| Author |
fantom Poziom 22

|
14 Dec 2007 18:44 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
| Atheo wrote: |
Witam,
czy może ktoś powiedzieć jak zmienić szerokość jednej (konkretnej) ścieżki którą np. już coś połączyłem, bo za chiny ludowe nie mogę tego uzyskać mimo tego że wybieram opcje zmień szerokość ścieżki.
Drugie pytanie czy da się ewentualnie zwiększyć grubość wszystkich ścieżek za jednym razem
Pozdrawiam |
Najpierw robisz prawym i "Wybierz szerokosc sciezki" a nastepnie prawym na okreslona sciezke i "Zmien szerokosc" a tam masz juz kilka opcji.
|
|
| Back to top |
|
 |
Laska Poziom 8

|
23 Dec 2007 18:19 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Witam
Jestem poczatkujacy w KiCADie.
Napotkalem sie na problem, zrobilem testowy ukladzik wszystko ok!
Ale w tworzeniu plytki zaznaczylem w opcjach 1 warstwa a autorouter zrobil mi na 2 warstwach mimo ze mial latwy dostep.
Czytalem ze nie jest idealny no ale zeby az tak glupi byl?
Za wszelkie informacje bede bardzo wdzieczny..
Zalaczam zdjecie autoroutera ???
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
23 Dec 2007 22:10 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Kliknij na ikonce wskazanej na poniższym rysunku. Otworzy się małe okienko. Wybierz w nim obie opcje "Ścieżek", aby ścieżki płytki były po stronie ścieżek, "Elementów" aby ścieżki były po stronie elementów. Wybranie dwóch różnych opcji skutkuje tym, że ścieżki są prowadzone na dwóch rożnych warstwach. Nie wiem czemu w programie PCBnew wybranie opcji Ustawienia -> Opcje główne -> Liczba warstw -> 1 powoduje, że płytka jest i tak dwuwarstwowa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Laska Poziom 8

|
23 Dec 2007 23:21 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Dzieki Christophorus
Zrobilem jak poleciles i jeszcze dodatkowo kilka kombinacji i rzeczywiscie dziala :D
Poszedlem o krok dalej i dodalem uklad cyfrowy i nie wygenerowal mi zasilania do tego ukladu a dokladnie masy bo (+) podlaczyl...
Robilem kilka kombinacji i nic ....
Wiesz cos na ten temat ??
Z gory dzieki
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Dec 2007 23:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
24 Dec 2007 13:07 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Myślę, że jest to kwestia odpowiedniego narysowania połączeń zasilania. Ja u siebie nieco zmieniłem układ połączeń zasilania i wyszło OK. Schemat można zobaczyć poniżej a cały projekt (spakowany ZIPem) jest w załączniku.
| Filename: |
test.zip |
 Download |
| Contents: |
test
, test.cmp
, test.net
, test.bak
, test.cache.lib
, test.brd
, test.sch
, test.000
, test.pro
, test.cache.bck
See all... |
| Filesize: |
10.85 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Laska Poziom 8

|
24 Dec 2007 17:12 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Witam
Czy ktos moze mi pomoc??
Dlaczego nie moge narysowac sciezek w PCB?
Chcialbym zrobic plytke bez rysowania schematu i po wybraniu elementu na nozkach sa niebieskie krzyzyki i w zaden sposob nie mozna zaczepic sciezki..
Ale obok elementu mozna juz rysowac...
Spotkal sie ktos z tym problemem?
Jakąś opcje mam odznaczona ?
THX
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
25 Dec 2007 11:11 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Trzeba wyłączyć kontrolę DRC. Jest to pierwsza ikona od góry na lewym pasku narzędziowym. Ta nad ikonką włączania wyświetlania siatki. Aktywne DRC nie pozwala na prowadzenie ścieżek, nawet jeśli rysujemy samą płytkę bez schematu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Laska Poziom 8

|
25 Dec 2007 11:37 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Dzieki
Fajny program ten KiCAD ma duze mozliwosci ale samemu je wszystkie rozpracowywac to czasami mozna dostac flustracji ??? :D:|:cry:
Napotkalem na taki problem??
Narysowalem sobie moduł 7805.
Zapisalem w bibliotece pozniej wybralem obudowe z dostepnyvh LM78XX i przeszedlem do plytki . Wczytalem netliste i zonk. Nie przypisal odpowiednich koncowek do obudowy.
Czy wiecie jak to naprawic?
Jak przypisac odpowiednie wyprowadzenia do odpowiednich koncowek w module CVPCB? :cry
Pojawiaja sie odpowiednio komunikaty :
Nie znaleziono pola [1]
Nie znaleziono pola [2]
Nie znaleziono pola [3]
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
25 Dec 2007 13:31 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Problem tkwi w nieodpowiednio oznaczonych pinach LM7805. Na Twoim schemacie są to:
Pin 1 - wejście stabilizatora
Pin 2 - masa
Pin 3 - wyjście stabilizatora
Natomiast element płytkowy o oznaczeniu LM78XX ma następująco oznaczone piny:
Pin VI - wejście stabilizatora
Pin GND - masa stabilizatora
Pin VO - wyjście stabilizatora
Jak widać oznaczenia tych samych pinów na schemacie i płytce są różne i dlatego program Cvpcb nie potrafi przypisać odpowiedniej obudowy elementowi schematowemu. Zmień oznaczenie elementu schematowego 7805 na VI (i jak input - wejście) GND - wiadomo masa i VO (o jak output - wyjście) i powinno być OK. Dla pocieszenia dodam iż w Protel 99 SE też można spotkać się z takim samym problemem.
|
|
| Back to top |
|
 |
bogdan5 Poziom 16

|
30 Dec 2007 00:14 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Witam chciałem zrobic prostą płytkę bez schematu w kicad mam kilka elementów na płytce i nie mogę ich połaczyć sciezkami ,mam opcję rysunkową ,DRC włanczałem i wyłanczałem ,warstwę ustawioną , przełanczałem opcję ręczna autorouter i nic , jeszcze jedno jak zmienic grubość ścieżki bo zmieniam w ocjach i to nie reaguje. czy jest wogóle możliwe wygenerowanie płytki bez schematu ,netlisty itp.
|
|
| Back to top |
|
 |
Laska Poziom 8

|
30 Dec 2007 19:07 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Poprobuj jeszcze raz....
Jak bedziesz mial wylaczony DRC i zaznaczysz ikonke "Dodaj sciezki i przelotki", to przy kursorze powinien pojawic sie znak zapytania.
Dopiero teraz bedziesz mial pewnosc ze DRC jest wylaczone.
Oprocz ikonki do DRC - taka przekreslona lupka,
jeszcze mozna wylaczyc w USTAWIENIA--OPCJE GLOWNE-- i tam na czerwono kwadracik .....
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Dec 2007 19:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
30 Dec 2007 22:57 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Natomiast co do zmiany grubości ścieżek wybierz opcję Wymiary -> Ścieżki i przelotki Otworzy się okno rozmiary ścieżek i przelotek i tam w oknie Szerokość ścieżki ("): wpisz nową wartość ścieżki w tzw. milsach lub milimetrach. Po zamknięciu tego okna na pasku narzędzi programu PCBnew w oknie Ścieżka powinna być możliwość wyboru szerokości ścieżek, np. 17 milsów i 34 milsy. W ten sposób można zdefiniować kilka szerokości ścieżek i wybierać je w zależności od potrzeb. Szerokości te trzeba definiować od nowa dla każdego nowego projektu.
|
|
| Back to top |
|
 |
karel21 Poziom 19

|
15 Jan 2008 14:16 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Dlaczego u mnie nie pojawia się ikonka "umieść wybrany element na schemacie"podczas jego tworzenia w Przeglądzie bibliotek? Prubóje narysować schemat, niestety z nędznymi efektami.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jan 2008 14:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
15 Jan 2008 16:43 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Aby dodać element do planszy schematu klikamy na ikonce Dodaj elementy co pokazane jest na rysunku poniżej:
Otworzy się wówczas okno pokazane niżej. W oknie tym wybieramy przycisk Przeglądanie według bibliotek.
Otworzy się wówczas duże okno, którego fragment zamieściłem niżej:
W oknie tym (od lewej strony) mamy niebieską kolumnę, gdzie wybieramy interesującą nas bibliotekę, kategorię lub grupę elementów, obok niej jest następna żółta kolumna, gdzie wybieramy potrzebny nam element. Wówczas w oknie po prawej stronie tej kolumny zobaczymy podgląd wybranego elementu. Jeśli chcemy ten element umieścić na planszy schematu to klikamy na ikonce Eksportuj do schematu (pokazana na powyższym rysunku). Wówczas przeglądarka bibliotek się zamknie i przejdziemy do edytora schematów Eeschema. Wybrany element będzie przyklejony do kursora myszki. Element ten umieszczamy na planszy schematu w wybranym miejscu klikając myszką z przyklejonym do kursora elementem.
|
|
| Back to top |
|
 |
jang1200 Poziom 5

|
09 Feb 2008 01:00 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Witam
To moje początki i z elektroniką i KiCADem. Narysowałem sobie schemat i w czasie kojarzenia symboli z obudowami mam problem. Np. http://www.katalog.micros.com.pl//katalogi/_dane_techniczne_auto/po%20rm65k005.jpg nie bardzo wiem z jaką obudową go skojarzyć. Wczytałem wszystkie biblioteki zaczynające się od pot następnie w przypływie desperacji resistor i jeszcze kilka innych i wszystkie te obudowy za nic w świecie (moim zdaniem) nie przypominają tej właściwej. Gdzie mogę znaleźć te symbole które są stosowane w tego typu programach ? W sklepach, no cóż w jednych nazywa się taki potencjometr PRcośtam w innych tak jak w linku który podałem (dystrybutor części) czyli RM-065 a takich symboli w tym programie nie ma. Męczę się z tym już drugi dzień i nie wiem jak to ugryźć.
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
09 Feb 2008 19:27 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Jeśli nie można znaleźć brakujących elementów, to nie pozostaje nic innego jak stworzyć je samemu. Pisze kolega, że męczy się z tym dwa dni. Mnie stworzenie takiego potencjometru zajęło mniej niż 10 minut. Oto on:
W załączniku jest gotowa biblioteka (ten jeden potencjometr). Pozostaje wydruk próbny i przyłożyć do wydruku fizyczny potencjometr i sprawdzić czy piny i zarys obudowy się pokrywają.
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotrek_P Poziom 15

|
28 Feb 2008 14:33 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Witam,
Od niedawna zacząłem poznawać KiCad'a i w związku z tym chciałbym poruszyć temat rysowania obudów elementów SMD. Potrzebuję do projektu utworzyć kilka nowych elementów i obudowy do nich. Z narysowaniem elementu schematowego nie ma problemu, ale przy rysowaniu obudowy trzeba (co jest oczywiste) zachować ściśle określone wymiary obudowy i padów. Na początek, nie znając jeszcze za dobrze programu spróbowałem narysować obudowę TQFP-44 i poszło dość gładko, ale tylko dlatego bo wymiary padów oraz ustawienia siatki przepisałem z istniejącej w bibliotekach KiCad'a obudowy TQFP-33. Następny element miał być w obudowie SOT23-6 no i tu zaczęły się schody. Utworzyłem pady wg danych z pdf'a, ale z ustawieniem ich rozstawu oraz odległości między rzędami nie wiedziałem jak sobie poradzić. W końcu jakoś ustawiłem siatkę i wydawało mi się że jest dobrze. Niestety po dodaniu obudowy do płytki okazało się że element jest duuużo za duży. Nie wiem co źle ustawiłem ale powalczę z tym jeszcze. Gdyby któryś z kolegów mógł udzielić jakichś praktycznych wskazówek w temacie tworzenia obudów to byłbym bardzo wdzięczny, bo tracę dużo czasu na kombinowanie, a pracy jeszcze dużo przede mną:cry:.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Piotrek
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
28 Feb 2008 15:44 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Pady mozna sobie umiescic recznie wystarczy tylko odpowiednio patrzec na odleglosci. Nie bardzo rozumiem co w tym trudnego ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
28 Feb 2008 15:54 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Ja w standardowych bibliotekach KiCADa w module Pcbnew znalazłem obudowę SOT23-5, która się prawdopodobnie różni od SOT23-6 tym, że ma jedno pole lutownicze mniej. Wystarczy więc dodać brakujące pole lutownicze i odpowiednio zmienić numerację pól lutowniczych i tak zmieniony element płytkowy zapisać pod nazwą SOT23-6.
|
|
| Back to top |
|
 |
Michal19881 Poziom 21

|
03 Mar 2008 22:56 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Czy KiCAD kompilacja z dnia 19.11.2007 obsługuje renderowanie w 3D zmontowanych układów?
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
04 Mar 2008 18:37 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Masz na myśli podgląd 3D płytki drukowanej? Jest dostępna taka opcja we wszystkich kompilacjach KiCADa. Wcześniej jednak trzeba odpowiednio dopasować do danego elementu jego obudowę. Jeśli natomiast chcesz tworzyć obudowy samych elementów płytkowych w 3D to potrzebny jest program Wings 3D.
|
|
| Back to top |
|
 |
Calineczka* Poziom 22

|
08 Mar 2008 00:45 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Witam.
Jako początkujący mam prośbę ...
usiłuję zaprojektować okrągłą płytkę która ma byc mniej więcej podobna ideologicznie do tej:
czyli płytka dwustronna, z jednej strony elementy, z drugiej tylko miedziane koło pośrodku jako PLUS i okrąg wokoło jako minus.
Nie mam zielonego pojęcia czy mam ustawić w ustawieniach głównych jedną czy dwie warstwy?Więcej?Po czym mogę poznać że ścieżka jest tą pod elementami-na górze płytki czy też pod spodem?W jaki sposób mogę narysować to koło na dolnej stronie płyteczki?
Póki co stworzyłem sobie takie coś...jak na poniższym obrazku-ale nie wiem jak dorysować i na której warstwie to koło(plus) i okrąg (minus) na dolnej stronie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
10 Mar 2008 23:01 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Na jednej warstwie, nazwijmy ją umownie warstwą elementów umieszczasz wszystkie elementy elektroniczne i ścieżki je łączące (montaż SMD), natomiast na drugiej warstwie nazwijmy ją umownie ścieżek umieszczasz tą ścieżkę w kształcie okręgu i wewnątrz niej to wypełnione koło. Teoretycznie proste, ale praktycznie próbowałem na tych warstwach rysować ścieżki w kształcie wypełnionego koła i okręgu i raczej się nie da. Można by te okręgi spróbować narysować na warstwie rysunkowej a potem skorzystać z opcji Rożne -> Zamień warstwy i tak zamienić warstwę rysunkową aby była warstwą ścieżek. Można by się także pokusić o zaprojektowanie tych okręgów jako elementu bibliotecznego (dodać pola lutownicze lub przelotki), a następnie też skorzystać z opcji zamiany warstw w programie Pcbnew.
|
|
| Back to top |
|
 |
Calineczka* Poziom 22

|
10 Mar 2008 23:28 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Dzieki bardzo, jak sie uda jutro poprobuje.
Idea zaprojektowania duzego pada wydaje sie byc ciekawa :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
11 Mar 2008 12:55 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Poeksperymentowałem z edytorem bibliotek z programu Pcbnew (z KiCADa) i efekt można zobaczyć na poniższym rysunku. Utworzyłem nowy element o nazwie 1pin (może być inna dowolna nazwa), następnie utworzyłem pole okrągłe lutownicze o średnicy 1000 milsów (25,4 mm) - pole nr 1, potem dodałem drugie owalne pole lutownicze - pole nr 2, na samym końcu narysowałem graficzny okrąg wokoło pola lutowniczego nr 1 w taki sposób aby przechodził on przez pole lutownicze nr 2. Następnie prawym klawiszem myszki kliknąłem na tym okręgu i z menu kontekstowego wybrałem opcję, Edytuj -> Edytuj warstwę (bieżącą) i zmieniłem warstwę graficzną na warstwę ścieżek (okrąg zmienił kolor na zielony). Następnie ponownie klikamy prawym klawiszem myszki na okręgu i wybieramy opcję Ustaw szerokość i wpisujemy potrzebną szerokość ścieżki. Potem raz jeszcze klikamy prawym klawiszem myszki na tym okręgu i tym razem wybieramy opcję Edytuj -> Edytuj szerokość (bieżącą) i okrąg zmieni szerokość zgodnie z naszymi ustawieniami. Wskazane jest aby piny tego elementu, który jak sądzę ma być stykiem baterii były połączone z drugą stroną płytki otworami z metalizacją. Jeśli przez te otwory będziemy lutować przelotki z drutu, to powstałe spoiny lutownicze spowodują, że bateria nie będzie płasko przylegała do płytki, tylko "wisiała w powietrzu" co może spowodować ewentualne usterki. Gotowego elementu nie projektowałem, ponieważ nie znam wymiarów jakie ma mieć ten potrzebny Ci element.
|
|
| Back to top |
|
 |
Calineczka* Poziom 22

|
11 Mar 2008 13:25 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Christophorus, az zaluje, ze kliknac "pomogl" nie moge:!::D
bardzo Ci dziekuje, jak tylko znajde czas przetrenuje to u siebie-wlasnie o to chodzilo :D
Dzieki za uwage o styku baterii-wiem wiem, przelotka ma byc metalizowana.
WIELKIE DZIĘKI:D
Udalo mi sie chyba :D
Pytanko-jak umiescic tekst pomiedzy tym kolem a zewnetrznym okregiem, oczywiscie robiac odpowiednia przerwe?
Chodzi o odbicie lustrzane, nie wiem czy sie nie myle-ale skoro robie plytke dwuwarstwowa, to tekst chyba musi byc napisany "w lustrzanym odbiciu"?
U mnie zewn. srednica to okolo 16mm, malenstwo...nie wiecie czy dadza rade wydrukowac/zrobic tak maly napis-literki wysokosci 2,5-3mm.?
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
12 Mar 2008 19:10 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
W menu kontekstowym można wybrać opcję edycji tekstu tworzącego nazwę i oznaczenie i dostosować rozmiar tekstu do wymaganej wielkości. Dodatkowo ustawiając gęstość siatki (na większą) można zwiększyć precyzję ustawienia tekstu. Więc tekst pomiędzy tymi okręgami powinno dać się umieścić. Co do możliwości wykonania takiego małego napisu i ewentualności jego odbicia lustrzanego trzeba pytać w zakładzie produkującym płytki, czy wymagają plików Gerber normalnych czy w lustrzanym obiciu. Nigdy nie zamawiałem w zakładach płytek i nie mam w tym zakresie odpowiedniej wiedzy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2008 19:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Calineczka* Poziom 22

|
12 Mar 2008 19:30 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Hmm, niestety-jak bym nie kombinowal nie udaje mi sie uzyskac tego napisu albo nie potrafie go zobaczyc.
Wygenerowane pliki przegladam za pomoca gerbmagic i w wewnetrznej przegladarce.
Mam taki rysuneczek-taki efekt chcial bym uzyskac na plytce:
Ja tez nigdy nie zamawialem w zadnej firmie plytek-no i stad wlasnie mnostow watpliwosci co, jak, jakie ustawienia....etc...mam nadzieje ze jak dostana wygenerowane pliki to sprawdza ich poprawnosc z maszynami
:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
12 Mar 2008 19:47 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Zapoznaj się z tą ofertą firma ta deklaruje, że wykonuje płytki drukowane w tym także z programu KiCAD. Udostępniają oni informacje, jakie wymagania ma spełniać dostarczona im dokumentacja z programu (między innymi) KiCAD aby mogli wykonać płytki. W razie wątpliwości zawsze można popytać. Natomiast co do pokazanego wzoru napisu można go uzyskać tylko trzeba go utworzyć nie jako jeden ciąg znaków tylko ustawiać każdą literkę z osobna. To jednak trochę kłopotliwe rozwiązanie, ale napis nie jest zbyt długi, więc powinno się udać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Calineczka* Poziom 22

|
12 Mar 2008 22:13 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Dzięki :D
Osobiście juz nawiazalem rozmowy z tą firmą
Na stronie maja opis wymagan technicznych i jak generowac pliki z Kicada. Zastanawia mnie tylko na ile w czasie tworzenia projektu moge sobie zmieniac np. siatkę.
Literki tak jak mowiles wstawialem pojedynczo...no coz, potrenuje jeszcze, czasem trzeba sie z problemem przespac :D
|
|
| Back to top |
|
 |