| Author |
Atmel4 Poziom 11

|
07 Nov 2003 15:57 Problem z dyskiem twardym. |
|
|
|
Witam. Mam b. dziwny przypadek z dyskiem twardym. Komputer go wykrywa i nie ma z nim żadnych konfliktów jednak nie jest widoczny w oknie Mój komputer. Co mam robić? Komputer nie upadł mi ani razu na ziemię. Właśnie przed momentem gdy to się stało trzymałem go w folii z poduszkami powietrznymi. Wczoraj była mgła ale chyba dysk w ten sposób schowany nie mógł dostać wilgoci. W programie Partition Magic 8.0 widzi go jako unallocated. W BIOSie widzi dane: pojemność sectory cylinder. Jednak w programie P.M. nic już nie mogłem ustawić poza właściwościami. Dysk poruszany w góre i w dół prostopadle do jego talerzy wydaje dzwięk podobny do delikatnego stukania luźnej głowicy na wysięgniku o talerz dysku. Proszę b. o pomoc. Już nie wiem co z nim zrobić bo przecież chyba ładunek elektrostatyczny nie mógł doprowadzić do takiego stanu. Proszę o radę. :cry: :cry: :cry: :cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
mmm777 Poziom 21

|
07 Nov 2003 16:00 Re: Problem z dyskiem twardym. |
|
|
|
Czy to nowy dysk?? A jeżeli nowy, to fdisk + format był zrobiony?
|
|
| Back to top |
|
 |
Lukasz1986 Poziom 16

|
07 Nov 2003 17:01 Re: Problem z dyskiem twardym. |
|
|
|
moze cos ise z nim plaeczly w sordku i jesli widzi go na biosei to mozesz jescze srpwadzic czy mzoe cos z tasma nie jest w porzadku ale wsumie to dziwan sprawa mzoe podczas przenoszenia nawet zmienia mu pozycji cos sie przestwailo na nie zwoje miejsce i teraz masz taki problem eheh bo wyladunek elektryczny to napewno tego nie zrobil
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Nov 2003 17:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zeli4u Poziom 5

|
07 Nov 2003 17:46 Re: Problem z dyskiem twardym. |
|
|
|
Tak ładunek to napewno nie był!! Wiesz mówisz że komputer nie spadł na ziemie ale też mówisz że przenosiłeś gdzieś dysk!! Czy nie zostawiłeś go gdzieś na chwile bez opieki, może jakiś dzieciak go zrzucił albo jakieś zwierzątko domowe! Sądze że mogły się tależe poprzestawiać, lekko odkształcić lub coś w środku się przesuneło!! Jaki to jest wogóle dysk?? Jeśli jest na gwarancji to musisz postarać sie o zamiane!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Nov 2003 17:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbynia Poziom 22

|
07 Nov 2003 19:08 |
|
|
|
w folii bąbelkowej tak???
jakbyście nie wiedzieli to ta folia potrafi się strasznie elektryzować i może uszkodzić dysk(elektronikę)
czy dysk pracuje jak odpalasz kompa???bo jeśli tak to poruszaj nim i będziesz słyszał czy coś nie tak.Druga rzecz że nawet gdy coś takiego przenosisz na dworze(a teraz za ciepło nie jest) to zanim podłączysz to powinien poleżeć kilka-kilkanaście minut aby "przyzwyczaił" się do warunków.......
|
|
| Back to top |
|
 |
Pi-Vo Poziom 23

|
07 Nov 2003 19:30 |
|
|
|
Namacaj go jakimś programem ,np. Fdisk ,Partition Magic ,może partycje wcięło i wtedy BIOS go widzi a system nie.A co do włączania dysku zimnego ,np. przyniesionego z mrozu ,to fakt ,jak byś otworzył taki dysk to na nim byłaby warstewka skroplonej wody znacznie grubsza niż wynosi odległość między talerzem a głowicami.Mogło w ten sposób partycje wciąć.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Nov 2003 19:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wiesniak Poziom 19

|
07 Nov 2003 19:51 Re: Problem z dyskiem twardym. |
|
|
|
| Atmel4 wrote: |
| W programie Partition Magic 8.0 widzi go jako unallocated |
czyli nie ma zrobionej partycji. po prostu zrob partycje i ja sformatuj. powinno starczyc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomek11r Poziom 19

|
07 Nov 2003 20:03 Re: Problem z dyskiem twardym. |
|
|
|
Jak coś stuka w wyłączonym dysku to na pewno ładunki elektrostatyczne są tutaj niewinne. Uszkodzenie fizyczne powierzchni dysku/głowicy. Niewesoło to wygląda :-| Z danymi na dysku możesz się już pożegnać i raczej ze sprzętem też.
Choć jak się zastanowić to uszkodzona lub zawieszona elektronika mogła nieprawidłowo zaparkować głowicę i podczas przenoszenia stała się tragedia. I od zbyt niskiej temperatury też coś dziwnego mogło się stać z dyskiem, zgodzę się z kolegami. Temperatura pracy dysku powinna być wyższa od 15stopni, tak zwykle podają producenci. Zanim się nagrzał coś mogło się stać (raczej uszkodzenie mechaniczne).
:arrow: Zbynia - są "bąbelki" z folii antystatycznej (kolor pomarańczowy choć niekoniecznie) i z przewodzącej ESD (czarne). Nawet nowe płyty główne są pakowane w takie folie.
:arrow: Pi-Vo - skąd skroplona para wodna w dysku???Przecież jest super szczelnie zamknięty. Po otworzeniu owszem, może być :lol:
|
|
| Back to top |
|
 |
Golota Poziom 17

|
07 Nov 2003 20:28 |
|
|
|
| Pi-Vo wrote: |
| Namacaj go jakimś programem ,np. Fdisk ,Partition Magic ,może partycje wcięło i wtedy BIOS go widzi a system nie.A co do włączania dysku zimnego ,np. przyniesionego z mrozu ,to fakt ,jak byś otworzył taki dysk to na nim byłaby warstewka skroplonej wody znacznie grubsza niż wynosi odległość między talerzem a głowicami.Mogło w ten sposób partycje wciąć. |
Co do twprzeni tej wody miedzy talerzami to chyba cos nie tak. Z tego co siem orientuje to dyski w srodku maj próżnie. A wiec w jaki sposob ma tam byc woda. Z czego mial by powstac??
Ja bym ten dysk sprawdzil czy nie ma jakis dzienych bad sectorow a nuz moze mu sie cos kopac.. A jk nie to sprubuj instalnoac na nim linucha ze sprawdzenim podczas instalki badsectorow.
Pozdrowionka
|
|
| Back to top |
|
 |
dyszka10 Poziom 12

|
07 Nov 2003 22:34 Re: Problem z dyskiem twardym. |
|
|
|
Proponuje wizyte w serwisie bez zastanowienia. "Poruszanie dysku" nie powinno wywolac stukow !!! To na pewno glowica nie jest przeciez luzna- no chyba ze cos w srodku .... Serwis i 100% wymiany !!! Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pi-Vo Poziom 23

|
08 Nov 2003 10:39 |
|
|
|
Dysk nie ma próżni w środku.Zasada działania jest taka że w stanie spoczynku głowice dotykają powierzchni na sektorze parkującym ,a przy rozkręceniu talerzy powstaje poduszka powietrzna utrzymująca głowice nad talerzami na wysokości rzędu mikrometrów (stale zmniejszana w miarę zwiększania gęstości zapisu).Jak może poduszka powstać w próżni?Jak rozbierzesz dysk i dokładnie zbadasz konstrukcję to zobaczysz że powietrze z otoczenia dostaje się do dysku przez filtr z fizeliny (pyłoszczelny) i dysk nie dość że nie ma próżni to nie jest nawet hermetyczny.Wiem ,że zdarzały się partie dysków dobrze wyprodukowanych którym zaszkodził duży mróz w transporcie i całe partie dysków z kontenera który postał za długo na tym mrozie padały zaraz po podłączeniu właśnie z tego powodu.Wilgoć na talerzu przy ogrzaniu bardzo zimnego dysku nie jest więc niczym dziwnym ,duża różnica temperatur musi tak zadziałać i przyzwyczajenie dysku do temperatury to wyrównanie temperatury i wilgotności z otoczeniem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomek11r Poziom 19

|
08 Nov 2003 11:17 Re: Problem z dyskiem twardym. |
|
|
|
Właśnie ściągnąłem kilka pdfów do dysków i sobie czytam.
Barracuda VPlus i napisano tam:
- Temperature, Operating (*C) 0 to 60
- Temperature, Nonoperating (*C) -40 to 70
IBM Deskstar 120GXP
Operating
Ambient temperature 5* to 55*
Non-operating
Ambient temerature -40 to 65*
Diamond Max 80 (5400)
- Operating 5* to 55*C
- Non-operating, Storage -40* to 71*C
Jestem zaskoczony 8O Jak to właściwie jest? Na zdrowy rozsądek dyski nie powinny pracować w takich temperaturach ale jak widać producenci na to pozwalają.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Nov 2003 11:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gregoryi Poziom 14

|
09 Nov 2003 23:51 Re: Problem z dyskiem twardym. |
|
|
|
witam.
Jak znam życie to został sformatowany w dziwny sposób i nie widać go w systemie. Sprawdź, jak pisali poprzednicy, czy dysk widziany jest w fdisku czy administratorze dysków. Zależy jaki system.
|
|
| Back to top |
|
 |