Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

punto I i swiece - dziury w mocy - rozwiazanie


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> punto I i swiece - dziury w mocy - rozwiazanie
Autor
Wiadomość
ja_fryta
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 419

Post#1 Post autora tematu 26 Sie 2007 09:19   

punto I i swiece


na 4 cylindry w moim punto I
3 elektrody w swiecach sa biale a jedna jest zawsze czarna
robi sie tak zawsze nawet po wymianie swiec na nowe
co sie dzieje ?
Powrót do góry
   
ociz
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 8411
Miasto: Zełwągi

Post#2 26 Sie 2007 11:13   

Re: punto I i swiece


Są trzy możliwości: wrysk podaje za dużo paliwa, słaba iskra lub za małe ciśnienie spręzania na jednym z cylindrów, chyba że masz tam wtrysk jednopunktowy to wtedy on odpada.
Powrót do góry
   
Błażej
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Paź 2003
Posty: 27165
Miasto: Oława

Post#3 26 Sie 2007 13:00   

Re: punto I i swiece


Wygląda na usterkę czysto mechaniczną w obrębie tego cylindra: zmniejszona kompresja, zła dawka paliwa, strzelony uszczelniacz lub pierścienie(olej przedostaje sie do komory), złą pracę zaworów...
Powrót do góry
   
vvaldek
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 20 Wrz 2005
Posty: 1265

Post#4 26 Sie 2007 18:08   

Re: punto I i swiece


ktora swieca? czy silnk pracuje rowno?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sie 2007 18:08   





Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#5 26 Sie 2007 19:29   

Re: punto I i swiece


No i jaki silnik? Wtryk wielopunktowy?
Powrót do góry
   
ja_fryta
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 419

Post#6 Post autora tematu 26 Sie 2007 21:08   

Re: punto I i swiece


jest to silnik z jedno punktowym wtryskiem
gdy jest zminy to strasznie szarpie
Powrót do góry
   
manieek
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 79
Miasto: zielona góra

Post#7 27 Sie 2007 00:18   

Re: punto I i swiece


no to albo przewód zapłonowy, albo nie masz kompresji na tym cylindrze, zmierz ciśnienie i bedziesz wszystko wiedział...
Powrót do góry
   
miniu1
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 309
Miasto: Poznań

Post#8 27 Sie 2007 00:25   

Re: punto I i swiece


Jeżeli jest to na I-szym cylindrze, to wielce prawdopodobne jest uszkodzenie uszczelki pod głowicą. W silnikach FIRE (uno, sc, cc, punto i t.p.) właśnie na pierwszym cylindrze "leci" po jakimś czasie uszczelka...
Powrót do góry
   
asterix17td
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 166
Miasto: Piotrków

Post#9 27 Sie 2007 00:52   

Re: punto I i swiece


Jaki przebieg ma silnik?
Powrót do góry
   
ja_fryta
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 419

Post#10 Post autora tematu 27 Sie 2007 09:31   

Re: punto I i swiece


samochod ma 80tys przebiegu
przewody i swiece wymienialem razem jakis rok temu na ngk
uszczelke pod pokrywa glowicy wymienialem 3 miesiace temu jezeli ma to jakis zwiazek
jest to 2 swieca od lewej patrzac na samochod od przodu
Powrót do góry
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 24984
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#11 27 Sie 2007 10:01   

Re: punto I i swiece


Na pewno na NGK, bo ponoć to najczęściej podrabiana firma i nawet w sklepach można trafić podróby z Chin...

Uszczelka pod pokrywą zaworów a uszczelka pod głowicą to dwie różne rzeczy (i zupełnie nieporównywalne koszty - tą pierwszą można spokojnie samemu wymienić nawet "pod chmurką" za 15zł, a wymiana UPG to przynajmniej 200zł w warsztacie + koszt planowania głowicy).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sie 2007 10:01   





Powrót do góry
   
ja_fryta
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 419

Post#12 Post autora tematu 27 Sie 2007 16:11   

Re: punto I i swiece


przewody to wykluczam bo przed ich wymiana bylo to samo
Powrót do góry
   
sebastianxxx
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Maj 2006
Posty: 154
Miasto: Lublin

Post#13 27 Sie 2007 19:35   

Re: punto I i swiece


Samochód posiada LPG ? Piszesz że świeca jest czarna. Nagar jest suchy w postaci węgla czy raczej mokry, tłusty ?
Powrót do góry
   
ja_fryta
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 419

Post#14 Post autora tematu 05 Maj 2010 19:12   

Re: punto I i swiece


Naprawione po tylu latach. :)
Zaden mechanik nie potrafil mi tego zrobic.
Mialem zle polaczone swiece z cewkami.
Zmienilem na 1342 i problemu nie ma.
Powrót do góry
   
Marcin_ca1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Sie 2006
Posty: 611
Miasto: Opolskie

Post#15 05 Maj 2010 21:03   

Re: punto I i swiece


miales pozmieniane przewody na swiecach?? nie wierze ze to chodzilo, jeździlo na 2 cylindrach
Powrót do góry
   
ja_fryta
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 419

Post#16 Post autora tematu 05 Maj 2010 22:02   

Re: punto I i swiece


Nie wiem no pisalem ze slabo jezdzi :P
Ale nie az tak zebym mogl przypuszczac ze to moze byc tego typu wada.
Powrót do góry
   
michalvbc
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 22
Miasto: radomsko

Post#17 05 Maj 2010 22:26   

Re: punto I i swiece


A czy nie powinno być tak podłączone.
punto I i swiece - dziury w mocy - rozwiazanie
Powrót do góry
   
ja_fryta
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 419

Post#18 Post autora tematu 06 Maj 2010 07:59   

Re: punto I i swiece


No wlasnie nie wiem jak powinno byc.
Probowalem kilku kombinacji.
Przy niektorych pracowal slabo przy niektorych wogole a przy tej co napisalem pracuje poprawnie.
Sprawdze jeszcze ta wersje co mi napisales ale dopiero w weakend to napisze co i jak.
Powrót do góry
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 24984
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#19 06 Maj 2010 16:19   

Re: punto I i swiece


Świece w obrębie jednej cewki zamieniać możesz do woli, bo iskra jest na obu jednocześnie. Istnieje też szansa, że masz zamienione przewody sterujące cewkami. Na pewno jednak świece w cylindrach 1 i 4 mają być podłączone do jednej cewki, a świece w cylindrach 2 i 3 do drugiej.
Powrót do góry
   
Palec2
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 3

Post#20 06 Maj 2010 17:55   

Re: punto I i swiece


Sprawdź dawkę paliwa na wtryskach (jeśli to MPI)
Powrót do góry
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 24984
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#21 06 Maj 2010 18:43   

Re: punto I i swiece


To SPI, a nawet jeśli byłoby MPI to i tak "full-group"... nie ma czego sprawdzać. Jedyny znany mi przypadek zalewania paliwem jednego cylindra (4) w tym silniku to uszkodzona membrana podciśnieniowego regulatora ciśnienia paliwa - benzyna sączyła się wężykiem podciśnieniowym z regulatora do 4-go cylindra.
Powrót do góry
   
ja_fryta
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 419

Post#22 Post autora tematu 06 Maj 2010 21:06   

Re: punto I i swiece


No ale sie poprawilo a to najwazniejsze :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Maj 2010 21:06   





Powrót do góry
   
ja_fryta
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 419

Post#23 Post autora tematu 08 Maj 2010 23:01   

Re: punto I i swiece


Dobra sprostowanie.
Poprawne jest ustawienie 1423 wcześniej się pomyliłem.
Działają też różne kombinacje przy zachowaniu par 14 i 23.
Nie robi mi się też na jednej z świec wcześniej wspomniany nalot.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> punto I i swiece - dziury w mocy - rozwiazanie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
gdzie sa swiece w punto sole (2)
Fiat Punto 2 1.9d i swiece zarowe (1)
Punto MK2 1,8 HGT - gasnie + swiece (1)
brak mocy fiat punto 1.9d (8)
Fiat punto 1,2i 8v brak mocy 2006r (5)
punto 2 multi jet brak mocy (1)
punto II strasznie szarpie, nie ma mocy, sterownik? (7)
Fiat Punto - utrata mocy podczas deszczu (3)
Jakie końcówki mocy do hybrydy Fiat Punto 1,2 (4)
Fiat Punto I 1.2 - poszarpuje, muli, brak mocy (15)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.091 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony