X

Nie działa mi głos na komputerze

Piotrekkkkkkkk 23 Aug 2007 12:35
  • #1 23 Aug 2007 12:35
    Piotrekkkkkkkk
    Level 9  
    Helpful post? (+3)
    Mam wszystko dobrze podłączone i mam też zainstalowane sterowniki a nie mam głosu nie mogę słuchać muzyki ani oglądać filmów. Mogę natomiast rozmawiac z kims przez mikrofon lecz ja już go niesłyszę. =/ Czy ktoś wie jak mi pomoc?:cry:
  • #2 23 Aug 2007 12:37
    Removed
    Helpful post? (-2)
    start->akcesoria->rozrywka-> regulacja głosności.
  • #3 23 Aug 2007 12:39
    michal_549
    Level 17  
    Helpful post? (0)
    Po pierwsze -> rada kol. Nirvanowca.
    A głośniki na pewno sprawne - masz pewność?
  • #4 23 Aug 2007 12:45
    Piotrekkkkkkkk
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    tak mam wszystko poustawiane i glośniki też są sprawne, sprawdzałem nawet głos na słuchawkach... i mogę gadać tylko przez mikrofon ale nic nie szłyszę jak ktoś do mnie gada... =/
  • #5 23 Aug 2007 12:49
    labisp
    Level 17  
    Helpful post? (+1)
    Dźwiękówkę masz zintegrowaną??
  • #6 23 Aug 2007 12:49
    Piotrekkkkkkkk
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (+3)
    tak mama zintegrowaną
  • #7 23 Aug 2007 12:51
    labisp
    Level 17  
    Helpful post? (+1)
    A co pokazuje menadzer urządzeń??
  • #8 23 Aug 2007 12:52
    Piotrekkkkkkkk
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    że wszytsko jest ok... np. winam odtwarza mi normalnie piosenki itp. ale nie słyszę muzyki
  • #9 23 Aug 2007 13:24
    kuna123
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    A wtyk od głośnikow w dobrym gnieździe?
  • #10 23 Aug 2007 13:33
    Piotrekkkkkkkk
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    tak wszystko mam dobrze podłaczone...
  • #11 23 Aug 2007 13:59
    kuna123
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Napisz jakie to głośniki czy USB, czy zwykłe z wzmacniaczem. Piszesz o słuchawkach, a może chodzi ci o same słuchawki? Jeżeli wkładasz wtyk od słuchawek to coś w nich słychać.
  • #12 23 Aug 2007 14:02
    Piotrekkkkkkkk
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (+1)
    Pod komputer mam podlaczona wieze, przez zwykly kabel... i myslalem ze to on sie zepsul dlatego tez sprawdzalem na sluchawkach i nie mam nic podlaczone przez usb. nie wiem sam co moglo sie stac...
  • #13 23 Aug 2007 14:05
    adyrian
    Level 23  
    Helpful post? (+1)
    No i napisz jeszcze, czy to stało sie nagle- samo , czy tez zmieniałeś konfigurację, instalowałes jakieś sterowniki etc.
    Wcześniej działało normalnie? Czy to może nowy komp? Więcej danych...
  • #14 23 Aug 2007 14:07
    Piotrekkkkkkkk
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Nagle-samo... robilem juz nawet formata... i nic nie pomogło...
  • #15 23 Aug 2007 14:15
    kuna123
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Prawdopodobnie uszkodzony został wzmacniacz końcowy w karcie dźwiękowej. Jeżeli masz dźwięk 4+1 lub 5+1 spróbuj we właściwościach ustawić 4+1 i wtedy wykorzystasz drugi wzmacniacz karty - pamiętaj aby zmienić gniazdo wyjściowe, w zależności od twojej karty może to być line IN lub MIC. Jeżeli nic to nie da pozostaje kupić nową a zintegrowaną wyłączyć w BIOSIE.
  • #16 23 Aug 2007 14:18
    Piotrekkkkkkkk
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (+1)
    mozesz mi dokladnie powiedziec jak to zrobic bo niezabardzo wiem... :P jak cos napisz do mnie na gg albo podaj swoje.. to bardziej sie dogadamy moje gg 5022900 dzieki z gory
  • #17 23 Aug 2007 14:36
    kuna123
    Level 15  
    Helpful post? (+1)
    Nistety nie posiadam gg, korzystam z komputera w pracy :). To co pisałem wcześniej jest możliwe do zrobienia pod warunkiem, że posiadasz dźwięk min 4+1, czyli 2 kanały przednie 2 tylne i subwofer, tzw. kino domowe.
    Wtedy ze sterownikami instaluje się program do obsługi tych ustawień - bardzo często jest w zasobniku - koło zegarka. Tam musisz zmienić ustawienie z STERO na 4+1 i przełożyć wtyk od wieży do line IN.
    Sprawdź jeszcze wieżę tzn. wyjmi wtyk z kompa daj VOLUME na ful dotknij koniec wtyku palcem, powinno głośno buczeć w głośnikach, jak tak to wieża OK jak nie to coś z kablem albo samą wieżą.
    Więcej chyba nie pomogę bo robię do 15:00, chyba, że jutro.
  • #18 23 Aug 2007 15:17
    Gilbert16
    Level 13  
    Helpful post? (+1)
    Sprawdź przez Windowsa czy nie masz wyłączonego dźwięku jeżeli jest włączony to wejdź do biosu i zobacz czy przy Audio masz Enabled :) Jeżeli dalej nic to otwórz jednostkę centralną i zobacz czy nic sie nie spaliło :) Jak wszystko jest w porządku i dalej nic to możesz mieć problem ze sterownikami :) zainstaluj je jeszcze raz :) Dalej to samo? Zrób jeszcze raz format bo niekiedy instalator Windowsa nie przekopiuje jakiegoś pliku lub coś źle zainstaluje :)

    P.S.
    Najlepiej kupić sobie osobną kartę dźwiękową bo zintegrowane urządzenia często sie psują :]
  • #19 23 Aug 2007 15:30
    mat_ed
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Quote:
    Jeżeli nic to nie da pozostaje kupić nową a zintegrowaną wyłączyć w BIOSIE.

    Ja bym proponowal sprawdzic czy aby na pewno jest WLACZONA w BIOS-ie.
  • #20 24 Aug 2007 11:01
    kuna123
    Level 15  
    Helpful post? (+1)
    Wcześniej pisał, że może rozmawiać przez mikrofon i jego słyszą tylko on nic nie słyszy. Wynika z tego że karta jest włączona w BIOS-e. Pozostaje uszkodzony wzmacniacz karty lub coś z wejściem AUX wieży. Gdyby była wyłączonz w BIOS-e to w WIN... nie byłoby - start->akcesoria->rozrywka-> regulacja głosności.
  Search 4 million + Products
Browse Products