FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Interfejs MIDI IN ---> USB dla ubogich

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Interfejs MIDI IN ---> USB dla ubogich
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 10 Aug 2007 22:42   

Swego czasu trafiłem na doskonałą stronę Igora http://tiny.pl/5f1w , na której dokonał on programowej implementacji transmisji USB na mikrokontrolerze Atmel AVR taktowanym kwarcem 12 MHz. Jako że dostarczył do swojego projektu bibliotekę DLL, obsługującą także AVR-owski UART postanowiłem wykorzystać ją i napisać proste oprogramowanie zamieniające odebrane dane na standart MIDI (trzy bajtowe paczki danych, prędkość transmisji 31250 b/s). Zadaniem mojego programiku, napisanego w Delphi 7 jest ustawienie prędkości zgodnej ze specyfikacją midi, odbiór danych co 1 ms a następnie wysłanie ich do fizycznego bądź wirtualnego portu MIDI. Na razie mój interfejs obsługuje tylko wejście MIDI, wkrótce zaimplementuję wyjście. Urządzenie działa sprawnie, udało mi się, bez wyczuwalnej latencji grać na instrumentach VST. Jednym mankamentem interfejsu jest brak transoptora, wymaganego przez specyfikację MIDI, ale w czasie najbliższym postaram się to zmienić. Załączam zdjęcie zrobionego na szybko prototypu z mikrokontrolerem atmega8 oraz pełne źródła programu. Firmware w Atmedze nie został zmodyfikowany. Aha i jeszcze jedno, wie ktoś moze w jaki sposób zmierzyć latencję portu MIDI?
Pozdrawiam

usbmidi.zip
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  usbmidi.zip
 Contents:  usbmidi , AVR309.dll , Project1.dpr , Project1.exe , Unit1.dfm , Unit1.pas
See all...
 Filesize:  217.77 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

cukras
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 11 Aug 2007 08:58   

Re: Interfejs MIDI IN ---> USB dla ubogich

Witam,wszystko ładnie ,pięknie ale może dodaj jeszcze wsad do atmegi ,schemat i PCB.
pzdr
Back to top

nival
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 11 Aug 2007 09:24   

Układ jest zasilany z usb czy z czegoś innego
Back to top

William Bonawentura
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 11 Aug 2007 10:53   

[quote="Jwysłanie ich do fizycznego bądź wirtualnego portu MIDI. Na razie mój interfejs obsługuje tylko wejście MIDI, wkrótce zaimplementuję wyjście.[/quote]

Czy dobrze cię rozumiem ? Napisałeś sterownik dla windows dzięki któremu AVR jest widoczny w systemie jako urządzenie MIDI ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Aug 2007 10:53   

Back to top

Jimi Hendrix
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 Post from the author of the topic 11 Aug 2007 11:09   

schemat:

Układ jak widać na zdjęciu został wykonany na płytce uniwersalnej. Wsad do procesora można znaleźć na stronie Igora, ale dla leniwych załączam go wraz z źródłem w asm oraz schemat w EAGLE jakby ktoś chciał płytkę wykonać.
Pozdrawiam

usbmidi_firmware.zip
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  usbmidi_firmware.zip
 Contents:  
 Filesize:  70.82 KB

Back to top

Jimi Hendrix
Poziom 17
Poziom 17

Post#6 Post from the author of the topic 11 Aug 2007 12:28   

William Bonawentura wrote:
[quote="Jwysłanie ich do fizycznego bądź wirtualnego portu MIDI. Na razie mój interfejs obsługuje tylko wejście MIDI, wkrótce zaimplementuję wyjście.

Czy dobrze cię rozumiem ? Napisałeś sterownik dla windows dzięki któremu AVR jest widoczny w systemie jako urządzenie MIDI ?[/quote]

Nie, napisałem program, który przekierowuje dane z AVR do portu midi. Coś jak sterownik ToHost.

Pozdrawiam
Back to top

marekdrobin
Poziom 12
Poziom 12

Post#7 11 Aug 2007 14:58   

Nawet fajny układ może spróbuje sobie coś takiego skonstruować chyba płyty głównej nie spalę co bo wtedy to klapa.

Jak ktoś by manił stary komputer z USB bym chętnie kupił często eksperymentuje z urządzeniami podłączanymi pod kompa i boje się że wreszcie zniszczę swoje cacko
:D:D:D:D
Back to top

Jimi Hendrix
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 Post from the author of the topic 11 Aug 2007 15:29   

Nie spalisz płyty, nawet jak zewrzesz linie zasilające to i tak są one zabezpieczone bezpiecznikami na płycie głównej. Ja do zabawy ze sprzętem używam Pentiuma MMX 200 MHz, wraz z płytą Shuttle 591p i 64 MB ram. Wraz z Windowsem 98 wszystko ładnie chodzi. Próbował ktoś może odpalić to http://www.obdev.at/products/avrusb/index.html na AVR?

Pozdrawiam
Back to top

skywalker
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 13 Aug 2007 08:40   

Witam
Mógłbyś powiedzieć z jakich materiałów (książek, stron) korzystałeś przy pisaniu tego sterownika ?

pozdrawiam Łukasz
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Aug 2007 08:40   

Back to top

Jimi Hendrix
Poziom 17
Poziom 17

Post#10 Post from the author of the topic 13 Aug 2007 12:06   

Korzystałem z dokumentacji DLL-ki, którą załączam, oraz ze specyfikacji MIDI, dostępnej na stronie MIDI.ORG . Uwaga, mój interfejs nie potrafi na razie odbierać komend System Exclusive, tylko Note On/Off, Control Change i Program change!

Pozdrawiam

AVR309_DLL_help.zip
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  AVR309_DLL_help.zip
 Contents:  AVR309_DLL_help.htm
See all...
 Filesize:  5.71 KB

Back to top

William Bonawentura
Poziom 21
Poziom 21

Post#11 13 Aug 2007 19:47   

Jimi Hendrix wrote:
William Bonawentura wrote:
[quote="Jwysłanie ich do fizycznego bądź wirtualnego portu MIDI. Na razie mój interfejs obsługuje tylko wejście MIDI, wkrótce zaimplementuję wyjście.

Czy dobrze cię rozumiem ? Napisałeś sterownik dla windows dzięki któremu AVR jest widoczny w systemie jako urządzenie MIDI ?

Nie, napisałem program, który przekierowuje dane z AVR do portu midi. Coś jak sterownik ToHost.

Pozdrawiam[/quote]

Czyli twój układ nie zadziała z innym programem niż napisany specjalnie pod niego ? Nie myślałeś o wykorzystaniu driverów Rolanda mapujących port midi na rs232 ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Aug 2007 19:47   

Back to top

Jimi Hendrix
Poziom 17
Poziom 17

Post#12 Post from the author of the topic 14 Aug 2007 00:48   

Witam,

Nie ma takiej potrzeby, przy przekierowaniu przy pomocy mojego programu na port wirtualny midi układ widziany jest pod każdym synthem, sekwenserem jako fizyczny port midi, napisanie tego sterownika zajęło mi znacznie mniej czasu niż wykorzystanie gotowego konwertera usb-rs232, u którego nie ustawił bym tak łatwo prędkości 31250 kb/s. W sprawie midi przerobiłem już wszystko - kontrolery od 8051 przez AVR aż do PICów, dziesiątki interfejsów na gameport, wymianę kwarcu na karcie multi I/O, siedzę już w tym po uszy. Ale i tak daje to znacznie większą wygodę niż targanie ze sobą fortepianu i kilku moogów. Tak mogę ograniczyć mój "gig" tylko do klawiatury sterującej i Hammonda.
Pozdrawiam
Back to top

droid
Poziom 12
Poziom 12

Post#13 15 Aug 2007 23:20   

A do czego to słuzy bo nie wtajemniczony jestem ??
Back to top

DJ_DrEw
Poziom 13
Poziom 13

Post#14 22 Oct 2008 22:32   

Sorry, za odświeżanie tematu, ale natrafiłem na problem... Jestem mocno początkujący, jeśli chodzi o mikroprocki, a chciałbym zbudować ten interfejs.. Niestety nie potrafię skonfigurować fuse bitów... Nie odsyłajcie mnie do innych stron, bo dużo już na ten temat przeczytałem i nadal nic nie czaję... Z góry dziękuję za pomoc.
Back to top

Dave_Masters
Poziom 11
Poziom 11

Post#15 06 Nov 2008 15:01   

Nie przepraszaj bo nie ma za co ;]
Kalkulator fuse bitów
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Interfejs MIDI IN ---> USB dla ubogich
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Prototyp "Metronomu dla ubogich" (2)
Kopia ROTEL RA-820 czyli "hajend dla ubogich" (149)
Szlifierka dla ubogich. (9)
Powermixer dla ubogich :P (32)
Kolorofon dla ubogich (58)
Kolejny "cud" na FT232 - Interfejs MIDI - USB (1)
Kontroler MIDI dla ubogich (8)
Miniwiertarka dla "ubogich" (26)
Konwerter midi--->USB (1)
Interfejs 1-wire usb (16)

Page generation time: 0.158 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed