| Author |
Peter89 Poziom 7

|
25 Jan 2012 01:55 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Dzięki za pomoc. Już znalazłem :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Peter89 Poziom 7

|
26 Jan 2012 13:07 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Mam jeszcze jeden mały problem, mianowicie stworzyłem schemat z użyciem DS2480, wstawiłem element schematowy jednak przy tworzeniu netlisty nie mogę znaleźć odpowiedniego elementu płytkowego. Od niedawna rozpocząłem przygodę z kicadem i płytkami pcb dla tego proszę o wyrozumiałość.
|
|
| Back to top |
|
 |
ZbeeGin Poziom 23

|
26 Jan 2012 18:30 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Zwykły SO8. W bibliotece jako SO8E.
|
|
| Back to top |
|
 |
RDS Poziom 4

|
03 Feb 2012 19:40 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Czy jest możliwość, żeby automat rozmieszczający moduły wziął pod uwagę to, że chciałbym umieścić dwa elementy obok siebie. Konkretnie chodzi mi o to, że przy każdym scalaku mam kondensator filtrujący i chciałbym, żeby automat sam rozmieścił na płytce te scalaki, przy czym kondensatory żeby znalazły się przy tych układach.
Jeżeli za bardzo zakręciłem opis, to będę próbował to wyjaśnić w prostszy sposób. Być może ktoś będzie potrafił mi pomóc :) Szukałem już chyba wszędzie i nie mogę znaleźć odpowiedzi. W programie też nigdzie nie udało mi się tego znaleźć.
Z góry dzięki!
|
|
| Back to top |
|
 |
ZbeeGin Poziom 23

|
03 Feb 2012 19:48 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Odpowiedź jest jedna: Im prędzej zapomnisz o automatach w programach do projektowania PCB tym lepsze płytki będziesz projektował.
Było to pisane już setki razy, a Wy (początkujący) ciągle tylko autoplacer-y i autorouter-y. Jak te konie pociągowe co mają klapki na oczach by gnały tylko do przodu.
|
|
| Back to top |
|
 |
RDS Poziom 4

|
03 Feb 2012 19:58 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
| ZbeeGin wrote: |
Odpowiedź jest jedna: Im prędzej zapomnisz o automatach w programach do projektowania PCB tym lepsze płytki będziesz projektował.
Było to pisane już setki razy, a Wy (początkujący) ciągle tylko autoplacer-y i autorouter-y. Jak te konie pociągowe co mają klapki na oczach by gnały tylko do przodu. |
Kolego, mam płytkę na której muszę rozmieścić 109 elementów. Być może dla Ciebie to niedużo i robisz taką płytkę w 15 minut. Ja potrzebuję na to więcej czasu i robię to zawsze tak, że najpierw używam autoplacera dla wstępnego rozmieszczenia elementów a później poprawiam ręcznie. Chodzi o to, że sprawniej mógłbym to robić, gdyby była przytoczona przeze mnie wcześniej funkcja. Tylko tyle. Człowiek jest z natury leniwy, więc i ja chciałem ułatwić sobie pracę.
Tak czy inaczej, za wszelkiego rodzaju uwagi dziękuję :)
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
04 Feb 2012 14:47 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Darmowe automaty to strata czasu, a dobre automaty są taaaak drogie i skomplikowane, że do Twoich płytek się nie nadają. Samo skonfigurowanie automatu zajmuje czasami bardzo dużo czasu - ustalenia wszystkich szerokości ścieżek, odstępów, przelotek, szyn zasilających, masy cyfrowej, analogowej, sretów, pierdetów.... Poza tym automaty potrzebują płytek minimum dwustronnych, żeby uzyskać sensowne efekty, a wcale nierzadko wielowarstwowych. To nie jest tak, że raz się kliknie i cała płytka sama się zrobi :)
Płytkę, która ma 109 elementów da radę zaprojektować całkowicie ręcznie. Wydrukuj sobie schemat, żebyś miał go stale przed oczami. Zapuść automat z kicada do rozmieszczania elementów, żeby elementy nie były jeden na drugim. Zacznij projektowanie od narysowania obrysu płytki (warstwa krawędziowa) i umieść elementy które muszą być w określonych miejscach (złącza, przyciski, wyświetlacze). Obok tych elementów umieszczaj kolejne elementy, które są bezpośrednio z nimi połączone. Aby była wygodniej je łapać, nasiśnij T i wpisz numer elementu - wtedy program sam ci podstawi element pod kursor myszki. Włącz sobie pajęczynkę, żeby widzieć jakie pola z czym są połączone (ratnest, czy jakoś tak). Nierzadko przy projektowani płytki trzeba wielokrotnie zmieniać schemat - np. w procesorze nóżki ogólnego przeznaczenia można sobie zmieniać jak się podoba. Czasami trzeba wstawić rezystor zerowy jako zworkę, itp
Przydatne skróty klawiszowe
X - rysowanie połączenia
V - przelotka / zmiana warstwy
R - obrót elementu
F - przerzucenie elementu na przeciwną stronę płytki
M - chwycenie elementu wskazanego kursorem
G - chwycenie elementu i jednoczesne przeciąganie ścieżek doprowadzonych do niego
T - chwycenie elementu po nazwie
` - zmiana siatku
E - edycja elementu / zmiana grubości ścieżki
nic mi więcej nie przychodzi do głowy
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Feb 2012 14:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
atom1477 Poziom 25

|
04 Feb 2012 19:47 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
109 elementów to ma być dużo?
Kolega chyba dopiero zaczyna zabawię albo żartuje :D
Ja robię płytki po 1000..2000 elementów i zawsze je projektuję ręcznie (fakt, długo schodzi ale przynajmniej ładnie wychodzi, a z automatem to nie sądzę nawet żeby sobie poradził (bo niektóre połączenia żeby się udało poprowadzić wymagają np. zmiany pinów w procku lub zmiany miejscami wzmacniaczy operacyjnych z jednego układu scalonego)).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Feb 2012 19:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
RDS Poziom 4

|
06 Feb 2012 12:39 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
@atom1477 pokaż mi w którym miejscu napisałem że to jest dużo? Napisałem tylko, że zajmuje mi to trochę czasu i myślałem że da się to szybciej zrobić.
@leonow32 dziękuję za konkretną odpowiedź. O to mi chodziło.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
atom1477 Poziom 25

|
06 Feb 2012 12:51 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
| RDS wrote: |
| ... [odpowiedz ZbeeGin] ... |
Kolego, mam płytkę na której muszę rozmieścić 109 elementów. Być może dla Ciebie to niedużo ... |
Czyli jak dla mnie tutaj napisałeś właśnie że dla Ciebie 109 elementów to dużo.
|
|
| Back to top |
|
 |
RDS Poziom 4

|
06 Feb 2012 13:31 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
| atom1477 wrote: |
| ... [odpowiedz ZbeeGin] ... |
Kolego, mam płytkę na której muszę rozmieścić 109 elementów. Być może dla Ciebie to niedużo ... |
Czyli jak dla mnie tutaj napisałeś właśnie że dla Ciebie 109 elementów to dużo. |
Nie chce mi się negocjować kto ile zrobił i czy to dużo czy mało. Oczekiwałem konkretnej odpowiedzi i ją dostałem. Tyle ode mnie w tym temacie. Szkoda tylko, że próbujesz udowodnić na siłę jaki to jesteś doświadczony. Nie zapominaj, że kiedyś też zaczynałeś.
Dzięki za odpowiedzi i życzę miłego dnia.
|
|
| Back to top |
|
 |
nanoTECHNO Poziom 13

|
06 Feb 2012 16:22 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Witam
Jak powinien być skonfigurowany element, który wewnętrznie ma zwarte wyprowadzenia i na etapie prowadzenia ścieżek nie było potrzeby łączenia wszystkich tych wewnętrznie zwartych. Przykładem może być switch z 4 wyprowadzeniami. Wystarczy, że połączymi sie z 2 pinami takiego switcha. Przy takim połączeniu DRC zgłosi błąd.
Pozdrawiam
nanotechno
|
|
| Back to top |
|
 |
RDS Poziom 4

|
06 Feb 2012 18:33 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
| nanoTECHNO wrote: |
Witam
Jak powinien być skonfigurowany element, który wewnętrznie ma zwarte wyprowadzenia i na etapie prowadzenia ścieżek nie było potrzeby łączenia wszystkich tych wewnętrznie zwartych. Przykładem może być switch z 4 wyprowadzeniami. Wystarczy, że połączymi sie z 2 pinami takiego switcha. Przy takim połączeniu DRC zgłosi błąd.
Pozdrawiam
nanotechno |
Musisz dodać flagę "niepołączone". Taki niebieski krzyżyk znajdujący się w pasku razem z przyciskami służącymi do dodawania elementów i połączeń.
Pzdr
|
|
| Back to top |
|
 |
nanoTECHNO Poziom 13

|
06 Feb 2012 18:52 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Musisz dodać flagę "niepołączone". Taki niebieski krzyżyk znajdujący się w pasku razem z przyciskami służącymi do dodawania elementów i połączeń.
|
Chodzi o inny przypadek. W Eeschema mamy switch "sw_pusch" o 2 wyprowadzeniach. Przypisanym elementem płytkowym w PCBNEW jest "Sw_Push_Small" o 4 wyprowadzeniach, skonfigurowane piny 1,1,2,2. Głownie chodzi o to by switche które maja wewnętrzne połączenia pełniły również role mostków i dzieki temu łatwiej było prowadzić krzyżujące się połączenia.
Dodano...
Takim półśrodkiem może być wejscie w "Module editor" , wyzerowanie pinów nie podłączonych - "numer pola =0", "Nazwa sieci = wyczyszczona". Wówczas DRC nie zglosi błędu. Jednak jest to uciażliwe przy zmianach połączeń bo trzeba za każdym razem wchodzić w edycje modułu. Nie jest to elegancki sposób. Rownnież przy polygonie bedzie problem bo drugie wyprowadzenie z mostka już nie będzie zaliczone do strefy.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
06 Feb 2012 19:33 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Add -> nanoTECHNO
Element schematowy o nazwie SW_PUSCH z biblioteki device.lib ma dwa piny o numerach 1 i 2. Odpowiadający mu element płytkowy SW_PUSCH posiada cztery pola lutownicze. Tylko że po dwa pola elementu płytkowego mają ten sam numer. Czyli mamy dwa pola lutownicze o numerze 1 i dwa pola lutownicze o numerze 2, na podstawie netlisty pola te łączone są razem ze sobą bo mają ten sam numer bez potrzeby stosowania dodatkowych zabiegów ze strony projektanta.
Add -> RDS
Nie ma się co oburzać. Po prostu automaty do rozmieszczania elementów i trasowania ścieżek na płytce nie zawsze radzą sobie z tym najlepiej. Nawet w komercyjnych programach za gotówkę porównywalną z ceną nowego samochodu. Tym bardziej nie ma co oczekiwać rewelacji od darmowego programu, przy projektowaniu płytki. Niech kolega pobierze z Internetu wybrany komercyjny program w wersji testowej i spróbuje utworzyć w nim swoją płytkę z użyciem automatów. Zobaczy Kolega wówczas co tak naprawdę one potrafią zrobić z projektem małej i prostej płytki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Feb 2012 19:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
nanoTECHNO Poziom 13

|
06 Feb 2012 19:56 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
| Christophorus wrote: |
Add -> nanoTECHNO
Element schematowy o nazwie SW_PUSCH z biblioteki device.lib ma dwa piny o numerach 1 i 2. Odpowiadający mu element płytkowy SW_PUSCH posiada cztery pola lutownicze. Tylko że po dwa pola elementu płytkowego mają ten sam numer. Czyli mamy dwa pola lutownicze o numerze 1 i dwa pola lutownicze o numerze 2, na podstawie netlisty pola te łączone są razem ze sobą bo mają ten sam numer bez potrzeby stosowania dodatkowych zabiegów ze strony projektanta.
|
To wszystko rozumiem. Na logike jeśli jakis element ma w srodku wykonane juz połączenie między dwoma pinami to powinna byc taka opcja że te piny na płytce mogą a nie musza być łączone. Powinno być również możliwe połączenie do dowolnego pinu (nie koniecznie dwóch), jednego z tych które są wzajemnie wewnątrz połączone.
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
06 Feb 2012 20:14 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
| Christophorus wrote: |
Add -> nanoTECHNO
|
To wszystko rozumiem. Na logike jeśli jakis element ma w srodku wykonane juz połączenie między dwoma pinami to powinna byc taka opcja że te piny na płytce mogą a nie musza być łączone. Powinno być również możliwe połączenie do dowolnego pinu (nie koniecznie dwóch), jednego z tych które są wzajemnie wewnątrz połączone. |
Ja ten problem rozwiązuję trochę "na pałę" - jeżeli robię płytkę jednostronną, to "wewnętrzne" połączenia klawisza rysuje na stronie, która nie ma ścieżek. Jeżeli robię płytkę dwustronną, to klikam: reguły projektowe, opcje warstw, wybieram 4 warstwy i rysuję wewnętrzne połączenia na warstwie wewnętrznej L3. Wilk syty i owca cała :) przycisk da się łatwo przenosić razem z wirtualnymi ścieżkami po wciśnięciu klawisza G.
|
|
| Back to top |
|
 |
nanoTECHNO Poziom 13

|
06 Feb 2012 20:54 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
| leonow32 wrote: |
Ja ten problem rozwiązuję trochę "na pałę" - jeżeli robię płytkę jednostronną, to "wewnętrzne" połączenia klawisza rysuje na stronie, która nie ma ścieżek. Jeżeli robię płytkę dwustronną, to klikam: reguły projektowe, opcje warstw, wybieram 4 warstwy i rysuję wewnętrzne połączenia na warstwie wewnętrznej L3. Wilk syty i owca cała :) przycisk da się łatwo przenosić razem z wirtualnymi ścieżkami po wciśnięciu klawisza G. |
Własnie o to mi chodziło. Wprawdzie też wpadłem na pomysł żeby te połączenia wewnetrzne wykonać na 2 warstwie ale dodałem przelotki, ktore nie są potrzebne. Wielkie dzięki :)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Peter89 Poziom 7

|
16 Feb 2012 19:30 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Mam problem, a mianowicie w Kicadzie ścieżkę prowadzimy do pola lutowniczego na innym elemencie aby utworzyć między nimi połączenie. U mnie natomiast nie da się tak. Muszę na kolejnym elemencie zmienić pole lutownicze na smd i dopiero mogą przeciągnąć tam ścieżkę, później zmieniając pole lutownicze z powrotem na standardowe. Co później skutkuje tym że nie mogę sobie wszystkiego ładnie poukładać przeciągając elementy wraz ze ścieżkami. Jestem początkujący w tym programie i proszę o wyrozumiałość.
| Filename: |
pierwsza_plytka.zip |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
22.81 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
16 Feb 2012 20:41 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Jak na razie to schemat zawiera niedociągnięcia i niektórych połączeń po utworzeniu netlisty brakuje na płytce. Problem z trasowaniem połączeń wynika zapewne z nieodpowiedniego rozstawu siatki i połączenia nie trafiają w pola lutownicze układu IC1A. Odpowiedni rozmiar siatki powinien być uwzględniony także przy rozmieszczeniu elementów na płytce. W przeciwnym razie potem wynikają takie problemy. Mnie układ IC1A udało się dopiero ustawić w oczkach siatki 1,27 mm po zmniejszeniu siatki do 0,127 mm i po ustawieniu układu IC1A tak aby oczka siatki pokrywały się ze środkiem pola lutowniczego siatki. Potem ponownie ustawiłem rozmiar siatki na 1,27 mm, co jest rozmiarem odpowiednim dla elementów przewlekanych. Ponadto układ IC1A warto umieścić po stronie ścieżek (skrót klawiaturowy F), dzięki temu nie trzeba będzie stosować na płytce przelotek.
Na koniec zarówno schemat jak i płytka są rozwlekłe. Szczególnie ważne jest to przy płytce, gdzie większa płytka to większy jej koszt. I jak już wspomniałem na początku schemat zawiera niedociągnięcia w połączeniach elementów. W wyniku tego brakuje potem tych połączeń na płytce. Przykładem niech będzie połączenie kondensatora C2 i pinu Vo układu U1. Bez poprawienia schematu nie ma sensu projektować płytki bo zmontowany na niej układ nie będzie działał.
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
17 Feb 2012 20:21 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Czy przypadkiem układ U2 nie jest błędnie połączony? Jego piny VDD i GND czyli zasilanie zwarte są razem i podłączone do masy układu.
|
|
| Back to top |
|
 |
atom1477 Poziom 25

|
17 Feb 2012 21:55 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Nie, tak się to łączy przy zasilaniu pasożytniczym.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
26 Feb 2012 23:48 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Link ten na pewno się już pojawiał w tematach o bibliotekach KiCAD'a. Więc zapewne jest on znany części osób korzystających z tego programu.
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
28 Feb 2012 23:05 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Nie wiem, czy znalazłem błąd w programie czy coś robię źle? Dlaczego pokazuje mi, że ścieżka jest niepołączona, mimo że jest? Co ciekawe, przed wypełnieniem strefą masy program nie zgłasza żadnych błędów!
- wywalam obrys wypełnione pola strefy, wywalam rzekomo wadliwą ścieżkę i rysuje ją na nowo
- biorę DRC i klikam "lista niepołączonych" - zero błędów
- klikam "uruchom DRC" i program zgłasza mi, że dwa pola są niepołączone! dlaczego?
| Filename: |
Zasilacz Z2.zip |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
41.86 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
28 Feb 2012 23:18 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
U mnie po wczytaniu płytki do Pcbnew wygląda, że jest OK. Tylko KiCAD'a mam nowszego z 19 stycznia 2012. Możliwe, że wersja z 21.12.2011r, zawiera jakiś błąd.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Feb 2012 23:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ZbeeGin Poziom 23

|
29 Feb 2012 20:52 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Niestety KiCAD tak czasem ma, że pokazuje brak połączenia przy dość krótkich ścieżkach. Czasem pomaga ponowne narysowanie ścieżki, czasem ponowne wczytanie pliku BRD. Czasem jednak program się upiera i dalej pokazuje ratsnet.
Ostatnio były prowadzone jakieś prace nad eliminacją tego, bo kiedyś ścieżki niedociągnięte do centralnego punktu padów były pokazywane jako niepołączone. Teraz wystarczy ścieżkę dociągnąć w obręb padu i już pokazuje, że jest połączone.
Jeśli chodzi o DRC to po uruchomieniu procesu sprawdzenia, warto jeszcze raz kliknąć w "Lista niepołączonych". Kilka razy już się naciąłem, że lista była pusta a potem jednak coś się znalazło.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kusy Poziom 11

|
01 Mar 2012 00:36 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
A czy szanowni państwo mogą mi napisać jak mam "podłączyć" LM 358. Są jego dwie części. Zarówno jedna (nogi 1,2,3,4,8) i druga (nogi 4,5,6,7,8) wywala mi błąd nóg 4 i 8 (V+ i V-).
Może ktoś podpowie - proszę
pozdr Kusy...
|
|
| Back to top |
|
 |
nanoTECHNO Poziom 13

|
01 Mar 2012 02:44 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
Korzystasz ze starej wersji programu. Zainstaluj nowa i problem zniknie.
http://iut-tice.ujf-grenoble.fr/cao/
Jeżeli nadal chcesz koszystać ze starej to w miejscach styku wyprowadzeń układów tam gdzie są znaczniki ERC dostaw węzły.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
ZbeeGin Poziom 23

|
01 Mar 2012 07:27 Re: KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach |
|
|
|
| Korzystasz ze starej wersji programu. Zainstaluj nowa i problem zniknie. |
Fakt jest to bardzo stara wersja programu - i lepiej ją zaktualizować - ale nie w niej leży główny problem i nie zniknie on samoczynnie po zainstalowaniu nowej wersji.
| Jeżeli nadal chcesz koszystać ze starej to w miejscach styku wyprowadzeń układów tam gdzie są znaczniki ERC dostaw węzły. |
To nic nie da. Do każdej sieci dostarczającej zasilania - wystarczy w jednym miejscu - należy dodać znacznik PWR_FLAG z biblioteki power.lib. Obecnie błąd wskazuje, że są piny określone jako zasilanie, ale nie ma źródła, które go dostarcza. Wstawienie tego znacznika właśnie wskazuje, że dana sieć jest takim źródłem.
|
|
| Back to top |
|
 |