Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Komputer nie "widzi" dźwięku z mikrofonu.


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Komputer nie "widzi" dźwięku z mikrofonu.
Author
Message
rafal9191
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 26 Jul 2007
Posts: 43
Location: bialystok

Post#1 Post from the author of the topic 20 Aug 2007 21:50   

Komputer nie "widzi" dźwięku z mikrofonu.


Witam.
Mam problem.
Gdy podłączam do kompa mikrofon i włączam rejestrator dźwięku lub Skype to nici z rozmowy bo pokazuje, że nie ma dźwięku.
Sprawdzałem u koleżanki: mikrofon działa sprawdzałem testerem czy kabel nie jest przegięty działa.
Mikrofon kupiłem z biedronki, wcześniej działał. Pożyczyłem od kolegi mikrofon i to samo.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Aug 2007 21:50   





Back to top
   
PAWEŁ74
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 01 Feb 2007
Posts: 975
Location: Chorzów

Post#2 20 Aug 2007 22:18   

Re: Problem z mikrofonem


Jeżeli masz na pasku zadań w prawym dolnym rogu monitora ikonkę głośnika to kliknij ją dwukrotnie i wybierz opcje potem właściwości później nagrywanie i zaznacz mikrofon i nastaw odpowiednie wzmocnienie ...

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Helpful message? + -

Back to top
   
rafal9191
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 26 Jul 2007
Posts: 43
Location: bialystok

Post#3 Post from the author of the topic 20 Aug 2007 22:38   

Re: Problem z mikrofonem


Kombinowałem z tym i nic. Wszystko jest ustawione jak trzeba.
A czy to może być wina jakiegoś programu?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Aug 2007 22:38   





Back to top
   
PAWEŁ74
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 01 Feb 2007
Posts: 975
Location: Chorzów

Post#4 21 Aug 2007 22:51   

Re: Problem z mikrofonem


Trudno powiedzieć , ale raczej nie... Możesz natomiast mieć uszkodzoną kartę dzwiękową ... Nie wiem czy wpinasz się bezpośrednio do karty dzwiękowej , ale możliwe że gniazdo jakie masz do mikrofonu wogóle nie jest podłączone ... Jeśli masz słuchawki z pasującym wtykiem podłącz je i sprawdz czy wtedy coś słychać (w głośnikach dmuchając w którąś ze słuchawek). Orginalne mikrofony do komputerów są mikrofonami pojemnościowymi i potrzebują zasilania, być może właśnie go nie masz ... wkładając słuchawki zamiast mikrofonu w chwili podłączania powinno być w nich słychać trzaski podobne do tych jakie powoduje podłączenie np. baterii jeśli będziesz słyszeć trzaski to znaczy że zasilanie mikrofonu jest OK...spróbuj i daj znać o efektach...

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Aug 2007 22:51   





Back to top
   
rafal9191
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 26 Jul 2007
Posts: 43
Location: bialystok

Post#5 Post from the author of the topic 21 Aug 2007 22:57   

Re: Problem z mikrofonem


Kartę dźwiękowo mam wbudowano w płytę główną i sie zastanawiałem ze i może już padła ale sprobuję pokombinować.

Helpful message? + -

Back to top
   
PAWEŁ74
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 01 Feb 2007
Posts: 975
Location: Chorzów

Post#6 21 Aug 2007 23:37   

Re: Problem z mikrofonem


Może masz coś jeszcze w biosie poprzestawiane skoro to karta zintegrowana ...?

Helpful message? + -

Back to top
   
rafal9191
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 26 Jul 2007
Posts: 43
Location: bialystok

Post#7 Post from the author of the topic 22 Aug 2007 15:26   

Re: Problem z mikrofonem


Jak podłączam słuchawki to słychać trzaski a w biosa miałem resetowanego.Komp ma juz 6 lat to pewnie karta poszła ale jak wcześniej podłączałam wszystko grało jak trzeba, wiem że słuchawki są sprawne na 120% I napewno coś jest nie teges z kompem.

I jeszcze jedno: jak wróciłem od brata ze swoim twardzielem seagate 80gb St380215A to zaczął mi sie mocno grzać. W programie HD TUNE pokazuje mi 47 stopni. Wczoraj była taka sytuacja: rozgrzał się do 49stopni a puźniej doszedł do 45%. Dysk jest jeszcze na gwarancji i nie wiem czy to wina programu czy dysku a jeśli dysku to czy go zanieść do serwisu??

Helpful message? + -

Back to top
   
PAWEŁ74
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 01 Feb 2007
Posts: 975
Location: Chorzów

Post#8 22 Aug 2007 21:19   

Re: Problem z mikrofonem


50 stopni to jeszcze nie tragedia ... ale sprawdziłbym na Twoim miejscu wentylatorki. Mogą być już mocno zużyte no i przede wszystkim zakurzone ... A karta może faktycznie padła, ale jakaś używana pewnie nie kosztuje więcej jak 10-20 Zł ...

Helpful message? + -

Back to top
   
rafal9191
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 26 Jul 2007
Posts: 43
Location: bialystok

Post#9 Post from the author of the topic 22 Aug 2007 21:40   

Re: Problem z mikrofonem


Komputer jest czyszczony regularnie a twardziela nie trzymam w kieszeni tylko se leży. Co do karty to być może prawda ale najgorsze jest to ze podczas grania komp mi sie resetuje w podglądzie zdarzeń pokazuje sie coś takiego:

Kod błędu 1000008e, parametr 1 c0000005, parametr 2 e196b06a, parametr 3 f30cbb20, parametr 4 00000000.

Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej.

Czyli blond windowsa i czy można coś na to poradzić??

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Aug 2007 21:40   





Back to top
   
PAWEŁ74
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 01 Feb 2007
Posts: 975
Location: Chorzów

Post#10 22 Aug 2007 22:23   

Re: Problem z mikrofonem


Możliwe że masz już kondensatory na płycie powysychane albo zasilacz masz na wykończeniu i gdy zaczynasz grać , procesor i karta graficzna zaczynają pobierać więcej mocy a zasilacz już nie potrafi jej dostarczyć ...

W pierwszej kolejności jeśli masz możliwość to podmień zasilacz na taki 100% sprawny i zobacz czy dalej Ci się resetuje, potem możesz jeśli potrafisz powymieniać kondensatory te najbliżej procesora ...

Jeśli to nie pomoże to trudno tak na wyczucie wskazać co tak naprawdę go boli...

Helpful message? + -

Back to top
   
rafal9191
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 26 Jul 2007
Posts: 43
Location: bialystok

Post#11 Post from the author of the topic 23 Aug 2007 11:25   

Re: Problem z mikrofonem


Wcześniej to sie zacinał podczas grania później przestał. Teraz sie resetuje i pokazuje ze to wina windowsa i nie wiem czy to wina windowsa czy podzespołów?

Zapomniałem jeszcze dodać: przy odpalaniu kompa dysk wydaje dziwne dźwięki jakby głowica lub talerz o coś szlifowała.

Helpful message? + -

Back to top
   
PAWEŁ74
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 01 Feb 2007
Posts: 975
Location: Chorzów

Post#12 23 Aug 2007 22:51   

Re: Problem z mikrofonem


to może być właśnie objaw uszkodzonego zasilacza ale nie jestem tego pewien ( nie słyszę tych dzwięków ) a gdy zasilacz się trochę nagrzeje to sprawność kondensatorów rośnie i napięcie jest lepiej filtrowane... U mnie też zawsze wyskakiwał błąd windy a potem napis ( po scandisku ) "system odzyskał sprawność po poważnym błędzie " i była to wina zasilacza. Nie wydolność zasilacza powoduje iż procek "świruje" i popełnia mnóstwo błędów a przeważnie zapętla się co objawia się zwiśnięciem albo resetem komputera...

Tak jak pisałem wcześniej , jeśli masz możliwość to podmień zasilacz a się przekonasz jeśli to nie pomoże to przynajmniej będziesz pewny że to nie zasilacz...

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Komputer nie "widzi" dźwięku z mikrofonu.
Page 1 of 1
Similar topics
ADATA CH11 2.5" "512GB" - Komputer "nie widzi" dysku i (7)
Acer Aspire 3690 - Nie "widzi" zewn. dysku w "mój komputer" (2)
Komputer wykrywa pendrive ale nie widzi go "Moj komputer" (24)
Komputer nie "czyta" mikrofonu. (8)
Komputer nie "widzi" drukarki (brother DCP-135C) (9)
Komputer nie "widzi" aparatu! (ntkern.xvd) (7)
Komputer "nie widzi" nowego dysku 1000GB (11)
HDD Lg 500 GB - "Mój komputer" nie widzi dysku zewnętrznego (22)
Komputer nie "widzi" monitora. (4)
Komputer "nie widzi" kamery (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl topic RSS feed