| Author |
slimm Poziom 11

|
12 Aug 2007 12:38 miniwieża samsung mm zj6 uszkodzony CD, NO DISC |
|
|
|
Witam. Mam taką miniwieżę Samsung MM ZJ6. Niestety pewnego dnia przy próbie użycia CD napęd długo nie odpowiadał a w końcu zaczęły dochodzić ze środka jakieś trzaski mechanizmu. Wymontowałem napęd, podłączyłem go tak abym mógł obserwować jego pracę. Okazało się że przy próbie uruchomienia bez płyty laser świeci i ogniskuje góra dół próbując złapać ścieżkę. Porusza się też w pewnym ograniczonym zakresie po szynie. Kiedy na wyłączonym urządzeniu odciągnę go na koniec szyny (na brzeg płyty) laser wraca na swoje położenie i dalej próbuje szukać ścieżki. Trzaski pochodzą chyba z mechanizmu odpowiedzialnego za poruszanie całym zespołem lasera równolegle do płyty. Kiedy go docisnę trzaski znikają ale odtwarzacz nadal nie działa. Przy włożonej płycie parokrotnie próbuje znaleźć ścieżkę aż wywala NO DISC. Ciekawe że bez problemu rozpoznaje kiedy naprawdę nie ma płyty. Wtedy już po paru chwilach wywala NO DISC.
Próbowałem posprawdzać czy nie są uszkodzone taśmy łączące sam wózek lasera z zespołem, ale nie wiem jak to zdemontować poodkręcałem wszystkie śrubki i kołki mocujące ale to jest jakoś zespolone ze sobą i nie wiem jak to rozebrać. Ciekawe że wieża działała dokładnie tyle co gwarancja i miesiąc. Może ktoś wie co mam jeszcze posprawdzać, albo jak to rozłożyć jeszcze bardziej tak żeby niczego nie rozwalić. Zastanawiam się nad oddaniem tego do serwisu ale nie wiem czy to jest opłacalne. Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Aug 2007 12:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dexter_86 Poziom 19

|
13 Aug 2007 10:02 Re: miniwieża samsung mm zj6 uszkodzony CD, NO DISC |
|
|
|
Spróbuj najpierw wyczyścić laser izopropanolem i wyregulować go za pomocą potencjometru , który znajduje się zaraz przy laserze. A jak to nie pomoże zostaje wymiana lasera.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Aug 2007 10:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
slimm Poziom 11

|
13 Aug 2007 12:54 Re: miniwieża samsung mm zj6 uszkodzony CD, NO DISC |
|
|
|
Laser czyściłem, regulował go nie będę a jeżeli już będę to uprzednio zaznaczę położenie potencjometru. Jeszcze jak by mi ktoś powiedział jaki tam jest laser bo sobie nie spisałem. Najchętniej wymienił bym laser wraz z całym mechanizmem pozycjonowania go wzdłuż płyty bo jak pisałem wcześniej mechanizm wydaje trzaski. Jak obserwowałem pacę na wymontowanym zespole to nie zauważyłem przeskakiwania trybików, ale może po prostu tego nie dostrzegam. Posmarowanie olejem silikonowym nic nie pomogło. Serwis wycenia naprawę na około 160 zł. Myślę że kompletny napęd pewnie też tyle kosztuje, jeżeli uda mi się go gdzieś dostać. Po prostu chciałbym uniknąć sytuacji gdzie po samej wymianie tylko lasera problem nie zniknie bo na przykład winny będzie ten mechanizm pozycjonujący albo jeszcze coś innego.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Aug 2007 12:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dexter_86 Poziom 19

|
13 Aug 2007 19:58 Re: miniwieża samsung mm zj6 uszkodzony CD, NO DISC |
|
|
|
Mechanizm przeskakuje ponieważ laser chce odnaleźć pierwszą ścieżkę. A że mu się to nie udaje to przesuwa laser w coraz to skrajne położenia. Jaki tam siedzi laser to ci nie powiem bo nie wiem. Jego typ jest napisany zaraz nad potencjometrem.
P.S.
U mnie w mieście taki laser chodzi po 25 złotych.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kozzi2 Poziom 17

|
13 Aug 2007 22:57 Re: miniwieża samsung mm zj6 uszkodzony CD, NO DISC |
|
|
|
Witam
Jeśli laser świeci, ogniskuje się i przesuwa, to raczej jest dobry. Ja miałem 3 CD-Romy które podobnie się zachowywały (jeden w wieży i 2 od komputera), w każdym z nich pomogła regulacja potencjometrem umieszczonym przy laserze. Jeśli chcesz zaznaczać jego pozycję, to uważaj żeby nie zamalować ścieżki oporowej.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Aug 2007 22:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
slimm Poziom 11

|
16 Aug 2007 17:41 Re: miniwieża samsung mm zj6 uszkodzony CD, NO DISC |
|
|
|
Witam. Rozebrałem to wszystko jeszcze raz tym razem dokładnie. Znalazłem uszkodzoną taśmę łączącą laser z elektroniką, konkretnie dwie żyłki przerwane. Jutro postaram się zakupić taką taśmę i wtedy zobaczymy. Jak by komuś to było potrzebne laser stosowany w tej wieży to : (SOH AAU 4cl)
|
|
| Back to top |
|
 |
slimm Poziom 11

|
21 Aug 2007 17:55 Re: miniwieża samsung mm zj6 uszkodzony CD, NO DISC |
|
|
|
Dziś dostałem nową taśmę, po jej założeniu kompakt działa jak nowy. Przyczyną uszkodzenia starej był błąd przy składaniu wieży, osobom składającym pewnie płaca na akord i dlatego taśma została załamana przy montażu i tak przyklejona. Na skutek działania wózka lasera dwie żyłki zostały przełamane i stąd to całe zamieszanie. Lasera nie regulowałem i dobrze bo jak bym to zrobił to była by szansa że nie zadziała. Jak będziecie regulować laser potencjometrem to dobrze jest wcześniej jakoś zaznaczyć położenie wyjściowe (tak aby nie zamalować ścieżek). Tyle. dzięki za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
czaar123 Poziom 9

|
23 Jan 2009 22:57 Re: miniwieża samsung mm zj6 uszkodzony CD, NO DISC |
|
|
|
Całe szczęście przed przystąpieniem do regulacji prądu lasera przeczytałem ten wątek. Zaoszczędziło mi to sporo roboty. Okazało się że pękła ścieżka w taśmie. Podobną wyciągnąłem z CD-roma, założyłem i działa aż miło. Dzięki za rade.
|
|
| Back to top |
|
 |