FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

uszkodzona tasma pomiedzy matryca a elektronika matrycy ?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Monitors Service -> uszkodzona tasma pomiedzy matryca a elektronika matrycy ?
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 30 Aug 2007 22:27   

uszkodzona tasma pomiedzy matryca a elektronika matrycy ?

witam
Kupilem uszkodzony monitor lcd 19", jakis ktos ze sie nie wyrażę kto pourywał tasmy pomiedzy matryca a elektonika matrycy. Czy ktos kiedykolwiek naprawial taka usterke? Mam oderwane te tasmy od strony matrycy i wygladaja tak jakby byly przyklejone bialym silikonem. Oczywiscie silikon nie przewodzi pradu czyli ta tasma z matryca musi byc jakos polaczona, wydaje mi sie ze jest to robione na goraco ale nie jestem pewien. Czy drodzy koledzy elektrodowicze wiedza jak wyglada proces laczenia tych tasm i czy jest sens w ogóle bawic sie w naprawe takiego monitora?
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
Back to top

satgal
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 31 Aug 2007 07:33   

Re: uszkodzona tasma pomiedzy matryca a elektronika matrycy

Takie tasiemki są przyklejone do wyprowadzenia ścieżek ze szkła za pomocą specjalnego nie przewodzącego kleju nie reagującego na temperaturę, ścieżek wyprowadzonych ze szkła jest parę tysięcy, kontakt między tasiemkami a szkłem jest zapewniony mimo tego kleju że ścieżki na szkle i tasiemkach są specjalnie trawione aby były chropowate i są pozłocone. Ze względu na szerokość pojedynczej ścieżki jest to montowane tylko na specjalnych precyzyjnych automatach w f-ce matryc.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Aug 2007 07:33   

Back to top

Jakant
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 31 Aug 2007 08:55   

O ile te tasiemki oderwane sa od plytki elektroniki a nie od szkla to ja osobiscie lutowalem z dobrym skutkiem.Klej trzeba usunac acetonem i pobielic sciezki na tasmie i na plytce a nastepnie precyzyjnie ustawic i podgrzac specjalnym szerokim grotem ktory samemu trzeba wykonac.Po podgrzaniu nie odrywajac grota nalezy go schlodzic i dopiero podniesc z miejsca lutowania.Jest troche zabawy ale kilka matryc w ten sposob udalo mi sie reaktywowac.Zaznaczam ze to jest wykonalne tylko w przypadku braku polaczenia miedzy plytka matrycy a tasma.

Dodano po 1 [minuty]:

W przeciwnym wypadku podzielam zdanie kolegi z poprzedniego postu.
Back to top

drvatican
Poziom 12
Poziom 12

Post#4 Post from the author of the topic 31 Aug 2007 20:03   

Niestety tasiemki oderwane sa od szkla matrycy :( Czyli praktycznie opcja nie do wykonania. A jakbym pod lupa spróbował przykleić te tasmy na przykład klejem super glue? Lub jakims innym klejem ogólnie dostepnym, czy ktos praktykowal juz cos takiego? Wiem ze to robota typowo garazowa i skutki moga byc bardzo rozne ale po prostu szkoda mi tego monitora.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 31 Aug 2007 20:03   

Back to top

satgal
Poziom 24
Poziom 24

Post#5 01 Sep 2007 06:30   

Najlepiej to zacząć od obejrzenia ścieżek pod mikroskopem przemysłowym a taśmę która ma nie kontakt na listwie elektroniki to jest prostsza metoda, dobra lutownica z odpowiednim grotem i lupa zegarmistrzowska do oka i cynujemy wystające złocone ścieżki na listwie tak aby cyna złapała krawędz ścieżki na flexie bo grzanie szerokim grotem całej odklejonej taśmy to jest ryzyko że ona od temperatury rozszerzając się miała tendencję do zniekształcenia.
Back to top

thoth93
Poziom 2
Poziom 2

Post#6 04 Oct 2007 22:49   

a czy ktoś może mi powiedzieć jak się chronić najlepiej przed tego typu wypadkami? Niestety sam już doświadczyłem dwuktornie takiej sytuacji i wiem że nie problem jest aby takie tasiemki się oderwały. Można je jakoś lepiej przykleić do tych płytek np za pomocą pistoletu i kleju silikonowego? Nie uszkodzi to tych tasiemek i nie wpłynie na funkcjonowanie matrycy?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Oct 2007 22:49   

Back to top

satgal
Poziom 24
Poziom 24

Post#7 05 Oct 2007 05:21   

One są tak mocno przyklejone że prędzej się uszkodzą niż dadzą się odkleić, nawet jak by się dało je odkleić to ich drugi raz nie zamontujesz bo stary klej nie da się usunąć bez skrobania a one muszą być chropowate.
Back to top

thoth93
Poziom 2
Poziom 2

Post#8 05 Oct 2007 07:22   

właśnie niestety nie są tak mocno przyklejone, bo już dwa monitory przez nie (też) załatwiłem, więc następnym razem wole się upewnić i zabezpieczyć

więc pytanie pozostaje nadal, JAK?

Dodano po 28 [minuty]:

dopiero zauważyłem może pewną nieścisłość, nie chodzi mi o to jak je przykleić po oderwaniu (bo to już wiem że nie sposób), ale przykleić je zanim się oderwą, po to aby się nie oderwały właśnie
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Monitors Service -> uszkodzona tasma pomiedzy matryca a elektronika matrycy ?
Page 1 of 1
Similar topics
Uszkodzona elektronika sygnalizatora akustycznego (1)
uszkodzona matryca (2)
uszkodzona matryca (1)
Samsung LE32B350F1W- matryca, elektronika ? (8)
Uszkodzona matryca w LG 1919S (5)
Sony cdx mp850 uszkodzona tasma zasilania (1)
matryca sharp zerwana tasma (9)
Fujitsu-Siemens B17-1 LCD uszkodzona elektronika matrycy (4)
LG - RZ-32LZ50 -uszkodzona matryca? (3)
LG 42LC25 R Uszkodzona matryca (2)

Page generation time: 0.237 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed