Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły?? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
sundio
Level 2
Joined: 31 Jul 2007
Posts: 3
sundio
Level 2
Post#1 31 Jul 2007 18:21  Topic author   

Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Witam serdecznie.
Mam mały problemik.Kupiłem ostatnio spawarkę,która ma możliwość zasilania prądem 220 i 380 V.Niestety nie było oryginalnie podłączonej mufki,a kabel zamiast czterech żył ma trzy.Czy ktoś mógłby mi powiedzieć,jak podłączyć to to coś?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wisniewskis
Level 11
Location: bydgoszcz
Joined: 16 Dec 2006
Posts: 22
Helped: 3
Post rating: 1
wisniewskis
Level 11
Post#2 31 Jul 2007 18:38Helpful post    

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Czy spawarka ma przełącznik 220/380? I jakie są kolory żył ? Czy posiadasz miernik?

Dodano po 4 [minuty]:

odpowiedz mi na te pytania a ja ci podpowiem jak podłączyć

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
vcc
Level 29
Location: Zwoleń
Joined: 21 Mar 2007
Posts: 1320
Helped: 82
Post rating: 33
vcc
Level 29
Post#3 31 Jul 2007 18:40    

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Spawarka jest zasilana z 2 faz + zero, w sumie 3 przewody.

Helpful post? + 0
Back to top
bruno360
Level 15
Joined: 10 Feb 2005
Posts: 148
Helped: 10
Post rating: 2
bruno360
Level 15
Post#4 31 Jul 2007 18:43    

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Jesli spawarka 3 fazowa to nie radze podłączać przewodem 3 żyłowym. Szkoda życia minimum to 4 żyły musi być uziemienie

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wisniewskis
Level 11
Location: bydgoszcz
Joined: 16 Dec 2006
Posts: 22
Helped: 3
Post rating: 1
wisniewskis
Level 11
Post#5 31 Jul 2007 18:47    

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


dlatego zadałem pytanie o kolor przewodów i czy posiada miernik aby sprawdzić który przewód jest lączony z "0" Poza tym jeśli to "samoróba" to może mieć wyprowadzony jeden odczep wspólny jeden na 220V jeden na 380V (jeśli brak przełącznika) spotkałem takie rozwiązanie

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
vcc
Level 29
Location: Zwoleń
Joined: 21 Mar 2007
Posts: 1320
Helped: 82
Post rating: 33
vcc
Level 29
Post#6 31 Jul 2007 18:52    

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Zwykłe spawarki sprzedawane na targach nawijane aluminium w środku podpięte jest tak, jedna faza bezpośrednio do uzwojenia, druga i zero do przełącznika 220/380. Podaj model spawarki bo to wiele wyjaśni.

Helpful post? + 0
Back to top
Zbych034
Level 34
Location: Okolice Białegostoku
Joined: 13 Oct 2005
Posts: 2271
Helped: 224
Post rating: 56
Zbych034
Level 34
Post#7 31 Jul 2007 21:20Helpful post    

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Przy 380V (teraz jest 400V) podłączasz do przewodów dwie fazy a przy napięciu 220V (teraz 230V) do tych samych przewodów podłączasz fazę oraz zero. Trzeci przewód jest do zabezpieczenia przed przebiciem, w starych instalacjach podpinany do zera a w nowych do oddzielnego przewodu. Tylko się nie pomyl bo podłączenia do niego fazy może być groźne dla twego życia.

Helpful post? + 0
Back to top
vcc
Level 29
Location: Zwoleń
Joined: 21 Mar 2007
Posts: 1320
Helped: 82
Post rating: 33
vcc
Level 29
Post#8 31 Jul 2007 21:36    

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Uwierzcie mi lub nie, ale spotkałem się z takim połączeniem.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
sundio
Level 2
Joined: 31 Jul 2007
Posts: 3
sundio
Level 2
Post#9 31 Jul 2007 22:41  Topic author   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Kolory kabli to czarny brąz i zielonożółty.Model spawarki MMB SB200CT.
Zbych034 nie za bardzo rozumiem...Chyba myślałem o czymś podobnym,czyli że trzecia faza musi być gdzieś podpięta do tych 220,jako właśnie zabezpieczenie.Potrzebny mi jakiś schemacik.

Dodano po 32 [sekundy]:

A spawarka ma przełącznik oczywiście z 220 na 380.

Dodano po 16 [minuty]:

VCC to by się zgadzało,bo te kable do tego właśnie są podłączone.Te od 220 też.

Helpful post? + 0
Back to top
vcc
Level 29
Location: Zwoleń
Joined: 21 Mar 2007
Posts: 1320
Helped: 82
Post rating: 33
vcc
Level 29
Post#10 01 Aug 2007 07:11Helpful post    

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Tak wygląda dokładnie jak to jest podłączone, przełącznik to zwykły Lewo-prawy przerobiony (wyjęte zworki).
Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??

Helpful post? + 0
Back to top
sundio
Level 2
Joined: 31 Jul 2007
Posts: 3
sundio
Level 2
Post#11 02 Aug 2007 00:51  Topic author   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Najmocniej dziękuję Panie VCC.Spawareczka działa bez zarzutu i smarka nawet 4.0 na czarnuchu.Tylko bezpieczniki musiałem wymienić na 20A.

Dodano po 4 [minuty]:

Nie wiem,jak to się dzieje,że uniwersalną 2,5 nie mogłem spawać na 130A/220V a teraz mogę na 120A/380V i ładny smark(no spaw) wychodzi??

Dodano po 7 [minuty]:

Panie Zbych034 Myślałem chyba o tym samym,ale po co producent miałby montować wtyczkę bez możliwości demontarzu i jakichkolwiek wskazówek??Coś tu mi nie grało i stąd pytanie na forum.Na szczęście jesteście Wy i każda rada się liczy.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
pio350
Level 14
Location: Rzeszów
Joined: 22 Nov 2007
Posts: 174
pio350
Level 14
Post#12 18 Dec 2007 13:27    

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Witam,kupiłem spawarke 230/400v i nie wiem jak ja podlaczyc chce zeby była podłaczona do 230 ze spawarki wystaja 3 kable jasno brazowy,ciemno brazowy i zielono-żółty jak to podłaczyc do wtyczki 230??? model spawarki to BX1-300C PROSZE O POMOC!!!!

Helpful post? + 0
Back to top
vcc
Level 29
Location: Zwoleń
Joined: 21 Mar 2007
Posts: 1320
Helped: 82
Post rating: 33
vcc
Level 29
Post#13 18 Dec 2007 23:34    

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Witam, sprawdź gdzie podpięte są przewody bo po kolorach to to już wielu podpinało a później spotykaliśmy się w pracy.
Z tego co wyszperałem zielono żółty to przewód ochronny, brązowy faza, jasnobrązowy zero, lecz dla pewności sprawdź w środku,
Pozdrawiam vcc.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mczapski
Level 38
Location: Warszawa
Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4238
Helped: 252
Post rating: 81
mczapski
Level 38
Post#14 19 Dec 2007 08:45    

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Jak czytam tak zadane pytania to obawiam się radzić. A więc zielono - żółty przewód zawsze ma być ochronny i nie może być na niego podawane jakiekolwiek napięcie. Czyli pozostały dwa na które można i trzeba podać napięcie. Z kolei jeśli korzystamy z instalacji domowej to wiadomo, że występuje napięcie 230 V i niezależnie od położenia przełącznika spawarki nie uszkodzimy (inaczej ze spawaniem). A jeśli korzystamy z instalacji trzyfazowej to mamy do czynienia z wtykiem cztro lub pięciozłączowym. A skoro podłączamy się do takiej instalacji to niby po co korzystać z 230 V? I wiadomo jak ustawić przełącznik napięć. Nie rozpatruję okoliczności łączenia bez wtyków.

Helpful post? + 0
Back to top
radkon-pl
Level 2
Location: konin
Joined: 09 Jan 2008
Posts: 3
radkon-pl
Level 2
Post#15 09 Jan 2008 18:33    

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


jak podłaczyc spawarke na 380v a kabel ma trzy żyły

Helpful post? + 0
Back to top
vcc
Level 29
Location: Zwoleń
Joined: 21 Mar 2007
Posts: 1320
Helped: 82
Post rating: 33
vcc
Level 29
Post#16 09 Jan 2008 18:37    

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Co za spawarka, opis masz wyżej jak podłączyć.

Helpful post? + 0
Back to top
ABI-1957
Level 9
Location: Morąg
Joined: 22 Nov 2005
Posts: 5
ABI-1957
Level 9
Post#17 16 Feb 2009 18:08    

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Mam spawarkę BX1-300C. Sprawa podłączenia jest szczegółowo omówiona ale ja mam inny problem, spawarka pomimo ustawienia na min. pali elektrody 2,5 topią się w uchwycie dopiero 3,2 można spawać i to blachę nie cieńszą niż 4 mm. Regulacja działa ale w bardzo niewielkim zakresie. podłączenia wszystkie są fabryczne nic w niej nie grzebałem. regulując wsuwa się i wysuwa rdzeń z transformator. Podłączona jest do napięcia 230V. MOŻE JAKIEŚ SUGESTIE, PORADY. Z góry dzięki jak by ktoś chciał to mój mail jedkrzy(malpa)wp.pl

Helpful post? + 0
Back to top
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Location: Wielkopolska
Joined: 25 Oct 2007
Posts: 7075
Helped: 301
Post rating: 66
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Post#18 16 Feb 2009 18:32    

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Quote:
Podłączona jest do napięcia 230V. MOŻE JAKIEŚ SUGESTIE, PORADY.

Czy w 100% jesteś pewien że spawarka pracuje na napięciu 230V ?
Podejrzewam że podłączona jest na 400V i przełączona na 230V.
Nie pracuje głośno?

Helpful post? + +1
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??
Page 1 of 1

Similar topics to podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??

jak podłaczyc spawarke na 380v jak kabel ma trzy zyly (4)
Regulacja spawarki triakiem (380V) (1)
spawarki transfrmatorowe zasilane 220V i 380V samoróbki (6)
Trzy spawarki - którą wybrać?? (19)
Kabel 3-fazowy - żyły (8)
Trzy spawarki TIG/MMA którą kupić proszę o opinie (3)
Czy istnieje kabel: 4 żyły, z czego dwie ekranowane (4)
Poszukuję wielożyłowy miękki kabel, żyły w oddzielnych ekranach (5)
Podłączenie wtyczki do przewodu 2 żyły (10)
Zmiana 2 na 3 żyły i podłączenie podwójnego wyłącznika (17)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.123 seconds