Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak podłączyć Netię TYLKO PRZEZ ROUTER WiFi


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet ->Jak podłączyć Netię TYLKO PRZEZ ROUTER WiFi Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
ydolmm
Poziom 2
Poziom 2
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3
ydolmm
Poziom 2
Post#1 02 Wrz 2007 22:24  Autor tematu   

Jak podłączyć Netię TYLKO PRZEZ ROUTER WiFi


Witam. Mam problem i bardzo proszę o krótką fachową pomoc. Mianowicie. Mam (w zasadzie od pojutrza) internet z Netii. Do tego posiadać będę również w przyszłości bliskiej (około tygodnia) laptopa z kartą WiFi. Chciałbym zrobić taką sieć w domu żeby maksymalnie zlokwidować kable sieciowe czyli oba komputery (i stacjonarnego i lapa) podłączyć bezprzewodowo. Teraz pytanie - czy mogę tak zrobić. Wątpliwość moja zrodziła się w momencie gdy zobaczyłem iż modem z netii muszę podłaczyć kablem do komputera - wolał bym zrobić to w kolejności takiej iż sygnał z modemu podłączam bezpośrednio do routera WiFi - tyle że wątpliwości są dwie (nieznam się to pytam) po pierwsze jak (jakim kablem) podłączyć modem do routera (USB czy sieciowym) (jeżeli oczywiście mogę wogóle tak zrobić) druga sprawa to sama instalacja i konfiguracja sieci. Wiem że przy konfiguracji sieci WiFi najpierw na chwilę trza podłączyć kompa do routera kablem żeby zrobić wszystkie ustawienia, hasła zabezpieczenia itp... tylko jak to wygladało by przy pierwszym uruchomienia (instalacji) sieci z Netii. Czy mam najpierw podłączyć modem kabelm z pominięciem routera do kompa i zaistalować pakiet Netii a potem dopiero montować router WiFi czy mogę instalować pakiet Netii już bezprzewodowo po podłączeniu modemu Netii do Routera (patrz pytania powyżej)

Mam nadzieję że w miarę udało mi się przekazać dość skomplikowany dla mnie problem. Z góry dziękuję za pomoc M.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marceli_kaz
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: piotrków tryb
Dołączył: 01 Wrz 2007
Posty: 107
Pomógł: 8
marceli_kaz
Poziom 12
Post#2 02 Wrz 2007 22:35    

Re: Jak podłączyć Netię TYLKO PRZEZ ROUTER WiFi


Witam - w twoim przypadku najlepszym rozwiazaniem bedzie zakup routera z wbudowanym modemem adsl i wifi. W zaleznosci od tego czy ten internet netii na kablu samej netii czy tepsy - router musi obslugiwac anex B lub A. Co prawda niektore obsluguja obydwa standardy.
Moglbys wybrac router bez wbudowanego modemu - po warunkiem jednak ze dosatniesz od operatora modem z wyjsciem ethernet, w co watpie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ydolmm
Poziom 2
Poziom 2
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3
ydolmm
Poziom 2
Post#3 02 Wrz 2007 22:54  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć Netię TYLKO PRZEZ ROUTER WiFi


Więc. Internet jest na kablu TP - czyli który anex powiniem obsługiwać?

Pytania pomocnicze

1. dostanę modem najprawdopodobniej bez wyjścia ethernet a konkretnie Sagem F@st 800 więc pytanie czy jest szansa podłączyć go do routera czy mam sobie dać spokój i kupić router z wbudowanym modemem.

2. jak już będe miał router z modemem lub podłączę modem do routera (w coraz bardziej wątpię ;p to jak intalować pakiet netii ? już bezprzewodowo wpisując ustawienia netii w panelu routera??


no i dzięki a pomoc :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marceli_kaz
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: piotrków tryb
Dołączył: 01 Wrz 2007
Posty: 107
Pomógł: 8
marceli_kaz
Poziom 12
Post#4 02 Wrz 2007 23:04    

Re: Jak podłączyć Netię TYLKO PRZEZ ROUTER WiFi


Coz - w takim przypadku modem mogles sobie zupelnie darowac. Jak na razie nie spotkalem sie z routerem umozliwiajacym podlacznie modemu przez usb. Wniosek - nabywsz router z modemem obslugujacym anex A, badz obydwa. Konfigurujesz w nim siec lokalna - podlaczajac go do komputera najpierw kablem sieciowym. Po skonfigurowaniu wifi mozesz juz uzywac bezprzewodowek. Nastepnie podlaczyc necik. Odpowiednio ustawiajac parametry modemu, miedzy innymi tymczasowego uzytkownika i haslo (oba net24), rejstrujesz swoja usluge na stronie www.netia.pl dostajesz
wlasciwego uzytkownika i haslo. Zmieniasz na nie konfiguracje modemu i cieszysz sie szeroookopasmowym necikiem ;)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ydolmm
Poziom 2
Poziom 2
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3
ydolmm
Poziom 2
Post#5 02 Wrz 2007 23:11  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć Netię TYLKO PRZEZ ROUTER WiFi


No to wiem już więcej - za co bardzo dziękuję.

Wnioski - netię niesteyt zamawiałem nie ja - i żałuję bo modem mogę sobie na ścianie powiecić teraz - ale cóż - tak to jest jak ktoś coś za Ciebie robi.... wniosek drugi to to że uda się zrobić tak jak chciałem tyle że impreza kostować będzie około 100 zł więcej ;p

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marceli_kaz
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: piotrków tryb
Dołączył: 01 Wrz 2007
Posty: 107
Pomógł: 8
marceli_kaz
Poziom 12
Post#6 02 Wrz 2007 23:15    

Re: Jak podłączyć Netię TYLKO PRZEZ ROUTER WiFi


zgadza sie, niemniej mozesz sie pocieszac ze nie zamowili Ci neo z liveboxem :D, daj znac w razie problemow z konfiguracja i ewentualnie jaki sprzet wybrales. Pozdro i milego wieczorku

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Jak podłączyć Netię TYLKO PRZEZ ROUTER WiFi
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Router DLink 524 - Brak internetu kabel oraz wifi - tylko przez router (2)
Router TP LINK TD-W8901G: Internet działa tylko przez WiFi (7)
Internet wifi-router-wifi-laptop jak to podłączyć (2)
Router wifi ze switchem. Internet przez WiFi - jak zrobić? (6)
router D-link DIR-600 - Jak podłączyć router pod neostrade, żeby było wifi? (12)
Router - Jak zdalnie zresetować router przez WiFi? (3)
D-LINK DI-524 router wifi - Router (AP) nie udostępnia internetu przez wifi (7)
Jak Podłączyć router WiFi do sieci lan (11)
jak podłączyć router z wifi do starego routera (3)
Internet radiowy -> AP -> Router WiFi, Jak podłączyć? (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.046 seconds

elektroda.pl temat RSS