FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Polonez Caro Plus..problem

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Polonez Caro Plus..problem
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 04 Sep 2007 19:03   

Polonez Caro Plus..problem

Witam ;) Mam problem z Polonezem Caro Plus 1,6 benzyna/gaz rocznik 1998. Pewnego dnia nie chciał zapalić i dwa lata juz stoi nieruszany :/.
Wczoraj włożyłem do niego akumulator i próbowałem zapalić..lecz bez skutku. Zostawiłem go na noc a rano okazało sie ze jest prawie rozładowany. Sprawdziłem miernikiem i pobiera z niego 3,5A a nie jest włączone żadne urządzenie . Nie świeci też kontrolka od ładowania akumulatora. Co może być przyczyna pobierania tak dużego prądu, jedyna myśl jaka mi przychodzi do głowy to zwarcie w instalacji..tylko ze wtedy paliło by bezpieczniki. Może ktoś z forumowiczów spotkał sie z takim problemem. Samochód dostałem niesprawny niedawno od wujka..więc nie mam wielkiego doświadczenia w jego użytkowaniu. Za wszystkie rady z góry dziekuje. Pozdrawiam ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Sep 2007 19:03   

Back to top

ukaszeq
Poziom 9
Poziom 9

Post#2 04 Sep 2007 21:07   

Re: Polonez Caro Plus..problem

moze byc cos w instalacji posiada alarm? immobilajzer lub jakies urzadzenie elektryczne radio itp.? byc moze alternator nie jest sprawy temu sie nie pali albo zarowka spalona w desce rozdzielczej
Back to top

Doktorr
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 04 Sep 2007 21:30   

Włącz amperomierz i wyciągaj po kolei bezpieczniki ustalisz na którym obwodzie masz pobór. Co do żarówki ładowania do może być przerwa w obwodzie , lub konieczność wymiany regulatora napięcia z uwagi na zużycie szczotek.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Sep 2007 21:30   

Back to top

elektroziom
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 Post from the author of the topic 05 Sep 2007 17:07   

Sprawdzałem pokolei bezpieczniki i nie pomogło. Dalej pobiera ok 3,5A. Odpiołem nawet przewód od nagrzewania tylnej szyby. Od czego może być bezpiecznik który idzie bezpośrednio od "+" akumulatora(dokrecany przewodzik do zacisku..kolor niebieski), znajduje sie on na peczku przewodów (z niego wychodzi czerwony).

Kolejnym mankamentem jest to, że nie chce palić :(
Gdy sprawdzałem bezpieczniki to znalazłem spalony od pompy paliwa oraz od instalacji gazowej. Wymieniłem je bez rezultatu. Zauważyłem że nie świeci sie dioda w centralce od gazu (KME 628). Rozebrałem ja i okazało sie że jest spalona dioda prostownicza SMD o oznaczeniach SM4007. Wywnioskowałem że zabezpiecza przekaźnik od benzyny. Opłaca sie ja naprawiać (jak narazie stwierdziłem uszkodzenie diody..wymienie ja i sprawdze czy bedzie działać) czy lepiej kupić nową ze względów bezpieczeństwa. Spiołem przewody tak żeby załaczyc przekaźnik od benzyny i próbowałem zapalić lecz bez skutku. przeczyściłem świece i sprawdziłem iskre(jest). Na świecach nie było znaku paliwa. Jak sprawdzić czy dochodzi paliwo. Dla kogoś kto długi czas użytkował Poloneza to pewnie pikuś..dlatego prosze o pomoc. Przeczytałem wiele postów na temat "nie działania silnika" lecz może ktoś by mnie bezpośrednio pokierował. Pozdrawiam ;)
Back to top

wzagra
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 05 Sep 2007 17:49   

Jak rozumiem jest poldek z elektryczną pompką paliwa? Miałem podobny problem - nie chciał palić na benzynie, na gazie odpalał. Pompa paliwa pracowała - ale jak się okazało, dawała zbyt małe ciśnienie paliwa. Najprościej sprawdzić czy paliwo dodchodzi - to zdjąć przewód doprowadzający paliwo do wtrysku - tak samo jak ciśnienie paliwa, przez trójnik do manometru.*
Pobór prądu może być spowodowany uszkodzeniem regulatora napięcia w alternatorze, albo samego alternatora... albo jakieś zwarcie niewielkie - ale byłoby czuć jakiś smrodek.

Spróbuj strzykawką wtrysnąć mu paliwo - powinien chcieć odpalić, jeżeli problem jest w samym doprowadzeniu paliwa.*

*RÓB TO Z ROZWAGĄ, ŻEBYŚ POLDOLOTA NIE SPALIŁ!!!!! - niestety czerwony®...
Back to top

mradamus
Poziom 1
Poziom 1

Post#6 30 Mar 2011 20:36   

to możę rozrusznik tez tak miałem musiałem kleme zdjemowac :D ale teraz zmieniłem i działa i nie pobiera prądu
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Mar 2011 20:36   

Back to top

vper
Poziom 14
Poziom 14

Post#7 30 Mar 2011 21:51   

Witam,

Jak przekręcasz kluczyk w stacyjce, powinno być słychać krótkotrwałą pracę pompy paliwowej. Masz taki efekt ?

Pozdrawiam
vper
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Polonez Caro Plus..problem
Page 1 of 1
Similar topics
Polonez Caro Plus 1.6 Problem z elektryką oraz piszczeniem. (38)
polonez caro plus 99r. problem z nadmuchem (6)
Polonez Caro Plus - problem z nawiewem i ogrzewaniem. (2)
Polonez Caro plus, problem z nagrzewnicą. (6)
Polonez caro Plus 1.6 problem ze spryskiwaczem (4)
Polonez Caro Plus problem z alarmem (1)
POLONEZ CARO PLUS problem z instalacja (2)
Polonez Caro plus 1.6GLi-Problem z zapalaniem na benzynie (8)
Polonez caro plus 1.6Gli-Problem z przełacznikiem od gazu (3)

Page generation time: 0.118 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony