| Author |
elektroziom Poziom 16

|
04 Sep 2007 19:03 Polonez Caro Plus..problem |
|
|
|
Witam ;) Mam problem z Polonezem Caro Plus 1,6 benzyna/gaz rocznik 1998. Pewnego dnia nie chciał zapalić i dwa lata juz stoi nieruszany :/.
Wczoraj włożyłem do niego akumulator i próbowałem zapalić..lecz bez skutku. Zostawiłem go na noc a rano okazało sie ze jest prawie rozładowany. Sprawdziłem miernikiem i pobiera z niego 3,5A a nie jest włączone żadne urządzenie . Nie świeci też kontrolka od ładowania akumulatora. Co może być przyczyna pobierania tak dużego prądu, jedyna myśl jaka mi przychodzi do głowy to zwarcie w instalacji..tylko ze wtedy paliło by bezpieczniki. Może ktoś z forumowiczów spotkał sie z takim problemem. Samochód dostałem niesprawny niedawno od wujka..więc nie mam wielkiego doświadczenia w jego użytkowaniu. Za wszystkie rady z góry dziekuje. Pozdrawiam ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Sep 2007 19:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ukaszeq Poziom 9

|
04 Sep 2007 21:07 Re: Polonez Caro Plus..problem |
|
|
|
moze byc cos w instalacji posiada alarm? immobilajzer lub jakies urzadzenie elektryczne radio itp.? byc moze alternator nie jest sprawy temu sie nie pali albo zarowka spalona w desce rozdzielczej
|
|
| Back to top |
|
 |
Doktorr Poziom 21

|
04 Sep 2007 21:30 Re: Polonez Caro Plus..problem |
|
|
|
Włącz amperomierz i wyciągaj po kolei bezpieczniki ustalisz na którym obwodzie masz pobór. Co do żarówki ładowania do może być przerwa w obwodzie , lub konieczność wymiany regulatora napięcia z uwagi na zużycie szczotek.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Sep 2007 21:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektroziom Poziom 16

|
05 Sep 2007 17:07 Re: Polonez Caro Plus..problem |
|
|
|
Sprawdzałem pokolei bezpieczniki i nie pomogło. Dalej pobiera ok 3,5A. Odpiołem nawet przewód od nagrzewania tylnej szyby. Od czego może być bezpiecznik który idzie bezpośrednio od "+" akumulatora(dokrecany przewodzik do zacisku..kolor niebieski), znajduje sie on na peczku przewodów (z niego wychodzi czerwony).
Kolejnym mankamentem jest to, że nie chce palić :(
Gdy sprawdzałem bezpieczniki to znalazłem spalony od pompy paliwa oraz od instalacji gazowej. Wymieniłem je bez rezultatu. Zauważyłem że nie świeci sie dioda w centralce od gazu (KME 628). Rozebrałem ja i okazało sie że jest spalona dioda prostownicza SMD o oznaczeniach SM4007. Wywnioskowałem że zabezpiecza przekaźnik od benzyny. Opłaca sie ja naprawiać (jak narazie stwierdziłem uszkodzenie diody..wymienie ja i sprawdze czy bedzie działać) czy lepiej kupić nową ze względów bezpieczeństwa. Spiołem przewody tak żeby załaczyc przekaźnik od benzyny i próbowałem zapalić lecz bez skutku. przeczyściłem świece i sprawdziłem iskre(jest). Na świecach nie było znaku paliwa. Jak sprawdzić czy dochodzi paliwo. Dla kogoś kto długi czas użytkował Poloneza to pewnie pikuś..dlatego prosze o pomoc. Przeczytałem wiele postów na temat "nie działania silnika" lecz może ktoś by mnie bezpośrednio pokierował. Pozdrawiam ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
wzagra Poziom 21

|
05 Sep 2007 17:49 Re: Polonez Caro Plus..problem |
|
|
|
Jak rozumiem jest poldek z elektryczną pompką paliwa? Miałem podobny problem - nie chciał palić na benzynie, na gazie odpalał. Pompa paliwa pracowała - ale jak się okazało, dawała zbyt małe ciśnienie paliwa. Najprościej sprawdzić czy paliwo dodchodzi - to zdjąć przewód doprowadzający paliwo do wtrysku - tak samo jak ciśnienie paliwa, przez trójnik do manometru.*
Pobór prądu może być spowodowany uszkodzeniem regulatora napięcia w alternatorze, albo samego alternatora... albo jakieś zwarcie niewielkie - ale byłoby czuć jakiś smrodek.
Spróbuj strzykawką wtrysnąć mu paliwo - powinien chcieć odpalić, jeżeli problem jest w samym doprowadzeniu paliwa.*
*RÓB TO Z ROZWAGĄ, ŻEBYŚ POLDOLOTA NIE SPALIŁ!!!!! - niestety czerwony®...
|
|
| Back to top |
|
 |
mradamus Poziom 1

|
30 Mar 2011 20:36 Re: Polonez Caro Plus..problem |
|
|
|
to możę rozrusznik tez tak miałem musiałem kleme zdjemowac :D ale teraz zmieniłem i działa i nie pobiera prądu
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Mar 2011 20:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
vper Poziom 14

|
30 Mar 2011 21:51 Re: Polonez Caro Plus..problem |
|
|
|
Witam,
Jak przekręcasz kluczyk w stacyjce, powinno być słychać krótkotrwałą pracę pompy paliwowej. Masz taki efekt ?
Pozdrawiam
vper
|
|
| Back to top |
|
 |