Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

hydrofor , problem - pompa zapowietrza się


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> hydrofor , problem - pompa zapowietrza się
Autor
Wiadomość
load6
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 28 Sie 2007
Posty: 26
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 29 Sie 2007 09:10   

hydrofor , problem - pompa zapowietrza się


witam, pytanie może nie na odpowiednim miejscu ale tu są sami fachowcy także zaryzykuje i zapytam:
mam taki problem, gdy mój hydrofor spadnie do odpowiedniego ciśnienia to on oczywiście załącza pompą , pompa pompuje przez jakiś czas wodę i przestaje (zapowietrza sie). wtedy wyłączam hydrofor , odkręcam kurek przy pompie ,dolewam wody , zakręcam, włączam wtedy hydrofor dalej się uruchamia , woda leci, dobija do swego ustawionego max ciśnienia i wyłącza . I tak w kółko. jak zużywa znowu wodę to sie włącza ale prawie za każdym razem pompa zapowietrza się. sprawdziłem kosz jest dobry. mam nieszczelne rury?? nie ma innego rozwiązania tylko rury??

dostałem poprzednio odpowiedz że to może być zawór zwrotny uszkodzony tylko ja nie wiem który to jest ::D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sie 2007 09:10   





Powrót do góry
   
adi_al
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 19 Lis 2004
Posty: 294
Miasto: Śląsk

Post#2 29 Sie 2007 10:13   

Re: hydrofor , problem - pompa zapowietrza się


A jak wygląda ten hydrofor?Jest to orginalny zestaw ze sklepu czy robiony układ.Masz duży zbiornik na wodę czy mały przy pompie.Wstaw fotki to będzie widać co jest u Ciebie i pomyślimy jak sprawdzić ten układ.
Powrót do góry
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Wrz 2005
Posty: 801
Miasto: koło Gorlic

Post#3 29 Sie 2007 10:28   

Re: hydrofor , problem - pompa zapowietrza się


Zobacz do tematów

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=696124&highlight=

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=610218&highlight=

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2155305&highlight=#2155305

Jest wiele przyczyn zapowietrzania się instalacji:

1. Podstawowy to brak wody w studni
2. Żle działający kosz w studni
3. Uszkodzony rurociąg(bierze lewe powietrze)
4. Pompy zasysają powietrze i mają regulację na której ustawiamy pobór(może jest uszkodzona)
5. Nadmiernie wyeksploatowana pompa (potrzebna regeneracja pompy)
6. Zawór zwrotny uszkodzony i woda ze zbiornika hydroforowego wraca

Przy starym typie zaworu zwrotnego należy odkręcić korek żeliwny i wyciągnąć grzybek(wyczyścić grzybek i gniazdo)
W nowym typie musisz rozkręcić częściowo instalację aby dostać się do środka.
Wystarczy nieraz opukać zawór zwrotny jeśli się zawiesił.

Załączniki:
Powrót do góry
   
load6
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 28 Sie 2007
Posty: 26
Miasto: Warszawa

Post#4 Post autora tematu 29 Sie 2007 13:13   

Re: hydrofor , problem - pompa zapowietrza się


no więc tak, dołączam fotki (przepraszam za jakość fotek ale robiłem to na szybko telefonem komórkowym.), a jak się reguluje to powietrze w pompie??

z tym zapowietrzaniem jest tak że zawsze muszę dolewać tyle samo wody to znaczy . ok 1,5 - 2 litra czy coś takiego .

drugi problem jaki mi wyskoczył to : regulowałem ciśnienie przy którym miał się włączyć hydrofor no i elegancko sie włączał tak jak wyregulowałem. tylko że jak zacząłem regulować ciśnienie max (0,22 at) przy którym miał się wyłączyć to zaczął się włączać przy 0,1 at. a było o połowę mniej.

obrazki to pompa:(gdzie jest ten zawór zwrotny??
hydrofor , problem - pompa zapowietrza się
hydrofor , problem - pompa zapowietrza się

zbiornik 300l
hydrofor , problem - pompa zapowietrza się

hydrofor , problem - pompa zapowietrza się[/img]
Powrót do góry
   
Deks
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 108

Post#5 29 Sie 2007 15:56   

Re: hydrofor , problem - pompa zapowietrza się


Tak jak napisał Nstan, pompa bierze gdzieś powietrze, trzeba sprawdzić cały obwód od strony ssącej,czyli połączenia rur, zawory, kosz ( o ile jest do niego dostęp), no i pompe na koniec (może brać na dławicy).
Zdjęcia nic tu nie pomogą :)
Zawór zwrotny może być w koszy, gdzieś między koszem a pompą lub zintegrowany z pompą. Nie wiem jak jest u Ciebie.
Możesz przeprowadzić test który potwierdzi że pompa bierze powietrze na ssaniu. Tzn. napełniasz duże wiaderko wodą, wkładasz wąż do tego wiadra i odkręcasz wode. Jeśli razem ze strumieniem wody wydobywają się pęcherzyki powietrza to wiadomo że pompa bierze gdzieś powietrze.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sie 2007 15:56   





Powrót do góry
   
bako
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 17 Lut 2003
Posty: 165
Miasto: Łowicz

Post#6 29 Sie 2007 20:43   

Re: hydrofor , problem - pompa zapowietrza się


jeśli masz wode w studni i różnica poziomu jest niewiększa niż 7m to paktycznie w rachube wchodza dwie rzeczy (rury wykluczam - bardzo rzadko ulegają awarii w porównaniu z pompa i zaworami)
1. ciagnie ci powietrze na dławicy pompy po stronie ssawnej
dławice możesz bardzo łatwo sprawdzić - przy wyłaczonej pompie zalej pompe woda do pełna i obserwuj czy nie cieknie z dławic.
2. przepuszcza zawór na dławicy którym zalewasz pompe
rozwiazaniem może być odwrotne wkrecenie zaworu - kierunkiem przepływu skierowanym do góry, no chyba ze już masz tak wkrecony, wtedy dla pewności sprawdź go wkrecając zamiast zaworu korek.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sie 2007 20:43   





Powrót do góry
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Wrz 2005
Posty: 801
Miasto: koło Gorlic

Post#7 31 Sie 2007 11:02   

Re: hydrofor , problem - pompa zapowietrza się


Zawór zwrotny montowany jest na rurze od pompy do zbiornika,, zaznaczyłeś czerwoną kreską. Drugim zaworem zwrotnym jest kosz montowany na końcu rury wpuszczonej do studni. Nad zaworem zalewowym wykonaj dodatkowy zbiorniczek pokazany w tematach do których wstawiłem link. Jeśli chcesz to zrobić jak najmniejszym wysiłkiem wkręć 40cm odcinek rury. Zbiorniczek jest potrzebny dlatego że wlewając wodę tylko do zaworu nigdy nie masz pewności czy nie wytworzyła się poduszka powietrzna. Następnie zalej wodą i zaznacz poziom po ustabilizowaniu się wody a następnie zostaw nawet na godzinę i po tym czasie sprawdź poziom wody czy nie jest niższy od zaznaczonego. Jeśli poziom wody się obniży zaznacz jeszcze raz i po godzinie sprawdź ponownie. Wykluczysz w ten sposób kosz i rurę zasilającą.
Powrót do góry
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Wrz 2005
Posty: 801
Miasto: koło Gorlic

Post#8 01 Wrz 2007 12:05   

Re: hydrofor , problem - pompa zapowietrza się


load6 napisał:
a jak się reguluje to powietrze w pompie??


drugi problem jaki mi wyskoczył to : regulowałem ciśnienie przy którym miał się włączyć hydrofor no i elegancko sie włączał tak jak wyregulowałem. tylko że jak zacząłem regulować ciśnienie max (0,22 at) przy którym miał się wyłączyć to zaczął się włączać przy 0,1 at. a było o połowę mniej.

]


- Pobór powietrza przez pompę regulowany jest śrubą na pompie od strony ssania. Ponieważ powietrze znajdujące się w zbiorniku hydroforowym które sami wtłoczyliśmy aby wytworzyć poduszkę powietrzną(ta poduszka jest konieczna dla prawidłowej pracy) jest przy każdym poborze wody częściowo pobierane i dlatego gdy pompa pobiera powietrze jest ono uzupełniane w zbiorniku. Co pewien okres powinniśmy sprawdzić ilość tego powietrza.
- Przy regulacji ciśnienia max przy którym ma się wyłączać pompa zmienia się również automatycznie zakres dolnego ciśnienia który także musimy przestawić jeśli chcemy zachować poprzednie ciśnienie przy którym pompa jest załączana.
- Z widocznej na zdjęciu stanu instalacji podejrzewam uszkodzenie rury. Rury stalowe korodują i szybkość korozji zależy od terenu (czy jest suchy czy podmokły). Jednak przed przystąpieniem do prac ziemnych musisz wykluczyć czy nie jest uszkodzony kosz(częsta przyczyna) oraz wycieki na pompie na dławikach( w razie wycieku wody należy dokręcić dławiki po obu stronach pompy. Często konieczne jest przeczyszczenie wałka pompy papierem ściernym i wymiana sznura uszczelniającego.
Powrót do góry
   
load6
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 28 Sie 2007
Posty: 26
Miasto: Warszawa

Post#9 Post autora tematu 02 Wrz 2007 20:06   

Re: hydrofor , problem - pompa zapowietrza się


Słuchajcie , znalazłem oto takie usterki:
- pierwsza to jest dziura w rurze na odcinku od pompy do hydroforu (ktoś ją próbował uszczelnić jakimiś dziwnymi sposobami bo okleił jakąś izolacją czy czymś takim ) woda tam nie zawsze kapie ( czemu nie zawsze nie umiem wytłumaczyć
-druga usterka to ostatnio kiedy zszedłem do piwnicy to słyszałem syk jak ucieka powietrze z pompy !!! , ale nic, odczekałem aż zejdzie wszystko, potem zalałem pompę i śmiga . Od tamtej pory tylko raz zaczęło uciekać a potem wcale .
ja juz nie mam siły do tego ustrojstwa, proszę wytłumaczcie mi co sie dzieje

załączam fotkę

Załączniki:
Powrót do góry
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Wrz 2005
Posty: 801
Miasto: koło Gorlic

Post#10 04 Wrz 2007 17:25   

Re: hydrofor , problem - pompa zapowietrza się


W tym zaznaczonym miejscu jest dławik który uszczelnia aby woda nie wylewała się na wałku pompy(podobnie jak z drugiej strony pompy). Wałek jest częścią wirującą i jest na łożyskach. Takie miejsce musimy dodatkowo uszczelnić i do tego celu zastosowano tzw dławik. Pisałem o tym w poprzednim poście abyś spróbował dokręcić na dławiku a jeśli to nie pomorze to należy przeczyścić wałek i wymienić sznur uszczelniający.
Wymień dodatkowo ten wadliwy odcinek rury od pompy do hydroforu. Teraz nie mamy problemu z kupnem rur a co więcej możemy kupić nawet odcinek jaki nas interesuje. Dodatkowo w tym miejscu zamontuj zawór zwrotny aby woda ze zbiornika nie cofała się na pompę. Jak z tego wynika co pisałeś wcześniej u Ciebie nie ma zaworu zwrotnego w tym miejscu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Wrz 2007 17:25   





Powrót do góry
   
s_ice
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 03 Kwi 2003
Posty: 149
Miasto: Gorlice

Post#11 08 Cze 2008 15:28   

Re: hydrofor , problem - pompa zapowietrza się


Witam.
Chciałem się dołączyć do tematu bo widzę , iż dotyczy zapowietrzania się pompy hydroforowej. U mnie pompa też się zapowietrzała bo były nieszczelności na łączeniach w studni. Wszystko zostało wymienione i teraz się nie zapowietrza ,ale mam inny problem.

Odległość od studni do pompy to około 135m studnia ma około 9 metrów głębokości ,ale i tak jest nad poziomem pompy. Pewien fachowiec założył zaraz przy pompie zawór zwykły taki ręcznie zakręcany (wcześniej był podobno zwrotny), poza tym w koszu jest drugi zawór (zwrotny) i jest on szczelny. od tego momentu co jakiś czas pompa zaczyna dziwnie szarpać. Dokładnie to wygląda tak, że jak pompa dobije już do ustawionego ciśnienia i wyłączy się to zaczyna woda cofać się do góry i wyciąga tą wodę ze zbiornika hydroforu co powoduje spadek ciśnienia i ponowne załączanie pompy (tak w nieskończoność). Prawdopodobnie gdzieś na tych 135 metrach zrobiło się coś na wzór syfonu i tam siedzi korek powietrzny który po wyłączeniu się pompy cofa wodę z powrotem do góry. Może zna ktoś jakąś sprawdzoną metodę jak to odpowietrzyć , bo ten korek powietrzny sam nie wyjdzie ,jeśli moje przypuszczenia co do tego syfonu są prawdziwe.
Proszę o odpowiedź.
Powrót do góry
   
kasilas11
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 1

Post#12 17 Paź 2009 16:33   

Re: hydrofor , problem - pompa zapowietrza się


Witam
Ja mam problem z pompą multi HWA3000. Mianowicie pompę zakupiłem 2007 r. we wrześniu i działała bezawaryjnie do sierpnia tego roku - po czym zaczęła się zapowietrzać. Wysłałem pompę do serwisu Multigena (sprzedawcy pomp) odesłali mi po tygodniu, z informacją że pompa jest sprawna i że wina leży po stronie doprowadzenia wody !!. Odebrałem pompę podłączyłem ponownie i to samo - troszkę popracuje i się zapowietrza !!. Znowu reklamowałem pompę opisując jednocześnie, że sprawdziłem zawór zwrotny (woda nie opada), podłączyłem inną pompę, która pracowała kilka godz. i nie było problemów z wodą itp. Otrzymałem po tygodniu pismo w którym informują mnie, iż "króciec" jest pęknięty i mogą mi to wymienić koszt naprawy 160 PLN i że dbając o dobro klienta mogą mi to naprawić gratis. Oczywiście poinformowałem ich, że zgodnie z wcześniejszą informacją jaką od nich otrzymałem - pompa była sprawna i że to pęknięcie mogło powstać u nich i że owszem zgadzam się na naprawę ale w trybie gwarancyjnym. Po 2 tygodniach otrzymałem pompę z informacją o naprawie. Podłączyłem - pompa popracowała 1 dzień i znów zaczęła się zapowietrzać. Doradźcie co może być przyczyną i jak z taką firmą można wygrać.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> hydrofor , problem - pompa zapowietrza się
Strona 1 z 1
Podobne tematy
hydrofor - powietrze strzela z kranu, pompa nie załącza się (23)
Hydrofor - zbyt mocna pompa? (8)
Hydrofor - nowy zbiornik i stara pompa. (3)
studnia pompa hydrofor Jet-100 (4)
hydrofor - nowa pompa nie pobiera wody (7)
Hydrofor - Nowy zbiornik stara pompa - ucieka powietrze (14)
Hydrofor - Jaka odległość max pompa / układ rozruchowy (1)
Hydrofor- po wymianie balona pompa nie dobija do konca wody (1)
Pompa głębinowa G80, silnik głębinowy, hydrofor - co z tym robić ? (7)
OMNIGENA 80l + pompa MH1300 - [HYDROFOR] Jak wykonać pierwsze uruchomienie? (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl temat RSS