| Author |
Slavos Poziom 11

|
25 Jul 2007 00:53 Exoszkielet - do zrobienia? |
|
|
|
Witam. Wpadłem ostatnio w necie na taką stronke: http://www.neogentronyx.com/
Jestem ciekaw czy taki exoszkielet jest do zrobienia w polsce. chodzi mi głównie o koszta i dostępność materiałów. Byłbym w stanie wyłożyć trochę pieniędzy na coś takiego. Mam dość dużą wiedzę z zakresu mechaniki więc chciałbym coś takiego wykonać. Myślę o ewentualnym pozyskaniu sponsorów itp. Pewnie niektórzy myślą że bredzę ale ja chyba od zawsze chciałem takie coś zbudować. Teraz bawię się w projekt w programie CAD. Jak skończe pierwsze szkice to się pochwalę.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
radziohan Poziom 3

|
02 Aug 2007 16:01 Re: Exoszkielet - do zrobienia? |
|
|
|
Projekt tego mecha jest całkiem ciekawy, ale jego konstrukcja jest wg. mnie za skomplikowana.Można to by było zrobić owiele prościej, z mniejszą ilością elementów, taniej i przedewszystkim bardziej fukncjonalnie.
Jest to bardzo możliwy projekt do zrealizowania dla amatora znajacego sie na mechanice i elektronice czy to w Polsce czy to w Ameryce.Wszystko to tylko kwestia wiedzy umiejętności i finansów.
pozatym jak już robić pierwszego mecha, to nie takiego wielkiego jak na tej stronce, takim czym trudno sie poruszać przy takich rozmiarach, najpierw bylo by trzeba zrobić mniejsza wersje i rozwiązać problemy poruszania sie po róznym podłożu, amortyzacje, rozkład ciężaru dla utrzymywania równowagii, naped, zasilanie itp.
Jak już to sie zrobi w takiej wersji "mini" i wszystko bedzie działać ok. wtedy wg. mnie można sie brać za takiego giganta.
Jak ktos kiedyś powiedział:"Niema rzeczy niemożliwych, są tylko takie których niejesteśmy wykonać na chwilę obecną", i tą prawda kieruję sie przez całe życie.
pozdrawia i rzycze szczęscia i zaparcia w realizacji owego projektu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Aug 2007 16:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Slavos Poziom 11

|
30 Jan 2008 08:18 Re: Exoszkielet - do zrobienia? |
|
|
|
dzieki radziochan. Od lutego mam zamiar wziąćść się za ten projekt. Jak mówiłeś. Zaczynamy od miniatury ;]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Jan 2008 08:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gumer Poziom 12

|
30 Jan 2008 13:38 Re: Exoszkielet - do zrobienia? |
|
|
|
Wg mnie żeby o tym myśleć poważnie, to trzeba by co najmniej średniej firmy lub placówki naukowej, kilku specjalistów i może z rok lub dwa lata czasu.
No ale Braciom Wright też mówili że są niepoważni :).
Jak chcesz zrobić napęd małej wersji?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Jan 2008 13:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
~sojer Poziom 20

|
30 Jan 2008 18:36 Re: Exoszkielet - do zrobienia? |
|
|
|
Troche to pieniążków będzie kosztować. Nawet mała wersja. Jeżeli tak jak w tym linku zastosujesz mięśnie pneumatyczne, to będzie trzeba gdzieś zmieścić kompresor i jego napęd.
Ale mechanika to tylko kwestia pieniążków. Jak się znajdą to się zrobi.
Problem pojawi się później jak będziesz chciał podłączyć elektronikę do tego. Mięśniami pneumatycznymi strasznie ciężko się steruje. A zastosowanie ich do konstrukcji dwunożnej to już nielada wyzwanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
lolo77 Poziom 7

|
31 Jan 2008 18:35 Re: Exoszkielet - do zrobienia? |
|
|
|
Najwazniejsze jest odpowiednie podejscie do projektu i przemyslenie wszystkich mozliwych rozwiazan. Modej jest bardzo dobrym pomyslem na poczatek. Trzeba tez pomyslec do czego mialby byc uzywany - niektore zastosowania beda wymagaly bardziej rozbudowanych chwytakow "ramion" a beda dawaly mozliwosc uproszczenie konstrukcji napedowej "nogi" lub odwrotnie.
Ale wykonalne napewno bedzie.
Co do srodkow na poczatku nie potrzeba jakichs wiekszych sum
Pozniej szukajac sponsorow mozna zaprezentowac model. To umozliwi budowe pelnowymiarowego prototypu a moze pozniej masowa produkcje.
Pozdrawiam i powodzenia w projekcie - pomyslna polska konstrukcje tego typu jest dobry i mam nadzieje ze sie utrzyma.
a tu link do filmiku exoszkieletu amerykanskiego i japonskiego
http://www.videosift.pl/story.php?id=20707[/url]
|
|
| Back to top |
|
 |
Slavos Poziom 11

|
18 Sep 2008 23:03 Re: Exoszkielet - do zrobienia? |
|
|
|
Witam.
Długo mnie nie było lecz me plany nie poszły w niepamięć. Zakasam rękawy i biorę się ostro do roboty. Tworzę nowy post na temat pracy.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Sep 2008 23:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dziobek666 Poziom 12

|
09 Sep 2009 22:57 Re: Exoszkielet - do zrobienia? |
|
|
|
to może daj linka do nowego tematu bo coś znaleść nie mogę.
też sie zastanawiam nad budową takiej zabawki, kilkadziesiąt tyś mogłbym sobie na tej szczytny cel przekazać, przynajmniej na jakiś prototyp. Jako napęd chciałbym zastosować silnik spalinowy z pompą oleju. Niestety jeżeli chodzi o hydraulikę olejową to cięzko z tym u mnie, ale mam paru znajomych co pomogą.
Niedługo zabieram sie za rysowanie projektu.
|
|
| Back to top |
|
 |
lukaszbie Poziom 5

|
01 Oct 2009 13:51 Re: Exoszkielet - do zrobienia? |
|
|
|
Slavos podja link do nowego tematu jak możesz.
Może sie zgadamy!
Ja też zaczynam robić egzoszkielet ale taki lekki dla ludzi niepełnosprawnych oparty na bioinżynierii (tzn sterowanie za pomocą syglałów EMG) Link do tematu na elektrodzie:
Egzoszkielet dla niepełnosprawnych
|
|
| Back to top |
|
 |