Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??
Author
Message
sundio
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 31 Jul 2007
Posts: 3

Post#1 Post from the author of the topic 31 Jul 2007 18:21   

Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Witam serdecznie.
Mam mały problemik.Kupiłem ostatnio spawarkę,która ma możliwość zasilania prądem 220 i 380 V.Niestety nie było oryginalnie podłączonej mufki,a kabel zamiast czterech żył ma trzy.Czy ktoś mógłby mi powiedzieć,jak podłączyć to to coś?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Jul 2007 18:21   





Back to top
   
wisniewskis
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 16 Dec 2006
Posts: 22
Location: bydgoszcz

Post#2 31 Jul 2007 18:38helpful post - solution   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Czy spawarka ma przełącznik 220/380? I jakie są kolory żył ? Czy posiadasz miernik?

Dodano po 4 [minuty]:

odpowiedz mi na te pytania a ja ci podpowiem jak podłączyć

Helpful message? + -

Back to top
   
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 21 Mar 2007
Posts: 1013
Location: Zwoleń

Post#3 31 Jul 2007 18:40   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Spawarka jest zasilana z 2 faz + zero, w sumie 3 przewody.

Helpful message? + -

Back to top
   
bruno360
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 10 Feb 2005
Posts: 147

Post#4 31 Jul 2007 18:43   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Jesli spawarka 3 fazowa to nie radze podłączać przewodem 3 żyłowym. Szkoda życia minimum to 4 żyły musi być uziemienie

Helpful message? + -

Back to top
   
wisniewskis
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 16 Dec 2006
Posts: 22
Location: bydgoszcz

Post#5 31 Jul 2007 18:47   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


dlatego zadałem pytanie o kolor przewodów i czy posiada miernik aby sprawdzić który przewód jest lączony z "0" Poza tym jeśli to "samoróba" to może mieć wyprowadzony jeden odczep wspólny jeden na 220V jeden na 380V (jeśli brak przełącznika) spotkałem takie rozwiązanie

Helpful message? + -

Back to top
   
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 21 Mar 2007
Posts: 1013
Location: Zwoleń

Post#6 31 Jul 2007 18:52   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Zwykłe spawarki sprzedawane na targach nawijane aluminium w środku podpięte jest tak, jedna faza bezpośrednio do uzwojenia, druga i zero do przełącznika 220/380. Podaj model spawarki bo to wiele wyjaśni.

Helpful message? + -

Back to top
   
Zbych034
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 13 Oct 2005
Posts: 2013
Location: Okolice Białegostoku

Post#7 31 Jul 2007 21:20helpful post - solution   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Przy 380V (teraz jest 400V) podłączasz do przewodów dwie fazy a przy napięciu 220V (teraz 230V) do tych samych przewodów podłączasz fazę oraz zero. Trzeci przewód jest do zabezpieczenia przed przebiciem, w starych instalacjach podpinany do zera a w nowych do oddzielnego przewodu. Tylko się nie pomyl bo podłączenia do niego fazy może być groźne dla twego życia.

Helpful message? + -

Back to top
   
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 21 Mar 2007
Posts: 1013
Location: Zwoleń

Post#8 31 Jul 2007 21:36   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Uwierzcie mi lub nie, ale spotkałem się z takim połączeniem.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Jul 2007 21:36   





Back to top
   
sundio
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 31 Jul 2007
Posts: 3

Post#9 Post from the author of the topic 31 Jul 2007 22:41   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Kolory kabli to czarny brąz i zielonożółty.Model spawarki MMB SB200CT.
Zbych034 nie za bardzo rozumiem...Chyba myślałem o czymś podobnym,czyli że trzecia faza musi być gdzieś podpięta do tych 220,jako właśnie zabezpieczenie.Potrzebny mi jakiś schemacik.

Dodano po 32 [sekundy]:

A spawarka ma przełącznik oczywiście z 220 na 380.

Dodano po 16 [minuty]:

VCC to by się zgadzało,bo te kable do tego właśnie są podłączone.Te od 220 też.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Jul 2007 22:41   





Back to top
   
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 21 Mar 2007
Posts: 1013
Location: Zwoleń

Post#10 01 Aug 2007 07:11helpful post - solution   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Tak wygląda dokładnie jak to jest podłączone, przełącznik to zwykły Lewo-prawy przerobiony (wyjęte zworki).
Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??

Helpful message? + -

Back to top
   
sundio
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 31 Jul 2007
Posts: 3

Post#11 Post from the author of the topic 02 Aug 2007 00:51   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Najmocniej dziękuję Panie VCC.Spawareczka działa bez zarzutu i smarka nawet 4.0 na czarnuchu.Tylko bezpieczniki musiałem wymienić na 20A.

Dodano po 4 [minuty]:

Nie wiem,jak to się dzieje,że uniwersalną 2,5 nie mogłem spawać na 130A/220V a teraz mogę na 120A/380V i ładny smark(no spaw) wychodzi??

Dodano po 7 [minuty]:

Panie Zbych034 Myślałem chyba o tym samym,ale po co producent miałby montować wtyczkę bez możliwości demontarzu i jakichkolwiek wskazówek??Coś tu mi nie grało i stąd pytanie na forum.Na szczęście jesteście Wy i każda rada się liczy.

Helpful message? + -

Back to top
   
pio350
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 22 Nov 2007
Posts: 174
Location: Rzeszów

Post#12 18 Dec 2007 13:27   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Witam,kupiłem spawarke 230/400v i nie wiem jak ja podlaczyc chce zeby była podłaczona do 230 ze spawarki wystaja 3 kable jasno brazowy,ciemno brazowy i zielono-żółty jak to podłaczyc do wtyczki 230??? model spawarki to BX1-300C PROSZE O POMOC!!!!

Helpful message? + -

Back to top
   
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 21 Mar 2007
Posts: 1013
Location: Zwoleń

Post#13 18 Dec 2007 23:34   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Witam, sprawdź gdzie podpięte są przewody bo po kolorach to to już wielu podpinało a później spotykaliśmy się w pracy.
Z tego co wyszperałem zielono żółty to przewód ochronny, brązowy faza, jasnobrązowy zero, lecz dla pewności sprawdź w środku,
Pozdrawiam vcc.

Helpful message? + -

Back to top
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4194
Location: Warszawa

Post#14 19 Dec 2007 08:45   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Jak czytam tak zadane pytania to obawiam się radzić. A więc zielono - żółty przewód zawsze ma być ochronny i nie może być na niego podawane jakiekolwiek napięcie. Czyli pozostały dwa na które można i trzeba podać napięcie. Z kolei jeśli korzystamy z instalacji domowej to wiadomo, że występuje napięcie 230 V i niezależnie od położenia przełącznika spawarki nie uszkodzimy (inaczej ze spawaniem). A jeśli korzystamy z instalacji trzyfazowej to mamy do czynienia z wtykiem cztro lub pięciozłączowym. A skoro podłączamy się do takiej instalacji to niby po co korzystać z 230 V? I wiadomo jak ustawić przełącznik napięć. Nie rozpatruję okoliczności łączenia bez wtyków.

Helpful message? + -

Back to top
   
radkon-pl
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 09 Jan 2008
Posts: 3
Location: konin

Post#15 09 Jan 2008 18:33   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


jak podłaczyc spawarke na 380v a kabel ma trzy żyły

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Jan 2008 18:33   





Back to top
   
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 21 Mar 2007
Posts: 1013
Location: Zwoleń

Post#16 09 Jan 2008 18:37   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Co za spawarka, opis masz wyżej jak podłączyć.

Helpful message? + -

Back to top
   
ABI-1957
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 22 Nov 2005
Posts: 5
Location: Morąg

Post#17 16 Feb 2009 18:08   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Mam spawarkę BX1-300C. Sprawa podłączenia jest szczegółowo omówiona ale ja mam inny problem, spawarka pomimo ustawienia na min. pali elektrody 2,5 topią się w uchwycie dopiero 3,2 można spawać i to blachę nie cieńszą niż 4 mm. Regulacja działa ale w bardzo niewielkim zakresie. podłączenia wszystkie są fabryczne nic w niej nie grzebałem. regulując wsuwa się i wysuwa rdzeń z transformator. Podłączona jest do napięcia 230V. MOŻE JAKIEŚ SUGESTIE, PORADY. Z góry dzięki jak by ktoś chciał to mój mail jedkrzy(malpa)wp.pl

Helpful message? + -

Back to top
   
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 6637
Location: Wielkopolska

Post#18 16 Feb 2009 18:32   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Quote:
Podłączona jest do napięcia 230V. MOŻE JAKIEŚ SUGESTIE, PORADY.

Czy w 100% jesteś pewien że spawarka pracuje na napięciu 230V ?
Podejrzewam że podłączona jest na 400V i przełączona na 230V.
Nie pracuje głośno?

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??
Page 1 of 1
Similar topics
jak podłaczyc spawarke na 380v jak kabel ma trzy zyly (4)
Regulacja spawarki triakiem (380V) (1)
spawarki transfrmatorowe zasilane 220V i 380V samoróbki (6)
Trzy spawarki - którą wybrać?? (19)
Kabel 3-fazowy - żyły (8)
Trzy spawarki TIG/MMA którą kupić proszę o opinie (3)
Czy istnieje kabel: 4 żyły, z czego dwie ekranowane (4)
Poszukuję wielożyłowy miękki kabel, żyły w oddzielnych ekranach (5)
Podłączenie wtyczki do przewodu 2 żyły (10)
Zmiana 2 na 3 żyły i podłączenie podwójnego wyłącznika (17)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.098 seconds

elektroda.pl topic RSS feed