Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

MATIZ nie pali nie można uruchomić


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> MATIZ nie pali nie można uruchomić
Autor
Wiadomość
Krystian_K
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Lut 2003
Posty: 122
Miasto: Częstochowa

Post#1 Post autora tematu 13 Sie 2007 21:26   

MATIZ nie pali nie można uruchomić


Witam wszystkich
mam taki problem, a mianowicie: MATIZ (72tyś.km) z w sobotę jeszcze jeździł pięknie, aż nagle na skrzyżowaniu zgasł, przy dodaniu gazu i nie chciał odpalić. Zepchnięty ze skrzyżowania po około 20min. zapalił i jeździł całkowicie normalnie. Odstawiony w sobotę jak gdyby nigdy nic dziś przy próbie odpalenia nic, to znaczy raz zagadał, ale po dłuższym kręceniu ale chwilkę pochodził i przy próbie dodania gazu zgasł i już więcej nie odpalił. po wykręceniu świecy - iskra jest. kontrolka check działa prawidłowo i nie sygnalizuje żadnych błędów. po przekręceniu stacyjki słychać pompę paliwa, kontrola gaśnie jak zawsze a silnik nie pali. Słychać takie dziwne, jak gdyby, strzelanie z tłumika.
Pomóżcie - pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Sie 2007 21:26   





Powrót do góry
   
Doktorr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Sty 2005
Posty: 1630
Miasto: Kraków

Post#2 13 Sie 2007 21:50pomocny post - solucja   

Re: MATIZ nie pali nie można uruchomić


To że pompa pracuje to nie znaczy, że wytwarza należyte ciśnienie.
W takich sytuacjach przeprowadza się kompleksowe badanie silnika. Poprawność ustawienia rozrządu. Badanie ciśnienia sprężania. Występowanie impulsów zapłonu. Ciśnienie paliwa poprawność impulsów sterujących wtryskiwaczami. Osobiście stawiam na moduł zapłonowy w aparacie lubi taki totolotek.
Powrót do góry
   
madar
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 27 Wrz 2001
Posty: 177
Miasto: Warszawa

Post#3 13 Sie 2007 21:58   

Re: MATIZ nie pali nie można uruchomić


Mój znajomy miał kiedyś coś takiego w Matizie i okazało się, że w okolicy zbiornika był załamany przewód paliwowy.
Powrót do góry
   
Rubik
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 21 Sie 2002
Posty: 226
Miasto: Uć

Post#4 13 Sie 2007 22:00   

Re: MATIZ nie pali nie można uruchomić


Witam
A czy zapala po wciśnięciu gazu? Jezeli tak to silnik krokowy lub jego przewód. Czy pompka paliwa po podaniu zasilania zakręci tylko kilka sekund czy kreci cały czas (przed zapaleniem silnika). Jezeli kreci cały czas to nie wytwarza ciśnienia w układzie wtryskowym (ma być około 3bar), mógł się np zawiesić zaworek zwrotny na jakimś brudzie. Zakładam że silnik jest mechanicznie sprawy. Zajzyj na autokacik.pl tam jest więcej maniaków matiza. Jak naprawisz to napisz bo sam jestem ciekaw. Pozdro RUBIK
Powrót do góry
   
pioszym6
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 108
Miasto: Ostrow WLKP

Post#5 14 Sie 2007 00:23   

Re: MATIZ nie pali nie można uruchomić


Rubik- pompa paliwa w matizie sterowana jest czasowo a nie ciśnieniem więc nie będzie pracować cały czas. Stawiałbym na moduł w aparacie tak jak pisał 'Doktorr'
Powrót do góry
   
Bunny82
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 29 Sie 2006
Posty: 229
Miasto: Żukowo

Post#6 14 Sie 2007 11:50   

Re: MATIZ nie pali nie można uruchomić


witam
miałem nie dawno podobny problem tylko że matiz mojego klienta na biegu jałowym wchodził na wysokie obroty 2000 obr/min. szukałem tej przyczyny zaczynając od przepustnicy poprzez silnik krokowy i jak sie okazało wine miał czujnik optyczny w aparacie zapłonowym i po wymianie całego aparatu wszystko wróciło do normy. oryginalne aparaty zapłonowe sa wadliwe i wtedy zaczynają sie problemy. nie wymieniaj tej części z aparatu bo po pewnym czasie znów sie zepsuje i znow bedziesz szukał usterki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Sie 2007 11:50   





Powrót do góry
   
Rubik
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 21 Sie 2002
Posty: 226
Miasto: Uć

Post#7 14 Sie 2007 12:23   

Re: MATIZ nie pali nie można uruchomić


pioszym6 napisał:
Rubik- pompa paliwa w matizie sterowana jest czasowo a nie ciśnieniem więc nie będzie pracować cały czas. Stawiałbym na moduł w aparacie tak jak pisał 'Doktorr'


Masz racje chylę czoła. Ale jak silnik pracuje to wtedy działa już non stop i wtedy ciśnienie jest utrzymywane zaworkiem. Pozdro RUBIK
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Sie 2007 12:23   





Powrót do góry
   
Krystian_K
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Lut 2003
Posty: 122
Miasto: Częstochowa

Post#8 Post autora tematu 14 Sie 2007 19:29   

Re: MATIZ nie pali nie można uruchomić


Teraz, bez żadnej jeszcze ingerencji, zapalił od pierwszego przekręcenia kluczyka. Dziłał aż miło, na wysokich, na niskich obrotach. i odpalał pozgaszeniu ze trzy razy i za czwartym razem już nie zagadał. też jestem za aparatem zapłonowym, bo chce zapalić, ale nie może, szczela itd. Jadę do mechanika, zobaczymy co powie - i tak miałem jechać z rozrządem(wymienić). jeszcze żeby raz chciał odpalić i dojechać... :) Na pewno opiszę finał tej usterki.
Na marginesie dodam tylko, że ta książka od matiza jest bardzo skąpa w opisy i możliwość naprawy samemu. Dla porównania w Ładzie, czy w Maluchu było, żeby nie przesadzić , wszystko opisane od odkręcenika śrubki do podłożenia podkładki. A w tej od matiza to tylko tak napomniane że coś takiego tam jest... jeśli ktoś potrzebuje to zeskanuje całą...
Powrót do góry
   
Krystian_K
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Lut 2003
Posty: 122
Miasto: Częstochowa

Post#9 Post autora tematu 15 Sie 2007 12:31   

Re: MATIZ nie pali nie można uruchomić


jeszcze mam takie pytanko: jak zdemontować aparat zapłonowy i czy trzeba po jego demontażu coś następnie ustawiać, czy wystarczy go (nowy)wmontować na swoje miejsce i nic się nie ustawia (zapłon)?
Powrót do góry
   
Doktorr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Sty 2005
Posty: 1630
Miasto: Kraków

Post#10 16 Sie 2007 21:41pomocny post - solucja   

Re: MATIZ nie pali nie można uruchomić


Ośka aparatu ma płetwę przesuniętą , nie w osi więc aparat da się zamontować tylko w jednej pozycji.
Najlepiej zakładać bez kopułki, pokręcając za palec rozdzielacza doprowadzisz, że sam wskoczy na swoje miejsce.
Powrót do góry
   
Krystian_K
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Lut 2003
Posty: 122
Miasto: Częstochowa

Post#11 Post autora tematu 20 Sie 2007 22:23   

Re: MATIZ nie pali nie można uruchomić


Odpaliłem go wtedy, słoneczko tak go przygrzało, że odpalił (może zawilgocenie po 2 dniach deszczu), lecz ledwie dojechałem do mechanika, na początku jechał pięknie, ale po 10km bardzo osłabł i nie za bardzo chciał jechać, lecz nie ze względu, że gasł itp. jak usterka opisana powyżej, tylko taki się zrobił słaby, zero „kopa” ledwie na trójce jechał, mało reagował na dodawanie gazu. (ale jak dojeżdżałem to zaczął się ”budzić” i jechać normalnie). Mechanik wymienił: przewody WN (stare aż kopały jak się je dotknęło), świece, filtr paliwa, powietrza, oleju; olej, rozrząd zgodnie z zamierzeniem. Samochodzik pali na dotyk. Tylko teraz po 2 dniach użytkowania, w czasie jazdy stracił "power" znowu nagle się zrobił taki słaby i ledwie 50km/h jedzie, bardzo słabo reaguje na wciśnięcie gazu, żeby nie powiedzieć wcale, ale dodam, że za każdym razem pali na dotyk i nie gaśnie, także tamta usterka raczej została usunięta. Ale co z tą? Jaka przyczyna okresowych słabości w tym zakresie?

Dodano po 5 [minuty]:

Dodam jeszcze a pro po pompki paliwa. Zachowuje się normalnie po przekręceniu kluczyka słychać ją jakieś 2 s. tak jak zawsze.

Dodano po 3 [godziny] 24 [minuty]:

postał kilka godzin i znowu jeździ normalnie, wszystko wróciło do normy. Ręce opadają. Miał ktoś taki przypadek?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Sie 2007 22:23   





Powrót do góry
   
miszakoz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 40

Post#12 11 Wrz 2007 19:27   

Re: MATIZ nie pali nie można uruchomić


mój tata miał podobnie. elektromechanik wymienił kopułkę i wszystko jest juz ok,była kopulka od cewki i roździelacz i teraz wszystko git:)
Powrót do góry
   
kawer10
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 4
Miasto: St.wola

Post#13 26 Wrz 2007 12:05   

Re: MATIZ nie pali nie można uruchomić


potwierdzam sprawdz kopulke iprzewody wysokiego oraz swiece bo jak tego nie zrobisz to koszt wymiany czujnika optycznego w aparacie to ponad 200zl
Powrót do góry
   
endriu233
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Sie 2007
Posty: 612
Miasto: Zabierzów

Post#14 27 Wrz 2007 17:05   

Re: MATIZ nie pali nie można uruchomić


witam powodem osłabienia może również być zatkany katalizator, ile przebiegu ma to auto?
Powrót do góry
   
Krystian_K
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Lut 2003
Posty: 122
Miasto: Częstochowa

Post#15 Post autora tematu 27 Wrz 2007 18:04   

Re: MATIZ nie pali nie można uruchomić


Witam.
Na zakończenie tematu chciałbym powiedzieć wszystkim zainteresowanym tematem, że powodem tak iego spadku mocy podczas jazdy było: czasowe blokowanie szczęk hamulcowych w przednim kole i to było przyczyną że samochód na "luzie " palił idealnie, natomiast podczas jazdy od czasu do czasu tracił moc, gdyż hamowało przednie koło. (usterka wykryta dopiero teraz, gdy koło bardzo zrobiło się gorące)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> MATIZ nie pali nie można uruchomić
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Daewoo Matiz nie można uruchomić silnika (3)
Matiz - Matiz nie pali cyka przekaźnik (3)
matiz nie pali check sie nie świeci i nie działa pompa (7)
Matiz nie pali. (2)
MATIZ NIE PALI na 2 cylindry (5)
Matiz nie pali na jeden cylinder. (12)
Matiz nie pali pyka przekaźnik (7)
Matiz nie wkręca się w obroty i dużo pali (19)
Daewoo Matiz Siemenes , DAC immobilizer nie pali. !!! (3)
Daewoo Matiz po rozgrzaniu nie pali na jeden cylinder (12)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony