| Author |
DXFM Poziom 15

|
22 Oct 2011 11:57 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
| leonow32 wrote: |
| w tej mojej większość bibliotek poprzerabiałem pod siebie :) |
Swoje przeróbki i nowe elementy zapisuję w oddzielnych bibliotekach. Dzięki temu łatwiejsza jest migracja do nowszych wersji. Gorzej, gdy modyfikuje się bibliotekę dostarczoną z KiCadem. W ostateczności synchronizację starej (swojej przeróbki) z nową KiCadową można robić ręcznie. Na szczęście są to pliki tekstowe i nie trzeba znać dokładnej struktury opisu elementu, tylko gdzie zaczyna się i kończy jego opis. Być może pomocne jest narzędzie diff, ale ja się na tym nie znam. A... bo Windowsowiec zatwardziały jestem. Może trzeba zainteresować się narzędziem w rodzaju WinMerge.
|
|
| Back to top |
|
 |
ZbeeGin Poziom 23

|
22 Oct 2011 14:01 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
| leonow32 wrote: |
| Nowsza wersja średnio mi się podoba, a w tej mojej większość bibliotek poprzerabiałem pod siebie |
Instalację bibliotek możesz wyłączyć i zostaną tak jak są.
Jeśli chodzi o nowszą wersję to wypadałoby uściślić, czy chodzi o tą dostępną ze strony KiCAD UIT (rev 3044) czy o tą która jest obecnie w źródłach, bo ta rzeczywiście nie wygląda najlepiej.
|
|
| Back to top |
|
 |
ppawel12 Poziom 14

|
10 Nov 2011 15:55 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Witam,
Mam zrobioną płytkę i w podglądzie 3D chciałbym widzieć również laminat a na nim miedź a nie tylko miedz i pustka miedzy warstwami ?
Obecnie widać tylko elementy przelotki i ścieżki. Da się to jakoś włączyć bądź dodać laminat w PCBnew.
pozdrawiam ppawel
|
|
| Back to top |
|
 |
ZbeeGin Poziom 23

|
10 Nov 2011 20:02 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
| ppawel12 wrote: |
Mam zrobioną płytkę i w podglądzie 3D chciałbym widzieć również laminat a na nim miedź a nie tylko miedz i pustka miedzy warstwami ?
Obecnie widać tylko elementy przelotki i ścieżki. Da się to jakoś włączyć bądź dodać laminat w PCBnew. |
Wizualizacja 3D powinna być tylko dodatkiem, a nie celem samym w sobie.
KiCad nie wyświetla - i o ile pamiętam nie wyświetlał nigdy - warstwy laminatu, i jak na razie nie zanosi się na to by ją wyświetlał. Zatem nie ma żadnej opcji by ją włączyć.
|
|
| Back to top |
|
 |
ppawel12 Poziom 14

|
10 Nov 2011 20:31 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
ok dzięki ZbeeGin za dopowiedz
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Nov 2011 20:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
atom1477 Poziom 25

|
10 Nov 2011 22:27 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Sam przez długi byłem zdegustowany brakiem takiej opcji ale właśnie wpadłem na pewien pomysł. Można by dać dodatkową warstwę miedzi pomiędzy głównymi warstwami i umieścić na niej wypełnienie miedzią o wymiarach zgodnych z rozmiarami płytki.
|
|
| Back to top |
|
 |
ZbeeGin Poziom 23

|
11 Nov 2011 11:51 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
| atom1477 wrote: |
| Można by dać dodatkową warstwę miedzi pomiędzy głównymi warstwami i umieścić na niej wypełnienie miedzią o wymiarach zgodnych z rozmiarami płytki. |
Nie zmieni to zbytnio widoku. Nowa warstwa zostanie wkomponowana w środek płytki, ale dalej będzie to tylko cienka płaszczyzna.
Jedyną radą jest modyfikacja źródeł (rysowanie warstw jest w 3d_draw.cpp) i dodanie elementu w pełni wypełnionego, na którym potem zostanie nałożona reszta ze stosu warstw (wg Z-order). I właśnie w takim przypadku pojawia się mały problem jak wyświetlać zawartość warstw wewnętrznych?
Zajrzałem do kodu. I jest tam taki fragment:
| Code: |
/* Draw epoxy limits (do not use, works and test in progress) */
#if 0
glEnable( GL_FOG );
GLfloat param;
// param = GL_LINEAR;
// glFogfv(GL_FOG_MODE, & param);
param = 0.2;
glFogfv( GL_FOG_DENSITY, ¶m );
param = g_Parm_3D_Visu.m_LayerZcoord[15];
glFogfv( GL_FOG_END, ¶m );
glBegin( GL_QUADS );
SetGLColor( g_Parm_3D_Visu.m_BoardSettings->m_LayerColor[LAYER_N_FRONT] );
double sx = DataScale3D * g_Parm_3D_Visu.m_BoardSize.x / 2;
double sy = DataScale3D * g_Parm_3D_Visu.m_BoardSize.y / 2;
double zpos = g_Parm_3D_Visu.m_LayerZcoord[15];
glNormal3f( 0.0, 0.0, 1.0 ); // Normal is Z axis
sx = sy = 0.5;
glVertex3f( -sx, -sy, zpos );
glVertex3f( -sx, sy, zpos );
glVertex3f( sx, sy, zpos );
glVertex3f( sx, -sy, zpos );
glEnd();
glBegin( GL_QUADS );
SetGLColor( g_Parm_3D_Visu.m_BoardSettings->m_LayerColor[LAYER_N_BACK] );
glNormal3f( 0.0, 0.0, -1.0 ); // Normal is -Z axis
glVertex3f( -sx, -sy, 0 );
glVertex3f( -sx, sy, 0 );
glVertex3f( sx, sy, 0 );
glVertex3f( sx, -sy, 0 );
glEnd();
#endif |
Niestety włączenie tego generuje błąd kompilacji, ale z tego co rozumiem, to ten fragment rysuje dwie płaszczyzny pod warstwami górną i dolną. Dałoby to namiastkę powierzchni płytki, ale dalej środek laminatu były pusty.
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotrek_P Poziom 15

|
18 Nov 2011 23:57 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Mam pytanie. Dotyczy najnowszej wersji KiCada. Jakich ustawień padów używacie dla elementów przewlekanych np. goldpiny, obudowy DIL (DIP)? Zaprojektowałem prostą płytkę z dwoma złączami "goldpin" i kilka rezystorów SMD i kondziołek. Po wydrukowaniu załamka. Pady przy standardowym ustawieniu są tak małe że tego nie ma sensu nawet trawić w domowych warunkach, o wierceniu to już w ogóle mowy nie ma. KiCada znam na tyle że wiem gdzie co poustawiać w opcjach, ale od praktycznej strony nie wiem jakie wielkości poszczególnych parametrów dotyczących np. wielkości padu (zwłaszcza miedzi), otworu w padzie, ścieżek, przelotek. Oczywiście można sobie definiować jak komu pasuje, ale czy nie ma jakiegoś standardu? Oczywiście są jeszcze inne parametry do zdefiniowania, ale mi zależy na tych podstawowych żeby wykonać płytkę.
Z pozdowieniami
Piotrek_P
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Nov 2011 23:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ZbeeGin Poziom 23

|
19 Nov 2011 11:43 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
| Piotrek_P wrote: |
| Dotyczy najnowszej wersji KiCada. Jakich ustawień padów używacie dla elementów przewlekanych np. goldpiny, obudowy DIL (DIP)? |
Są do tego odpowiednie normy, np zestaw IPC2220.
Wiele producentów przy rysunkach technicznych z wymiarami obudów umieszcza tzw. recommended land pattern, który mógłbyś wykorzystać. Ale z reguły taki zalecany odcisk jest umieszczany tylko dla elementów SMD.
Ja dla złącz i DIP stosuje zasadę - gdzie tylko się da - że w przypadku płytek jednowarstwowych średnica padu = 2x średnica otworu. Oczywiście istnieją odstępstwa od tej zasady w przypadku gdy trzeba pomiędzy padami przeciągnąć ścieżkę. Wtedy to pady albo są kształtowane tak by szerokość była równa 2x średnica otworu, a wysokość zostaje zmniejszona do około 1.5x średnicy otworu; albo tak zmniejszane w całości by pozostało jeszcze dostatecznie dużo placka miedzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Chivo Poziom 16

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Nov 2011 09:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Infusio Poziom 2

|
20 Nov 2011 19:48 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Mam problem. Otóż
Zainstalowalem KidCada na Win7 i wszystko ok.
Niestety gdy zainstalowałem tą samą wersję Kidcada na winXp sp3 ( laptop) mam problem z odpaleniem eeschema. Poprostu sie nie odpala. Spotkał sie juz ktoś z taką przypadłością . Wersja 2010.05.05
Inne też nie chodzą łącznie z najnowszą.
|
|
| Back to top |
|
 |
czarekmbx Poziom 8

|
19 Dec 2011 16:21 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Witam, mam problem z kicadem. Nie mogę narysować linii wymiarowych płytki. Robię to tak jak jest w kursie, a tylko rysują się jakieś prostokąty a po puszczeniu myszki wyskakuje jakieś okno biorę ok i wszystko znika
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
19 Dec 2011 16:26 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Nic nie rysujesz, zaznaczasz obszar. Musisz wybrac odpowiednia warstwe i rysowac wewnatrz obszaru ktory masz oznaczony.
|
|
| Back to top |
|
 |
czarekmbx Poziom 8

|
19 Dec 2011 16:35 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Jak wybrać warstwę? Jestem początkujący jeśli chodzi o projektowanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
19 Dec 2011 16:47 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
| czarekmbx wrote: |
| Jak wybrać warstwę? Jestem początkujący jeśli chodzi o projektowanie. |
Tam gdzie masz napis "Rysunkowa" wybierasz "Krawedzi PCB" a nastepnie z paska po lewej stronie wybierasz ikone z tymi 3 liniami na skos (dodaj linie lub wielokat) i rysujesz krawedzi plytki.
|
|
| Back to top |
|
 |
czarekmbx Poziom 8

|
19 Dec 2011 17:10 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Dalej nie mogę narysować.
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
19 Dec 2011 17:15 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
| czarekmbx wrote: |
| Dalej nie mogę narysować. |
Kurde pomylka, mialo byc z paska po prawej stronie.
|
|
| Back to top |
|
 |
czarekmbx Poziom 8

|
19 Dec 2011 17:28 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
No to brałem właśnie z prawej i wraz jest to samo co na początku.
|
|
| Back to top |
|
 |
atom1477 Poziom 25

|
19 Dec 2011 18:34 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Bo tym się rysuje linie. A nie że samo robi prostokąt.
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
19 Dec 2011 18:55 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Wybierasz warstwę Rysunkową jak na obrazku poniżej.
Następnie dodajesz linie wymiarowe które określają rozmiar tworzonej płytki drukowanej. Nie jest to konieczne, ale znacznie ułatwia tworzenie zarysu płytki, niż np. liczenie oczek siatki.
Mając określone wymiary płytki zmieniasz warstwę na Krawędziową (krawędzi płytki) i rysujesz zarys swojej płytki po uprzednim wybraniu narzędzia Dodaj linię lub wielokąt. Nie znaczy to, że rysujesz zarys płytki przeciągając myszkę z wciśniętym lewym klawiszem myszki i masz prostokąt. Trzeba po kolei narysować poszczególne boki płytki które składają się z linii. Rysowanie (po wybraniu narzędzia rysowania linii) rozpoczynasz od kliknięcia lewym klawiszem myszki w narożniku płytki, puszczasz lewy klawisz myszki i ciągniesz linię (bok prostokątu, krawędź płytki) do następnego narożnika, płytki. W nim znowu klikasz raz lewym klawiszem myszki i możesz rysować kolejny bok płytki (w innym kierunku). Tak aż do narysowania całego zarysu płytki. Rysowanie linii kończysz wciskając ESC z klawiatury lub wybierając odpowiednią opcję z menu kontekstowego myszki.
Dodawanie linii wymiarowych i rysunkowych w Pcbnew z KiCAD'a.
Na koniec może warto Kolego czarekmbx zaktualizować KiCAD'a do najnowszej wersji z 27.11.2011r? Link
|
|
| Back to top |
|
 |
czarekmbx Poziom 8

|
19 Dec 2011 20:51 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Wszystko pięknie tylko nie mogę narysować linii wymiarowych bo dalej dzieje się to samo o czym pisałem w pierwszym poście.
Dobra, już wszytko pięknie chodzi, nie wiem jak ja to robiłem wcześniej że nie działało :D
Dziękuje
Jak pobrać tą aktualizację? Są w niej większe ilości elementów,czy jakiś inny jest jej cel? Jak ją zainstaluje w trakcie robienia płytki to nic mi nie namiesza w projekcie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
19 Dec 2011 21:56 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Aby narysować linię wymiarową po wybraniu tego narzędzia wystarczy kliknąć raz lewym klawiszem myszki na planszy projektowej i po puszczeniu lewego klawisza myszki linia wymiarowa podąża za kursorem. Rysowanie jej kończyć ponownie pojedynczym kliknięciem lewego klawisza myszki. Potem ciągniesz prostopadle kursor myszki do narysowanej strzałki z wyświetloną jej długością i już masz linie wymiarowe. Ty natomiast po kliknięciu lewego klawisza myszki nie puszczałeś go i ciągnąłeś kursor po planszy projektowej i pojawiało się menu operacji na blokach projektu.
Co do aktualizacji to pomiędzy wersją 2007 i 2011 KiCAD'a zaszły duże zmiany. Na pewno jest trochę więcej bibliotek elementów. Pojawiło się trochę nowych funkcji. Program jest w pełni spolonizowany wraz z plikami pomocy.
Zarchiwizuj własne projekty i biblioteki KiCAD'a. Następnie odinstaluj starszą wersję i zainstaluj najnowszą na chwilę obecną. Nie powinno się nic stać. Tylko zarchiwizuj projekty i biblioteki jeśli są w tym samym katalogu co KiCAD. Możesz też nowszą wersję zainstalować w innym katalogu, np. C:\Program Files\Kicad2, oryginalnie jest C:\Program Files \kicad (w Windows XP).
|
|
| Back to top |
|
 |
Chivo Poziom 16

|
|
| Back to top |
|
 |
Piotrek_P Poziom 15

|
22 Dec 2011 21:10 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Właśnie zainstalowałem. Nowe ikonki jak dla mnie przekombinowane, ale np kalkulator jako nowy moduł jest ciekawy. Trzeba będzie się bliżej przyjżeć tej wersji.
Dzięki za info
Pozdrawiam i życzę spokojnych Świąt
Piotrek
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
22 Dec 2011 23:51 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Da się podmienić biblioteki i plik czcionki z wersji 2009.02.16? Nowa czcionka jest jakaś węższa i mi się napisy na płytkach porozjeżdżały.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Dec 2011 23:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
23 Dec 2011 17:57 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
OK poradziłem sobie z bibliotekami, ale czy da się przegrać plik z czcionką?
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
23 Dec 2011 21:11 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Obawiam się, że zmiana czcionki wyświetlanej w menu i okach dialogowych KiCAD'a w obecnych jego kompilacjach nie jest możliwa. Odpowiednie zmiany trzeba ny nanieść w jego kodach źródłowych i na nowo go skompilować.
|
|
| Back to top |
|
 |
bruczyk Poziom 12

|
28 Dec 2011 02:06 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Takie szybkie pytanko czy można w kicadzie tylko zaprojektować płytkę czy schemat tez trzeba tworzyć. jak powstawiałem sobie moduły do PCB to nie mogę wykonać ścieżek.
jakaś rada??
PZDR
|
|
| Back to top |
|
 |
atom1477 Poziom 25

|
28 Dec 2011 11:04 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Wyłącz sprawdzanie błędów to program pozwoli Ci prowadzić ścieżki.
|
|
| Back to top |
|
 |
czarekmbx Poziom 8

|
02 Jan 2012 20:33 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Kolejny problem.
Mam w schemacie tyrystor i po wczytaniu netlisty do PCBnew wyrzuca mi kolejno błędy o braku oznaczeń wyprowadzeń tyrystora a k g. Jak podpisać w schemacie te wyprowadzenia?
|
|
| Back to top |
|
 |