FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Detektor obecności wykorzystujący fale radiowe

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Detektor obecności wykorzystujący fale radiowe
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 29 Jul 2007 09:36   

Detektor obecności wykorzystujący fale radiowe

Wie ktoś jak zrobić detektor obecności wykorzystujący fale radiowe, emitujący powiedzmy Mhz jakoś modulowane i odbierający odbite od przedmiotu który znajdzie się w zasięgu, potrzebował bym coś zamontowane w podłodze co by wykrywało że człowiek przechodzi w pobliżu ok 2-3m od detektora, ma ktoś jakiś pomysł?
Back to top

adamjur1
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 29 Jul 2007 17:13   

Re: Detektor obecności wykorzystujący fale radiowe

Czyli potrzebujesz urządzenia stosowanego w alarmach jako czujka mikrofalowa lub dawniej linia wcz rozstrajana obecnością osób postronnych.
W przypadku tego pierwszego rozwiązania są dostępne w normalnej dystrybucji , o tych drugich już dawno nie słyszałem ( były na granicach radziecko -chińskich i polsko -NRD-owskich.....
Pozdr.J.
Back to top

squall0
Poziom 11
Poziom 11

Post#3 Post from the author of the topic 29 Jul 2007 18:05   

Tak chodzi mi o to że źródło ma być za osłoną w podłodze więc musi emitować fale które stosunkowo łatwo przez nią przenikną, a jeśli ktoś stanie w pobliżu to dodatkowa fala odbita od niego ma dawać sygnał że ktoś jest w pobliżu.

I tu jest problem wie ktoś jak to można rozwiązać, czy da się w ogóle coś takiego zrobić?

Myślałem o nadajniku skierowanym w górę na częstotliwość kilkuset khz modulowanym częstotliwościowo zgodnie z jakimś kluczem jeśli ktoś znalazł by się w pobliżu to dodatkowa odbita fala doszła by do odbiornika (który ma być w urządzeniu nadawczym) i na jej podstawie trzeba by było wywnioskować czy dać sygnał czy nie. Jest to jednak dość prowizoryczne założenie bo nie wiem jaka częstotliwość była by optymalna a właściwie najważniejsze czy można coś takiego w ogóle wybudować.
Back to top

Błażej
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 29 Jul 2007 18:11   

Jak już kolega wspomniał, możesz zakupić samochodowy czujnik mikrofalowy. Powinien on sobie poradzić z jakąś niezbyt grubą powierzchnią. Możesz też zastosować inne czujniki: ruchu - mały czujnik umieszczony w rogu pomieszczenia. Może jakieś czujniki zmian ciśnienia, lub mata naciskowa. Poszperaj sobie zresztą w ofertach firm oferujących systemy zabezpieczeń budynków i pojazdów. Sporo do wyboru...
Back to top

submariner
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 29 Jul 2007 20:49   

zakresy niskich czestotliwosci praktycznie nie reaguja na obecnosc czlowieka , na kilkuset khz nie mozesz mowic o fali odbitej bo jej dlugosc praktycznie przekracza wielkosc budynku a nie tylko drzwi a jesli fala ma sie odbic to jej dlugosc musi byc mniejsza od obiekto od ktorego sie odbija, rozwiazaniem moze byc tez czestotliwosc generowana przez kuchenki mikrofalowe tyle ze bardzo oslabiona badajac absorbcie promieniowania na pewno wykryjesz czlowieka.
Back to top

squall0
Poziom 11
Poziom 11

Post#6 Post from the author of the topic 31 Jul 2007 12:25   

No fakt :-)
Tylko jak zrobić najpierw generator tak wysokich częstotliwości, a następnie odbiornik?

Nie budowałem jeszcze nic na częstotliwość większą niż 500khz no ale fakt nie zwróciłem uwagi na taki drobny fakt że 500khz to ok 600m :D

Ma ktoś może jakiś schemat prostego nadajnika i detektora na tak gigantyczne częstotliwości jak 300Ghz :D

Jak działają te mikrofalowe detektory ruchu? Pracują na tak wysokich częstotliwościach.

Przydał by mi się przykładowy schemat :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 31 Jul 2007 12:25   

Back to top

hobbyelektronik
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 31 Jul 2007 12:36   

Jeśli nie posiadasz odpowiedniej wiedzy i doświadczenia przy pracy z układami bardzo wielkiej częstotliwości rzędu Ghz to zrób sobie lepiej coś takiego:
http://www.edw.com.pl/pdf/K19/81_51.pdf

Powodzenia.....
Back to top

squall0
Poziom 11
Poziom 11

Post#8 Post from the author of the topic 31 Jul 2007 17:48   

No ale w takim razie kiedy mam zacząć zdobywać tą wiedze jak mam zająć się czymś innym?? :)

Dodano po 2 [godziny] 15 [minuty]:

Pytanie ma ktoś doświadczenie z mikrofalowymi detektorami ruchu?
Bardzo bym prosił o jakieś porady i schematy, pdfy itp. :)

Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

Chociaż nie do końca z tym odbiciem to tak chyba jest, niemożna śledzić obiektu czyli uzyskać jego dokładnego położenia jeśli fala ma za wielką długość, ale można powiedzieć czy obiekt jest czy niema. Zresztą jest tak ze jak się stanie np koło anteny czy to telewizora czy radia to może się zmienić jakość odbioru, widziałem kiedyś urządzenie wykorzystujące to (był to swego rodzaju instrument muzyczny, złożony z nadajnika radiowego i odbiornika, dziwny ale gościu na tym grał :D).

Czy ktoś wie coś o czymś takim?

Dodano po 41 [minuty]:

Generator zrobię na około 300MHz, teraz pytanie jak odebrać i odróżnić sygnał odbity?
Back to top

Błażej
Poziom 26
Poziom 26

Post#9 31 Jul 2007 20:41   

Instrument, o którym mówisz, to najprawdopodobniej Thevenin lub jakoś tak. Grało sie na tym odpowiednie poruszając dłonią nad pętlą z drutu.
A wracając do czujek, to na początku chciałeś, by pokazywała ruch, teraz już chcesz, by pokazywało odległość od obiektu.
Jeszce raz odsyłam cię do samochodowych technik zabezpieczeń i poszukania sobie czujnika mikrofalowego. Powinien spełnic twoje oczekiwania.
Back to top

squall0
Poziom 11
Poziom 11

Post#10 Post from the author of the topic 01 Aug 2007 07:30   

Ruch czy odległość to bez znaczenia mi chodzi o obecność czyli czy obiekt jest w pobliżu czy niema w kole o promieniu około 1.5 metra od czujnika umieszczonego w centrum w podłodze. Doszedłem do tego że można by do tego użyć swego rodzaju radaru na częstotliwość kilkuset MHz prosty generator kluczowany przez jakiś specyficzny sygnał i detektor podłączony do uP jeśli sygnał z detektora zmieniał by się zgodnie z kluczem to znaczy że fala się odbiła czyli ktoś jest w strefie. Nadajnik oczywiście musiał by nadawać kierunkowo (ale to nie problem).

Znalazłem taki układ detektora w.cz jest prosty aż do bólu:

http://www.elektroda.net/samochod/det_radarow/antyradar.html

I o to mi chodzi właśnie, teraz pytanie jakich częstotliwości powinienem używać żeby było jak najmniej zakłóceń i żeby były dozwolone do ogólnego zastosowania, no i jak możliwie najlepiej pozbyć się wszelkiego rodzaju zakłóceń.

Ogólnie to istotna jest też cena tego ustrojstwa, więc odpadają wszystkie uniwersalne nadajniki scalone za kilkanaście zł :-)
Back to top

Błażej
Poziom 26
Poziom 26

Post#11 01 Aug 2007 07:49   

Co znaczy "odpadają wszystkie uniwersalne nadajniki scalone za kilkanaście zł"? Chcesz się zmieścić w kilku zł, czy planujesz jakieś profesjonalne urządzenie za większe pieniądze?
Tu masz przykład takiej czujki:
http://www.amt-alarmy.pl/sklep/product_info.php/cPath/31_4/products_id/26
A ta:
http://conda.pl/product.php?id=183&k=4&pk=4&ppk=0
jest z dobrej firmy. Więc nie wiem, czy warto wyważać otwarte drzwi.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Aug 2007 07:49   

Back to top

squall0
Poziom 11
Poziom 11

Post#12 Post from the author of the topic 01 Aug 2007 08:16   

Nie chce gotowego układu za 60zł Chce sam to zaprojektować i proszę o rady od kogoś kto się czymś takim profesjonalnie zajmuje, zresztą pewnie sam to zrobię tylko wtedy na pewno nie obejdzie się bez incydentów :D

Więc żeby niepotrzebnie nie kombinować to jeśli ktoś wie jak pozbyć się zakłóceń, i jak prosto zrobić generator kilkuset MHz no i jakich częstotliwości powinienem używać.

Nie należę do osób które jak czegoś niewiedzą to od razu kupują gotowe układy żeby nie myśleć jak rozwiązać problem, bo poco skoro ktoś już to zrobił masz gotowe, nie kombinuj :P

Wielcy elektronicy gdzie się pochowaliście :-)
Back to top

hobbyelektronik
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 01 Aug 2007 13:32   

Może takie rozwiązanie Ci się do czegoś przyda:
http://www.elb.vectranet.pl/~krzysztofg/projekty/przelacznik_zblizeniowy.htm
Back to top

squall0
Poziom 11
Poziom 11

Post#14 Post from the author of the topic 01 Aug 2007 13:48   

O na pierwszy rzut oka to jest to musze to jeszcze po pracy przeczytać dokładnie, wielkie dzięki :)
Back to top

r2d2004
Poziom 21
Poziom 21

Post#15 01 Aug 2007 14:03   

Witam!

... zaprojektować to raczej nie zaprojektujesz, no chyba, że jesteś fachowcem od techniki UHF (wtedy jednak myślę, że nie pytałbyś się o to tutaj ;-) ), ale zrobić coś takiego możesz we własnym zakresie. W którymś ze starszych nr czeskiego "RADIO PRO KONSTRUKTERY" (z lat 80-90 ubiegłego wieku), był podany schemat z opisem wykonania prostej czujki radiowej do instalacji alarmowych, łącznie z płytką PCB (cewki były trawione na płytce). Jeśli byłoby zainteresowanie, to mogę to zeskanować i wrzucić na "elkę".

Pozdrawiam
Back to top

squall0
Poziom 11
Poziom 11

Post#16 Post from the author of the topic 01 Aug 2007 17:12   

Może nie bo nie mam doświadczenia niestety no ale doświadczenie nie przychodzi ot tak sobie więc muszę trochę się tym pobawić :) Ale schemat poproszę :)
Back to top

r2d2004
Poziom 21
Poziom 21

Post#17 01 Aug 2007 17:27   

... ok, ale dopiero w sobotę bedę miał czas (dostęp) do skanera, to dokleje do tego tematu, albo podam linka skąd ściągniesz.

PS Przypomnij się bo mogę zapomnieć (skleroza nie boli) ;-) Ten czujnik z RADIA czeskiego będzie się nadawał do tego co chcesz zrobić (przeczytałem dokładniej to co pisałeś wcześniej).

Błażej wrote:
Instrument, o którym mówisz, to najprawdopodobniej Thevenin lub jakoś tak

... taki instrument nazywa się Theremin od nazwiska rosyjskiego wynalazcy Lwa Termena.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Theremin

Takiego instrumentu między innymi używa Jean Michel Jarre. Grał na nim na koncercie w Stoczni Gdańskiej.

(dopisek z 2 sierpnia) Czujka radiowa opisana była w "Australian Elestronics Monthly prosinec 1988", u nas łatwiej dostępna w przedruku z czeskiego "Radio Pro Konstruktery" 4/1990. W sobotę zeskanuję i wrzucę na "elkę". Jest to kompletny opis z gotową płytką. Jak chcesz to robić to szukaj już dwóch tranzystorów npn, pracujących do 600 MHz (lepiej do 1 GHz) i mocy min 200 mW (dobry bedzie np. BF959) i dwóch wzm. operacyjnych 741 (µA741, LM741, ULY7741 itd), są to groszowe "sprawy". Czujka ta, jak wynika z opisu, może chronić obszar o promieniu nawet do 10 m (w terenie otwartym).
Back to top

r2d2004
Poziom 21
Poziom 21

Post#18 04 Aug 2007 09:24   

Witam

... dodaję obiecane skany. Kilka uwag. Czujka tego typu może niestety siać sporo harmonicznych, a więc krótkofalowcy nie będą zadowoleni :-? . Również trzeba sprawdzić, czy nie zakłócamy sąsiadom TV/radia. Generalnie z czujkami radiowymi to raczej ostrożnie (jak chcemy żyć w zgodzie z sąsiadami i nie mieć problemów z PARem, czy jak to się teraz nazywa). Myślę, że nawet te kupowane za "parę groszy" również nie mają jakiejś bardziej "wydumanej" konstrukcji i też mogą być kłopotliwe na obszarze miejskim. Opis czujki radiowej, który tu zamieszczam pochodzi z australijskiego pisma (o czym wyżej wspominałem), a więc tam gdzie nie ma raczej problemu z jego użytkowaniem poza dużymi aglomeracjami, rzecz jasna ;-). U nas przy generalnie gęstej zabudowie czujka radiowa, jaka by nie była zawsze będzie "problemowa".

Pozdrawiam
PS Plik tego rozwiązania zamieszczam w celach edukacyjnych ;-) Sorrki, że post pod postem, ale w ten sposób więcej chętnych ściągnie sobie te materiały (temat był już na 3 stronie)

Na koniec takie małe OT na temat instrumentu Theremin, o którym była mowa wyżej. Co ciekawe nie ma na ten temat nic zupełnie na "elce", ŻADNEGO przykładu rozwiązania konstrukcji tegoż, a szkoda. Sam z ciekawości zapoznałbym się z bardziej "wypasioną" konstrukcją tego typu. Widać mało elektroników-muzyków tu zagląda. (dopisek) Ooo, temat dzisiaj postawiony niemal po moim wpisie, ciekawe: zbieg okoliczności, czy telepatia ;-) Wprawdzie to jeszcze nie Theremin, ale coś z oryginalnego wyposażenia Jarre:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic393729.html

czujka-radiowa.rar
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  czujka-radiowa.rar
 Contents:  pcb.jpg , schemat.jpg
See all...
 Filesize:  824.91 KB
 Punkty:  1.61 = 0.966 for transfer + 0.644 for the user (set automatically)

Back to top

squall0
Poziom 11
Poziom 11

Post#19 Post from the author of the topic 05 Aug 2007 20:10   

Dzięki :)

Mam jeszcze pytanie wie ktoś jakie częstotliwości są dozwolone i jakie moce sygnału, są jakieś pasma dostępne do free use?
Back to top

kondensator
Poziom 23
Poziom 23

Post#20 05 Aug 2007 20:55   

http://www.uke.gov.pl/_gAllery/26/12/2612.pdf
Do Twojego zastosowania min. 2400MHz, ew. 868MHz (866MHz RFID)
Zapomnij o 433MHz ! (1. bez sensu, 2. przeczytaj w :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=808781&highlight= )
Back to top

squall0
Poziom 11
Poziom 11

Post#21 Post from the author of the topic 06 Aug 2007 21:02   

Więc potrzebny mi generator 868MHz, na inwerterach chyba go nie zrobię ma ktoś jakiś pomysł? Prosty na minimalnej liczbie podzespołów, bez używania tych „wszystko w jednym” układów.
Back to top

r2d2004
Poziom 21
Poziom 21

Post#22 07 Aug 2007 09:04   

Witam!

Zapomnij o tych częstotliwościach, które Ci podał kondensator. Wszystko to "ładnie i pięknie", ale ty sam NIC nie zrobisz (nie mając doświadczenia) na te pasma, co by działało stabilnie i pewnie, na dodatek za małe pieniądze. To juz lepiej kup sobie czujkę radiową gotową, tak jak radzili Ci kledzy wcześniej, bedzie dużo taniej. Spróbuj jednak zmajstrować wg schematu, który podałem wyżej (JUŻ PROŚCIEJ się NIE DA), ogranicz maksymalnie moc, przecież nie potrzebujesz dużego zasięgu penetracji. Poeksperymentuj, sprawdź czy nikogo nie zakłócasz. Zdobędziesz jakieś doświadczenie, jeśli nawet tego nie wykorzystasz ostatecznie (dużo kasy na to nie wydasz). Lepiej COŚ robić, niż tylko zadawać pyania, bo tak będziesz stał w miejscu i klapa. Mam jeszcze jeden pomysł na Twój problem, ale muszę pogrzebać w moich "aechiwach"

Pozdrawiam
Back to top

forestx
Poziom 24
Poziom 24

Post#23 07 Aug 2007 09:13   

Nigdy nie budowałem czujki ruchowej. Popełniłem za to kilka nadajników UKF, poczynając od tych najprostszych (jeden tranzystor).
Po zbudowaniu nadajnika w drugim kącie pokoju postawiłem radyjko. I zauważyłem, że łażąc wokół nadajnika wpływam na obiór w radio.
Może coś w tym kierunku? Zaleta - koszt budowy to kilka zł i godzinka pracy. Wada - nadawanie na UKF jest zabronione (ale przy mocach rzedu µW...).
Back to top

r2d2004
Poziom 21
Poziom 21

Post#24 07 Aug 2007 10:31   

... forestx, ten opis, który wkleiłem, to jest właśnie TO, tylko trochę na wyższych zakresach. Ki diabeł, jak ma robić coś niezgodnie z przepisami, czy w dole, czy w górze bedzie zakłócał, na jedno wychodzi. Radziłem, żeby spróbował TOTO urochomić. Zawsze jest to jakieś doświadczenie i daje wtedy do myslenia jak dalej temat "popchnąć" . Opis jest tam co prawda po czesku, ale idzie to zrozumieć - jak by nie było język słowiański ;-)
Back to top

kondensator
Poziom 23
Poziom 23

Post#25 07 Aug 2007 10:50   

r2d2004 wrote:
sprawdź czy nikogo nie zakłócasz

Ciekawe jak, nie mając analizatora widma, czy uVoltom. selektywnego ?
Przez ogłoszenie w prasie, czy dzwoniąc do okręgowego UKE ? :)
Zakłócenia programów R i TV to nie są wszystkie zakłócenia !
Zasięg zakłócający jest wielokrotnie większy niż zasięg działania.

Zestaw przyrządów minimum: częstościomierz do min. 1..1.5GHz
(do zrobienia lub kupienia, są tańsze niż kiedyś), sonda w.cz. np. od V640
lub zrobiona na wzór samemu (diody GD508 są dostępne i tanie)
kilka prostych filtrów górnoprzepustowych lub dolnoprzepustowych
o częstotliwościach odcięcia ok. 500MHz i 1000MHz, aby porównywać
wskazania woltomierza z sonda w.cz. i częstościomierza z filtrami
i bez nich (dla orientacji czy w wytworzonym sygnale w danym punkcie
układu dominuje 434MHz, 868MHz czy 1302MHz). Filtry nie muszą być
bardzo wyrafinowane, wystarczą 3 lub 5 rzędu jak w prostych zwrotnicach
TV, nie jest tez ważna ich dokładna częstotliwość odcięcia - przy braku
uVoltomierza selektywnego lub analizatora widma bez nich nie było by
wiadomo co się robi. Muszą być za to dobrze ekranowane.
(Teoretycznie mógł by być też częstościomierz absorbcyjny, dip-meter,
ale jest mało prawdopodobne ich zrobienie czy kupienie przez amatora)
Back to top

r2d2004
Poziom 21
Poziom 21

Post#26 07 Aug 2007 10:58   

Wszystko fajnie kondensator, tylko popatrz dokładnie o co pyta kolega (również w innych tematach) z czego wynika, że nie ma doświadczenia w "radiówce". Czujka radiowa za 50,- zł jest dla niego za droga, więc o czym my tu gadamy. ;-)

PS
kondensator wrote:
Ciekawe jak, nie mając analizatora widma, czy uVoltom. selektywnego ?
Przez ogłoszenie w prasie, czy dzwoniąc do okręgowego UKE ?
Zakłócenia programów R i TV to nie są wszystkie zakłócenia !
Zasięg zakłócający jest wielokrotnie większy niż zasięg działania.

... miałem na mysli przede wszystkim sąsiadów zza sciany, bo CI szybko zgłoszą gdzie trzeba, jak im sprzęt RTV zacznie "fiksować". Jestem również zwolennikiem "czystości w eterze", choć krótkofalowcem nie jestem, ale LUDZIE nie popadajmy w skrajności - to najgorsza polska "przywara". ;-)
Back to top

squall0
Poziom 11
Poziom 11

Post#27 Post from the author of the topic 07 Aug 2007 11:29   

Koniec tematu.
Back to top

r2d2004
Poziom 21
Poziom 21

Post#28 07 Aug 2007 12:05   

Za wcześnie się poddałeś. Pisałem, że coś jeszcze podrzucę. Cierpliwości.
Back to top

squall0
Poziom 11
Poziom 11

Post#29 Post from the author of the topic 07 Aug 2007 14:15   

Nie poddałem się po prostu chyba będę musiał sam to sobie zaprojektować ;( Pewnie LC zrobię na ścieżkach (ale przeliczać trzeba ;()
W katalogach poszukać odpowiednio szybkich tranzystorów ech......... Parę tygodni pracy pewnie, a potem jeszcze testowanie, w sumie to zobaczę jaką częstotliwość da mi generator (antenka i oscyl powinien myślę wystarczyć) a potem do niego dorobię odbiornik. Bo fajny znalazłem. Raz jeszcze pisze że nie chodzi mi o to żeby to było super dokładne istotne żeby małe było i tanie, więc sory ale kilkanaście razy (50zł za detektor) to trochę dla mnie dużo :-/ (no chyba ze r2d2004 prześle mi trochę kasy :D).

Jeszcze mam pytanie czy dla małych bardzo mocy przedział częstotliwości od 868MHz do 870MHz można sobie wykorzystywać do woli? Bo docelowo to nadawanie będzie tylko max 2 razy na sekundę, taka krótka paczka zero jedynkowa czyli sygnał przerwa z określoną częstotliwością.
Back to top

kondensator
Poziom 23
Poziom 23

Post#30 07 Aug 2007 15:24   

->Squall0: Dobrze, że się nie poddasz, dużo informacji masz w "Poradniku
Ultrakrótkofalowca" i amerykańskich publikacjach, stronach dla
krótkofalowców - w Ameryce jest pasmo amatorskie 902MHz,
na 866(868)MHz opisy są OK, kwestia dostrojenia, ew. dobrania kwarcu;
Szukaj opisów z lat 1980-1995, nowsze wymagają przeważnie drogich
i trudnych do dostania u nas elementów.
Tranzystory mogą być tanie, nawet niezbyt nowe np. z serii BFR90
(im nowsze, tym większa fT, mniejsza obudowa, trudniej z montażem :) )
Jeśli tranzystor się wzbudza mimo poprawnego odsprzęgania,
ekranowania, można przykleić do niego okruszek ferrytu - często pomaga
Dławiki dla f>400MHz najlepiej nawijać samemu (DNE 0.3...0.6mm, można
mieć za darmo ze uszkodzonych transformator., silniczków, przekaźników)
Wiele elementów można mieć z demontażu ze starych urządzeń CATV,
SAT, radiotelefonów (z nowych znacznie mniej, podobnie jak z tel. kom.)
(ale uwaga, tranzystory i kondensatory przepustowe po wylutowaniu nie
muszą okazać się dobre dla w.cz. i potem można szukać błędu ; przy
użyciu lutownicy na 230V, z nieuziemionym grotem lub transformatorowej
wiele półprzewodników (zwł. w.cz, MOS) jest uszkadzanych.
Możesz kupić tanio rezonatory, generatory na 433.9MHz i dorobić
powielacz x2 na tranzystorze, diodzie krzemowej w.cz.
Polecam konstrukcje przestrzenne wielokomorowe, nie trawienie płytek !
Co do szczegółów przeznaczenia częstotliwości - są w rozporządzeniu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Aug 2007 15:24   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Detektor obecności wykorzystujący fale radiowe
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Bakterie wytwarzają fale radiowe. Czy jest to metoda komunikacji? (10)
Przedłużacz pilota zdalnego sterowania na fale radiowe (2)
Fale radiowe (4)
detektor obecności - prosty układ - pomocy. (3)
Detektor obecności napięcia. (18)
Pierwszy komercyjny interfejs wykorzystujący fale mózgowe (2)
Fale radiowe "widzą" i śledzą ruch poprzez ściany (1)
Zdalne sterowanie radiowe - moduły radiowe (8)
Zegar AVR wykorzystujący oscyloskop (7)
Immobilizer wykorzystujący pastylki DS1990 (24)

Page generation time: 0.177 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed