Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły?? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
sundio
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 3

sundio
Poziom 2
Post#1 Post autora tematu 31 Lip 2007 18:21   

Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Witam serdecznie.
Mam mały problemik.Kupiłem ostatnio spawarkę,która ma możliwość zasilania prądem 220 i 380 V.Niestety nie było oryginalnie podłączonej mufki,a kabel zamiast czterech żył ma trzy.Czy ktoś mógłby mi powiedzieć,jak podłączyć to to coś?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 31 Lip 2007 18:21   



Powrót do góry
wisniewskis
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 16 Gru 2006
Posty: 22
Miasto: bydgoszcz

wisniewskis
Poziom 7
Post#2 31 Lip 2007 18:38pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Czy spawarka ma przełącznik 220/380? I jakie są kolory żył ? Czy posiadasz miernik?

Dodano po 4 [minuty]:

odpowiedz mi na te pytania a ja ci podpowiem jak podłączyć

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1019
Miasto: Zwoleń

vcc
Poziom 20
Post#3 31 Lip 2007 18:40   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Spawarka jest zasilana z 2 faz + zero, w sumie 3 przewody.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bruno360
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Lut 2005
Posty: 146

bruno360
Poziom 13
Post#4 31 Lip 2007 18:43   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Jesli spawarka 3 fazowa to nie radze podłączać przewodem 3 żyłowym. Szkoda życia minimum to 4 żyły musi być uziemienie

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wisniewskis
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 16 Gru 2006
Posty: 22
Miasto: bydgoszcz

wisniewskis
Poziom 7
Post#5 31 Lip 2007 18:47   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


dlatego zadałem pytanie o kolor przewodów i czy posiada miernik aby sprawdzić który przewód jest lączony z "0" Poza tym jeśli to "samoróba" to może mieć wyprowadzony jeden odczep wspólny jeden na 220V jeden na 380V (jeśli brak przełącznika) spotkałem takie rozwiązanie

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1019
Miasto: Zwoleń

vcc
Poziom 20
Post#6 31 Lip 2007 18:52   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Zwykłe spawarki sprzedawane na targach nawijane aluminium w środku podpięte jest tak, jedna faza bezpośrednio do uzwojenia, druga i zero do przełącznika 220/380. Podaj model spawarki bo to wiele wyjaśni.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Zbych034
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 2012
Miasto: Okolice Białegostoku

Zbych034
Poziom 22
Post#7 31 Lip 2007 21:20pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Przy 380V (teraz jest 400V) podłączasz do przewodów dwie fazy a przy napięciu 220V (teraz 230V) do tych samych przewodów podłączasz fazę oraz zero. Trzeci przewód jest do zabezpieczenia przed przebiciem, w starych instalacjach podpinany do zera a w nowych do oddzielnego przewodu. Tylko się nie pomyl bo podłączenia do niego fazy może być groźne dla twego życia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1019
Miasto: Zwoleń

vcc
Poziom 20
Post#8 31 Lip 2007 21:36   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Uwierzcie mi lub nie, ale spotkałem się z takim połączeniem.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sundio
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 3

sundio
Poziom 2
Post#9 Post autora tematu 31 Lip 2007 22:41   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Kolory kabli to czarny brąz i zielonożółty.Model spawarki MMB SB200CT.
Zbych034 nie za bardzo rozumiem...Chyba myślałem o czymś podobnym,czyli że trzecia faza musi być gdzieś podpięta do tych 220,jako właśnie zabezpieczenie.Potrzebny mi jakiś schemacik.

Dodano po 32 [sekundy]:

A spawarka ma przełącznik oczywiście z 220 na 380.

Dodano po 16 [minuty]:

VCC to by się zgadzało,bo te kable do tego właśnie są podłączone.Te od 220 też.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1019
Miasto: Zwoleń

vcc
Poziom 20
Post#10 01 Sie 2007 07:11pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Tak wygląda dokładnie jak to jest podłączone, przełącznik to zwykły Lewo-prawy przerobiony (wyjęte zworki).
Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sundio
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 3

sundio
Poziom 2
Post#11 Post autora tematu 02 Sie 2007 00:51   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Najmocniej dziękuję Panie VCC.Spawareczka działa bez zarzutu i smarka nawet 4.0 na czarnuchu.Tylko bezpieczniki musiałem wymienić na 20A.

Dodano po 4 [minuty]:

Nie wiem,jak to się dzieje,że uniwersalną 2,5 nie mogłem spawać na 130A/220V a teraz mogę na 120A/380V i ładny smark(no spaw) wychodzi??

Dodano po 7 [minuty]:

Panie Zbych034 Myślałem chyba o tym samym,ale po co producent miałby montować wtyczkę bez możliwości demontarzu i jakichkolwiek wskazówek??Coś tu mi nie grało i stąd pytanie na forum.Na szczęście jesteście Wy i każda rada się liczy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pio350
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 22 Lis 2007
Posty: 174
Miasto: Rzeszów

pio350
Poziom 14
Post#12 18 Gru 2007 13:27   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Witam,kupiłem spawarke 230/400v i nie wiem jak ja podlaczyc chce zeby była podłaczona do 230 ze spawarki wystaja 3 kable jasno brazowy,ciemno brazowy i zielono-żółty jak to podłaczyc do wtyczki 230??? model spawarki to BX1-300C PROSZE O POMOC!!!!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1019
Miasto: Zwoleń

vcc
Poziom 20
Post#13 18 Gru 2007 23:34   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Witam, sprawdź gdzie podpięte są przewody bo po kolorach to to już wielu podpinało a później spotykaliśmy się w pracy.
Z tego co wyszperałem zielono żółty to przewód ochronny, brązowy faza, jasnobrązowy zero, lecz dla pewności sprawdź w środku,
Pozdrawiam vcc.

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4187
Miasto: Warszawa

mczapski
Poziom 24
Post#14 19 Gru 2007 08:45   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Jak czytam tak zadane pytania to obawiam się radzić. A więc zielono - żółty przewód zawsze ma być ochronny i nie może być na niego podawane jakiekolwiek napięcie. Czyli pozostały dwa na które można i trzeba podać napięcie. Z kolei jeśli korzystamy z instalacji domowej to wiadomo, że występuje napięcie 230 V i niezależnie od położenia przełącznika spawarki nie uszkodzimy (inaczej ze spawaniem). A jeśli korzystamy z instalacji trzyfazowej to mamy do czynienia z wtykiem cztro lub pięciozłączowym. A skoro podłączamy się do takiej instalacji to niby po co korzystać z 230 V? I wiadomo jak ustawić przełącznik napięć. Nie rozpatruję okoliczności łączenia bez wtyków.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 19 Gru 2007 08:45   



Powrót do góry
radkon-pl
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 3
Miasto: konin

radkon-pl
Poziom 2
Post#15 09 Sty 2008 18:33   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


jak podłaczyc spawarke na 380v a kabel ma trzy żyły

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 09 Sty 2008 18:33   



Powrót do góry
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1019
Miasto: Zwoleń

vcc
Poziom 20
Post#16 09 Sty 2008 18:37   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Co za spawarka, opis masz wyżej jak podłączyć.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 09 Sty 2008 18:37   



Powrót do góry
ABI-1957
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 5
Miasto: Morąg

ABI-1957
Poziom 3
Post#17 16 Lut 2009 18:08   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Mam spawarkę BX1-300C. Sprawa podłączenia jest szczegółowo omówiona ale ja mam inny problem, spawarka pomimo ustawienia na min. pali elektrody 2,5 topią się w uchwycie dopiero 3,2 można spawać i to blachę nie cieńszą niż 4 mm. Regulacja działa ale w bardzo niewielkim zakresie. podłączenia wszystkie są fabryczne nic w niej nie grzebałem. regulując wsuwa się i wysuwa rdzeń z transformator. Podłączona jest do napięcia 230V. MOŻE JAKIEŚ SUGESTIE, PORADY. Z góry dzięki jak by ktoś chciał to mój mail jedkrzy(malpa)wp.pl

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 16 Lut 2009 18:08   



Powrót do góry
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6549
Miasto: Wielkopolska

Akrzy74
Admin Energoelektronika
Post#18 16 Lut 2009 18:32   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Cytat:
Podłączona jest do napięcia 230V. MOŻE JAKIEŚ SUGESTIE, PORADY.

Czy w 100% jesteś pewien że spawarka pracuje na napięciu 230V ?
Podejrzewam że podłączona jest na 400V i przełączona na 230V.
Nie pracuje głośno?

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jak podłaczyc spawarke na 380v jak kabel ma trzy zyly (4)
Regulacja spawarki triakiem (380V) (1)
spawarki transfrmatorowe zasilane 220V i 380V samoróbki (6)
Trzy spawarki - którą wybrać?? (19)
Kabel 3-fazowy - żyły (8)
Trzy spawarki TIG/MMA którą kupić proszę o opinie (3)
Czy istnieje kabel: 4 żyły, z czego dwie ekranowane (4)
Poszukuję wielożyłowy miękki kabel, żyły w oddzielnych ekranach (5)
Podłączenie wtyczki do przewodu 2 żyły (10)
Zmiana 2 na 3 żyły i podłączenie podwójnego wyłącznika (17)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.097 seconds

elektroda.pl temat RSS