| Author |
matlev Poziom 7

|
05 Aug 2007 16:47 Bardzo poważny problem z dyskiem twardym |
|
|
|
Zewnętrzny, Seagate Free Agent Desktop 500GB. Podczas używania potrąciłem go i spadł z wys. 1m uderzając o obudowę komputera. Niestety dysk niby sie uruchamia ale coś pika i komputer go nie wykrywa. Wiem że z dyskiem już raczej nic nie zrobie i jest to fizyczne uszkodzenie, ale bardzo mi zależy na odzyskanie niektórych danych. Czy jest to możliwe> Czy są jakieś programy które dałyby radę? Poradźcie mi coś zanim bo jestem bliski załamania...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Aug 2007 16:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Aug 2007 16:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Stingerek Poziom 21

|
05 Aug 2007 16:53 Re: Bardzo poważny problem z dyskiem twardym |
|
|
|
Jest to mozliwe jak najbardziej, kilka takich programow jest na Hiren's Boot CD. Darmowe, do sciagniecia internetu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Aug 2007 16:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
05 Aug 2007 19:16 Re: Bardzo poważny problem z dyskiem twardym |
|
|
|
| matlev wrote: |
| Niestety dysk niby sie uruchamia ale coś pika i komputer go nie wykrywa. |
pika czy stuka...
Bardzo mozliwe jest uszkodzenie lozyska (dysk pracowal kiedy padal i z tego powody mog uszkodzic jak same lozysko tak i glowicy razem ) ..
Nie proponowal by cos robic juz z tym , ani skanowac ani nic , moze tylko zaszkodzic wiecej, bardzo powazna awarja i oprocz plastycznej chyrurgji nic juz nie pomoze ( bioranc pod uwage na ile jest powazny pacjent i jego stan opieracyja musi odbywac sie w najlepszych klinikach najlepszymi chirurgami http://yura.projektas.lt/KALB/pol/pyl.htm ;) ) i to tylko odzyskanie danych mozliwe, remont wykluczony ..
A tak na powaznie przypadek wyglada na wyjatkowo ciezki , dysk 500gb scislosc, ilosc glowice i same uszkodzenie ... mozno duzo sugierowac ale jak by tam nie bylo bez ingerencji do wnetrza dysku nie obejdzie sie ;) .
|
|
| Back to top |
|
 |