| Author |
grzechura Poziom 16

|
24 Jul 2007 09:04 Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
Witam,
Mieszkam w poblizu uniwersytetu. Od pewnego czasu na jego terenie (i w okolicy) jest dostepny bezprzewodowy internet. Pozyczylem laptopa od kolegi z wbudowana karta wlan, zeby sprawdzic czy jest mozliwy dostep do sieci u mnie w domu i sprawa wyglada tak: W ciagu dnia, sa klopoty ze zlapaniem sieci, a jak juz zlapie to zdaza sie ze gubi. Mam biurko przy samym oknie i Laptop nie moze na nim stac bezposrednio bo nie lapie zasiegu - musze go podniesc z pol metra do gory (naustawialem sterte ksiazek) i podsunac blizej do okna wtedy chodzi. W nocy natomiast siec dziala bez wiekszych problemow, laptop jest na biurku (bez podniesienia) i chodzi w miare sprawnie.
Moje pytanie jest, jaka karte doradzilibyscie mi wybrac do mojego komputera stacjonarnego, ktory jest pod tym biurkiem. Najlepiej by mi pasowalo cos na USB, moze byc takze ewentualnie na PCI. Czy moge kupic pierwsza lepsza karte na USB i sam odbiornik zawiesic na oknie i kablem USB okolo 2-3 metrow podlaczyc ja do kompa. Czy w takiej sytuacji sygnal nie utraci na jakosci?
Dzieki za pomoc i wszelkie sugestie.
| Moderated by zdzich42: |
| mieszkam nie równa się jestem studentem |
|
|
| Back to top |
|
 |
tronic1 Poziom 26

Joined: 06 Feb 2005 Posts: 19999 Location: Police, Alesund-Norwegia
|
24 Jul 2007 09:49 Re: Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
No to się natrudziłeś żeby kraść.Twoje postępowanie to nic innego jak zwykła kradzież.
|
|
| Back to top |
|
 |
grzechura Poziom 16

|
24 Jul 2007 09:55 Re: Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
Przepraszam ze ty tak powiem (nie Ciebie ale innych forumowiczow) ale Ty kretyn jestes po prostu jestes. Jestem studentem i internet jest dla wszystkich studentow - mam konto i haslo. Moge z tego kozystac na uczelni, w akademiku i na calym kampusie jak kazdy inny student.
zastanow sie na drugi raz zanim cos napiszesz i kogos obrazisz.
| Korzystać ponoć pisze się przez "rz", a zdanie zaczyna się od duzej litery. Masz za to +za obrażanie użytkowników ostrzeżenie i wpis do indeksu. Student...a języka nie zna, wstyd |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jul 2007 09:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
haker85 Poziom 15

|
24 Jul 2007 10:15 Re: Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
Najlepiej spraw sobie kartę wi-fi na pci i dołącz do niej zewnętrzną antenę i po problemie
|
|
| Back to top |
|
 |
grzechura Poziom 16

|
24 Jul 2007 10:21 Re: Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
Karta PCI to raczej ostatecznosc. Wolalbym jednak cos na USB (jezeli takie rozwiazenie rozwiazaloby ten problem) , zeby mozna byloby i w laptopa ewentualnie podlaczyc.
|
|
| Back to top |
|
 |
batorystefan Poziom 13

|
24 Jul 2007 14:14 Re: Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
Pod usb dostaniesz karte z kablem max 1m ale musisz sie naszukac, reszta ma conajwyżej albo konektor(antenke wystającą z karty) albo antene wbudowane w postaci zwojów albo chipu(tą odradzam). Pod Pci bedzie ci łatwie dostać karte z anteną na kablu i może upolujesz coś dłuższego...
|
|
| Back to top |
|
 |
grzechura Poziom 16

|
24 Jul 2007 14:28 Re: Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
No a jak wygladalaby sprawa ze zwykla karta pod usb (antena wbudowana) tyle ze usb byloby do kompa podlaczone za pomoca 2-3 metrowego kabla (przedluzacza)?
|
|
| Back to top |
|
 |
MarekPPN Poziom 23

|
24 Jul 2007 14:33 Re: Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
Nie kupuj kart sieciowych bezprzewodowych na USB.
|
|
| Back to top |
|
 |
msthhk Poziom 20

|
24 Jul 2007 14:39 Re: Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
Co do karty usb, to mialem ostatnio w rękach kartę linksysa (niestety, nie pamiętam modelu, stosunkowo duża jak na urz. usb). Łapała sygnał lepiej, niż PCI na chipsecie Prism (ta ma tendencję do gubienia sygnału). Połączenie przez strop ze zbrojeniem do routera na piętrze poniżej.
Po pierwsze, szkło dobrze tłumi sygnał wifi. Porównaj, co się stanie, gdy otworzysz okno i laptop będzie odbierał sygnał bez przeszkody w postaci okna. Bywa, że beton jest mniejszą przeszkodą niż szyby.
Co do karty, natknąłem się ostatnio na kartę TPlinka z wystającym ładnie kabelkiem na antenę. Do tego przykręcasz antenkę kierunkową, ustawiasz w stronę AP uniwersystetu i powinno być być dobrze. Antena niekoniecznie z allegro ;) Poszukaj na elektrodzie, było dużo tematów.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
grzechura Poziom 16

|
24 Jul 2007 14:47 Re: Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
| MarekSLU wrote: |
| Nie kupuj kart sieciowych bezprzewodowych na USB. |
mile widziana bylaby chcby mala argumentacja.
| Napisałem Ci juz raz. Zdania zaczynamy od duzej litery. |
|
|
| Back to top |
|
 |
MarekPPN Poziom 23

|
24 Jul 2007 15:15 Re: Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
W każdym przypadku gdzie miałem styczność z kartami USB były one bardzo kiepskie. Przede wszystkim słaby zasięg - bo to jest najważniejsze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jul 2007 15:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
grzechura Poziom 16

|
24 Jul 2007 15:40 Re: Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
Jako ze niejaki zdzich42 postanowil wstawic w tym poscie swoje uwagi, chcialbym pare rzeczy sprostowac:
Po pierwsze informacja o tym czy jestem studentem czy nie nie jest istotna w zaden sposob dla tematu i nie uwazam ze trzeba bylo ja podac! (ponadto, jest to moja prywatna sprawa i nie musze sie z tym nikim dzielic). Wazne bylo napisanie natomiast ze mieszkam w poblizu uniwerku i mam mozliwosc korzystania z uniwersyteckiego bezprzewodowego netu. Napisalem wiec to co jest istotne dla tematu.
Po drugie nie wiem dlaczego uwazasz ze to ja kogos obrazilem, mimo ze to mnie nazwano zlodziejem. Wiem ze to nie moje forum ale mimo wszstko prosilbym odrobine obiektywizmu dla jego uzytkownikow. To ja zostalem obrazony a tamten koles nie raczyl nawet mnie przeprosic i nie dostal zadnego ostrzezenia natomiast ja oczywiscie tak, mimo ze przeprosilem cale forum za to ze go tak nazwalem.
Po trzecie, literowka moze sie kazdemu trafic, ponadto nie studiuje polonistyki.
pozdrawiam
| MarekSLU wrote: |
| W każdym przypadku gdzie miałem styczność z kartami USB były one bardzo kiepskie. Przede wszystkim słaby zasięg - bo to jest najważniejsze. |
No ale taka wbudowana karta w laptopie to chyba nie bedzie lepsza od takiej na USB czy sie myle? Jak wspomnialem w tym pozyczonym laptopie internet jako tako chodzi, wiec moze na takiej karcie USB (jezeli USB bedzie na wysokosci okna ) bedzie wszystko ok?
|
|
| Back to top |
|
 |
MarekPPN Poziom 23

|
24 Jul 2007 16:13 Re: Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
| Quote: |
| No ale taka wbudowana karta w laptopie to chyba nie bedzie lepsza od takiej na USB czy sie myle? |
Wbudowana jest dużo lepsza niż na USB, ma dużo większy zasięg.
|
|
| Back to top |
|
 |
batorystefan Poziom 13

|
24 Jul 2007 16:20 Re: Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
Dokładnie zgadzam sie z MarkiemSLU Wbudowane karty w laptopach maja antene umieszczona za wyświetlaczem i jest ona mniej wiecej jego rozmiarów a co za tym idzie ma o wiele lepsze możliwości ściągania fal...
|
|
| Back to top |
|
 |
transpacyfic93 Poziom 20

Joined: 08 Jan 2007 Posts: 862 Location: Sokolniki Las k. Łodzi
|
24 Jul 2007 17:02 Re: Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
Teoretycznie koledzy mają rację. I praktycznie w sumie też. Mam klucz USB, taki adapter do sieci Wlan, obsługuje standardy B, i G (wow, całe 54 mb/s :D) AP ze zwykłą antenką stoi na wysokości ok 4 m od ziemi (pokój to garderoba mojej siostry ;)) Pewnego dnia, chcąc przetestować w/w urządzenie m-ki TP - LINK WN320G, podłączyłem urządzonko pod USB w laptopie i zacząłem chodzić po mojej posesji :P. Okazało się, że "karta" gubi sygnał tuż za płotem (ok 50m). To bardzo słaby wynik. Oczywiście z ciekawości przełączyłem się na zintegrowaną sieciówkę m-ki Boardcom. Nie podam teraz typu, bo w/w już siostra, zabrało mi go :D. W każdym razie przy włączonej wbudowanej karcie spokojnie doszedłem do działki mojego znajomego (ok 200m). Różnica kolosalna, więc jeśli masz desktop, zainwestuj w kartę pod PCI. Jeśli masz laptopa, kup kartę pod PCIMCIA.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
msthhk Poziom 20

|
24 Jul 2007 17:36 Re: Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
Karta na PCMCIA Linksys WPC54G ver.3 ma nieporównywalnie mniejszy zasięg, jakość sygnału i stabilność niż karta tej samej firmy na USB (niestety, nie pamiętam modelu). Z kolei karta na miniPCI, Intel 2200, ma trochę lepszy zasięg niż wspomniany wyżej WPC54G, lecz stabilność linku pozostawia wiele do życzenia. Zatem nie ma reguły na to. Jedyne, czego można być pewnym, to to, że link do uniwersyteckiego AP poprawi się przy antenie kierunkowej.
|
|
| Back to top |
|
 |
marajuka Poziom 13

|
24 Jul 2007 21:10 Re: Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
Korzystam z bezprzewodowego internetu już kilkadziesiąt miesięcy i miałem możliwość przetestowania kilku kart . Moje doswiadczenia dotyczą kart PCI . I zwykle przypomina mi się dowcip o "po co przepłacać jak nie widać różnicy- o pijących markowe piwa i te tańsze". Nie chcę reklamować karty WL-551G TP-Linka, bo ta dzięki prostocie konfiguracji sprawuje się najlepiej, ale zupełną porażką są np:Asusy (a taka dobra firma), MSI droższe, więcej możliwości konfiguracji jednak teoretyczny zasięg na tej samej antenie w porównaniu do TP-Linka mizerny a już zupełnie zawiodłem się na D-Linkach . Korzystałem również z produktów Ralinka (dopóki nadawca pracował w trybie B), sprawowały się porównywalnie do TP-Linków. Zadaję sobie pytanie dlaczego tak właśnie funkcjonowały te urządzenia ? A wyboru niech dokona autor pytania jak w temacie. A swoją drogą ciekawy wątek pojawił się w kilku postach? Czy rzeczywiście można mówić o złodziejstwie, jeżeli w opcjach karty bezprzewodowej (nieistotne czy to laptop czy stacjonarny, bo te stają się też standardem )możemy wybrać sobie automatycznie łączenie z dostępną siecią i jeżeli połączymy się to gdzie tu przestępstwo? Jeżeli ktoś jest Samarytaninem i dzieli się dobrem z bliźnim ? O przetępstwie mówimy wtedy, gdy ktoś łamie zabezpieczenia ! A powoli zaczynam zadawać sobie pytanie dlaczego nie możemy mieć powszechnego dostępu do internetu? Cóż to za dobro? Kolorowy telewizor za komuny! Wiem jedynie, że kilku durnych urzędników zapomniało klepnąć kilku papierków i technologia WIMAX przyjdzie do nas za parę lat-czyżby troska o tepsy.netie i dialogi i jakieś kablówki była ważniejsza? Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
grzechura Poziom 16

|
24 Jul 2007 22:21 Re: Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
No w sumie to ciekawe co piszecie, ze wbudowana karta jest lepsza od takiej zwyklej na USB. Bylem przekonany ze jakosc tych wbudowanych jest gorsza, tak jak np. jakosc wbudowanych kart dzwiekowych, czy graficznych. No coz, porozgladam sie w takim razie za kartami PCI. Jak znacie jakies jeszcze inne godne polecenia modele to napiszcie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jul 2007 22:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
batorystefan Poziom 13

|
24 Jul 2007 22:40 Re: Jaka Karte Wifi wybrac |
|
|
|
Grzechur ja korzystam z kart WiFi edimaxa 1 na PCI i 2 na usb(3 różne komputery w różnych odległosciach od modemu) i powiem ci że działają całkiem dobrze... Jak sie dogadasz z gościami ze sklepu to możesz wziąść karte na PCI przetestować wymienic na Usb przetestowac i wybrać tą lepszą... Oczywiście musisz zapłacić :) pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |