Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

stabilizator napięcia 12V


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> stabilizator napięcia 12V
Autor
Wiadomość
TJacek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Kraków

Post#1 Post autora tematu 18 Sie 2007 11:31   

stabilizator napięcia 12V


Gdzie kupić ewentualnie jak wykonać stabilizator 12voltowy żeby ustabilizować napięcie 12V w samochodzie przynajmniej 5A ?

Moderowano przez skryn:
Przeniosłem z "Schematu/instrukcji/artykułu".

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Sie 2007 11:31   





Powrót do góry
   
pietrucha
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 115
Miasto: Kraków

Post#2 18 Sie 2007 12:26   

Re: stabilizator napięcia 12V


Trochę trudno będzie zrobić coś takiego, trzeba by dać przetwornicę impulsową. Po co ci stabilizacja napięcia 12v na 5A?
Powrót do góry
   
CMS
Moderator
Moderator


Dołączył: 27 Lut 2004
Posty: 2899
Miasto: Warszawa, Jelonki

Post#3 18 Sie 2007 12:43   

Re: stabilizator napięcia 12V


Z tego co wiem to można łączyć równolegle stabilizatory LM7812 można z takiego wycisnać 1,5A na radiatorku, cztery takie i masz 6A.
Powrót do góry
   
PLEXI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Maj 2006
Posty: 642
Miasto: Grodzisk Wielkopolski

Post#4 18 Sie 2007 14:40   

Re: stabilizator napięcia 12V


A skąd będziesz brał sygnał ( zasilanie) z alternatora z akumulatora czy skąd??
Właśnie dobre pytanie, co bedziesz chciał tam podłączyć?
Powrót do góry
   
TJacek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Kraków

Post#5 Post autora tematu 18 Sie 2007 18:27   

Re: stabilizator napięcia 12V


W samochodzie chce podłączyć komputer który ma być zasilany 12V 5A na allegro sa takie przetwornice samochodowe do laptopów ale co z tego wszystkie maja na wyjściu od 15V-24V
Powrót do góry
   
Tomasz.W
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 28 Paź 2004
Posty: 2299
Miasto: Gdańsk - Nordkapp

Post#6 18 Sie 2007 19:04   

Re: stabilizator napięcia 12V


Poczekaj moment , bo nic z tego nie da się zrozumieć . Masz jakiś komputer który trzeba zasilać napięciem 12 Volt . Natomiast pobór prądu przez ten komputer wynosi 5 Amper . Komputer potrzebuje 12 Volt , w gniazdku zapalniczki też masz 12 Volt , dokładnie to niecałe 14 Volt . Komputer i tak weźmie sobie tyle ile będzie w danej chwili potrzebował . Więc w czym problem ? Co chcesz stabilizować ?

P.S. Co to za komputer ?
Powrót do góry
   
TJacek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Kraków

Post#7 Post autora tematu 18 Sie 2007 19:23   

Re: stabilizator napięcia 12V


Posiadam mały komputer PC , zgadza sie w gniazdku zapalniczki mamy 12-14V ale przy rozruchu silnika wystepuje spadek napięcia nawet do 10V i system się wyłancza a wydaje mi sie że 14V to też niedobrze boję sie że można coś w tych momentach uszkodzić w komputerze
Powrót do góry
   
CMS
Moderator
Moderator


Dołączył: 27 Lut 2004
Posty: 2899
Miasto: Warszawa, Jelonki

Post#8 18 Sie 2007 19:41   

Re: stabilizator napięcia 12V


Stabilizator to nie permetuum mobille, jak mu dasz 10V to 12 w żaden sposób z tego nie wykrzesasz :), stabilizator potrzebuje wyższego napięcia niż to którego ma "pilnować" bo sam też się musi czymś "pożywić"
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Sie 2007 19:41   





Powrót do góry
   
PLEXI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Maj 2006
Posty: 642
Miasto: Grodzisk Wielkopolski

Post#9 19 Sie 2007 00:55   

Re: stabilizator napięcia 12V


Właśnie CMS ma rację, jeśli na wejściu stabil;izatora dasz 10 V tak jak to występuje w przypadku uruchamiania silnika, to na wyjściu stabilizatora i tak będzie 10 V wiec jedyna rada jaką mogę udzielić to nie mieć uruchomionego komputera podczas rozruchu silnika.
Nawet gdybyś zastosował przetwornice na wyższe( np. z 12V na 15V tak jak pisałeś o dostępnych na allegro) napięcie, a potem spowrotem obnizył na stabilizowane 12V to i tak by nic nie dało bo spadek napięcia by był....

jest jedna opcja,ale troszę kosztowna mianowicie :
możesz założyć drugi akumulator, który będzie zasilal tylko twój komputer PC, ale musisz go podłączyć w następujący sposób:
minus podłączyć do minusa tego pierwszego akumulatora, ale plusa nie podłączasz do plusa lecz po drodze wstawiasz diodę prostowniczą na 20-30A spolaryzowana w kierunku przewodzenia patrząc od strony plusa dużego (pierwszego akumulatora) wówczas w momęcie rozruchu prąd do rozrósznika będzie płynął tylko z dużego akumulatora,tego którego masz już w aucie :) a do tego drugiego akumulatora załóż stabilizator na 12V albo przetwornicę z wyższego na 12V i do tego podłączysz PC i wszystko będzie grało.
PS.drugiego akumulatora nie bedziesz musiał ładować , ponieważ prąd ładowania popłynie poprzeż diodę :)
pozdrawiam
Powrót do góry
   
pietrucha
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 115
Miasto: Kraków

Post#10 19 Sie 2007 11:05   

Re: stabilizator napięcia 12V


Można dać przetwornicę (chyba odwracającą), która mogła by pracować przy napięciu wejściowym zarówno niższym jak i wyższym niż wyjściowe i to by problem rozwiązało. Ale to trochę skomplikowana sprawa i chyba sam byś nie dała rady tego zrobić. Prościej i po podobnych kosztach byłoby dać mały, tani akumulator 12V, np. taki do UPS-a, podłączony tak jak pisał kolega PLEXI, tylko bez stabilizatora, bezpośrednio na zasilanie komputera. 14V nie powinno mu zaszkodzić.
Powrót do góry
   
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4485
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

Post#11 19 Sie 2007 12:05   

Re: stabilizator napięcia 12V


A typ/model tego komputera jest tajemnicą piliszynela?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Sie 2007 12:05   





Powrót do góry
   
TJacek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Kraków

Post#12 Post autora tematu 19 Sie 2007 12:59   

Re: stabilizator napięcia 12V


Z akumulatorem i diodą 30A już to przerabiałem zdało to egzamin jak najbardziej ale wtedy kiedy jeszcze komp i drukarka była na 220V korzystałem wtedy z przetwornicy samochodowej 12V/220V musiałem właśnie wtedy użyć tego rozwiązania bo przy rozruchu silnika jak wiadomo byl spadek napięcia i przetwornica się rozłanczała a za tym komputer.Obecnie używam komputer który jest na 19V i udało mi sie kupić kiedyś na allegro (z tym zakupem nie było problemu) do niego zasilacz HP z wtykiem do gniazda zapalniczki i co ciekawe przed podłączeniem kompa z ciekawości zmierzyłem mu napięcie ,właśnie przy rozruchu silnika i co ciekawe wskazane napiecie 19V nic nie drgneło.Ale to jest komp o słabszych parametrach, drugi lepszy właśnie ten na 12V czeka w domu. właśnie szukam takiego rozwiazania jak tu opisuję w przypadku tego 19V tylko żeby było te 12V

Dodano po 27 [minuty]:

Ten komputer to PC tylko małych gabarytow, składany przezemnie Tą płytę główną mozna zasilać normalnym zasilaczem ATX-em lub tym co na zdjęciu wpinanym bezpośrednio w gniazdo 20pin izasilane jedynym napięciem 12V wtyczka widziana na przesłanym zdjęciustabilizator napięcia 12V

Dodano po 5 [minuty]:

Płyta głównastabilizator napięcia 12V
Powrót do góry
   
PLEXI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Maj 2006
Posty: 642
Miasto: Grodzisk Wielkopolski

Post#13 19 Sie 2007 14:13   

Re: stabilizator napięcia 12V


No tak , tylko kolega TJacek
ma komputer PC który pracuje na 12V wiec to rozwiązanie które podałem powinno bez problemu zadzoałać czyli dwa aukumulatory odseparowane diodą30A i do tego jakaś przetwornica utrzymująca na wyjściu 12 V :)

Dodano po 2 [minuty]:

Albo można by może bez tej przetwornicy skoro kolega pietrucha twierdzi ze 14V nie powinno zaszkodzić, mała uwaga na tym drugim akumulatorze nie będzie 14V tylko o spadek napięcia na diodzie mniej czyli gdzieś okolo 13-13,5V wieć przy takim rozwiązaniu przetwornica nie będzie potrzebna :)
Powrót do góry
   
TJacek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Kraków

Post#14 Post autora tematu 19 Sie 2007 17:56   

Re: stabilizator napięcia 12V


Czyli z tego wniosek że typowo elektronicznie nie da się zrobić ? tak jak w przypatku tych 19-stu volt. Jeszcze jedno pytanko drukarkę HP która jest zasilana przez zasilacz AC/DC 30V zasilam w samochodzie poprzez przetwornice 12V/230V. Jak zdobyć te 30V w inny sposob, pozbywając się tej przetwornicy. Na allegro są typowe zasilacze z wtykiem do gniazda zapalniczki ale max co dają to od 15V-24V

Dodano po 3 [minuty]:

Chcę sie jej już całkowicie pozbyć (takiego rozwiązania),kiedyś sama załączona potrafiła dobrze rozładować akumulator.
Powrót do góry
   
CMS
Moderator
Moderator


Dołączył: 27 Lut 2004
Posty: 2899
Miasto: Warszawa, Jelonki

Post#15 19 Sie 2007 18:12   

Re: stabilizator napięcia 12V


Niektóre hp na 30-32V działają poprawnie już powyżej 20V.
Powrót do góry
   
TJacek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Kraków

Post#16 Post autora tematu 19 Sie 2007 19:15   

Re: stabilizator napięcia 12V


Moge spróbować ,ale gdyby nie zadziałało to nie "spalę" coś w drukarce ?
Powrót do góry
   
CMS
Moderator
Moderator


Dołączył: 27 Lut 2004
Posty: 2899
Miasto: Warszawa, Jelonki

Post#17 19 Sie 2007 19:49   

Re: stabilizator napięcia 12V


Drukarce nic nie grozi :)
Powrót do góry
   
TJacek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Kraków

Post#18 Post autora tematu 19 Sie 2007 21:38   

Re: stabilizator napięcia 12V


A...jeszcze do kolegi PLEXI ,czy to ładowanie z instalacji samochodowej tego mniejszego akumulatorka będzie odpowiednie bo coś tam słyszałem ze one mają byc ładowane jakąs ładowarką impulsową czy to prawda?
Powrót do góry
   
KamilMC1
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 02 Lut 2007
Posty: 310
Miasto: Olsztyn/Gdańsk

Post#19 19 Sie 2007 22:44   

Re: stabilizator napięcia 12V


Nie można łączyc więcej niż 2 stabilizatorów 78xx, ponieważ wzbudzają się!
Powrót do góry
   
PLEXI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Maj 2006
Posty: 642
Miasto: Grodzisk Wielkopolski

Post#20 20 Sie 2007 00:06   

Re: stabilizator napięcia 12V


Kolego TJacek, zależy jaki akumulator zastosujesz, ja proponowałbym np 12V 34Ah taki jaki jest stosowany seryjnie do malucha, bo wiadomą sprawą jest to ,że gdybyś zastosował akumulator o pojemności np. 5Ah taki żelowy, to za dlugo na zgaszonym silniku twój komputer nie pociągnie... :D

Dodano po 7 [minuty]:

Chociaż muszę się tu troszkę poprawić ze względu na to że zapomniałem że przecież dioda będzie pozwalać komputerowi na pobieranie prądu z obu akumulatorów :), ponieważ ona ma za zadanie by prą nie płynął w strone dużego akumulatora,nie pozwalając korzystać rozrusznikowi z dodatkowego akumulatora :D ale na wszelki wypadek to zastosuj akumulator kwasowy, a nie żelowy bo te żelowe nie lubieją dużego prądu ładowania... tzn. że w zależności od mocy alternatora w twoim aucie mogło by się tak stać , że akumulator żelowy zostałby przeładowany i by spuchł abo i nawet eksoplodowł ,więc polecam akumulator kwasowy :) Pozdrawiam :)

Dodano po 6 [minuty]:

Co do drukarki na 30V to poszukaj gdzieś w internecie schematu na przetwornicę np. 2x15V - tzn. symetrycznie 15V czyli międzyszcytowo będziesz miał 30V i myślę że będzie po kłopocie :D
Kolega robił kiedyś taką do wzmacniacza , ponieważ potrzebował zasilanie symetrycznie 15V ,ale to było dawno temu i nie mam już z nim kontaktu( to było w czasach szkolnych :D ) ,bo gdybym miał z nim kontakt to załatwiłbym tobie schemat takiej przetwornicy :)
Pamiętam że był tam jakiś generator 2 tranzystory kilka elektrolitów no i serce przetwornicy Transformator z zasilacza komputerowego ATX, ale to był taki specyficzny trafo ponieważ wychodził z niego tzw. "odczep" ale schematu niestety nie pamiętam :( Powodzenia życze i wrazie wątpliwości pytaj smiało :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Sie 2007 00:06   





Powrót do góry
   
TJacek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Kraków

Post#21 Post autora tematu 20 Sie 2007 09:29   

Re: stabilizator napięcia 12V


Do PLEXI
Dzieki za rady, jak już wcześniej pisalem stosowałem drugi akumulator kwasowy z diodą zaporową ale zdecydowanie mniejszy motocyklowy 12V bodajże 16Ah w typowym punkcie z akumulatorami i tam już padło pytanie do fachowca czy ja nie przeładuje tego mniejszego akumulatora majac ten głowny 60Ah odp.w zadnym wypadku akumulator ten sam sobie pociagnie tyle ile potrzebuje, i tak rzeczywiscie wszysto dziala sprawnie już przez 2 lata.Ale wracając do tematu tego żelowego akumulatorka skoro nie przeladuje to czy nie mógłby byc ? tylko co z tym ładowaniem impulsowym czy to prawda. Wtedy musiałem miec conajmniej te 16Ah bo by przetwornica 12V/230V nie ruszyła ,a teraz do tego komputerka potrzebuje 12V 5A to taki mały w zupełności by pewnie wystarczył.
Powrót do góry
   
PLEXI
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Maj 2006
Posty: 642
Miasto: Grodzisk Wielkopolski

Post#22 20 Sie 2007 16:22   

Re: stabilizator napięcia 12V


Hmm no powiem tobie szczerze że nie wiem jak to będzie z tym ładowaniem ...
trzebaby było zapytać jakiegoś fachowca od akumulatorów :)
Powrót do góry
   
CMS
Moderator
Moderator


Dołączył: 27 Lut 2004
Posty: 2899
Miasto: Warszawa, Jelonki

Post#23 20 Sie 2007 17:50   

Re: stabilizator napięcia 12V


KamilMC1 napisał:
Nie można łączyc więcej niż 2 stabilizatorów 78xx, ponieważ wzbudzają się!


Tego nie wiedziałem.

Co do przeładowania to myślę że ten fachowiec miał na myśli kwasowy akumulator.
Powrót do góry
   
TJacek
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Kraków

Post#24 Post autora tematu 21 Sie 2007 01:43   

Re: stabilizator napięcia 12V


Do kolegi CMS tak tak ja tam wczesniej pisalem własnie o tym kwasowym akumulatorze 16Ah
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> stabilizator napięcia 12V
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Stabilizator napięcia 12V (5)
Stabilizator napięcia z 12V na 4.7 do aparatru Olympus (3)
Stabilizator DC-DC input 12V do 24V output 12V 2000mA (16)
Stabilizator napięcia na 6V spadek napięcia. (16)
Stabilizator symetryczny na +/- 12V (1A) (6)
potrzebny stabilizator na 12V (3)
Stabilizator impulsowy 5V (1.5A) z 12V (30)
Stabilizator impulsowy 12V / 5A (7)
5V DC z 12V DC - stabilizator da radę? (10)
Stabilizator napięcia ??? (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.083 seconds

elektroda.pl temat RSS