FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> EDA Programs -> KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#61 22 Mar 2008 18:17   

Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach

Mam pytanie gdzie dodać biblioteki do KiCAD'a?
Back to top

DXFM
Poziom 15
Poziom 15

Post#62 22 Mar 2008 21:16   

raczek3 wrote:
Mam pytanie gdzie dodać biblioteki do KiCAD'a?

Pliki bibliotek elementów schematowych (pliki .lib) najlepiej umieszczać w katalogu c:\kicad\library, a elementy płytkowe (tzw moduły, pliki .mod) w katalogu c:\kicad\modules.
W edytorze schematów eeschema menu ustawienia->biblioteki i katalogi opcją dodaj lub wstaw wybierasz plik .lib. W edytorze płytek pcbnew w taki sam sposób.

Zastanawia mnie tylko, dlaczego w edytorze schematów elementy są grupowane, tzn wpierw zaznacza się bibliotekę, a następnie element z tej biblioteki, a pcbnew wrzuca wszystko do jednego wora, co jest wg mnie mało wygodne.
Poza tym w PCBNEW brakuje mi też bardzo przydatnej funkcji - podawania długości segmentu i całej ścieżki podczas jej prowadzenia. A może nie znalazłem tej funkcji?
Back to top

raczek3
Poziom 19
Poziom 19

Post#63 22 Mar 2008 21:38   

DXFM wrote:
Zastanawia mnie tylko, dlaczego w edytorze schematów elementy są grupowane, tzn wpierw zaznacza się bibliotekę, a następnie element z tej biblioteki, a pcbnew wrzuca wszystko do jednego wora, co jest wg mnie mało wygodne.
Poza tym w PCBNEW brakuje mi też bardzo przydatnej funkcji - podawania długości segmentu i całej ścieżki podczas jej prowadzenia. A może nie znalazłem tej funkcji?

Właśnie też się dziwię temu ze w pcbnew nie ma pogrupowania a co do podawania długości schematu to niema na bank bo sprawdzałem wszędzie. Pozdrawiam
Back to top

Christophorus
Poziom 22
Poziom 22

Post#64 23 Mar 2008 22:28   

Na początku tego tematu był już poruszany problem dodawania bibliotek do KiCADa. Wystarczy przeglądnąć ten temat od początku.
Back to top

Pawellllllllll
Poziom 11
Poziom 11

Post#65 28 Mar 2008 19:52   

Witam mam problem z smart card. Nie umiem przyporządkować pinom ich właściwych nazw. Wyskakuje mi taki błąd:

"nie znaleziono obudowy"
oraz
"nie znaleziono elementu"

Zamiast pinów: Są:

PIN8 C8
I/O C7
PIN6 C6
GND C5
SW1 S2

SW2 S1
PIN4 C4
CLK C3
RST C2
VCC C1

Proszę o pomoc bo już dobrych parę godzin się z tym bawię i nic:(

Smart_card.rar
 Filename:  Smart_card.rar
Download
 Contents:  Smart_card , smartcard.lib , smart_cards.mod , smart_card_8_1.wrl
See all...
 Filesize:  12.48 KB
 Punkty:  0

Back to top

Christophorus
Poziom 22
Poziom 22

Post#66 29 Mar 2008 14:33   

Przeglądnij posty z 25.12.2007r., z tego tematu. Poruszany jest tam podobny problem, może to naprowadzi Cię na jego rozwiązanie. Prawdopodobnie piny elementu schematowego mają inne numery lub oznaczenia niż pola lutownicze elementu płytkowego co powoduje iż danego elementu schematowego nie można skojarzyć z elementem płytkowym. Wymaga to edycji co najmniej jednego z tych elementów i poprawienia oznaczenia jego pól lutowniczych lub pinów.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Mar 2008 14:33   

Back to top

Pawellllllllll
Poziom 11
Poziom 11

Post#67 29 Mar 2008 18:20   

Tak z tym że nie potrafię ich zmienić w edytorze. A jak już zmienię to nie widzi tego elementu w bibliotece.
Back to top

Christophorus
Poziom 22
Poziom 22

Post#68 30 Mar 2008 10:09helpful post - solution   

Tak jak pisałem problem tkwił w w nieodpowiednio oznaczonych pinach elementu schematowego, i nieodpowiednio oznaczonych polach lutowniczych elementu płytkowego. Po naniesieniu poprawek w bibliotekach tych elementów nie było już problemu ze skojarzeniem tych elementów w programie Cvpcb i wczytaniu netlisty do programu Pcbnew. W załączniku są poprawione biblioteki tych elementów. Poprawki naniosłem zgodnie z opisem:
Quote:
Zamiast pinów: Są:

PIN8 C8
I/O C7
PIN6 C6
GND C5
SW1 S2

SW2 S1
PIN4 C4
CLK C3
RST C2
VCC C1

smart_card.zip
 Filename:  smart_card.zip
Download
 Contents:  smart_card , smart_card_8_1.wrl , smart_cards.mod , test_sma...che.lib
See all...
 Filesize:  13.36 KB

Back to top

Pawellllllllll
Poziom 11
Poziom 11

Post#69 30 Mar 2008 19:29   

Dzięki za chęci ale niestety dalej to samo
Back to top

Christophorus
Poziom 22
Poziom 22

Post#70 30 Mar 2008 21:20   

U mnie było OK. Po edycji tych bibliotek piny karty na schemacie połączyłem na próbę przewodami między sobą i utworzyłem netlistę, skojarzyłem schemat z elementem płytkowym i utworzyłem płytkę na próbę. Wszystko przebiegało bez problemów. Podmień pliki bibliotek na te poprawione i na nowo je wczytaj do Eeschema i Pcbnew i zapisz konfigurację. Może programy korzystają z bibliotek z pamięci podręcznej (cache) bo coś takiego chyba występuje w KiCADzie i wczytywane są dane ze starych, a nie tych poprawionych bibliotek. Teraz jestem w pracy, ale jutro raz jeszcze sprawdzę te biblioteki u siebie.
Back to top

Pawellllllllll
Poziom 11
Poziom 11

Post#71 31 Mar 2008 23:29   

Wczytuję to od nowa za każdym razem. Ten KiCAD w ogóle ma błędy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Mar 2008 23:29   

Back to top

Christophorus
Poziom 22
Poziom 22

Post#72 01 Apr 2008 07:42   

Zobacz do zamieszczonego załącznika. Utworzyłem bardzo prosty projekt składający się z czytnika kart i złącza i bez problemów i na podstawie tego schematu (i zmodyfikowanych bibliotek) utworzyłem do niego płytkę drukowaną.

Smart.zip
 Filename:  Smart.zip
Download
 Contents:  Smart , test_smart.sch , smart_card_8_1.wrl , test_sma...che.bck , test_sma...che.lib , test_smart.pro , smartcard.lib , smartcard.dcm , smart_cards.mdc , smart_cards.mod
See all...
 Filesize:  21.56 KB

Back to top

DXFM
Poziom 15
Poziom 15

Post#73 02 Apr 2008 23:58   

Czy znacie jakiś sposób na przeniesienie 'hurtem' części elementów z warstwy elementów na warstwę ścieżek? W operacjach na bloku brakuje mi takiej funkcji. Póki co klikam na każdym module, ale jest to czasochłonne.

Drugi temat - warstwy.
Powiedzmy tworzę element płytkowy, który potrzebuje padów. Tworzę więc to pole lutownicze i we właściwości pola lutowniczego jest:
[ ] Warstwa ścieżek
[ ] Warstwa elementów
rozumiem, że chodzi o to, po których stronach ma być miedź wokół otworu (czy środka padu w przypadku SMD).

[ ] Kleju górna
[ ] Kleju dolna
gdybyśmy zlecali montaż; ale to właśnie takiego pada dajemy np. w środek elementu i on odpowiada za kropkę kleju?

[ ] Lutownicza górna
[ ] Lutownicza dolna
to jest maska (przeciw)lutownicza/soldermaska, czyli ta zielona farba? czy co innego? A w ogóle, to gdzie się definiuje odległość tej soldermaski od padu (miedzi)

[ ] Opisu górna
[ ] Opisu dolna
to chyba jasne - będą to opisy nadrukowane na laminacie (nr elementu, wartość, inne własne napisy)

[ ] Maska elementów
[ ] Maska ścieżek
jak się ma do "Lutowniczej", która jest do czego?

[ ] Dodatkowa górna
[ ] Dodatkowa dolna
do własnego użytku, np. do czego?

[ ] Warstwa szkicu
a ta do czego?

Są to pytania głównie odnośnie padów.

Rozumiem na przykład, że jeśli namaluję wypełniony prostokąt na płytce na warstwie soldermaski (która to?) no to będę miał odkryte ścieżki w tym miejscu.

Acha, a czy da się zrobić pad, który będzie miał inne wymiary po obu stronach płytki? Trzeba by na obu warstwach w tym samym miejscu dać dwa różne pady?
Back to top

czuker
Poziom 15
Poziom 15

Post#74 05 Apr 2008 12:57   

witam,

czy jest jakiś automatyczny sposób na ponowny autorerouting ścieżek po przesunięciu elementu? Wydaje mi sie ze kicad działa tak ze po przesunięciu elementu zostają jakieś dziwne przebiegi ścieżek i aby ponownie sobie przeliczył przebieg ścieżki, aktualnie narysowane należy wykasować

pozdrawiam
darek
Back to top

wojtusp7
Poziom 10
Poziom 10

Post#75 13 Apr 2008 17:14   

Jestem słabym informatykiem
ściągnąłem program KiCad
i nie wiem jak go zainstalować włączając go włącza mi sie
program nero
A później mogę już tylko go nagrać na płytkę
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Apr 2008 17:14   

Back to top

Christophorus
Poziom 22
Poziom 22

Post#76 14 Apr 2008 08:06   

Prawdopodobnie ściągnąłeś obraz opracowanej przeze mnie płyty CD z programem KiCAD, dlatego otwiera się Nero. Obraz ten należy nagrać na płytę CD jako obraz płyty CD (w Nero opcja Otwórz i wskazać plik obrazu) a nie jako plik. Inna możliwość to zamontowanie tego obrazu w wirtualnym napędzie CD / DVD np. Daemon Tools'ie.

Co do pytania kolegi czuker w nowych kompilacjach KiCADa z 2008 roku dostępnych tutaj dostępne są zaawansowane opcje autoroutera, i tak:
1. Dostępny jest interfejs pozwalający do wczytania projektu do autoroutera Spectra. Testowałem u siebie i faktycznie projekt wczytuje się do Spectry 10.2, spectra trasuje ścieżki, ale przy okazji zanika plik źródłowy projektu z programu Pcbnew wczytywany do Spectry, a efekty pracy Spectry nie dają się wczytać ponownie do KiCADa. Otrzymuję komunikat o błędzie w dacie i czasie powstania pliku w nagłówku pliku Spectry i plik się nie wczytuje. Czyżby jakieś zabezpieczenie przed piractwem podobnie jak w Eagle? Oczywiście do celów testowych korzystałem z dostępnej mi i niestety nielegalnej wersji Spectry co może też być powodem tych błędów.
2. Drugi autorouter jest "online" dostępny na tej stronie Do działania tego autoroutera potrzebne jest środowisko Java. U mnie niestety ten autorouter przy próbie wczytania testowego projektu jakby się zawieszał. natomiast trasowanie demonstracyjnych płytek działa.
3. Trzeci autorouter to ten standardowy wbudowany w program KiCAD.
Okno dialogowe wyboru dwóch nowych autorouterów widać na poniższym rysunku:

Prawdopodobnie trzeba będzie poczekać na oficjalne wydanie KiCADa z 2008 roku, być może wówczas wszystko będzie działało w nim w miarę poprawnie, a opisane powyżej problemy spowodowane mogą być błędami w programie KiCAD lub taką a nie inną konfiguracją programową i sprzętową mojego leciwego bo ośmioletniego komputera. Dodatm tylko, że pod Linuksem Mandriva Extreme 2 KiCAD w kompilacji z 2008 roku zachowywał się bardzo niestabilnie. Edytor Eeschema się sam zamykał, a Pcbnew wcale się nie uruchamiał, choć twierdził, że jest uruchomiony. Ale jak wspomniałem może to być wina mojego komputera.
Back to top

wojtusp7
Poziom 10
Poziom 10

Post#77 14 Apr 2008 21:21   

A jak bedzie ta nowa wersja niedługo bez błędów
To wtedy jeszcze raz bedzie trzeba ściągać nagrywać na płytke i instalowac?
Męczące jest ściąganie 40kb/s 3 godz sie sciagalo
A jezeli chce twozyc nowe biblioteczki to mam otworzyc fhotoschopa i narysować np symbol warystora
A póżniej gdzieś go wgrać czy jak?
Back to top

fantom
Poziom 22
Poziom 22

Post#78 15 Apr 2008 09:59   

wojtusp7 wrote:

A jezeli chce twozyc nowe biblioteczki to mam otworzyc fhotoschopa i narysować np symbol warystora
A póżniej gdzieś go wgrać czy jak?

Jakiego znowu photoshopa.Do tego sluzy edytor elementow zawartych w KiCAD-ie.Spojrz sobie na helpa to sie wszystkiego dowiesz.
Back to top

wojtusp7
Poziom 10
Poziom 10

Post#79 15 Apr 2008 11:18   

Witam
Czemu mi nie działaja biblioteczki?
Włączając kicad otwiram biblioteki i katalogi
Wsawiam np. eeschema i pokazuje że tam jest
Ale gdy wychodzę z zakladki pokazuje mi że nie znaleziono pliku
Ale jak już włączyłem bez folderu to wtedy działa ale tych pliku jest ze 900
Tak trzeba czy może ja coś robie żle?
Back to top

fantom
Poziom 22
Poziom 22

Post#80 15 Apr 2008 11:56   

Nie kumam dokladnie o co ci chodzi ale byc moze jest to kwestia zapisania konfiguracji po dodaniu nowych bibliotek (Save cfg file czy cos w ten desen - nie pamietam a nie mam jak teraz sprawdzic).
Back to top

Christophorus
Poziom 22
Poziom 22

Post#81 15 Apr 2008 18:47   

O dodawaniu bibliotek do KiCADa a dokładniej edytorów Eeschema i Pcbnew było już pisane w tym temacie. Wystarczy go przeglądnąć od początku. Pisałem o tym w swoim poście z 11.12.2007r.
Back to top

wojtusp7
Poziom 10
Poziom 10

Post#82 17 Apr 2008 11:31   

Stworzyłem nowa konfigurację
Było pusto w tym oknie
W ścieżce dostępu wpisałem adres z tymi biblioteczkami
Próbuje dać element
I okazuje się że w jest pusto w biblioteczkach
Back to top

karol_85
Poziom 17
Poziom 17

Post#83 17 Apr 2008 11:56   

Kto wie w czym tworzyć i edytować biblioteki z obudowami do elementów ?? bo nigdzie tego nie mogę znaleźć ;/
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Apr 2008 11:56   

Back to top

Christophorus
Poziom 22
Poziom 22

Post#84 17 Apr 2008 21:55   

Obudowy płytkowe można edytować i tworzyć w programie Pcbnew, który posiada wbudowany edytor elementów płytkowych. Pytanie to może mieć też drugi konekst dotyczący obudów płytkowych ale do podglądu 3D zaprojektowanej płytki. Wówczas do ich edycji i tworzenia potrzebny jest program Wings 3D.

Odnoście pytania kolegi wojtusp7 w oknie dodawania bibliotek wpisujemy ścieżkę dostępu do katalogu z bibliotekami, np. C:\Biblioteki\Eeschema\ i zapisujemy konfigurację. Jednak biblioteki tam się znajdujące nie zostaną zautomatycznie dodane do programu Eeschema. Trzeba je dodać korzystając z przycisku Dodaj i ponownie zapisac konfigurację. Operację te trzeba powtarzać dla każdego nowego projektu. Ewentualnie można spróbować wyedytować plik kicad.pro (proszę sporządzić kopię bezpieczeństwa pliku) znajdujący się w katalogu template, który to katalog znajduje się w katalogu głównym KiCADa. W pliku tym należy znaleźć sekcje:
Dla programu Eeschema:
Code:
[eeschema/libraries]
LibName1=power
LibName2=device
LibName3=conn
LibName4=linear
LibName5=regul
LibName6=74xx
LibName7=cmos4000
LibName8=adc-dac
LibName9=memory
LibName10=xilinx
LibName11=special
LibName12=microcontrollers
LibName13=dsp
LibName14=microchip
LibName15=analog_switches
LibName16=motorola
LibName17=texas
LibName18=intel
LibName19=audio
LibName20=interface
LibName21=digital-audio
LibName22=philips
LibName23=display
LibName24=cypress
LibName25=siliconi
LibName26=contrib
LibName27=valves

Oraz dla programu Pcbnew:
Code:
[pcbnew/libraries]
LibDir=
LibName1=supports
LibName2=connect
LibName3=discret
LibName4=pin_array
LibName5=divers
LibName6=libcms
LibName7=display
LibName8=valves

Jak widać w obu przypadkach jest to lista bibliotek wczytywanych przy uruchamianu programów Eeschema i Pcbnew. Można wiec spróbować dopisać tu potrzebne nam biblioteki. Należy wówczas zadbać aby te biblioteki znalazły się w w katalogach z odpowiednimi dla danego programu bibliotekami.
Przy okazj zauważyłem, że jeśli biblioteki podglądu 3D płytki drukowanej znajdują się w innej lokalizacji niż: C:\kicad\modules\packages3d\ to nie są one wyświetlane na płytce. Podana lokalizacja jest przykładowa, ale istotne jest aby biblioteki te znalazły się w folderze packages3d.
Back to top

karol_85
Poziom 17
Poziom 17

Post#85 19 Apr 2008 15:49   

Bardzo dziękuje już znalazłem, nie wiedziałem że to narzędzie nazywa się edytor modułów :)
Back to top

Syntax
Poziom 14
Poziom 14

Post#86 26 Apr 2008 13:13   

Witam,
rysuje właśnie mój pierwszy schemat w KICADzie i test ERC wywala mi błąd tak jak na obrazku (nóżka GND 89c2051).

Elementy 74141, PCF8583 i 89c2051 rysowałem sam. Piny VCC oraz GND oznaczyłem jako WEJŚCIE ZASILANIA.

Macie jakieś pomysły co może być powodem tego błędu?

Pozdrawiam

kicad.rar
 Filename:  kicad.rar
Download
 Contents:  projektN...che.bck , projektN...che.lib , projektNIXIE.pro , projektNIXIE.sch , projektNIXIE.bck , projektNIXIE.cache , projektNIXIE.dcm , biblioteka.dcm , biblioteka.lib , projektNIXIE.bak
See all...
 Filesize:  12.12 KB

schemat.JPG
 Filename:  schemat.JPG
Download
 Contents:  
 Filesize:  148.1 KB

Back to top

Christophorus
Poziom 22
Poziom 22

Post#87 26 Apr 2008 20:09   

Do sieci zasilania dodaj etykiety o nazwie POWER_FLAG (ikona dodaj zasilanie z paska narzędziowego). Nieco więcej pisałem o tym problemie w drugim poście tego tematu.
Back to top

raczek3
Poziom 19
Poziom 19

Post#88 27 Apr 2008 09:48   

Witam, gdzie w programie EeSchema znajdę elektrolita?
Back to top

Christophorus
Poziom 22
Poziom 22

Post#89 27 Apr 2008 10:44helpful post - solution   

Standardowo w bibliotece device należy odnaleźć element o nazwie CAPAPOL. Jednak ten symbol kondensatora elektrolitycznego jest "starego typu" i był stosowany dawniej. Należy więc go zmienić przez edycję elementu, utworzyć nowy kondensator lub wykorzystać inne biblioteki, np. przekonwertowane z programu Eagle, Poniżej zrzut ekranu z takim kondensatorem elektrolitycznym "starego typu".
Back to top

Syntax
Poziom 14
Poziom 14

Post#90 27 Apr 2008 12:54   

Christophorus dzięki, po dodaniu PWR_FLAG błędu już nie ma. Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> EDA Programs -> KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach
Page 3 of 26 Go to page Previous  1, 2, 3, 4 ... 24, 25, 26  Next
Jump to page:
Similar topics
[Assembler] Literatura dla początkujących. (5)
[Delphi] Kurs dla początkujących. (14)
Bascom dla początkujących (14)
[c++] Kurs dla początkujących (6)
Książka dla początkujących (3)
RS 232 dla Początkujących ... (5)
Konfiguracja Eclipse dla AVR pod windows i linux - dla początkujących (13)
Dev C++, OpenGL dla początkujących (12)
Mikrokontrolery dla początkujących- książka (5)

Page generation time: 1.394 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed