Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



punto I i swiece - dziury w mocy - rozwiazanie


  Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical ->punto I i swiece - dziury w mocy - rozwiazanie Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
ja_fryta
Level 19
Joined: 20 Apr 2004
Posts: 415
Helped: 7
ja_fryta
Level 19
Post#1 26 Aug 2007 09:19  Topic author   

punto I i swiece


na 4 cylindry w moim punto I
3 elektrody w swiecach sa biale a jedna jest zawsze czarna
robi sie tak zawsze nawet po wymianie swiec na nowe
co sie dzieje ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ociz
Moderator Samochody
Location: Mikołajki
Joined: 04 Dec 2006
Posts: 9607
Helped: 856
Post rating: 205
ociz
Moderator Samochody
Post#2 26 Aug 2007 11:13    

Re: punto I i swiece


Są trzy możliwości: wrysk podaje za dużo paliwa, słaba iskra lub za małe ciśnienie spręzania na jednym z cylindrów, chyba że masz tam wtrysk jednopunktowy to wtedy on odpada.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Błażej
Zasłużony dla elektroda
Location: Oława
Joined: 04 Oct 2003
Posts: 25153
Helped: 1898
Post rating: 295
Błażej
Zasłużony dla elektroda
Post#3 26 Aug 2007 13:00    

Re: punto I i swiece


Wygląda na usterkę czysto mechaniczną w obrębie tego cylindra: zmniejszona kompresja, zła dawka paliwa, strzelony uszczelniacz lub pierścienie(olej przedostaje sie do komory), złą pracę zaworów...

Helpful post? + 0
Back to top
vvaldek
Level 28
Joined: 20 Sep 2005
Posts: 1310
Helped: 80
Post rating: 49
vvaldek
Level 28
Post#4 26 Aug 2007 18:08    

Re: punto I i swiece


ktora swieca? czy silnk pracuje rowno?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Joined: 07 Mar 2006
Posts: 6550
Helped: 493
Post rating: 165
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Post#5 26 Aug 2007 19:29    

Re: punto I i swiece


No i jaki silnik? Wtryk wielopunktowy?

Helpful post? + 0
Back to top
ja_fryta
Level 19
Joined: 20 Apr 2004
Posts: 415
Helped: 7
ja_fryta
Level 19
Post#6 26 Aug 2007 21:08  Topic author   

Re: punto I i swiece


jest to silnik z jedno punktowym wtryskiem
gdy jest zminy to strasznie szarpie

Helpful post? + 0
Back to top
manieek
Level 13
Location: zielona góra
Joined: 21 Jun 2007
Posts: 79
Helped: 5
manieek
Level 13
Post#7 27 Aug 2007 00:18    

Re: punto I i swiece


no to albo przewód zapłonowy, albo nie masz kompresji na tym cylindrze, zmierz ciśnienie i bedziesz wszystko wiedział...

Helpful post? + 0
Back to top
miniu1
Level 19
Location: Poznań
Joined: 05 Jul 2005
Posts: 315
Helped: 26
Post rating: 4
miniu1
Level 19
Post#8 27 Aug 2007 00:25    

Re: punto I i swiece


Jeżeli jest to na I-szym cylindrze, to wielce prawdopodobne jest uszkodzenie uszczelki pod głowicą. W silnikach FIRE (uno, sc, cc, punto i t.p.) właśnie na pierwszym cylindrze "leci" po jakimś czasie uszczelka...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
asterix17td
Level 17
Location: Piotrków
Joined: 07 Nov 2005
Posts: 166
Helped: 17
asterix17td
Level 17
Post#9 27 Aug 2007 00:52    

Re: punto I i swiece


Jaki przebieg ma silnik?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ja_fryta
Level 19
Joined: 20 Apr 2004
Posts: 415
Helped: 7
ja_fryta
Level 19
Post#10 27 Aug 2007 09:31  Topic author   

Re: punto I i swiece


samochod ma 80tys przebiegu
przewody i swiece wymienialem razem jakis rok temu na ngk
uszczelke pod pokrywa glowicy wymienialem 3 miesiace temu jezeli ma to jakis zwiazek
jest to 2 swieca od lewej patrzac na samochod od przodu

Helpful post? + 0
Back to top
tzok
Moderator Samochody
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Joined: 13 Sep 2002
Posts: 27799
Helped: 2058
Post rating: 614
tzok
Moderator Samochody
Post#11 27 Aug 2007 10:01    

Re: punto I i swiece


Na pewno na NGK, bo ponoć to najczęściej podrabiana firma i nawet w sklepach można trafić podróby z Chin...

Uszczelka pod pokrywą zaworów a uszczelka pod głowicą to dwie różne rzeczy (i zupełnie nieporównywalne koszty - tą pierwszą można spokojnie samemu wymienić nawet "pod chmurką" za 15zł, a wymiana UPG to przynajmniej 200zł w warsztacie + koszt planowania głowicy).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ja_fryta
Level 19
Joined: 20 Apr 2004
Posts: 415
Helped: 7
ja_fryta
Level 19
Post#12 27 Aug 2007 16:11  Topic author   

Re: punto I i swiece


przewody to wykluczam bo przed ich wymiana bylo to samo

Helpful post? + 0
Back to top
sebastianxxx
Level 15
Location: Lublin
Joined: 29 May 2006
Posts: 154
Helped: 5
Post rating: 4
sebastianxxx
Level 15
Post#13 27 Aug 2007 19:35    

Re: punto I i swiece


Samochód posiada LPG ? Piszesz że świeca jest czarna. Nagar jest suchy w postaci węgla czy raczej mokry, tłusty ?

Helpful post? + 0
Back to top
ja_fryta
Level 19
Joined: 20 Apr 2004
Posts: 415
Helped: 7
ja_fryta
Level 19
Post#14 05 May 2010 19:12  Topic author   

Re: punto I i swiece


Naprawione po tylu latach. :)
Zaden mechanik nie potrafil mi tego zrobic.
Mialem zle polaczone swiece z cewkami.
Zmienilem na 1342 i problemu nie ma.

Helpful post? + 0
Back to top
Marcin_ca1
Level 22
Location: Opolskie
Joined: 30 Aug 2006
Posts: 651
Helped: 12
Post rating: 24
Marcin_ca1
Level 22
Post#15 05 May 2010 21:03    

Re: punto I i swiece


miales pozmieniane przewody na swiecach?? nie wierze ze to chodzilo, jeździlo na 2 cylindrach

Helpful post? + 0
Back to top
ja_fryta
Level 19
Joined: 20 Apr 2004
Posts: 415
Helped: 7
ja_fryta
Level 19
Post#16 05 May 2010 22:02  Topic author   

Re: punto I i swiece


Nie wiem no pisalem ze slabo jezdzi :P
Ale nie az tak zebym mogl przypuszczac ze to moze byc tego typu wada.

Helpful post? + 0
Back to top
michalvbc
Level 10
Location: radomsko
Joined: 21 Mar 2009
Posts: 22
Post rating: 1
michalvbc
Level 10
Post#17 05 May 2010 22:26    

Re: punto I i swiece


A czy nie powinno być tak podłączone.
punto I i swiece - dziury w mocy - rozwiazanie

Helpful post? + 0
Back to top
ja_fryta
Level 19
Joined: 20 Apr 2004
Posts: 415
Helped: 7
ja_fryta
Level 19
Post#18 06 May 2010 07:59  Topic author   

Re: punto I i swiece


No wlasnie nie wiem jak powinno byc.
Probowalem kilku kombinacji.
Przy niektorych pracowal slabo przy niektorych wogole a przy tej co napisalem pracuje poprawnie.
Sprawdze jeszcze ta wersje co mi napisales ale dopiero w weakend to napisze co i jak.

Helpful post? + 0
Back to top
tzok
Moderator Samochody
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Joined: 13 Sep 2002
Posts: 27799
Helped: 2058
Post rating: 614
tzok
Moderator Samochody
Post#19 06 May 2010 16:19    

Re: punto I i swiece


Świece w obrębie jednej cewki zamieniać możesz do woli, bo iskra jest na obu jednocześnie. Istnieje też szansa, że masz zamienione przewody sterujące cewkami. Na pewno jednak świece w cylindrach 1 i 4 mają być podłączone do jednej cewki, a świece w cylindrach 2 i 3 do drugiej.

Helpful post? + 0
Back to top
Palec2
Level 2
Joined: 24 Feb 2007
Posts: 3
Palec2
Level 2
Post#20 06 May 2010 17:55    

Re: punto I i swiece


Sprawdź dawkę paliwa na wtryskach (jeśli to MPI)

Helpful post? + 0
Back to top
tzok
Moderator Samochody
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Joined: 13 Sep 2002
Posts: 27799
Helped: 2058
Post rating: 614
tzok
Moderator Samochody
Post#21 06 May 2010 18:43    

Re: punto I i swiece


To SPI, a nawet jeśli byłoby MPI to i tak "full-group"... nie ma czego sprawdzać. Jedyny znany mi przypadek zalewania paliwem jednego cylindra (4) w tym silniku to uszkodzona membrana podciśnieniowego regulatora ciśnienia paliwa - benzyna sączyła się wężykiem podciśnieniowym z regulatora do 4-go cylindra.

Helpful post? + 0
Back to top
ja_fryta
Level 19
Joined: 20 Apr 2004
Posts: 415
Helped: 7
ja_fryta
Level 19
Post#22 06 May 2010 21:06  Topic author   

Re: punto I i swiece


No ale sie poprawilo a to najwazniejsze :D

Helpful post? + 0
Back to top
ja_fryta
Level 19
Joined: 20 Apr 2004
Posts: 415
Helped: 7
ja_fryta
Level 19
Post#23 08 May 2010 23:01  Topic author   

Re: punto I i swiece


Dobra sprostowanie.
Poprawne jest ustawienie 1423 wcześniej się pomyliłem.
Działają też różne kombinacje przy zachowaniu par 14 i 23.
Nie robi mi się też na jednej z świec wcześniej wspomniany nalot.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> punto I i swiece - dziury w mocy - rozwiazanie
Page 1 of 1

Similar topics to punto I i swiece - dziury w mocy - rozwiazanie

gdzie sa swiece w punto sole (2)
Fiat Punto 2 1.9d i swiece zarowe (1)
Punto MK2 1,8 HGT - gasnie + swiece (1)
brak mocy fiat punto 1.9d (8)
Fiat punto 1,2i 8v brak mocy 2006r (5)
punto 2 multi jet brak mocy (1)
Punto II 1.2 8V - brak mocy na zimnym silniku (3)
punto II strasznie szarpie, nie ma mocy, sterownik? (7)
Fiat Punto - utrata mocy podczas deszczu (3)
Jakie końcówki mocy do hybrydy Fiat Punto 1,2 (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.093 seconds