FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Transmisja na USB miedzy dwoma komputerami

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> Transmisja na USB miedzy dwoma komputerami
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 04 Nov 2003 16:09   

Chcialbym wiedziec co trzeba zrobic by transmisja miedzy komputerami polaczonymi Usb byla mozliwa. Chodzi mi glownie o to czy potrzeba miedzy komputerami zastosowac jakies urzadzenie zeby nie przepalic plyt glownych w obu komputerach i czy trzeba uzyc jakiegos programu zeby obydwa komputery sie widzialy jak w zwyklej sieci?? Z gory dzieki.
Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 04 Nov 2003 16:21   

Re: Transmisja na USB miedzy dwoma komputerami

Chcialbym wiedziec co trzeba zrobic by urzytkownicy nie zadawali w kółko tych samych pytań, na które odpowiedzi mogą sobie poszukać na forum. Jak myślisz czy zbluzganie kogoś z urzyciem słów niecenzuralnych będzie wystarczające.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Nov 2003 16:21   

Back to top

kkamilkk
Poziom 4
Poziom 4

Post#3 Post from the author of the topic 04 Nov 2003 16:42   

Sory jezeli cie moje pytanie urazilo ale bluzgi beda nie na miejscu :) Nie mialem czasu by poszukac dokladnie czy jest jakis podobny post do mojego.
Back to top

Quaki
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 04 Nov 2003 21:08   

:arrow: kkamilkk nie sadze zeby Elektryka urazilo twoje twoje pytanie po prostu denerwujace jest jesli setny raz ktos pyta o to samo
a odpowiedz jest prosta nie ma prostego sposobu na polaczenie dwoch kompow przez USB i tyle musisz kupic kabelek bo sam go nie zrobisz a jak kupisz (koszt okolo 150zl i wiecej) to pomyslisz i dojdziesz do wniosku ze szybciej i na pewno duzo taniej polaczyc dwa kompy przez karty sieciowe
pozdrawiam
Back to top

kkamilkk
Poziom 4
Poziom 4

Post#5 Post from the author of the topic 04 Nov 2003 21:49   

Tez uwazam ze to poroniony pomysl ale moja praca dyplomowa opiera sie wlasnie na polaczeniu dwoch komputerow kablem usb :(
Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 04 Nov 2003 22:29   

kkamilkk wrote:
Tez uwazam ze to poroniony pomysl ale moja praca dyplomowa opiera sie wlasnie na polaczeniu dwoch komputerow kablem usb :(
No to super pomysł, rozumiem że to praca magisterska, czy projekt ma być oparty na uP czy na PLD/FPGA?
Back to top

kkamilkk
Poziom 4
Poziom 4

Post#7 Post from the author of the topic 05 Nov 2003 00:13   

Nie to nie jest praca magisterska ale praca dyplomowa na zakonczenie technikum :) (za mlody jestem na magistra ;) ) Ale powaznie mowiac to praca ma tytul " Wideokonferencja miedzy dwoma komputerami przy polaczeniu kablem USB "
Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#8 05 Nov 2003 00:41   

Jak na mój gust to problem zbyt skomplikowany na technikum, może chodzi o wideokonferencje poprzez kamery podłączone przez USB, a komputery spięte w sieć.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Nov 2003 00:41   

Back to top

kkamilkk
Poziom 4
Poziom 4

Post#9 Post from the author of the topic 05 Nov 2003 10:40   

To prawda kamerki internetowe maja byc podpiete do komputera ale obydwa komputery musza byc podlaczone kablem USB i tu wlasnie tkwi problem i cala trudnosc tego zadania :/ Gdyby nie to polaczenie dwoch komputerow kablem USB praca dyplomowa bylaby banalnie prosta. Mialbym prosbe moze ktos zna jakas dobra literature na ten temat ??
Back to top

kss213
Poziom 17
Poziom 17

Post#10 05 Nov 2003 10:49   

ciekawe kto wymyslil taki temat ... na co komu wideo-konferencja na usb skoro dlugosc przewodu USB podlega znacznym ograniczeniom...
moze dopytaj sie promotora o to czy moze to tylko kamerki nie maja byc na USB bo szczerze taki pomysl wydaje mi sie z deka poroniony
Back to top

kkamilkk
Poziom 4
Poziom 4

Post#11 Post from the author of the topic 05 Nov 2003 11:33   

Tak komputery maja byc podlaczone kablem USB. Jak sie dowiedzialem ma byc to jakis kabel USB skretka ktory po srodku ma niewielkie urzadzenie ktore ma za zadanie sprawic by obydwa komputery widzialy sie jak w normalnej sieci LAN. Wie ktos gdzie cos takiego mozna dostac no i ile to kosztuje ??
Back to top

Krzysi0
Poziom 23
Poziom 23

Post#12 05 Nov 2003 11:43   

To jest USB LINK
Back to top

Quaki
Poziom 17
Poziom 17

Post#13 05 Nov 2003 11:45   

hmm ja mam pytanie czy ty musisz sam skonstruowac urzadzenia do transmisji danych poprzez USB czy tez mozesz oprzec sie na istniejacych urzadzeniach bo jesli masz je skonstruowac to taki temat bardzo mocno wykracza poza ramy technikum w ogole jest dla przecietnego zjadacza chleba nie wykonalny
natomiast jesli ma to byc wykorzystanie elementow juz istniejacych polecam pomyslenie nad wykorzystaniem jakiegos modemu podlaczanego do USB oraz kamerek internetowych i to wszystko wtedy i wilk syty i owca cala calosc komunikacji jest przez USB a omijasz oczywiste ograniczenie USB jakim jest dlugosc kabla do max kilku metrow (po co wtedy komu videokonferencja jesli moze ze soba pogadac normalnie)
pozdrawiam
ps. wczasie gdy tego posta pisalem pojawily sie nowe wiec wypowiedz nie calkiem ma sens jesli wykorzystujesz kupiony link USB to kompy widza sie jak dwa w sieci jednakze nie wiem czy transmisja bedzie wystarczajaca do przeprowadzenia video konferencji i ta odlegosc do video konferencji 1,5 metra :?
Back to top

kkamilkk
Poziom 4
Poziom 4

Post#14 Post from the author of the topic 05 Nov 2003 12:09   

Dzieki KrzysiO za poprawienie mojej blednej nazwy :) A moze wiesz gdzie to mozna dostac czy moze to jest dostepne w kazdym lepszym sklepie ??
Back to top

Krzysi0
Poziom 23
Poziom 23

Post#15 05 Nov 2003 12:11   

Jest to dostępne w sklepach a koszt około 100zl
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Nov 2003 12:11   

Back to top

kkamilkk
Poziom 4
Poziom 4

Post#16 Post from the author of the topic 05 Nov 2003 12:29   

Dzieki :) A moze ktos zna jakas literature bo w tej pracy dyplomowej przydaloby sie cos opisac :) Moze jakies ksiazki albo linki ??
Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#17 05 Nov 2003 17:54   

kkamilkk wrote:
Dzieki :) A moze ktos zna jakas literature bo w tej pracy dyplomowej przydaloby sie cos opisac :) Moze jakies ksiazki albo linki ??
Specyfikacja USB jest darmowa w sieci, książek polskich na temat USB praktycznie nie ma, zagraniczne o USB też nie kupisz. Urządzenie jest gotowym produktem do którego o schematach i opisach możesz pomarzyć.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> Transmisja na USB miedzy dwoma komputerami
Page 1 of 1
Similar topics
sieć miedzy dwoma komputerami win 7 i win xp. (1)
Przesyłanie danych miedzy dwoma komputerami przez Wifi. (3)
Program do synchronizacji miedzy dwoma komputerami w sieci (1)
Polaczenie WIFI miedzy dwoma komputerami. (7)
Sieć bezprzewodowa miedzy dwoma komputerami... (3)
Brak łączności miedzy dwoma komputerami! (5)
Maly problem miedzy dwoma komputerami (5)
problem z siecia miedzy dwoma komputerami:(( (8)
kabel USB do transmisji między dwoma komputerami (7)
Przenoszenie danych przez USB pomiędzy dwoma komputerami (5)

Page generation time: 1.47 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed