Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??
Autor
Wiadomość
sundio
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 3

Post#1 Post autora tematu 31 Lip 2007 18:21   

Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Witam serdecznie.
Mam mały problemik.Kupiłem ostatnio spawarkę,która ma możliwość zasilania prądem 220 i 380 V.Niestety nie było oryginalnie podłączonej mufki,a kabel zamiast czterech żył ma trzy.Czy ktoś mógłby mi powiedzieć,jak podłączyć to to coś?
Powrót do góry
   
wisniewskis
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 16 Gru 2006
Posty: 22
Miasto: bydgoszcz

Post#2 31 Lip 2007 18:38pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Czy spawarka ma przełącznik 220/380? I jakie są kolory żył ? Czy posiadasz miernik?

Dodano po 4 [minuty]:

odpowiedz mi na te pytania a ja ci podpowiem jak podłączyć
Powrót do góry
   
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1006
Miasto: Zwoleń

Post#3 31 Lip 2007 18:40   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Spawarka jest zasilana z 2 faz + zero, w sumie 3 przewody.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Lip 2007 18:40   





Powrót do góry
   
bruno360
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Lut 2005
Posty: 144

Post#4 31 Lip 2007 18:43   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Jesli spawarka 3 fazowa to nie radze podłączać przewodem 3 żyłowym. Szkoda życia minimum to 4 żyły musi być uziemienie
Powrót do góry
   
wisniewskis
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 16 Gru 2006
Posty: 22
Miasto: bydgoszcz

Post#5 31 Lip 2007 18:47   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


dlatego zadałem pytanie o kolor przewodów i czy posiada miernik aby sprawdzić który przewód jest lączony z "0" Poza tym jeśli to "samoróba" to może mieć wyprowadzony jeden odczep wspólny jeden na 220V jeden na 380V (jeśli brak przełącznika) spotkałem takie rozwiązanie
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Lip 2007 18:47   





Powrót do góry
   
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1006
Miasto: Zwoleń

Post#6 31 Lip 2007 18:52   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Zwykłe spawarki sprzedawane na targach nawijane aluminium w środku podpięte jest tak, jedna faza bezpośrednio do uzwojenia, druga i zero do przełącznika 220/380. Podaj model spawarki bo to wiele wyjaśni.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Lip 2007 18:52   





Powrót do góry
   
Zbych034
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 1966
Miasto: Okolice Białegostoku

Post#7 31 Lip 2007 21:20pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Przy 380V (teraz jest 400V) podłączasz do przewodów dwie fazy a przy napięciu 220V (teraz 230V) do tych samych przewodów podłączasz fazę oraz zero. Trzeci przewód jest do zabezpieczenia przed przebiciem, w starych instalacjach podpinany do zera a w nowych do oddzielnego przewodu. Tylko się nie pomyl bo podłączenia do niego fazy może być groźne dla twego życia.
Powrót do góry
   
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1006
Miasto: Zwoleń

Post#8 31 Lip 2007 21:36   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Uwierzcie mi lub nie, ale spotkałem się z takim połączeniem.

Załączniki:
Powrót do góry
   
sundio
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 3

Post#9 Post autora tematu 31 Lip 2007 22:41   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Kolory kabli to czarny brąz i zielonożółty.Model spawarki MMB SB200CT.
Zbych034 nie za bardzo rozumiem...Chyba myślałem o czymś podobnym,czyli że trzecia faza musi być gdzieś podpięta do tych 220,jako właśnie zabezpieczenie.Potrzebny mi jakiś schemacik.

Dodano po 32 [sekundy]:

A spawarka ma przełącznik oczywiście z 220 na 380.

Dodano po 16 [minuty]:

VCC to by się zgadzało,bo te kable do tego właśnie są podłączone.Te od 220 też.
Powrót do góry
   
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1006
Miasto: Zwoleń

Post#10 01 Sie 2007 07:11pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Tak wygląda dokładnie jak to jest podłączone, przełącznik to zwykły Lewo-prawy przerobiony (wyjęte zworki).
Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??
Powrót do góry
   
sundio
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 3

Post#11 Post autora tematu 02 Sie 2007 00:51   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Najmocniej dziękuję Panie VCC.Spawareczka działa bez zarzutu i smarka nawet 4.0 na czarnuchu.Tylko bezpieczniki musiałem wymienić na 20A.

Dodano po 4 [minuty]:

Nie wiem,jak to się dzieje,że uniwersalną 2,5 nie mogłem spawać na 130A/220V a teraz mogę na 120A/380V i ładny smark(no spaw) wychodzi??

Dodano po 7 [minuty]:

Panie Zbych034 Myślałem chyba o tym samym,ale po co producent miałby montować wtyczkę bez możliwości demontarzu i jakichkolwiek wskazówek??Coś tu mi nie grało i stąd pytanie na forum.Na szczęście jesteście Wy i każda rada się liczy.
Powrót do góry
   
pio350
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 22 Lis 2007
Posty: 174
Miasto: Rzeszów

Post#12 18 Gru 2007 14:27   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Witam,kupiłem spawarke 230/400v i nie wiem jak ja podlaczyc chce zeby była podłaczona do 230 ze spawarki wystaja 3 kable jasno brazowy,ciemno brazowy i zielono-żółty jak to podłaczyc do wtyczki 230??? model spawarki to BX1-300C PROSZE O POMOC!!!!
Powrót do góry
   
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1006
Miasto: Zwoleń

Post#13 19 Gru 2007 00:34   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Witam, sprawdź gdzie podpięte są przewody bo po kolorach to to już wielu podpinało a później spotykaliśmy się w pracy.
Z tego co wyszperałem zielono żółty to przewód ochronny, brązowy faza, jasnobrązowy zero, lecz dla pewności sprawdź w środku,
Pozdrawiam vcc.
Powrót do góry
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4105
Miasto: Warszawa

Post#14 19 Gru 2007 09:45   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Jak czytam tak zadane pytania to obawiam się radzić. A więc zielono - żółty przewód zawsze ma być ochronny i nie może być na niego podawane jakiekolwiek napięcie. Czyli pozostały dwa na które można i trzeba podać napięcie. Z kolei jeśli korzystamy z instalacji domowej to wiadomo, że występuje napięcie 230 V i niezależnie od położenia przełącznika spawarki nie uszkodzimy (inaczej ze spawaniem). A jeśli korzystamy z instalacji trzyfazowej to mamy do czynienia z wtykiem cztro lub pięciozłączowym. A skoro podłączamy się do takiej instalacji to niby po co korzystać z 230 V? I wiadomo jak ustawić przełącznik napięć. Nie rozpatruję okoliczności łączenia bez wtyków.
Powrót do góry
   
radkon-pl
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 3
Miasto: konin

Post#15 09 Sty 2008 19:33   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


jak podłaczyc spawarke na 380v a kabel ma trzy żyły
Powrót do góry
   
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1006
Miasto: Zwoleń

Post#16 09 Sty 2008 19:37   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Co za spawarka, opis masz wyżej jak podłączyć.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Sty 2008 19:37   





Powrót do góry
   
ABI-1957
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 5
Miasto: Morąg

Post#17 16 Lut 2009 19:08   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Mam spawarkę BX1-300C. Sprawa podłączenia jest szczegółowo omówiona ale ja mam inny problem, spawarka pomimo ustawienia na min. pali elektrody 2,5 topią się w uchwycie dopiero 3,2 można spawać i to blachę nie cieńszą niż 4 mm. Regulacja działa ale w bardzo niewielkim zakresie. podłączenia wszystkie są fabryczne nic w niej nie grzebałem. regulując wsuwa się i wysuwa rdzeń z transformator. Podłączona jest do napięcia 230V. MOŻE JAKIEŚ SUGESTIE, PORADY. Z góry dzięki jak by ktoś chciał to mój mail jedkrzy(malpa)wp.pl
Powrót do góry
   
Akrzy74
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6876
Miasto: Wielkopolska

Post#18 16 Lut 2009 19:32   

Re: Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??


Cytat:
Podłączona jest do napięcia 230V. MOŻE JAKIEŚ SUGESTIE, PORADY.

Czy w 100% jesteś pewien że spawarka pracuje na napięciu 230V ?
Podejrzewam że podłączona jest na 400V i przełączona na 230V.
Nie pracuje głośno?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły??
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie 380v (4)
Zmiana 2 na 3 żyły i podłączenie podwójnego wyłącznika (17)
Trzy spawarki TIG/MMA którą kupić proszę o opinie (3)
Czy istnieje kabel: 4 żyły, z czego dwie ekranowane (4)
Trzy spawarki - którą wybrać?? (19)
Kabel 3-fazowy - żyły (8)
spawarki transfrmatorowe zasilane 220V i 380V samoróbki (6)
Regulacja spawarki triakiem (380V) (1)
jak podłaczyc spawarke na 380v jak kabel ma trzy zyly (4)
podłączenie silnika 380v na 220v (10)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.106 seconds

elektroda.pl temat RSS