem ze jej sie niewyłacza bo wtedy duze ilosci atramentu idą do diabła
|
|
| Back to top |
|
 |
krzych54 Poziom 6

|
16 Mar 2004 15:09 Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
Hej, nie trzeba nic nawiercać wystarczy strzykawka z igłą i w miejscu najniższym na kartridżu jest otwór odpowietrzający do którego prowadzą kanaliki meandrowe i tam wkładamy igłę po napełnieniu zaklejamy tylko to uszkodzone miejsce i po wszystkim - napełnione i do drukarki sprawdzić jak działa -- cała operacja ( uwaga na otwór musi być czysty i drożny wtedy spełni swoje zadanie)
|
|
| Back to top |
|
 |
Marwaldor Poziom 6

|
16 Mar 2004 21:41 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
kurcza nie mam na dole kanalikow meandrowych-lub nie wiem jak one wygladaja-jest cos takiego ale u góry kartidza-pod nalepka i sa tam dwa wyrazne wgniecenia-jakby otworki-ale sa u góry... w takim razie bede próbowal wlac dolem igla ze strzykawka......co do tuszu to co myslicie o tych ze strony agawy do epsona C43???......WILGA 5 mi to urzadzenie dziala-moj kartidz po restarcie ma 100 procent (ale jest to kartidz dokupiony firmy Active Jet oryginalnego juz restartnalem ale do drukarki nie wkladalem-nie chce zeby sie znowu zapowietrzyla-bo kolorowego mam za malo na odpowietrzenie)........Czy to prawda ze kartidz mozna restertnac tylko kilka-kilkanscie razy a potem niedasie? (cos mi sie to wydaje podejrzane-przeciez drukarka moze odczytywac i zapisywac na kartidz dane o ilosci atramentu tyle razy ile razy sie ja wlacza i wylacza)....jeszcze jedna ciekawostka-kartidz pozornie pusty resetnalem i wsadzilem ponownie do drukarki....wykonalem czyszczenie dysz-czyli zuzylem dosc sporo atramentu-one sie odpowietrzyly i malo tego drukarka ciagle drukuje(juz chyba 20 stron wydrukowalem) a atrament dalej jest.....wydaje mi sie ze sprawa liczenia zuzycia atramentu to jeden wielki WAŁ....Pozdrawiam MONTUJCIE TO URZADZONKO CO JEST WYZEJ OPISANE-NAPRAWDE DZIALA-W RAZIE POTRZEBY MOGE UDOSTEPNIC ZDJECIE JAK NAJPROSCIEJ ZROBIC STYKI LACZACE RESTARTERA Z CZIPEM 8O
|
|
| Back to top |
|
 |
wilga05 Poziom 14

|
17 Mar 2004 10:46 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
Napełnianie kardridza c43 bierzesz strzykawke 5ml bez igły wciskasz w otwór na dole wchodzi bez problemów bo jest tam gumowa uszczelka i wstrzykujesz atrament az ci sie niezacznie przelewac otworami odpowietrzajacymi (ok 10ml) nic niezalkejasz bo w kardridzu jest gąbka i atrament ci niewypłynie i wkładasz do drukarki
ps.co do resetera wkładasz sam chip czy cały kardridz ja tez wczesniej zrobiłem styki do resetera z gnizda lan ale moze mi niełaczy ? zdjęcie mozesz pokazac moze ci to lepiej wyszło niz mi
|
|
| Back to top |
|
 |
Marwaldor Poziom 6

|
19 Mar 2004 20:10 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
moje łącze wykonalem z kawalka laminatu do plytek drukowanych-ucialem pasek na szeroksc czipa a dlugi jest na ok 13 cm potem przylozylem go do krtidza jednym koncem i na wysokosci stykow czipa wywiercilem otworki wiertlem 0,8 mm o odleglosci ok 1 cm od otworkow wytrawiem pola lutownicze dla moich stykow-wykonalem je z sprezystych drucikow ze starego gniazdka lan -wygialem je w ksztalcie litery L gdzie zagiety ktrotszy koniec wsadzilem w oworek a dłuzszy koniec przylutowalem do pola lutowniczego - w ten sposob z drugiej str laminatu wyszly mi konce drucikow ktore przy przykladaniu do czipa sprezynujac chowaja sie - do pol lutowniczych dolutowalem kabelki i w ten sposob moge sobie przykladac to do kartidza nie wyciagajac czipa - problem jest tylko jeden trzeba caly czas dociskac styki reka-a wiec myszke trzeba przelozyc do lewej reki (aby obslugiwac program) - dysponuje zdjeciem ale nie umiem go tu wkeic - a nie mam czasu na zglebianie tajnikow zapodawania zdjecia na forum - zainteresowanym moge majlem przeslac pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
svinx Poziom 12

|
11 Apr 2004 16:02 Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
Czy można zresetować chip do epson c43sx samymi programami? bez żadnych kabli czy mini urządzeń? jak to zrobić, mam parę progsów ale coś jakby nie działały, a oto one:
1. ssc service utylity
2. inklevel
ludzie pomóżcie bo z kasą nie wyrabiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
kopernik8 Poziom 19

|
14 Jun 2004 20:16 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
Udało mi sie zresetować tusze od C43SX układem zaproponowanym przez mirek_r i wszystko działa...ale...
Czemu przy kasowaniu czrnego powiada że Chip not found a przy kolorowym Chip id -3 i do czego są konkretnie te opcje z tego programu??
|
|
| Back to top |
|
 |
jogurt2003 Poziom 9

|
25 Sep 2004 09:49 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
Słuchajcie ludziska:
Kupujecie kasownik SK 168 II na allegro za niecałe 30 zł. Następnie na wolumenie tusz Sunrise 250ml czarny za 45 zł i wystarczy wam na prawie 30 napełnień! Koszt napełnienia jednego pojemnika wynosi troszkę więcej niż złotówka i wszystko działa gites! Jeśli kupicie papier w Tesco za niecałe 11zł to koszty wydruku jednej strony nie przekroczą 3 groszy!
Żyć nie umierać!
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
jogurt2003 Poziom 9

|
25 Sep 2004 09:50 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
Słuchajcie ludziska:
Kupujecie kasownik SK 168 II na allegro za niecałe 30 zł. Następnie na wolumenie tusz Sunrise 250ml czarny za 45 zł i wystarczy wam na prawie 30 napełnień! Koszt napełnienia jednego pojemnika wynosi troszkę więcej niż złotówka i wszystko działa gites! Jeśli kupicie papier w Tesco za niecałe 11zł to koszty wydruku jednej strony nie przekroczą 3 groszy!
Żyć nie umierać!
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
kopernik8 Poziom 19

|
25 Sep 2004 10:22 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
E tam...ja za niecale 5 zł mam reseter, A tusz na wolumenie jest nawet 20zł(czarny) :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
sliver1 Poziom 18

|
14 Apr 2005 22:02 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
zrobilem reseter, ktorego schemat podal mirek_r ( Eddiem.com) ale niestety ppchipreset'er nie wykrywa chipa:(
moze cos zle robie?? caly uklad wlaczam pod port z podpietym wczesniej chipem(musze tak robic bo podlaczenia chipa do resetera to prowizorka ale napewno laczy;)) - moze to dlatego go nie wykrywa??
o co chodzi z tym pinem 10?? trzeba go na stale zmostkowac z masa czy dopiero po wlaczeniu kompa i podpieciu chipa?? ja go podpiolem na stale ale to nic nie dalo...
a moze to wina systemu - mam WinXPpro - dziala komus ten reseter na tej platformie??
a moze ten reseter dziala tylko z chipami od c43sx?? ja mam model ux.
|
|
| Back to top |
|
 |
kopernik8 Poziom 19

|
14 Apr 2005 22:21 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
Sprawdź swój układ, ja urzywam tego pod WinXP i nei ma problemów
Czasem też mam także ChipNotFound ale zwykle mi sie udaje.
Ważne jest połączenie chipa z programatorem...sprawdź sygnały czy dobrze połączone
|
|
| Back to top |
|
 |
sliver1 Poziom 18

|
15 Apr 2005 11:00 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
| kopernik8 wrote: |
Sprawdź swój układ, ja urzywam tego pod WinXP i nei ma problemów
Czasem też mam także ChipNotFound ale zwykle mi się udaje.
Ważne jest połączenie chipa z programatorem...sprawdź sygnały czy dobrze połączone |
a czy masz zwarty pin 10ty do masy??
|
|
| Back to top |
|
 |
kopernik8 Poziom 19

|
|
| Back to top |
|
 |
sliver1 Poziom 18

|
15 Apr 2005 20:23 Re: Jak dolać do Epson C43 SX ?! |
|
|
|
masa na tym schemacie jest od 18 do 21...
zrobilem wszystko dokladnie tak jak tam jest ale i tak caly czas widze komunikat, ze chip nie zostal wykryty...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Apr 2005 20:23 |
|
|
|