Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak podłączyć Netię TYLKO PRZEZ ROUTER WiFi


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Jak podłączyć Netię TYLKO PRZEZ ROUTER WiFi
Author
Message
ydolmm
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 02 Sep 2007
Posts: 3

Post#1 Post from the author of the topic 02 Sep 2007 22:24   

Jak podłączyć Netię TYLKO PRZEZ ROUTER WiFi


Witam. Mam problem i bardzo proszę o krótką fachową pomoc. Mianowicie. Mam (w zasadzie od pojutrza) internet z Netii. Do tego posiadać będę również w przyszłości bliskiej (około tygodnia) laptopa z kartą WiFi. Chciałbym zrobić taką sieć w domu żeby maksymalnie zlokwidować kable sieciowe czyli oba komputery (i stacjonarnego i lapa) podłączyć bezprzewodowo. Teraz pytanie - czy mogę tak zrobić. Wątpliwość moja zrodziła się w momencie gdy zobaczyłem iż modem z netii muszę podłaczyć kablem do komputera - wolał bym zrobić to w kolejności takiej iż sygnał z modemu podłączam bezpośrednio do routera WiFi - tyle że wątpliwości są dwie (nieznam się to pytam) po pierwsze jak (jakim kablem) podłączyć modem do routera (USB czy sieciowym) (jeżeli oczywiście mogę wogóle tak zrobić) druga sprawa to sama instalacja i konfiguracja sieci. Wiem że przy konfiguracji sieci WiFi najpierw na chwilę trza podłączyć kompa do routera kablem żeby zrobić wszystkie ustawienia, hasła zabezpieczenia itp... tylko jak to wygladało by przy pierwszym uruchomienia (instalacji) sieci z Netii. Czy mam najpierw podłączyć modem kabelm z pominięciem routera do kompa i zaistalować pakiet Netii a potem dopiero montować router WiFi czy mogę instalować pakiet Netii już bezprzewodowo po podłączeniu modemu Netii do Routera (patrz pytania powyżej)

Mam nadzieję że w miarę udało mi się przekazać dość skomplikowany dla mnie problem. Z góry dziękuję za pomoc M.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Sep 2007 22:24   





Back to top
   
marceli_kaz
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 01 Sep 2007
Posts: 107
Location: piotrków tryb

Post#2 02 Sep 2007 22:35   

Re: Jak podłączyć Netię TYLKO PRZEZ ROUTER WiFi


Witam - w twoim przypadku najlepszym rozwiazaniem bedzie zakup routera z wbudowanym modemem adsl i wifi. W zaleznosci od tego czy ten internet netii na kablu samej netii czy tepsy - router musi obslugiwac anex B lub A. Co prawda niektore obsluguja obydwa standardy.
Moglbys wybrac router bez wbudowanego modemu - po warunkiem jednak ze dosatniesz od operatora modem z wyjsciem ethernet, w co watpie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Sep 2007 22:35   





Back to top
   
ydolmm
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 02 Sep 2007
Posts: 3

Post#3 Post from the author of the topic 02 Sep 2007 22:54   

Re: Jak podłączyć Netię TYLKO PRZEZ ROUTER WiFi


Więc. Internet jest na kablu TP - czyli który anex powiniem obsługiwać?

Pytania pomocnicze

1. dostanę modem najprawdopodobniej bez wyjścia ethernet a konkretnie Sagem F@st 800 więc pytanie czy jest szansa podłączyć go do routera czy mam sobie dać spokój i kupić router z wbudowanym modemem.

2. jak już będe miał router z modemem lub podłączę modem do routera (w coraz bardziej wątpię ;p to jak intalować pakiet netii ? już bezprzewodowo wpisując ustawienia netii w panelu routera??


no i dzięki a pomoc Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Sep 2007 22:54   





Back to top
   
marceli_kaz
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 01 Sep 2007
Posts: 107
Location: piotrków tryb

Post#4 02 Sep 2007 23:04   

Re: Jak podłączyć Netię TYLKO PRZEZ ROUTER WiFi


Coz - w takim przypadku modem mogles sobie zupelnie darowac. Jak na razie nie spotkalem sie z routerem umozliwiajacym podlacznie modemu przez usb. Wniosek - nabywsz router z modemem obslugujacym anex A, badz obydwa. Konfigurujesz w nim siec lokalna - podlaczajac go do komputera najpierw kablem sieciowym. Po skonfigurowaniu wifi mozesz juz uzywac bezprzewodowek. Nastepnie podlaczyc necik. Odpowiednio ustawiajac parametry modemu, miedzy innymi tymczasowego uzytkownika i haslo (oba net24), rejstrujesz swoja usluge na stronie www.netia.pl dostajesz
wlasciwego uzytkownika i haslo. Zmieniasz na nie konfiguracje modemu i cieszysz sie szeroookopasmowym necikiem Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
ydolmm
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 02 Sep 2007
Posts: 3

Post#5 Post from the author of the topic 02 Sep 2007 23:11   

Re: Jak podłączyć Netię TYLKO PRZEZ ROUTER WiFi


No to wiem już więcej - za co bardzo dziękuję.

Wnioski - netię niesteyt zamawiałem nie ja - i żałuję bo modem mogę sobie na ścianie powiecić teraz - ale cóż - tak to jest jak ktoś coś za Ciebie robi.... wniosek drugi to to że uda się zrobić tak jak chciałem tyle że impreza kostować będzie około 100 zł więcej ;p

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
marceli_kaz
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 01 Sep 2007
Posts: 107
Location: piotrków tryb

Post#6 02 Sep 2007 23:15   

Re: Jak podłączyć Netię TYLKO PRZEZ ROUTER WiFi


zgadza sie, niemniej mozesz sie pocieszac ze nie zamowili Ci neo z liveboxem Very Happy, daj znac w razie problemow z konfiguracja i ewentualnie jaki sprzet wybrales. Pozdro i milego wieczorku

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Jak podłączyć Netię TYLKO PRZEZ ROUTER WiFi
Page 1 of 1
Similar topics
Router DLink 524 - Brak internetu kabel oraz wifi - tylko przez router (2)
Router TP LINK TD-W8901G: Internet działa tylko przez WiFi (7)
Internet wifi-router-wifi-laptop jak to podłączyć (2)
Router wifi ze switchem. Internet przez WiFi - jak zrobić? (6)
router D-link DIR-600 - Jak podłączyć router pod neostrade, żeby było wifi? (12)
Router - Jak zdalnie zresetować router przez WiFi? (3)
D-LINK DI-524 router wifi - Router (AP) nie udostępnia internetu przez wifi (7)
Jak Podłączyć router WiFi do sieci lan (11)
jak podłączyć router z wifi do starego routera (3)
Internet radiowy -> AP -> Router WiFi, Jak podłączyć? (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.299 seconds

elektroda.pl topic RSS feed