Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> DIY Zagranica -> Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów
Autor
Wiadomość
pawelcb33
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Cze 2003
Posty: 888
Miasto: Wrocław

Post#1 Post autora tematu 29 Lip 2007 21:51   

Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów
Na stronie http://elm-chan.org/works/cmc/report.html jest całkiem fajny projekt miernika. Pewnie trochę osób będzie chciało sobie zrobić taki miernik, jest dosyć prosty tylko nie mogę doczytać sie od-do ilu może mierzyć .
Ogólnie warto przejrzeć ta stronkę bo jest tam sporo ciekawych projektów.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Lip 2007 21:51   





Powrót do góry
   
gule
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 31
Miasto: Kraków

Post#2 30 Lip 2007 00:13   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


Z tego co widzę to ma dwa zakresy:
-pierwszy do 57nF
-drugi do 440µF :(
I tu pytanie do bardziej doświadczonych czy dało by się powiększyć zakres mierzonych pojemności ? ? ?
Powrót do góry
   
ST-44
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 164
Miasto: Piekary Śląskie

Post#3 30 Lip 2007 00:52   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


Witam wszystkich.
Mam prośbe nie tylko do siebie ale napewno wielu wolało by czytac ten post po polsku wiec jakby ktoś mógł go przetłumaczyc bo projekt bardzo fajny.
Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Doktor5
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 411
Miasto: Tarnów

Post#4 30 Lip 2007 06:43   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


Witam!

Projekt jest bardzo ciekawy szkoda tylko że nie po polsku. Nie wiem czy jest sens robić taki miernik ja do tego celu wykorzystuje zwykły miernik.
Ale jak ktoś ma czas to polecam
pozdrawiam
Powrót do góry
   
Szopler
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 574
Miasto: Siedlce

Post#5 30 Lip 2007 09:12   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


No właśnie - zwykły miernik mierzy spokojnie do 220µF. Było by sens to składać, gdyby można było mierzyć np do 0.1F (100 000µF).
Powrót do góry
   
chrobot
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 15 Wrz 2002
Posty: 190
Miasto: *.*

Post#6 30 Lip 2007 10:48   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


z tego projektu najciekawszy jest konwerter z 1V na 5V :)
Powrót do góry
   
medicb
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 19 Lis 2003
Posty: 1473
Miasto: Skądy Wielkie

Post#7 30 Lip 2007 11:13   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


To zależy co kogo interesuje :D bo mnie zadowala zakres rzędu pF
Powrót do góry
   
Brodowski
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Sty 2007
Posty: 74

Post#8 30 Lip 2007 11:40   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


Mam dwa pytania w załączniku są dwa programy do tego miernika w asemblerze oraz w C który należy użyć?
Oraz w projekcie jest użyty mikrokontoler AT90S2313 zamiast tego chciałbym użyć jego zamiennika czyli Atinny2313 czy w tym wypadku trzeba zmieniać program czy wystarczy zmienić Fusebity?
Oraz czy zamiast układu PST600c który służy do resetu można użyć DS1813 czy DS1812?

Załączniki:
Powrót do góry
   
kokodin
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 568
Miasto: nałęczów

Post#9 30 Lip 2007 14:24   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


a może połączymy 10 takich mierników równolele i zsumujemy wynik :P będzie idealny do zabawt z elektrolitami w płytach głównych :D
bodo pomiaru pojemności ceramicznych smd to z człą pewnością zakes jest out of range :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Lip 2007 14:24   





Powrót do góry
   
Remeknapr
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 25 Sie 2005
Posty: 2919
Miasto: Łódzkie "_"

Post#10 30 Lip 2007 14:37   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


Doktor5 napisał:
Nie wiem czy jest sens robić taki miernik ja do tego celu wykorzystuje zwykły miernik.

Co to jest "zwykły miernik"?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Lip 2007 14:37   





Powrót do góry
   
gule
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 31
Miasto: Kraków

Post#11 30 Lip 2007 15:35   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


"Zwykły miernik" chodzi o taki z niższej półki.
Większość tanich mierników, np mój DT9208A (ok. 35zł) posiada pomiar pojemności do ok. 200uF :)
Tak jak ktoś trafnie zauważył, gdyby pomiar był do ok. 0,1F to można by się nad tą konstrukcją zastanowić.
Powrót do góry
   
AvrArm
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 121

Post#12 31 Lip 2007 07:18   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


ok, tylko takim "zwykłym" miernikiem za 35zł nie zmierzysz pojemności rzędu kilku - kilkunastu pF...
Powrót do góry
   
medicb
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 19 Lis 2003
Posty: 1473
Miasto: Skądy Wielkie

Post#13 31 Lip 2007 08:51   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


gule napisał:
... gdyby pomiar był do ok. 0,1F to można by się nad tą konstrukcją zastanowić.
Zapytam z ciekawości. Po co wam mierniki z takim zakresem? Używacie takich pojemności na co dzień? 0,1F to prawie "bateria"
Powrót do góry
   
kataniak1994
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 29 Lip 2007
Posty: 201
Miasto: Grójec

Post#14 31 Lip 2007 10:36   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


mugłbyś podać wzór i spis elementów
Powrót do góry
   
Przemek Elektro
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Gru 2002
Posty: 203
Miasto: Warszawa

Post#15 31 Lip 2007 12:35   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


kataniak1994 napisał:
mugłbyś podać wzór i spis elementów

Ludzie.... Czytajcie posty, a nie tylko oglądajcie obrazki... Po pierwsze to nie jest projekt osoby, która go tu zamieściła. Po drugie - wszystko co trzeba jest w linku.

gule napisał:
I tu pytanie do bardziej doświadczonych czy dało by się powiększyć zakres mierzonych pojemności ? ? ?

Tam jest napisane: "If capacitor voltage didn't reach 0.5 Vcc within 1 sec (>440µF), the actions is aborted and "E2" will be displayed." Więc wychodziło by na to, że wystarczy zmienić w programie czas po którym jest wywalany błąd E2 i powinno śmigać :D
Powrót do góry
   
medicb
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 19 Lis 2003
Posty: 1473
Miasto: Skądy Wielkie

Post#16 31 Lip 2007 13:13   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


Najprościej zmienić program i po krzyku. Dla tych co lubią ganiać z kalkulatorem można by też zmienić wartość opornika R4 3k3 i przeliczać wynik ręcznie, np x2 itd. wtedy zakres by sie powiększył ale tylko o kilka razy. Program sprawdza na drugim zakresie czy w czasie jednej sekundy kondensator naładował się do 0,5V wtedy przekracza zakres. Autor na schemacie opisał, że oporniki R1 do R5 powinny być lepszej jakości. Układ resetu wydaje mi się, że można zastąpić czym kolwiek a nawet obejść się i bez niego. Tranzystory "anodowe" mają oporniczki w swojej strukturze także budując układ na zwykłych tranzystorkach trzeba pamiętać o dodaniu oporniczków na bazie. Mam co raz to większego smaka na wykonanie tego mierniczka.
Powrót do góry
   
sq3dwe
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 145
Miasto: Zielona Góra

Post#17 31 Lip 2007 13:29   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


Witam kiedyś przypadkowo trafiłem na opis miernika pojemności i esr,w załączniku komplet dokumentacji.Wykonałem go na pająka,mierzy pojemność,ale nie udało się zmierzyć esr prawdopodobnie program jest napisany tylko do pomiaru pojemności.Pozdrawiam ryszard.

Załączniki:
Powrót do góry
   
medicb
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 19 Lis 2003
Posty: 1473
Miasto: Skądy Wielkie

Post#18 31 Lip 2007 13:39   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


PST600C prawdopodobnie podaje masę podczas resetu
http://www.datasheetarchive.com/search.php?q=PST600C&sType=part
można by go zastąpić tym
http://pdfserv.maxim-ic.com/en/ds/DS1813.pdf
chyba że sie mylę ...

a kupić można gdziekolwiek 5zł
http://www.seguro.pl/sklep/?zobacz=3916&producent=
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Lip 2007 13:39   





Powrót do góry
   
Remeknapr
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 25 Sie 2005
Posty: 2919
Miasto: Łódzkie "_"

Post#19 31 Lip 2007 14:02   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


gule napisał:
"Zwykły miernik" chodzi o taki z niższej półki.
Większość tanich mierników, np mój DT9208A (ok. 35zł) posiada pomiar pojemności do ok. 200uF

Zapytałem nieco przekornie, bo do niedawna "zwykły miernik" oznaczało analogowy, a nowsze to cyfrowe. Ten Twój DT ma już przyzwoity zakres pomiarowy. Ja mam cyfrowe multimetry o zakresie 20uF.
Powrót do góry
   
Brodowski
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Sty 2007
Posty: 74

Post#20 01 Sie 2007 20:33   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


Czym zastąpić tranzystor RN2205 który jest niedostępny do sterowania wyświetlaczami LED ?
Powrót do góry
   
medicb
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 19 Lis 2003
Posty: 1473
Miasto: Skądy Wielkie

Post#21 01 Sie 2007 22:00   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


Zwykłym z opornikiem na bazie :D
Powrót do góry
   
pawelcb33
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Cze 2003
Posty: 888
Miasto: Wrocław

Post#22 Post autora tematu 01 Sie 2007 23:30   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


Jak dla mnie to ten miernik jest wystarczający, choc napewno przydal by sie wiekszy zakres do pomiaru.
Niedlugo bede zabieral sie do roboty ale mam pytanie czy tranzystory Q2-Q5 mozna zamiast nich dac jakiekolwiek PNP. I jeszcze uklad PSC600, on jest od resetu chyba i zwiera do masy czy do plusa, bo najwyzej dalo by sie zamiast niego microswicza i po kazdym pomiarze recznie by sie resetowalo.
Tylko nie wiem czy tak mozna.


Aha jeszcze jedno, mialem pare maili abym wyslal wsad do tego miernika, niestety ale gdzies posialem te maile. Wsad jest na stronie autora (link na samej gorze).
Powrót do góry
   
sq3dwe
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 145
Miasto: Zielona Góra

Post#23 02 Sie 2007 08:00   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


Jeśli jest potrzebny więkrzy zakres to w załącznikach o de mnie jest opisany miernik z zakresem do 65000 mikro.
Powrót do góry
   
takow
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Sie 2002
Posty: 85

Post#24 03 Sie 2007 13:33   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


Zamierzam zrobić taki miernik, czy ktoś z kolegów już go zrobił i przetestował ?
Powrót do góry
   
sq3dwe
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 145
Miasto: Zielona Góra

Post#25 06 Sie 2007 07:59   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


Cześć a o który miernik pytsz?jeśli o ten z załącznika o demnie to działa,
mierzy pojemność,nie stety wsad nie umożliwia pomiaru ESR,choć autor zamieścił schemat do pomiaru ESR-a w plikach jest wsad ale ja nie potrafię go przerobić na pomiar ESR.
Powrót do góry
   
medicb
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 19 Lis 2003
Posty: 1473
Miasto: Skądy Wielkie

Post#26 09 Sie 2007 14:38   

Re: Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów


W projekcie zastosowali AT90S2313 który chyba nie jest już produkowany, ponoć ten scalak ma swojego odpowiednika Attiny2313 ale czy to aby na pewno to samo?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> DIY Zagranica -> Cyfrowy miernik pojemności kondensatorów
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Cyfrowy miernik pojemności na PIC12F629 (6)
Prosty miernik pojemności (3)
Miernik pojemności (mostek) (4)
Miernik pojemności PIC16F873A (9)
Miernik pojemności - avt2425 (11)
Miernik pojemności na ATmega8 (11)
Mikroprocesorowy miernik pojemności (1)
Miernik pojemności akumulatorów AA (7)
Miernik pojemności i indukcyjności (14)
Analogowy miernik pojemności 1 pF - 10uF. (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.079 seconds

elektroda.pl temat RSS