| Author |
JarGol Poziom 13

|
05 Nov 2003 12:29 szukam programu do rysowania schematów sieci energetycznych |
|
|
|
szukam programu do rysowania schematów sieci energetycznych... nie musi mieć specjalnie dużych możliwości... nie musi wykonywać żadnych obliczeń czy symulacji ... waże żeby posiadał wbudowaną bibliotekę symboli stosowanych w energetyce (trafa, łączniki, silniki, sprzęgła etc.) wiem że mogę to zrobić po prostu w protelu czy w p'spice ale tam musiał bym tworzyć swoje biblioteki do schematica... a jakoś ostatnio nawet na to nie mam czasu...
pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.....JarGol
Przeniesiony z "Szukam schematu" <gorg>
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Nov 2003 12:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ojarso Poziom 3

|
06 Nov 2003 10:52 Re: szukam programu do rysowania schematów sieci energetyczn |
|
|
|
Hi!
Try VISIO !
Ojarso.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Nov 2003 10:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
J&J Poziom 9

|
12 Nov 2003 17:02 Re: szukam programu do rysowania schematów sieci energetyczn |
|
|
|
Możesz zaadaptować każdy program dla elektroników pod warunkiem posiadania odpowiedniej biblioteki elementów.
Biblioteki robi się to bardzo, każdy z programów posiada stosowny edytor elementów
Ja osobiscie polecałbym Ci protela - bo sam go używam kiedyś, rysowałem także w OrCadzie
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Nov 2003 17:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jannaszek Poziom 24

|
12 Nov 2003 23:22 |
|
|
|
polecam aukotec
chyba dobze napisałem mam wersję demo-typowo energetyczny ta wersja nie pozwoli zapisać dokumentu ale można wydrukowaś albo try by-hey
|
|
| Back to top |
|
 |
emeryt Poziom 18

|
13 Nov 2003 00:18 Re: szukam programu do rysowania schematów sieci energetyczn |
|
|
|
Nie wiem z jakiego miasta jesteś, ale proponuję żebyś udał sie do najblizszego przedstawiciela firmy SHNEIDER ELECTRIC i zapytał o program ECODIAL 3. To program do rysowania sieci energetycznych wraz z mozliwościa dokonywania odpowiednich obliczeń. Myślę że jest to właśnie to czego szukasz. Acha.. zapomniałem dodać ze program jest całkowicie free, co prawda w zestawieniach materiałowych wykorzystuje elementy produkowane przez Shneidera, ale myśle ze nie jest to specjalna przeszkodą.
|
|
| Back to top |
|
 |
JarGol Poziom 13

|
18 Nov 2003 16:49 |
|
|
|
Dzięki za podpowiedzi... jeśli chodzi o protela ... to chyba nie ma elektronika, który by go nie znał... ale chodzi właśnie o to że nie mam ochoty tracić czasu na tworzenie biblioteki... jeżeli są programy z gotowymi zestawami elementów ... chodzi mi o coś takiego jak podał emeryt...
jeszcze raz wielkie dzięki....pozdro... JarGOl
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Nov 2003 16:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jannaszek Poziom 24

|
11 Jan 2004 19:45 |
|
|
|
a tak naprawdę polecam dla energetyki pc shematic no iten niemiecki splan
|
|
| Back to top |
|
 |
robson85 Poziom 9

|
08 Sep 2011 08:51 Re: szukam programu do rysowania schematów sieci energetycznych |
|
|
|
Nie chciałbym zakładać nowego tematu, więc chciałbym odświeżyć ten.
Czy któryś z programów posiada opcję zmiany szczegółowości ( np ukrywanie niektórych elementów (np aby nie pokazywać odłączników, przekładników itp) tylko połączenie pomiędzy poszczególnymi stacjami, a gdy chcemy to można to rozwinąć (aby widoczna była nazwa, parametry itp).
|
|
| Back to top |
|
 |