Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



stabilizator napięcia 12V


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych ->stabilizator napięcia 12V Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
TJacek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Kraków

TJacek
Poziom 4
Post#1 Post autora tematu 18 Sie 2007 11:31   

stabilizator napięcia 12V


Gdzie kupić ewentualnie jak wykonać stabilizator 12voltowy żeby ustabilizować napięcie 12V w samochodzie przynajmniej 5A ?

Moderowano przez skryn:
Przeniosłem z "Schematu/instrukcji/artykułu".


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
pietrucha
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 114
Miasto: Kraków

pietrucha
Poziom 13
Post#2 18 Sie 2007 12:26   

Re: stabilizator napięcia 12V


Trochę trudno będzie zrobić coś takiego, trzeba by dać przetwornicę impulsową. Po co ci stabilizacja napięcia 12v na 5A?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
CMS
Moderator
Moderator


Dołączył: 27 Lut 2004
Posty: 3029
Miasto: Warszawa, Jelonki

CMS
Moderator
Post#3 18 Sie 2007 12:43   

Re: stabilizator napięcia 12V


Z tego co wiem to można łączyć równolegle stabilizatory LM7812 można z takiego wycisnać 1,5A na radiatorku, cztery takie i masz 6A.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
PLEXI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Maj 2006
Posty: 646
Miasto: Grodzisk Wielkopolski

PLEXI
Poziom 19
Post#4 18 Sie 2007 14:40   

Re: stabilizator napięcia 12V


A skąd będziesz brał sygnał ( zasilanie) z alternatora z akumulatora czy skąd??
Właśnie dobre pytanie, co bedziesz chciał tam podłączyć?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
TJacek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Kraków

TJacek
Poziom 4
Post#5 Post autora tematu 18 Sie 2007 18:27   

Re: stabilizator napięcia 12V


W samochodzie chce podłączyć komputer który ma być zasilany 12V 5A na allegro sa takie przetwornice samochodowe do laptopów ale co z tego wszystkie maja na wyjściu od 15V-24V

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Tomasz.W
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 28 Paź 2004
Posty: 2323
Miasto: Gdańsk - Nordkapp

Tomasz.W
Poziom 22
Post#6 18 Sie 2007 19:04   

Re: stabilizator napięcia 12V


Poczekaj moment , bo nic z tego nie da się zrozumieć . Masz jakiś komputer który trzeba zasilać napięciem 12 Volt . Natomiast pobór prądu przez ten komputer wynosi 5 Amper . Komputer potrzebuje 12 Volt , w gniazdku zapalniczki też masz 12 Volt , dokładnie to niecałe 14 Volt . Komputer i tak weźmie sobie tyle ile będzie w danej chwili potrzebował . Więc w czym problem ? Co chcesz stabilizować ?

P.S. Co to za komputer ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
TJacek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Kraków

TJacek
Poziom 4
Post#7 Post autora tematu 18 Sie 2007 19:23   

Re: stabilizator napięcia 12V


Posiadam mały komputer PC , zgadza sie w gniazdku zapalniczki mamy 12-14V ale przy rozruchu silnika wystepuje spadek napięcia nawet do 10V i system się wyłancza a wydaje mi sie że 14V to też niedobrze boję sie że można coś w tych momentach uszkodzić w komputerze

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
CMS
Moderator
Moderator


Dołączył: 27 Lut 2004
Posty: 3029
Miasto: Warszawa, Jelonki

CMS
Moderator
Post#8 18 Sie 2007 19:41   

Re: stabilizator napięcia 12V


Stabilizator to nie permetuum mobille, jak mu dasz 10V to 12 w żaden sposób z tego nie wykrzesasz Smile, stabilizator potrzebuje wyższego napięcia niż to którego ma "pilnować" bo sam też się musi czymś "pożywić"

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
PLEXI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Maj 2006
Posty: 646
Miasto: Grodzisk Wielkopolski

PLEXI
Poziom 19
Post#9 19 Sie 2007 00:55   

Re: stabilizator napięcia 12V


Właśnie CMS ma rację, jeśli na wejściu stabil;izatora dasz 10 V tak jak to występuje w przypadku uruchamiania silnika, to na wyjściu stabilizatora i tak będzie 10 V wiec jedyna rada jaką mogę udzielić to nie mieć uruchomionego komputera podczas rozruchu silnika.
Nawet gdybyś zastosował przetwornice na wyższe( np. z 12V na 15V tak jak pisałeś o dostępnych na allegro) napięcie, a potem spowrotem obnizył na stabilizowane 12V to i tak by nic nie dało bo spadek napięcia by był....

jest jedna opcja,ale troszę kosztowna mianowicie :
możesz założyć drugi akumulator, który będzie zasilal tylko twój komputer PC, ale musisz go podłączyć w następujący sposób:
minus podłączyć do minusa tego pierwszego akumulatora, ale plusa nie podłączasz do plusa lecz po drodze wstawiasz diodę prostowniczą na 20-30A spolaryzowana w kierunku przewodzenia patrząc od strony plusa dużego (pierwszego akumulatora) wówczas w momęcie rozruchu prąd do rozrósznika będzie płynął tylko z dużego akumulatora,tego którego masz już w aucie Smile a do tego drugiego akumulatora załóż stabilizator na 12V albo przetwornicę z wyższego na 12V i do tego podłączysz PC i wszystko będzie grało.
PS.drugiego akumulatora nie bedziesz musiał ładować , ponieważ prąd ładowania popłynie poprzeż diodę Smile
pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pietrucha
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 114
Miasto: Kraków

pietrucha
Poziom 13
Post#10 19 Sie 2007 11:05   

Re: stabilizator napięcia 12V


Można dać przetwornicę (chyba odwracającą), która mogła by pracować przy napięciu wejściowym zarówno niższym jak i wyższym niż wyjściowe i to by problem rozwiązało. Ale to trochę skomplikowana sprawa i chyba sam byś nie dała rady tego zrobić. Prościej i po podobnych kosztach byłoby dać mały, tani akumulator 12V, np. taki do UPS-a, podłączony tak jak pisał kolega PLEXI, tylko bez stabilizatora, bezpośrednio na zasilanie komputera. 14V nie powinno mu zaszkodzić.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#11 19 Sie 2007 12:05   

Re: stabilizator napięcia 12V


A typ/model tego komputera jest tajemnicą piliszynela?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
TJacek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Kraków

TJacek
Poziom 4
Post#12 Post autora tematu 19 Sie 2007 12:59   

Re: stabilizator napięcia 12V


Z akumulatorem i diodą 30A już to przerabiałem zdało to egzamin jak najbardziej ale wtedy kiedy jeszcze komp i drukarka była na 220V korzystałem wtedy z przetwornicy samochodowej 12V/220V musiałem właśnie wtedy użyć tego rozwiązania bo przy rozruchu silnika jak wiadomo byl spadek napięcia i przetwornica się rozłanczała a za tym komputer.Obecnie używam komputer który jest na 19V i udało mi sie kupić kiedyś na allegro (z tym zakupem nie było problemu) do niego zasilacz HP z wtykiem do gniazda zapalniczki i co ciekawe przed podłączeniem kompa z ciekawości zmierzyłem mu napięcie ,właśnie przy rozruchu silnika i co ciekawe wskazane napiecie 19V nic nie drgneło.Ale to jest komp o słabszych parametrach, drugi lepszy właśnie ten na 12V czeka w domu. właśnie szukam takiego rozwiazania jak tu opisuję w przypadku tego 19V tylko żeby było te 12V

Dodano po 27 [minuty]:

Ten komputer to PC tylko małych gabarytow, składany przezemnie Tą płytę główną mozna zasilać normalnym zasilaczem ATX-em lub tym co na zdjęciu wpinanym bezpośrednio w gniazdo 20pin izasilane jedynym napięciem 12V wtyczka widziana na przesłanym zdjęciustabilizator napięcia 12V

Dodano po 5 [minuty]:

Płyta głównastabilizator napięcia 12V

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
PLEXI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Maj 2006
Posty: 646
Miasto: Grodzisk Wielkopolski

PLEXI
Poziom 19
Post#13 19 Sie 2007 14:13   

Re: stabilizator napięcia 12V


No tak , tylko kolega TJacek
ma komputer PC który pracuje na 12V wiec to rozwiązanie które podałem powinno bez problemu zadzoałać czyli dwa aukumulatory odseparowane diodą30A i do tego jakaś przetwornica utrzymująca na wyjściu 12 V Smile

Dodano po 2 [minuty]:

Albo można by może bez tej przetwornicy skoro kolega pietrucha twierdzi ze 14V nie powinno zaszkodzić, mała uwaga na tym drugim akumulatorze nie będzie 14V tylko o spadek napięcia na diodzie mniej czyli gdzieś okolo 13-13,5V wieć przy takim rozwiązaniu przetwornica nie będzie potrzebna Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
TJacek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Kraków

TJacek
Poziom 4
Post#14 Post autora tematu 19 Sie 2007 17:56   

Re: stabilizator napięcia 12V


Czyli z tego wniosek że typowo elektronicznie nie da się zrobić ? tak jak w przypatku tych 19-stu volt. Jeszcze jedno pytanko drukarkę HP która jest zasilana przez zasilacz AC/DC 30V zasilam w samochodzie poprzez przetwornice 12V/230V. Jak zdobyć te 30V w inny sposob, pozbywając się tej przetwornicy. Na allegro są typowe zasilacze z wtykiem do gniazda zapalniczki ale max co dają to od 15V-24V

Dodano po 3 [minuty]:

Chcę sie jej już całkowicie pozbyć (takiego rozwiązania),kiedyś sama załączona potrafiła dobrze rozładować akumulator.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
CMS
Moderator
Moderator


Dołączył: 27 Lut 2004
Posty: 3029
Miasto: Warszawa, Jelonki

CMS
Moderator
Post#15 19 Sie 2007 18:12   

Re: stabilizator napięcia 12V


Niektóre hp na 30-32V działają poprawnie już powyżej 20V.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
TJacek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Kraków

TJacek
Poziom 4
Post#16 Post autora tematu 19 Sie 2007 19:15   

Re: stabilizator napięcia 12V


Moge spróbować ,ale gdyby nie zadziałało to nie "spalę" coś w drukarce ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
CMS
Moderator
Moderator


Dołączył: 27 Lut 2004
Posty: 3029
Miasto: Warszawa, Jelonki

CMS
Moderator
Post#17 19 Sie 2007 19:49   

Re: stabilizator napięcia 12V


Drukarce nic nie grozi Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
TJacek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Kraków

TJacek
Poziom 4
Post#18 Post autora tematu 19 Sie 2007 21:38   

Re: stabilizator napięcia 12V


A...jeszcze do kolegi PLEXI ,czy to ładowanie z instalacji samochodowej tego mniejszego akumulatorka będzie odpowiednie bo coś tam słyszałem ze one mają byc ładowane jakąs ładowarką impulsową czy to prawda?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
KamilMC1
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 02 Lut 2007
Posty: 310
Miasto: Olsztyn/Gdańsk

KamilMC1
Poziom 16
Post#19 19 Sie 2007 22:44   

Re: stabilizator napięcia 12V


Nie można łączyc więcej niż 2 stabilizatorów 78xx, ponieważ wzbudzają się!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
PLEXI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Maj 2006
Posty: 646
Miasto: Grodzisk Wielkopolski

PLEXI
Poziom 19
Post#20 20 Sie 2007 00:06   

Re: stabilizator napięcia 12V


Kolego TJacek, zależy jaki akumulator zastosujesz, ja proponowałbym np 12V 34Ah taki jaki jest stosowany seryjnie do malucha, bo wiadomą sprawą jest to ,że gdybyś zastosował akumulator o pojemności np. 5Ah taki żelowy, to za dlugo na zgaszonym silniku twój komputer nie pociągnie... Very Happy

Dodano po 7 [minuty]:

Chociaż muszę się tu troszkę poprawić ze względu na to że zapomniałem że przecież dioda będzie pozwalać komputerowi na pobieranie prądu z obu akumulatorów Smile, ponieważ ona ma za zadanie by prą nie płynął w strone dużego akumulatora,nie pozwalając korzystać rozrusznikowi z dodatkowego akumulatora Very Happy ale na wszelki wypadek to zastosuj akumulator kwasowy, a nie żelowy bo te żelowe nie lubieją dużego prądu ładowania... tzn. że w zależności od mocy alternatora w twoim aucie mogło by się tak stać , że akumulator żelowy zostałby przeładowany i by spuchł abo i nawet eksoplodowł ,więc polecam akumulator kwasowy Smile Pozdrawiam Smile

Dodano po 6 [minuty]:

Co do drukarki na 30V to poszukaj gdzieś w internecie schematu na przetwornicę np. 2x15V - tzn. symetrycznie 15V czyli międzyszcytowo będziesz miał 30V i myślę że będzie po kłopocie Very Happy
Kolega robił kiedyś taką do wzmacniacza , ponieważ potrzebował zasilanie symetrycznie 15V ,ale to było dawno temu i nie mam już z nim kontaktu( to było w czasach szkolnych Very Happy ) ,bo gdybym miał z nim kontakt to załatwiłbym tobie schemat takiej przetwornicy Smile
Pamiętam że był tam jakiś generator 2 tranzystory kilka elektrolitów no i serce przetwornicy Transformator z zasilacza komputerowego ATX, ale to był taki specyficzny trafo ponieważ wychodził z niego tzw. "odczep" ale schematu niestety nie pamiętam Sad Powodzenia życze i wrazie wątpliwości pytaj smiało Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
TJacek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Kraków

TJacek
Poziom 4
Post#21 Post autora tematu 20 Sie 2007 09:29   

Re: stabilizator napięcia 12V


Do PLEXI
Dzieki za rady, jak już wcześniej pisalem stosowałem drugi akumulator kwasowy z diodą zaporową ale zdecydowanie mniejszy motocyklowy 12V bodajże 16Ah w typowym punkcie z akumulatorami i tam już padło pytanie do fachowca czy ja nie przeładuje tego mniejszego akumulatora majac ten głowny 60Ah odp.w zadnym wypadku akumulator ten sam sobie pociagnie tyle ile potrzebuje, i tak rzeczywiscie wszysto dziala sprawnie już przez 2 lata.Ale wracając do tematu tego żelowego akumulatorka skoro nie przeladuje to czy nie mógłby byc ? tylko co z tym ładowaniem impulsowym czy to prawda. Wtedy musiałem miec conajmniej te 16Ah bo by przetwornica 12V/230V nie ruszyła ,a teraz do tego komputerka potrzebuje 12V 5A to taki mały w zupełności by pewnie wystarczył.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
PLEXI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Maj 2006
Posty: 646
Miasto: Grodzisk Wielkopolski

PLEXI
Poziom 19
Post#22 20 Sie 2007 16:22   

Re: stabilizator napięcia 12V


Hmm no powiem tobie szczerze że nie wiem jak to będzie z tym ładowaniem ...
trzebaby było zapytać jakiegoś fachowca od akumulatorów Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
CMS
Moderator
Moderator


Dołączył: 27 Lut 2004
Posty: 3029
Miasto: Warszawa, Jelonki

CMS
Moderator
Post#23 20 Sie 2007 17:50   

Re: stabilizator napięcia 12V


KamilMC1 napisał:
Nie można łączyc więcej niż 2 stabilizatorów 78xx, ponieważ wzbudzają się!


Tego nie wiedziałem.

Co do przeładowania to myślę że ten fachowiec miał na myśli kwasowy akumulator.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
TJacek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Kraków

TJacek
Poziom 4
Post#24 Post autora tematu 21 Sie 2007 01:43   

Re: stabilizator napięcia 12V


Do kolegi CMS tak tak ja tam wczesniej pisalem własnie o tym kwasowym akumulatorze 16Ah

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> stabilizator napięcia 12V
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Stabilizator napięcia 12V (5)
Stabilizator napięcia z 12V na 4.7 do aparatru Olympus (3)
Stabilizator DC-DC input 12V do 24V output 12V 2000mA (16)
Stabilizator napięcia na 6V spadek napięcia. (16)
Stabilizator symetryczny na +/- 12V (1A) (6)
potrzebny stabilizator na 12V (3)
Stabilizator impulsowy 5V (1.5A) z 12V (30)
Stabilizator impulsowy 12V / 5A (7)
5V DC z 12V DC - stabilizator da radę? (10)
Stabilizator napięcia ??? (6)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS