FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Przepisy prawne dotyczące urządzeń nadawczych.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> Przepisy prawne dotyczące urządzeń nadawczych.
Author
Poziom 25
Poziom 25

Post#31 26 Apr 2008 15:37   

Re: Przepisy prawne dotyczące urządzeń nadawczych.

dominik_85 wrote:
Interesuje mnie sprawa Wzmacniaczy do Radia CB. Mozna nadawac z radia o mocy do 4 Watt jako amator ale gdy po podlaczeniu wzmacniacza robi sie 40 watt to jak to reguluja przepisy?
Jasno. Można nadawać z 4W AM/FM, 12W SSB i szlus. Michał
Back to top

dominik_85
Poziom 16
Poziom 16

Post#32 29 Apr 2008 20:54   

Jezeli w mojej okolicy jest delikwent oddalony o 35 km ode mnie, co ma lampowy wzmacniacz i nadaje z taka moca jakby "mobil" nadawal z 1 km ode mnie to jest to czyste naruszenie przepisow?! W takim przypadku wymagana jest licencja (o ktorej nic niewiem)? Moglbym prosic o jakies zrodlo wiedzy...
Back to top

SP5IT
Poziom 25
Poziom 25

Post#33 29 Apr 2008 22:48   

W paśmie CB jest piratem. Krótkofalowcy na swoich pasmach moga używać takich zabawek.
Michał
Back to top

sp8gsc
Poziom 20
Poziom 20

Post#34 18 Jun 2008 15:07   

Używanie jakichkolwiek wzmacniaczy do CB o mocy wyjściowej wyższej niż 4W (AM i 12 W ssb) jest nielegalne.
Można takie wzmacniacze legalnie kupić, ale niestety dołączenie ich do CB to ewidentne łamanie prawa - przepis zezwala na korzystanie z urządzeń o określonej mocy.
PS. Oczywiście istnieje legalna możliwość robienia amatorskich łączności radiowych większymi mocami (na innych pasmach KF) - należy zdobyć amatorskie pozwolenie radiowe - egzamin na 2 kat. jest łatwy.
PS2. Licencja amatorska nie daje żadnych uprawnień na CB.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Jun 2008 15:07   

Back to top

dominik_85
Poziom 16
Poziom 16

Post#35 19 Jun 2008 07:33   

Kto i co może mi zrobić za używanie wzmacniacza w samochodzie i na bazie???
Back to top

cobra19ultra
Poziom 13
Poziom 13

Post#36 24 Jul 2008 19:46   

witaj. podpinając dopał to już jest piractwo, ale własciwie dla sąsiadów i dla samego siebie. moc 40W fali moze spokojnie wejść na dario lub telewizor zakłucając obraz, a w głośnikach tych urządzeń a także głośników komputerowych Ciebie będzie słychać(mowa tu o stacji bazowej) , własciwie na co ten dopał, jeśli ktoś Ciebie usłyszy daleko, odpowie Ci a Ty go słyszał nie będziesz... stosowanie dopału w dwóch urządzaniach pozwala na dalszą i czystą łączność...
Back to top

dominik_85
Poziom 16
Poziom 16

Post#37 24 Jul 2008 21:07   

Tak tak. Zdaję sobie z tego sprawę, tylko interesuje mnie kwestia samego używania takiego wzmacniacza...
Back to top

cobra19ultra
Poziom 13
Poziom 13

Post#38 24 Jul 2008 22:16   

właściwie nikt się tego nie czepia... musisz tylko uważać na reakcje sąsiadów, aha i nigy przez radio nie mów nikomu nawet kumplowi ze masz takie cacko, bo jeśli cięktoś nagra to masz przeje.........ane...
Back to top

sq1gqp
Poziom 18
Poziom 18

Post#39 25 Aug 2008 09:58   

Cześć. Planuję postawić na swoim dachu 4-ro piętrowego budynku masz wolnostojący z odciągami. Kiedyś pamiętam że dokopałem się w necie materiałów dotyczących przepisów chyba kodeksu cywilnego mówiących o tym, że jak mam lokal własnościowy to mam również prawo (własność) do kawałka dachu i piwnicy, czy ktoś z kolegów mógłby podesłać mi namiar na tą podstawę prawaną? Wiem że było też coś że mam prawo do instalowania urządzen radiowo-telewizyjnych (był motyw że jeżeli wymagają anteny, to mam prawo ją zainstalować). Chciałbym poskładać sobie taką podstawę prawną.

Tak naprawdę to co komu powinienem zgłosić kiedy chcę wykonać taki maszt? Kiedyś miałem masz na obejmie kominowej to poprostu powiedziałem babcce co zarządza budynkiem ale teraz chcę ustawić porządny maszt wolnostojący używają w tym celu jedynie atestowanych materiałów (kotwy, uchwyty itp).

Jeszcze jedno.
Jak wygląda sprawa z instalacją anten "małych" (np samochodowe itp) na balkonie. Chodzi mi o pasma KF, takie anteny mogą być prawidłowo zestrojone i mogą nadawać z dozwolonej dla mnie mocy ale z uwagi na umiejscowienie anteny będzie strasznie walić bo budynku z zakłócać każdy słabszy tv, czy praca z takich anten z poprawną mocą, radiotelefonem jest wykroczeniem w oczach URTiP?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Aug 2008 09:58   

Back to top

sq9cwd
Poziom 19
Poziom 19

Post#40 30 Aug 2008 09:58   

Kiedyś dokopałem się do takiego opisu.
Osobiście wykorzystałem maszt po instalacji AZART. Pięknie wykonany, 30letni do dziś trzyma się zdrowo. Administrator nie wydał zgody na przejęcie na własność masztu, ale nie czepia się. Użytkuję go jakieś 5 lat.
Poszukaj trochę na forum, była już parokrotnie mowa o formalnościach związanych z postawieniem masztu na dachu.
URTiP już nie istnieje, teraz jego obowiązki przejął UKE. Poprawnie wykonana instalacja nie powinna rodzić żadnych konsekwencji podczas pracy z przepisową mocą.
Pozdrawiam.
Back to top

aszafran78
Poziom 8
Poziom 8

Post#41 22 Sep 2008 20:57   

Wracając do tematu - kończę sobie magisterkę (a idzie mi to jak krew z nosa) - mam pytanie. Czy rozporządzenie w sprawie urządzeń radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia radiowego - aktualna jego wersja to ta pochodząca za Dziennika Ustaw z 2008 r. Nr 47 poz. 277? Znalazłem ją tutaj http://www.lex.com.pl/serwis/du/2008/0277.htm . Jest to Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 29 lutego 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie urządzeń radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia radiowego (Dz. U. z dnia 19 marca 2008 r.)
Back to top

sp5wcx
Poziom 22
Poziom 22

Post#42 06 Oct 2008 16:09   

W załączeniu dokładna wykładnia zapisów ustawy - Prawo telekomunikacyjne w zakresie używania urządzeń nadawczych i nadawczo-odbiorczych bez wymaganego pozwolenia.

Sorry, but you do not have access to see this attachement.

Back to top

c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24

Post#43 07 Apr 2009 11:32   

Dziennik Łączności dla krótkofalarskiej stacji amatorskiej

W załączniku znajduje się gotowy do wydrukowania "Dziennik Łączności dla krótkofalarskiej stacji amatorskiej".
Opracował: Michał SQ9IAS
Dokument w formacie pdf. Całość ma 54 strony.
UWAGA: Autor zaznaczył, że: "Druk i powielanie w celach pracy stacji amatorskich dozwolone bez ograniczeń. Wykorzystanie zarobkowe niedozwolone".

Źródło: http://sp8kkm.org.pl/index.php?option=com_weblinks&catid=21&Itemid=43

Sorry, but you do not have access to see this attachement.

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#44 17 Jul 2009 07:42   

A jak jest z telewizją na 1,2GHz?
Można tak nadawać?
Back to top

yakubuz
Poziom 1
Poziom 1

Post#45 24 Nov 2009 22:21   

Witam. Posiadam krótkofalówki firmy Motorola, modelu nie potrafie sprecyzowac. Wiem ze dzialaja one w czestotliwosci MSWiA a ja chciałbym je przeprogramować na częstotliwość którą można używać legalnie oraz która nada się do pracy w geodezji. Czy ktos jest w stanie mi powiedziec jaka częstotliwość jest właściwa w tym celu?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Nov 2009 22:21   

Back to top

SP5ANJ
Poziom 25
Poziom 25

Post#46 24 Nov 2009 23:19   

yakubuz wrote:
Posiadam krótkofalówki firmy Motorola, modelu nie potrafie sprecyzowac.

To dziwne, bo każdy radiotelefon MOTOROLI ma oznaczenia - z jakiego pasma i jakiego modelu - jest wyprodukowany. :!:
Quote:
... a ja chciałbym je przeprogramować na częstotliwość którą można używać legalnie oraz która nada się do pracy w geodezji.

Pojęcie "legalnie ... na geodezji " jest pojęciem abstrakcyjnym. :D
Quote:
Czy ktos jest w stanie mi powiedziec jaka częstotliwość jest właściwa w tym celu?

TAK. Jesteśmy w stanie podpowiedzieć, że aby "legalnie" pracować/nadawać w pasmach komercyjnych, należy się zwrócić o pozwolenie radiowe do najbliższej delegatury/oddziału UKE ( Urząd Komunikacji Elektronicznej ) i uzyskać takowe pozwolenie/koncesję/uprawnienie na częstotliwości z ramienia "Ustawy Radiowej". :cry:

Pozdrawiam.
Back to top

tqmeh
Poziom 16
Poziom 16

Post#47 12 Dec 2009 19:06   

Witam,

polecam Link

pozdrawiam.
Back to top

kondensator
Poziom 23
Poziom 23

Post#48 03 Dec 2011 00:23   

Rozporządzenie z 19 sierpnia 2011r : http://bip.transport.gov.pl/pl/bip/akty_prawne/lacznosc/rozporzadzenia/rozp_urz_radiowe_2011
http://bip.transport.gov.pl/pl/bip/akty_prawne/lacznosc/rozporzadzenia/rozp_urz_radiowe_2011/px_d20111122.pdf

(Jak się dobrze wczytać to są w nim błędy...)

Tu też powinno być http://www.uke.gov.pl/uke/redir.jsp?place=galleryStats&id=7424 ,
ale w chwili pisania do łatwego znalezienia było tylko "przedprzedostatnie" z 2007r:
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?place=Menu01&news_cat_id=154&layout=faq
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?place=Lead25&news_cat_id=154&news_id=879&layout=faq&page=text

Dobrze schowane jest też zmienione z 29 lutego 2008r
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?place=Lead01&news_cat_id=154&news_id=2874&layout=3&page=text
http://www.uke.gov.pl/uke/redir.jsp?place=galleryStats&id=10265
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> Przepisy prawne dotyczące urządzeń nadawczych.
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Pytanie prawne (2)
gdzie info o antenach nadawczych? (11)
Antena cb w bloku mieszkalnym, a przepisy prawne i uzgodnien (19)
Konstrukcja urządzeń nadawczych i odbiorczych. (6)

Page generation time: 0.176 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed