| Author |
dayv Poziom 20

|
01 Sep 2007 14:27 W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Witam
Na początek podam konfiguracje:
procek p4 3,4 northwood (na to kupilem jakiegos taniego wiatraka+radiator==> http://www.allegro.pl/item228198336_socket_p4_478_xilence_p4_478_sklep_lodz.html ) W przyszlosci jakis lekki OC (do 3,8 pewnie i tak wiecej nie wykrece ;p)
grafika na agp 7600gt / delikatne oc
narazie ponad 700 ram (chce 2 pamiatki po 512) chcialbym je skrecic na 500mhz (jesli sie da)
zasilacz fortron 400w
Chcialbym aby w miare tani sposob schlodzic wnetrze obudowy. Z tylu jest miejsce na wiatrak 12cm(gdzies mniej wiecej na srodku wysokosci kompa) a z przodu zmiesci sie 12 tylko jest przy samym dole i jest zakryty plastikiem oslaniajacym stelaz obudowy. [ jak cos to moge fotki popstrykac- tylko prosze mi powiedziec czy jest to konieczne]
Na co "rzucic" powietrze? jakie wiatraki zastosowac? Bawic sie w 2 wiatraki jeden wtlaczajacy a nastepny wypompowujacy ? ma to sens czy nie ? czy dac 2 wiatraki czy 1 wiatrak dodawac jakies tunele czy nie.... Prosze o pomoc bo blady jestem w temacie.....
|
|
| Back to top |
|
 |
Stingerek Poziom 21

|
01 Sep 2007 14:28 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Ma byc tanio ?
Odkręć bok obudowy , będzie chłodno i tanio.
|
|
| Back to top |
|
 |
dayv Poziom 20

|
01 Sep 2007 14:32 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
boczek odkrecony. Jest duuuuzo lepiej i ciszej ale efektywniej byloby chyba (tak mysle) dodac wiatraki. Jesli nie mam racji prosze o rady czy to ma sens bawic sie w to czy nie i ile ewentualnie potrzebowalbym kasy .
|
|
| Back to top |
|
 |
woker7 Poziom 11

|
01 Sep 2007 14:53 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Ja wyciolem na spodzie inaczej dole obudowy obudowy duzy otwör kwadratowy i w miejsce tej dziury dalem siatke z malutkimi otworkami a z przodu w miejsce zalepki od cd romu tez zapodalem siatke aluminiowa
zasilacz tez przerobilem dalem radiator z cpu poprzykrecalem wszystkie tranzystorki ,a od wewnatrz jest wentylator podlaczony na 5 v to daje wystarczajaca wymiane ciepla á i wenatrz obudowy jest tez jeden wentylator ale jest podlaczony do 5v co daje to ze sie obraca i jest bardzo cicho praktycznie po takiej przeröbce to slychac tylko dysk twardy jedyny jaki ty masz problem to karta graficzna ma napewno wentylator i tego raczej niepolecam przerabiac bo sie sfajczy grafika( u mnie jest bez wentylatora taka najtansza ) .Jak ktos chce to moge pare fotek umiescic
pozdrawiam milego dnia
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Sep 2007 14:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Mody Poziom 20

|
01 Sep 2007 15:09 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Sam miałem problem z wysoką temperaturą wewnątrz komputera.
Kupiłem wentylator 12cm i zamontowałem go na tylnej ściance gdzie były
wykonane otwory po ten rozmiar. Kosz wentylatora to coś około 15zł.
Temperatura zmniejszyła się ok około 9°C. Wentylator oczywiście
wywiewa ciepłe powietrze z obudowy.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
dayv Poziom 20

|
01 Sep 2007 16:05 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
no czyli jak najbardziej oplaca sie kupowanie wentyli :] hymm... A czy Ktos moze mi powiedziec czy jest sens "rzucanie" zimnego powietrza na karte graf. ale nie od strony pamiatek ? tzn mam zamiar kupic narazie jedna jakas nienajgorsza dwonastke dac ja na tyl obudowy nastepnie przez rure (chyba karton + jakis impregnat) skierowac strumien powietrza czesciowo na karte graf. czesciowo na ramy (na ramach radiatorki) ma to sens czy to glupota ?
Wydaje mi sie tak na logike.... ze wypadaloby zrobic cos w rodzaju tunelu aerodynamicznego w sensie... z przodu wiatrak ktory zasysalby powietrze i tlaczal do obudowy w taki sposob aby cyrkulacja nie byla bardzo zaburzona a z tylu wiatrak ktory wysysalby powietrze z obudowy na zew.
To nie jest ta def. ? to nie do tego sie dąży ? Nasuwa mi sie nastepnie pytanie... czy sa wentylatory ktore kreca sie w jedna i droga strone?
W jaki sposob to zrobic... ? Bo sens z tego co czytam na googlach jest... tylko srednio moglem cos konkretnego znalesc. Licze na Was.
Dodano po 29 [minuty]:
znalazlem cos takiego jeszcze :
http://forum.pclab.pl/t274189.html
jest tam troche info moze i inny msie przyda. Mam tak samo urzadzone w obudowie wiec z obrazka wynika ze mogę postąpic z tym co tam jest rozrysowane ale mam pytanie jakie wentylki beda wysysac powietrze ?
bo Noctua NF-S12 sa za drogie.... cos tańszego aczkolwiek nienajgorszego sie nie znajdzie ?
|
|
| Back to top |
|
 |
west222 Poziom 12

|
01 Sep 2007 17:33 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
"Nasuwa mi sie nastepnie pytanie... czy sa wentylatory ktore kreca sie w jedna i droga strone? " nie ma ale sa takie ktore mozna przykrecic z obu stron co na jedno wychodzi
|
|
| Back to top |
|
 |
dayv Poziom 20

|
01 Sep 2007 20:26 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
dobra no to jakie uzyc? Bo chyba zastosuje system: przod dmucha tylwypompowywuje + uzyje profili donadania odpowiedniego obiegu powietrza.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mody Poziom 20

|
01 Sep 2007 21:43 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Wentylator który użyłem może nie jest z najwyższej półki ale w pełni
wystarcza. Musisz wypróbować działanie takich profili czy zdadzą egzamin
ale słuszniejsze wydaje mi się było by zatkanie możliwe wszystkich
większych otworów w obudowie a pozostawienie tylko z przodu kilku
większych w ten sposób wentylator zamontowany z tyłu tworzył by
ciśnienie które by wyrzucało ciepłe powietrze na zewnątrz. Taki system
już ktoś na forum wykonał w dużej mocy zasilaczu i się sprawdził.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
zalusss Poziom 7

|
02 Sep 2007 01:58 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
wez wytnij w boku dwa kwadraty na wetylatory 12cm (ciche i wydajne) i kup na allegro sa fajne po 20 zl zakladasz podlaczasz i masz
pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
KasCom Poziom 15

|
02 Sep 2007 09:52 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Witam
| Mody wrote: |
...zatkanie możliwe wszystkich
większych otworów w obudowie... |
Sam tak zrobiłem i muszę powiedzieć że temperatura skoczyła o ok 1-2°C do góry na CPU i MB. Mam z przodu i z tyłu 80x80 na 5V. Spadek temp. odczuł tylko dysk na który wieje przedni wentylator. Więc nie zawsze
| Quote: |
zatkanie możliwe wszystkich
większych otworów w obudowie |
daje rezultaty :D
|
|
| Back to top |
|
 |
dayv Poziom 20

|
|
| Back to top |
|
 |
conQeror Poziom 19

|
02 Sep 2007 18:11 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Witam
Do zasysania świeżego powietrza użyj tego AC z pierwszego linku, a do wyciągania użyj tego: Arctic Cooling -Arctic Fan 12 .
Mam takie wentylatory tyle że 80 i 92mm i sprawdzają się bardzo dobrze.
Poprawiłem TJT
|
|
| Back to top |
|
 |
dayv Poziom 20

|
03 Sep 2007 17:28 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Panowie, a cos takiego: GlacialTech GT-F1 nowość 15dBAwarte to czegos ? Zastanawiam sie nad tym.
I prosze mi powiedziec czy nie przesadzam z tymi wiatrakami?
Zestaw chłodzący GlacialTecha sprawdzi się np. jako dodatkowe chłodzenie karty graficznej w przypadku kiedy użytkownik nie chce, bądź nie może dokonać ingerencji w układ chłodzący na samej karcie.
Karta obudowana jest stalową ramką i zawiera dwa przezroczyste, wolnoobrotowe wentylatory o wymiarach 80×80×15 mm (nie są świecące). Mogą być zasilane z wtyczki typu „molex” lub bezpośrednio z gniazdka na płycie głównej. Wentylatory mają 1300 obr/min, a ich wydajność (każdego osobno) wynosi 14,4 CFM. Przy tak niskich obrotach są kompletnie niesłyszalne. Porównując w zupełnie cichym pomieszczeniu, są one znacznie cichsze niż wentylator Silencera czy CoolVivy. Dodatkowo, ciężka, metalowa obudowa pochłania wszelkie ewentualne wibracje (pclab.pl). |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Sep 2007 17:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Stingerek Poziom 21

|
07 Sep 2007 21:21 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Przesadzasz. Wiecej wiatrakow to wiekszy szum. Ja mam w komputerze wiatrakow 4. Z czego dwa dzialaja tylko i wylacznie w najwieksze upaly, pozostale to 80mm w Fortronie, i 80mm AC Copper Lite.
Niesłyszalne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Sep 2007 21:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Ibuprom Poziom 19

|
08 Sep 2007 10:40 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Witaj,
otwieranie obudowy to nienajlepszy pomysł a to dlatego że zaburzony zostaje obieg powietrza a tym samym polegać musimy tylko i wyłącznie na pasywnym uchodzeniu ciepła, przy zamkniętej obudowie wymuszony obieg powoduje skuteczniejsze chłodzenie podzespołów. W obudowie w miejscach na to przeznaczonych należy wstawić najcichsze wentylatory jakie uda nam się nabyć, ew kupić tańsze i zmniejszyć ich obroty. Pod kartę graficzną (ale tylko z pasywnym chłodzeniem) można kupić wentylator montowany na śledziu PCI i wydmuchujący powietrze z tyłu obudowy, niemniej jednak uważam że jest to zbędny wydatek przy obudowie z wentylatorem zasysającym i wyciągającym z niej powietrze .... Ważna jest duża powierzchnia radiatora na procesorze i innych grzejących się elementach. Dzięki temu łatwiej i skuteczniej odprowadzimy z nich ciepło przy zachowaniu niskiego poziomu hałasu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Stingerek Poziom 21

|
09 Sep 2007 20:21 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Ibuprom
Znasz pojęcie konwekcji cieplnej ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Ibuprom Poziom 19

|
09 Sep 2007 20:54 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Stingerek. Ale co to pojęcia ma wspólnego z tematem? Wytłumacz proszę? Gdyby otwarta obudowa była rozwiązaniem dobrym dla komputerów to dostępne w handlu byłyby obudowy z siatki i byłyby szeroko reklamowane jako obudowy o doskonałej wentylacji, a jakoś takich w handlu nie widziałem.... Ba, są nawet komputery których bez obudowy uruchamiać nie wolno właśnie z obawy o przegrzanie. Otwory wentylacyjne są w określonych miejscach nie bez powodu. Co prawda tanie obudowy za 40 zł mają je porozrzucane bez ładu i składu, w markowych jednak już tego chaosu nie ma, wszelkie większe otwory mają miejsce na wstawienie wentylatorów lub też służą jako część kanału wymuszonego obiegu powietrza.....
Jeśli ktoś ma obudowę słabo wentylowaną to jasne że otwarcie obudowy obniży temperaturę wewnątrz, przy prawidłowej wentylacji skutek będzie odwrotny.
Ja to tak widzę, wg mnie jest to logiczne, potwierdzają to obserwacje rozwiązań większych producentów komputerów, jeśli jednak się mylę to jestem otwarty na inne spojrzenie na temat.
|
|
| Back to top |
|
 |
Stingerek Poziom 21

|
09 Sep 2007 22:46 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Gdyby pytający faktycznie wydał na obudowę 400zł to miałby pojęcie o obudowach.
Niestety wnioskuje że jest to zwykłą obudowa.
I proszę mi wierzyć że niejeden komputer składałem i niejeden mam w domu, zarywałem nocki nad optymalnym (czytaj jak najcichszym i jak najwydajniejszym chłodzeniem powietrzem) i nawet 4 wentylatory w obudowie nie są lepsze ( lub ewentualnie w najlepszym wypadku tak samo dobre) niż zdjęcie boku obudowy.
Dodatkowe wentylatory to gra nie warta świeczki.
Chyba że dyski w zatokach 3.5" za bardzo sie grzeją to wtedy nawiew z wentylatora 80mm lub 120mm @ 5V doskonale się z pisze.
Poprawiłem TJT
|
|
| Back to top |
|
 |
adikbo Poziom 19

|
10 Sep 2007 11:01 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Panowie, nie tędy droga.
Po pierwsze - nie sygerujmy się producentami markowymi - oni mają zupełnie od podstaw zaprojektowane obudowy pod konkretny model płyty. Elementy są inaczej rozmieszczone, wentylatory również. Poza tym przynajmniej IBM i DELL stosują kanały wewnątrz obudowy. Czyli wniosek: Nie sugerować się rozwiązaniami gigantów.
Po drugie - Otwory wylotowe powietrza powinny być umieszczone wysoko - najlepiej w górnej ściance lub z tyłu poniżej zasilacza. Ciepłe powietrze jak wiadomo unosi się do góry więc należy je z tamtąd jak najszybciej usunąć. Z kolei wlot powietrza najlepiej umieścić nisko (ale nie w dolnej ściance - zasysanie kurzu i śmieci oraz problem z przepływem) Moim zdaniem najlepiej umieścić taki wlot z przodu obudowy bądź na ściance bocznej.
Tyle moich mądrości
Pozdrawiam
adikbo
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20530 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
10 Sep 2007 11:19 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
| Stingerek wrote: |
Ibuprom
Znasz pojęcie konwekcji cieplnej ? |
Często jest niewystarczające i na otwarciu obudowy cierpią zwłaszcza dyski i płyta główna (chipset i elementy układu zasilania). Przy zamkniętej obudowie jest wymuszony obieg powietrza, zapewniający zdecydowanie lepsze chłodzenie niż konwekcyjne.
Skuteczniejszy jest wentylator wyciągający z tyłu niż tłoczący z przodu, ale oba jednocześnie to najlepszy, choć najgłośniejszy wariant. Można też zrobić tunel powietrzny doprowadzający powietrze z zewnątrz do wentylatora na CPU.
|
|
| Back to top |
|
 |
adikbo Poziom 19

|
10 Sep 2007 11:30 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
@tzok -> O ile nie ma bocznego tunelu nad wentylatorem od CPU który powoduje wciąganie chłodnego powietrza bezpośrednio przez wentylator z zewnątrz.
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20530 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
10 Sep 2007 12:17 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
| adikbo wrote: |
| @tzok -> O ile nie ma bocznego tunelu nad wentylatorem od CPU który powoduje wciąganie chłodnego powietrza bezpośrednio przez wentylator z zewnątrz. |
Właśnie o nim pisałem - oczywiście dorabianie ma sens tylko jeśli fabrycznie go nie ma ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
maly3000 Poziom 13

|
10 Sep 2007 13:01 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Ja u siebie robilem testy (wykorzystujac wszystkie mozliwe czujniki na dyskach procach kartach graficznych i inych co sie dalo) + pomiary DS18b20 czyli zewnetrzny czujnik. I w obudowie modecom twins + zasilanie cheinftec z wentylkiem 12Cm. duzo lepsze efekty dawalo zdjecie jednej sciany obudowy niz dozucenie wentylka 80cm w tylna scianke.
A i komp ciszej pracuje jak nie ma kolejnego szumiacza.
Inna bajka tez jest np zmniejszenie taktow karty graficznej (8800gts) w momencie kiedy mamy ochote tylko na gg poklikac a nie grac. Zwolnienie karty powoduje u mnie w kompie przy zamknietej obudowie spadek temperatury na podzespolach o jakies 5°C. Przy otwartej obudowie roznica nie jest az taka duza ale po co karta ma sie grzac i wentyl halasowac.
A jeszcze nie znalazlem wentylatora ktory by byl naprawde cichy ze mozna by ich bylo 3 do obudowy zapakowac. Kazdy wentylator po roku uzywania zaczyna wrzeszczec jak glupi.
|
|
| Back to top |
|
 |
adikbo Poziom 19

|
11 Sep 2007 12:58 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Zapomniałem o jeszcze jednej dość ważnej rzeczy - aby tak naprawdę chłodzenie wentylatorami przynosiło porządany skutek, należałoby poupinać albo pochować gdzieś wszelakie plątające się po obudowie przewody i tasiemki od dyskó twardych/napędów. Każdy kabelek czy tasiemka zakłócają przepływ powietrza w obudowie.
Dla przykładu zajrzyjcie na zdjęcia oryginalnych komputerów DELLA bądź IBMa. Wszędzie kabelki są ładnie poupinane i pochowane.
Tyle moich przemyśleń.
|
|
| Back to top |
|
 |
dayv Poziom 20

|
12 Sep 2007 08:39 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
no no. Niezle sie temat rozwinol. moze by tak pociagnac to dalej podsylajac np zdjecia z bebechami kompa i sposobami jak to tam jest poukladane ?
|
|
| Back to top |
|
 |
MarekPPN Poziom 23

|
12 Sep 2007 09:20 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Sam miałem problem z wysoką temperaturą wewnątrz komputera.
Kupiłem wentylator 12cm i zamontowałem go na tylnej ściance gdzie były
wykonane otwory po ten rozmiar. Kosz wentylatora to coś około 15zł.
Temperatura zmniejszyła się ok około 9°C. Wentylator oczywiście
wywiewa ciepłe powietrze z obudowy.
Pozdrawiam |
Mody masz możliwość wstawienia tutaj tego zdjęcia jak zamontowałeś ten wiatraczek?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Sep 2007 09:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dayv Poziom 20

|
17 Sep 2007 08:47 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Zamontowalem maly wiatral 80mm amd jest cichy do3tys. pozniej troszke glosniejszy. W obudowie napewno jest przewiew i zbilem pare stopni z peryferiow :)
spoczynek:
plyta glowna 30stopni
procek 30-35stopni
karta graf. 45
napiecia:
5v - 5,11
12v-12,04
3,3v-3,42
5v podczas wstrzymania- 5,07
w stresie temp. podnosza sie nieznacznie
plyta +5stopni
procek skacze max do 45 (nawet nie mial jeszcze tyle)
grafa ma 47 (pasuje mi ja lepiej schlodzic)
Ale dziwi mnie jedna rzecz....
Przy kofingu p4 2,4 728ram 7600gt mialem 12tys p.
A teraz doszedl p4 3,4 i jest o 500 mniej:| :| :|
I moze i rzecz wazna przedtem mialem plyte gigabayta a teraz mam jakiegos asrocka.
|
|
| Back to top |
|
 |
anderss Poziom 10

|
18 Sep 2007 18:29 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
ja również używam wentylatora i to mi w zupełności starcza:)
|
|
| Back to top |
|
 |
Creer Poziom 5

|
08 Dec 2007 13:41 Re: W jaki sposób schłodzić wnętrze komputera |
|
|
|
Witam,
pozwole sobie odswiezyc ten watek.
Posiadam zwykla obudowe Midi 4 kieszenie 5,25", dwie kieszenie z przodu sa puste a w ich miejsce jest wstawiona siateczka. Z tylu posiadam jeden wentyl arctic cooler pro wyciagajacy powietrze i taki sam umieszczony na procesorze ktory dmucha na radiator - wentylatorki te maja wymiary 80mm oraz posiadaja termodiode ktora dostosowuje predkosc w zaleznosci od temperatury (nie posiadam regulacji mechanicznej ani programowej).
Dodatkowo na samej gorze zasilacz ktory jest nieslyszalny.
Teraz conieco o temperaturach i obrotach:
Temp. CPU idle: 33-35 st
wentyl na cpu: 1700-1850 rpm
Temp CPU stress: 37-42 st max
wentyl cpu: 1900 rpm
Predkosc wentylatora z tylu obudowy waha sie w granicach: 1850-2100 rpm
Bude mam zawsze zamknieta.
Do rzeczy... o ile nie slysze wentylatorow na cpu oraz w zasilaczu o tyle slyszalny jest ten z tylu obudowy, nie mam rzadnych kratek (wyciete) mimo to wyraznie slychac przeplyw powietrza (szum).
Chcialbym zredukowac to zjawisko kupujac dodatkowe wentylatory 120mm. Ze wzgledy na budowe mojej starej juz obudowy z tylu nie zmieszcze 120-tki i zastanawialem sie nad umieszczeniem jej na panelu bocznym (tym zdejmowanym) na wysosci - tuz pod zasilaczem.
Mam watpliwosci czy to bedzie skuteczne rozwiazanie czy 120mm ktora bedzie wyciagala powietrze z obudowy w tym miejscu nie zakloci (zwiekszy rpm) pracy wentylatorow na cpu i z tylu obudowy?
Dla lepszego zrozumienia problemu zalaczam obrazek przedstawiajacy wnetrze mojej obudowy.
Bede wdzieczny za wszelkie porady i sugestie.
Pozdrawiam
Piotrek
|
|
| Back to top |
|
 |