| Author |
rewik Poziom 16

|
12 Nov 2003 20:35 Hpt366 i Seagate barracuda 80Gb 7200obr |
|
|
|
Witam wszystkich. W zeszłym tygodniu sprawilem sobie nowy dysk jak w temacie. Chodził cichutko przez 2 dni, a póżniej zaczął głośno pracować (stukać). Wymienili mi na nowy i ...to samo. Co radzicie wymieniać do skutku czy dac sobie spokój. (ile razy można windę ładować?) Miał ktoś podobny przypadek? Pozdrawiam
p.s. Czy może to mieć związek z kontrolerem HPT366 na płycie abit be6 do którego dysk mam podłączony? , podobno barracudy źle z nimi współpracują. Jakie zastosować sterowniki (1.25 czy 1.28beta) i jakie ustawienie (udma 1-4 czy pio) do tego kontrolera pod XP.
Z tym stukaniem to może trochę przesadziłem chodzi tylko o bardzo głośną pracę w porównaniu do innych ( mam 2 znajomych co mają takie same dyski)
|
|
| Back to top |
|
 |
music Poziom 20

|
12 Nov 2003 20:51 Re: Stukający Seagate barracuda 80Gb 7200obr |
|
|
|
Trudno powiedzieć. Jeżeli zależy Ci na dysku tej firmy to wymieniaj do skutku. Myśle, że to bardzo dobrze, że usterka wychodzi po paru dniach od kupna, a nie zaraz po zakończeniu okresu gwarancyjnego.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Nov 2003 20:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
PCMAN Poziom 15

|
12 Nov 2003 23:43 |
|
|
|
W przypadku dysków Barracuda na ogół do zwrotów idą całe serie dysków (nie zdażaja się pojedyńcze buble), więc może lepiej troszkę odczekać, aż cała seria przejdzie i dopiero reklamować, bo można się tak bawić bardzo długo.
Poza tym im wyższy model Barracudy (ATA, ATA II, ATA III, ATA IV itd.) tym głośniej chodzą, więc może poprostu tak ma chodzić. Wszystkie gwarancje Ci uznali :?:
|
|
| Back to top |
|
 |
gregoryi Poziom 14

|
13 Nov 2003 00:38 Re: Stukający Seagate barracuda 80Gb 7200obr |
|
|
|
Czy dysk uszkodza się po takim stukaniu. Jeżeli tak to wymień zasilacz bo ci go pali. Widziałem na własne oczy dwa takie przypadki. Podłączyme dysk do kompa zainstalowałem windoze i restart. Dysk już się nie odezwał i tylko stukał. No więc wymieniam na nowy z folijki i sytuacja powtarza się.
Dopiero wymiana zasilacza uzdrowiła całą sytuację. Wtedy jeszcze pracowałem w sklepie ze sprzętem komputerowym i mogłem wymieniać do skutku.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Nov 2003 00:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
benchmarek Poziom 19

|
13 Nov 2003 01:30 |
|
|
|
Dokładnie tak jest jak mówi gregoryi
zrąbany zasilacz a szybciej luźne wtyki zasilania przeczyść Kontaktem albo czymś podobnym podoginaj ewentualnie żeby były bardziej ciasne popatrz czy nie są przełamane przewody przy wtyczkach, wreszcie poruszaj na włączonym kompie (delikatnie) wtyczką zasilającą dysk i posłuchaj czy nic się nie dzieje. Większość dysków pada z winy użytkownika bądź warunków pracy żadko zdażają sie buble zwłaszcza dla Seagate.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Nov 2003 01:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
iNTELL Poziom 22

|
13 Nov 2003 02:23 |
|
|
|
Ja mam taki dysk i nic złego nie mogę o nim powiedzieć oprócz tego że się grzeje, a jest on baaaaaardzo cichy i napewno nie stuka taże, reklamuj ile wlezie, będziesz miał dłuższą gwarancję :D
|
|
| Back to top |
|
 |
rewik Poziom 16

|
14 Nov 2003 14:31 Re: Hpt366 i Seagate barracuda 80Gb 7200obr |
|
|
|
Wole sprawny dysk niż gwarancję. W sklepie nie mogą juz na mnie patrzeć :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Bucz Poziom 3

|
14 Nov 2003 17:03 Re: Hpt366 i Seagate barracuda 80Gb 7200obr |
|
|
|
A czy to zeczywiscie prawda o slabej wspolpracy seagatow z HPT? Ja mam kontroler hpt 370 i jego bios wyswietla rozmiar tylko ok 49GB (mimo ze dysk jest 120GB) W windows nie ma jednak problemu z rozmiarem, wszystko jest ok. No moze z wyjatkiem transferow ktore byly dramatycznie slabe kiedy dysk byl ustawionya w tryb UDMA4+ (czyli UDMA 100), po przelaczeniu w kontrolerze na UDMA4 (UDMA 66) sytuacja sie poprawila. Czy moze to byc problem z moim egzemplarzem dysku czy wlasnie z kontrolerem HPT ?
|
|
| Back to top |
|
 |
cortez_ Poziom 20

|
15 Nov 2003 01:33 |
|
|
|
Mam ten kontrolet na tejze wlasnie plycie, od czterech lat pracuje sprawnie z dwoma barakudami 14 i 40 GB. W zasadzie pracuje sprawnie od dwoch lat bo po dwoch latach pracy na nim jedna 14 zaczela miec podobne o opisywanych objawy - dziwne stukanie w dysku, niezidentyfikowane problemy z wykrywaniem dysku przy starcie. Wymienili dysk w serwisie, dolozylem drugi i chodzi OK. problem sie nie powtorzyl wiec albo mam szcescie albo to byl jednorazowy przypadek.
Pozostawiam do rozwazenia.
U mnie dyski chodza na UDMA4 i UDMA4+ (kabel 80 zylowy) sterowniki HPT370 1.25 od producenta
|
|
| Back to top |
|
 |
music Poziom 20

|
16 Nov 2003 20:51 Re: Hpt366 i Seagate barracuda 80Gb 7200obr |
|
|
|
Słyszałem bardzo wiele złego o kontrolerach Highpoint'a. W jednym z wrocławskich sklepów właściciel opowiadał mi, że z dysków podłączonych do tego kontrolera potrafiły znikać sobie partycje 8O . Może mnie kręcił, tylko po co.
|
|
| Back to top |
|
 |
cortez_ Poziom 20

|
16 Nov 2003 23:10 |
|
|
|
MIałem problemy z kontrolerem HP370 pod wondows 2000. Standardowo dostarczone z kontrolerem sterowniki były przeznaczone pod NT 4.0 system działał sprawnie, ale jak napisałem wyżej zdarzały się problemy szczególnie przy partycji NTFS, robiła się kszanka, znikały z dysku pliki. Dopiero zainstalowanie sterowników ze strony producenta, w najnowszej wersji pozwoliło wyeliminować problemy. Od długiego czasu (ponad dwa lata) system sprawuje się bez żadnych problemów. Szczególnie że działa pod wysokim obciążeniem 24h na dobe, ciagły transfer z obu dysków w zapisie i odczycie i od dwoch lat nie było problemu. Testowalem ten sprzet także w ekstremalnych warunkach przez rok na przetaktowanej do 155 MHz magistrali bez wplywu na stabilnosci systemu. Moze mam szczescie, moze te systemy rzeczwyscie sprawiaja problemy przy niewlasciwych sterownikach lub w specyficznych konfiguracjach.
|
|
| Back to top |
|
 |
dziuchu Poziom 16

|
17 Nov 2003 10:57 Re: Hpt366 i Seagate barracuda 80Gb 7200obr |
|
|
|
Cześć
Miałem ową płytę tzn. AbitBE6 ver.1 z HPT366. Na niej pracował mi hdd Seagate Barracuda o poj. 60GB. Po zaktualizowaniu biosa do najnowszej ver. dysk widział mi w pełnej pojemności ale nie mogłem startować z niego systemu (dopiero jak sobie sprawiłem dodatkowy kontroler pod PCI). Z zapisem na nim też czasami były "cyrki" przy dużych plikach się wieszał. Dodam jeszcze że jak miałem hdd na udma66 wszystko działało super. Moje uwagi: płyta jest bardzo fajna po oupgrate biosu czyta procesory z pentium 3 i celeron ponad 1 GHz (sprawdzałem na 933) ale z tym kontrolerem to się trochę też okląłem zwłaszcza że winxp nie da się uruchomic (2k działało po długich trudach) ale z tymi dyskami to tak jak poprzednik napisał. Może w ver.2 już nie było tego problemu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Nov 2003 10:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
rewik Poziom 16

|
18 Nov 2003 23:35 Re: Hpt366 i Seagate barracuda 80Gb 7200obr |
|
|
|
:D Jak to w powiedzeniu do trzech razy sztuka. Po dwóch wymianach wreszcie dysk chodzi normalnie. Co do hpt to po zainstalowaniu najnowszych sterowników moglem mieć podłączony tylko jeden dysk, po podłączeniu drugiego system nie startował. Gdy wgrałem starsze na pierwszym dysku miałem partycje C i E , a na drugim D i F. Wróciłem więc do podstawowych, zamiast 80 Gb widzi 10 z czymś ale w Windowsie jest OK
|
|
| Back to top |
|
 |