Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

punto I i swiece - dziury w mocy - rozwiazanie


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> punto I i swiece - dziury w mocy - rozwiazanie
Author
Message
ja_fryta
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 415

Post#1 Post from the author of the topic 26 Aug 2007 09:19   

punto I i swiece


na 4 cylindry w moim punto I
3 elektrody w swiecach sa biale a jedna jest zawsze czarna
robi sie tak zawsze nawet po wymianie swiec na nowe
co sie dzieje ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Aug 2007 09:19   





Back to top
   
ociz
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Joined: 04 Dec 2006
Posts: 8590
Location: Zełwągi

Post#2 26 Aug 2007 11:13   

Re: punto I i swiece


Są trzy możliwości: wrysk podaje za dużo paliwa, słaba iskra lub za małe ciśnienie spręzania na jednym z cylindrów, chyba że masz tam wtrysk jednopunktowy to wtedy on odpada.

Helpful message? + -

Back to top
   
Błażej
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 04 Oct 2003
Posts: 23470
Location: Oława

Post#3 26 Aug 2007 13:00   

Re: punto I i swiece


Wygląda na usterkę czysto mechaniczną w obrębie tego cylindra: zmniejszona kompresja, zła dawka paliwa, strzelony uszczelniacz lub pierścienie(olej przedostaje sie do komory), złą pracę zaworów...

Helpful message? + -

Back to top
   
vvaldek
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 1274

Post#4 26 Aug 2007 18:08   

Re: punto I i swiece


ktora swieca? czy silnk pracuje rowno?

Helpful message? + -

Back to top
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 07 Mar 2006
Posts: 6530

Post#5 26 Aug 2007 19:29   

Re: punto I i swiece


No i jaki silnik? Wtryk wielopunktowy?

Helpful message? + -

Back to top
   
ja_fryta
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 415

Post#6 Post from the author of the topic 26 Aug 2007 21:08   

Re: punto I i swiece


jest to silnik z jedno punktowym wtryskiem
gdy jest zminy to strasznie szarpie

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Aug 2007 21:08   





Back to top
   
manieek
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 21 Jun 2007
Posts: 79
Location: zielona góra

Post#7 27 Aug 2007 00:18   

Re: punto I i swiece


no to albo przewód zapłonowy, albo nie masz kompresji na tym cylindrze, zmierz ciśnienie i bedziesz wszystko wiedział...

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Aug 2007 00:18   





Back to top
   
miniu1
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Jul 2005
Posts: 309
Location: Poznań

Post#8 27 Aug 2007 00:25   

Re: punto I i swiece


Jeżeli jest to na I-szym cylindrze, to wielce prawdopodobne jest uszkodzenie uszczelki pod głowicą. W silnikach FIRE (uno, sc, cc, punto i t.p.) właśnie na pierwszym cylindrze "leci" po jakimś czasie uszczelka...

Helpful message? + -

Back to top
   
asterix17td
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 07 Nov 2005
Posts: 166
Location: Piotrków

Post#9 27 Aug 2007 00:52   

Re: punto I i swiece


Jaki przebieg ma silnik?

Helpful message? + -

Back to top
   
ja_fryta
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 415

Post#10 Post from the author of the topic 27 Aug 2007 09:31   

Re: punto I i swiece


samochod ma 80tys przebiegu
przewody i swiece wymienialem razem jakis rok temu na ngk
uszczelke pod pokrywa glowicy wymienialem 3 miesiace temu jezeli ma to jakis zwiazek
jest to 2 swieca od lewej patrzac na samochod od przodu

Helpful message? + -

Back to top
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Joined: 13 Sep 2002
Posts: 25702
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#11 27 Aug 2007 10:01   

Re: punto I i swiece


Na pewno na NGK, bo ponoć to najczęściej podrabiana firma i nawet w sklepach można trafić podróby z Chin...

Uszczelka pod pokrywą zaworów a uszczelka pod głowicą to dwie różne rzeczy (i zupełnie nieporównywalne koszty - tą pierwszą można spokojnie samemu wymienić nawet "pod chmurką" za 15zł, a wymiana UPG to przynajmniej 200zł w warsztacie + koszt planowania głowicy).

Helpful message? + -

Back to top
   
ja_fryta
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 415

Post#12 Post from the author of the topic 27 Aug 2007 16:11   

Re: punto I i swiece


przewody to wykluczam bo przed ich wymiana bylo to samo

Helpful message? + -

Back to top
   
sebastianxxx
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 29 May 2006
Posts: 154
Location: Lublin

Post#13 27 Aug 2007 19:35   

Re: punto I i swiece


Samochód posiada LPG ? Piszesz że świeca jest czarna. Nagar jest suchy w postaci węgla czy raczej mokry, tłusty ?

Helpful message? + -

Back to top
   
ja_fryta
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 415

Post#14 Post from the author of the topic 05 May 2010 19:12   

Re: punto I i swiece


Naprawione po tylu latach. Smile
Zaden mechanik nie potrafil mi tego zrobic.
Mialem zle polaczone swiece z cewkami.
Zmienilem na 1342 i problemu nie ma.

Helpful message? + -

Back to top
   
Marcin_ca1
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 30 Aug 2006
Posts: 625
Location: Opolskie

Post#15 05 May 2010 21:03   

Re: punto I i swiece


miales pozmieniane przewody na swiecach?? nie wierze ze to chodzilo, jeździlo na 2 cylindrach

Helpful message? + -

Back to top
   
ja_fryta
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 415

Post#16 Post from the author of the topic 05 May 2010 22:02   

Re: punto I i swiece


Nie wiem no pisalem ze slabo jezdzi Razz
Ale nie az tak zebym mogl przypuszczac ze to moze byc tego typu wada.

Helpful message? + -

Back to top
   
michalvbc
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 21 Mar 2009
Posts: 22
Location: radomsko

Post#17 05 May 2010 22:26   

Re: punto I i swiece


A czy nie powinno być tak podłączone.
punto I i swiece - dziury w mocy - rozwiazanie

Helpful message? + -

Back to top
   
ja_fryta
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 415

Post#18 Post from the author of the topic 06 May 2010 07:59   

Re: punto I i swiece


No wlasnie nie wiem jak powinno byc.
Probowalem kilku kombinacji.
Przy niektorych pracowal slabo przy niektorych wogole a przy tej co napisalem pracuje poprawnie.
Sprawdze jeszcze ta wersje co mi napisales ale dopiero w weakend to napisze co i jak.

Helpful message? + -

Back to top
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Joined: 13 Sep 2002
Posts: 25702
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#19 06 May 2010 16:19   

Re: punto I i swiece


Świece w obrębie jednej cewki zamieniać możesz do woli, bo iskra jest na obu jednocześnie. Istnieje też szansa, że masz zamienione przewody sterujące cewkami. Na pewno jednak świece w cylindrach 1 i 4 mają być podłączone do jednej cewki, a świece w cylindrach 2 i 3 do drugiej.

Helpful message? + -

Back to top
   
Palec2
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 24 Feb 2007
Posts: 3

Post#20 06 May 2010 17:55   

Re: punto I i swiece


Sprawdź dawkę paliwa na wtryskach (jeśli to MPI)

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 May 2010 17:55   





Back to top
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Joined: 13 Sep 2002
Posts: 25702
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#21 06 May 2010 18:43   

Re: punto I i swiece


To SPI, a nawet jeśli byłoby MPI to i tak "full-group"... nie ma czego sprawdzać. Jedyny znany mi przypadek zalewania paliwem jednego cylindra (4) w tym silniku to uszkodzona membrana podciśnieniowego regulatora ciśnienia paliwa - benzyna sączyła się wężykiem podciśnieniowym z regulatora do 4-go cylindra.

Helpful message? + -

Back to top
   
ja_fryta
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 415

Post#22 Post from the author of the topic 06 May 2010 21:06   

Re: punto I i swiece


No ale sie poprawilo a to najwazniejsze Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
ja_fryta
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 415

Post#23 Post from the author of the topic 08 May 2010 23:01   

Re: punto I i swiece


Dobra sprostowanie.
Poprawne jest ustawienie 1423 wcześniej się pomyliłem.
Działają też różne kombinacje przy zachowaniu par 14 i 23.
Nie robi mi się też na jednej z świec wcześniej wspomniany nalot.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> punto I i swiece - dziury w mocy - rozwiazanie
Page 1 of 1
Similar topics
gdzie sa swiece w punto sole (2)
Fiat Punto 2 1.9d i swiece zarowe (1)
Punto MK2 1,8 HGT - gasnie + swiece (1)
brak mocy fiat punto 1.9d (8)
Fiat punto 1,2i 8v brak mocy 2006r (5)
punto 2 multi jet brak mocy (1)
Punto II 1.2 8V - brak mocy na zimnym silniku (3)
punto II strasznie szarpie, nie ma mocy, sterownik? (7)
Fiat Punto - utrata mocy podczas deszczu (3)
Jakie końcówki mocy do hybrydy Fiat Punto 1,2 (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.094 seconds

elektroda.pl topic RSS feed