Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Nowy komputer. Nie działa monitor. PC nie włącza się.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->Nowy komputer. Nie działa monitor. PC nie włącza się. Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
romanik99
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: rzeszow
Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 57
Pomógł: 1
romanik99
Poziom 10
Post#1 23 Lip 2007 00:17  Autor tematu   

Nowy komputer i problem


dzisiaj mi wujek przywióżł nowy komputer, mieszka ode mnie 40 km i kupił go u jakiegos znajomego co kompy sklada i wyszlo mnie taniej,

moj konfig to:

C2D E4300
Abit Ab9
Geil 2x 1GB 800mhz
Dysk samsung 320GB
GeForce 8600 GT Palit Sonic

I jest problem, a w zasadzie dwa:

1. monitor mam stary czyli d-sub, włączam go i pisze brak sygnału i świeci sie zielona lapmka. zakładam samą przejściówkę D-SUB/ DVI na kabel od monitora(nie podłączając do kompa), monitor gaśnie i zapala się żółta lampka, nie wiem czy tak ma być?

2. Sam komputer się nie uruchamia, przy właczeniu Power-a, komputer startuje, wszystkie wiatraki pracuja, ale włącza sie pulsacyjny, ciągły alarm i nie mam pojecia czy komputer startuje czy nie bo na ekranie nic nie widać, w wyniku problemu opisanego powyżej.

jutro zadzwonie do tego goscia co mi to składał, ale chciałbym wiedziec dzisiaj o co chodzi

prosze o pomoc,
Przypominam, że zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką, stosujemy również znaki przestankowe (interpunkcja). TONI_2003

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Łódź
Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32830
Pomógł: 1782
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Post#2 23 Lip 2007 00:25    

Re: nowy komputer i problem


Zobacz sam: http://bioscentral.com/beepcodes/awardbeep.htm
Wszystko wskazuje na zły montaż procesora lub układu chłodzenia prosesora.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MarekPPN
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Dołączył: 10 Cze 2004
Posty: 3490
Pomógł: 243
Ocena postów: 25
MarekPPN
Poziom 23
Post#3 23 Lip 2007 00:27    

Re: nowy komputer i problem


Jaki dokładnie alarm słychać ? Ilość powtórzeń, sygnał krótki bądź długi ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
romanik99
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: rzeszow
Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 57
Pomógł: 1
romanik99
Poziom 10
Post#4 23 Lip 2007 00:32  Autor tematu   

Re: nowy komputer i problem


sygnał trwa ciągle i jest pulsacyjny taki sam czas narastania sygnału jak i jego "gaśnięcia", ale nie jest specjalnie szybki


aha chłodzenie mam pentagram hp100,




P.S.

Zaobserwowalem jeszcze jdeną rzecz. kompyter odłączony od zasilania, uruchamiam wszystko zaczyna sie krecić, na wyświetlaczu pokazuje sie 8.E. i wszystko staje, cały czas słychac ten sygnał, gdy włacze ponownie power (nie odłączając od zasilania) to wszystko chodzi, na wyświetlaczu mam 2 A ( juz bez kropek) i mógłby takl chodzic cały czas praktycznie, bo teraz juz sie nie wyłacza


8.E. - wg instrukcji - check CPU fan speed, a tego 2A nie ma
Przypominam, że zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką, stosujemy również znaki przestankowe (interpunkcja). TONI_2003

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
michal_549
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Wschód
Dołączył: 08 Kwi 2007
Posty: 265
Pomógł: 18
Ocena postów: 9
michal_549
Poziom 15
Post#5 23 Lip 2007 09:02    

Re: nowy komputer i problem


Check CPU fan speed - sprawdź prędkość wiatraka procesora.
Możliwe, że masz problem z chłodzeniem - nie włącza się dlatego, że jest za mała prędkość obrotowa wiatraka lub za wysoka temperatura.
Natomiast sygnał ciągły o którym mowa w starszych płytach z biosem Award występował mi przy spaleniu procesora Intela...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
TONI_2003
Moderator
Moderator
Miasto: Tychy
Dołączył: 02 Lip 2003
Posty: 10655
Pomógł: 1041
Ocena postów: 232
TONI_2003
Moderator
Post#6 23 Lip 2007 09:37    

Re: Nowy komputer i problem


:arrow: Do kolegi romanik99 :idea:
Proszę edytować ten post przyciskiem: Nowy komputer. Nie działa monitor. PC nie włącza się. i dokonać stosownych zmian w pisowni.
Przypominam, że zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką, stosujemy również znaki przestankowe (interpunkcja).
Pisownię niektórych postów koryguję sam, jednak nie jest to moim obowiązkiem.
Popraw posty i temat!
Posty nie spełniające tych kryteriów będą usuwane do "Kosza".
W przypadku nie podporządkowania się moim zaleceniom temat zostanie zamknięty wraz z konsekwencjami regulaminowymi!


Ps. Proponuję przed wysłaniem postu nacisnąć przycisk "Pisownia"
Sens i jasność wypowiedzi stanowczo się poprawia...


Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Marcin230
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Nie! Wieś.
Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 5090
Pomógł: 355
Ocena postów: 75
Marcin230
Poziom 24
Post#7 23 Lip 2007 12:25    

Re: Nowy komputer i problem


Załóż standardowy cooler i wtedy zobaczysz.
Jeżeli u mnie wentylator kręci się poniżej 1100 obr./min, to bios pokazuje zero obrotów.
Nie wiem czy coś piszczy, bo mi głośnik nie działa od zawsze, ale mam w BIOSie opcję alarmu na wypadek upadku chłodzenia.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
qwerty10
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Szczecin
Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 15
Pomógł: 2
qwerty10
Poziom 6
Post#8 24 Lip 2007 23:17    

Re: Nowy komputer i problem


Spróbuj sprawdzić połączenie wszystkich elementów, a więc czy wszystkie karty są dobrze włożone, czy pamięć RAM jest do końca włożona. Czasami gdy któraś z kart nie styka to może pojawić się ten problem. Można spróbować docisnąć , lub ewentualnie wyjąć i włożyć każdy element ponownie (oprócz procesora). :D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
K!lleR
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Chełmża
Dołączył: 02 Lip 2004
Posty: 4867
Pomógł: 456
Ocena postów: 16
K!lleR
Poziom 24
Post#9 25 Lip 2007 10:14    

Re: Nowy komputer i problem


Jeśi chłodzenie procesora było kupowane osobno (pentagram), to niech kolega zamontuje oryginalne, to które było dołączone do procesora.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Nowy komputer. Nie działa monitor. PC nie włącza się.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Komputer działa,monitor nie włącza się (5)
Monitor się nie włącza a komputer działa (15)
Nie włącza się monitor, komputer działa. (4)
Komputer Stacjonarny - włącza się ale nie działa monitor. (7)
Komputer się włącza. Monitor jest czarny. USB nie działa. (14)
Nowa karta graficzna TUL VTX3D Radeon - komputer działa a monitor się nie włącza (10)
Komputer włącza się,lecz ani monitor ani USB nie działa. (12)
Monitor,Komputer - Komputer się włącza monitor nie reaguje. (17)
Komputer się włącza, monitor nie reaguje, dioda HDD nie świe (2)
Nowy komputer nie włącza się. (41)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.082 seconds

elektroda.pl temat RSS