| Autor |
Wiadomość |
jethrotull Poziom 20

|
24 Wrz 2007 11:24 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
| bb84 napisał: |
:arrow: jethrotull
Czyli jesteś zwolennikiem wzmacniaczy jednokanałowych ?
|
Wielkim zwolennikiem. JCM800 jest właśnie tak zrobiony żeby można było efektywnie wykorzystać ten jeden kanał. Sam zwykle wolę zrobić dwa wzmacniacze niż dwa kanały w jednym wzmacniaczu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bb84 Poziom 17

|
26 Wrz 2007 21:14 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
No więc zdecydowanie buduję JCM 800 2203. Znalazłem troszke wyraźniejsze schematy. Czy one są poprawne ?
I jeszcze jedna sprawa. W schemacie preampu zaznaczyłem wejścia LOW i HIGH. Nie bardzo wiem o co chodzi z tym połączeniem wejść jack. Czy mógłby ktoś oznaczyć na schemacie (tak na chłopski rozum) jak to ma być podłączone do tych wejść ? od jacków z tego co wiem powinny odchodzić 2 przewody ?
Z góry dzięki.
Pozdrawiam.
P.S. jeszcze jedno - na schemacie nie ma pętli efektów. Czy ktoś posiada schemat FX loop pasujący do tego wzmacniacza ? na stronie marshalla pisało, że jest to FX loop bypas, czyli jak gdyby równoległa.
| Opis: |
|
 Download |
| : |
22032204_pre.JPG |
| Zawartość: |
|
| Rozmiar: |
53.27 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
 Download |
2203_pwr.JPG |
|
103.47 KB |
0.00 |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
wolah12 Poziom 12

|
26 Wrz 2007 21:44 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
Jeżeli włożysz jack do gniazda low to rozłączysz pierwszy stopień preampu (masz 3 stopnie)-w gnieździe high sygnał przechodzi przez gnazdo low i masz 4 stopnie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bb84 Poziom 17

|
26 Wrz 2007 22:56 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
Nie do końca o to mi chodziło. Jak będzie to wyglądać fizycznie ? te czerwone linie, które zaznaczyłem to sygnał ? co oznaczają strzałki w żółtych kółkach ? Sorry ale niebardzo wiem o co w tym chodzi. Tak na chłopski rozum mógłbyś mi dorysować 2 wtyczki i ich podłączenie ? ;)
Pozdrawiam.
P.S. Jak to jest w końcu z tymi lampami w data sheetach ? np. tu http://www.pentalabs.com/pdfs/ecc83.pdf jest to widok z góry (od strony lampy) czy z dołu (od strony wyprowadzeń) ?
|
 Download |
22032204_pre.JPG |
|
53.43 KB |
0.00 |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
painlust Poziom 22

|
27 Wrz 2007 05:46 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
nie bardzo wiem gdzie widzisz problem. Gniazda wejściowe ma specjalne styki zwierne... jest tyle rodzai gniazd wejściowych, że te to nawet do skomplikowanych nie nalezy. Co do widoków lamp w katalogach - podawane są ZAWSZE OD SPODU. Zupełnie odwrotnie do scalakaów. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jdubowski Poziom 21

|
27 Wrz 2007 05:55 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
| Nie do końca o to mi chodziło. Jak będzie to wyglądać fizycznie ? te czerwone linie, które zaznaczyłem to sygnał ? co oznaczają strzałki w żółtych kółkach ? Sorry ale niebardzo wiem o co w tym chodzi. Tak na chłopski rozum mógłbyś mi dorysować 2 wtyczki i ich podłączenie ? ;) |
Po pierwsze na schemacie jest błąd - zygzakowatej linii od lewej okładki C3 do strzałki w dół ponad gniazdem High ma tam w ogóle nie być.
Po drugie strzałki w dół to połączenia z masą, strzałki w górę to styki w gniazdach jack odłączane w momencie włożenia wtyczki.
Po trzecie wtyczka jest zawsze tylko jedna - od gitary, wkładamy ją albo do jednego, albo do drugiego gniazda.
Widok z dołu, od strony wyprowadzeń. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bb84 Poziom 17

|
27 Wrz 2007 16:20 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
Czy o to chodziło ? tak to powinno wyglądać ? dziwi mnie troche podłączenie wejścia high, ponieważ jest jedno wejście sygnałowe, a drugie i obudowa wejścia jest podłączone do masy. A może powinno tak być ? Strzałka w prawo z literką Z prowadzi do masy.
Pozdrawiam.
|
 Download |
22032204_pre.JPG |
|
50.91 KB |
0.00 |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
painlust Poziom 22

|
27 Wrz 2007 16:39 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
Zestyk zwierny nie powinien być dołączony do masy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bb84 Poziom 17

|
27 Wrz 2007 17:34 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
:arrow: Painlust
Wytłumacz mi proszę do czego ma prowadzić druga strzałka (zaznaczona kółkiem)jak nie do masy bo już zgłupiałem ? Na oryginalnym schemacie była podłączona do masy. Jak byś mógł popraw w paincie.
| Moderowano przez oldboy: |
| Załącznik usunięto, taki sam znajduje się wyżej. |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
wolah12 Poziom 12

|
27 Wrz 2007 18:41 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bb84 Poziom 17

|
27 Wrz 2007 18:44 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
O to mi chodziło :D wielkie dzięki!
Jutro wybieram się po potrzebne części. A jeszcze takie pytanie - potencjometry BIAS i PRESENCE na schemacie powerampa mają być oba liniowe ? i czy wyprowadza się je oba na frontpanel ?
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
METALOWIEC Poziom 16

|
27 Wrz 2007 21:07 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
Presence na panel przedni, a bias na płyutce zasilacza, ewentualnie na górze chassis. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bb84 Poziom 17

|
28 Wrz 2007 04:38 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
Tak przyglądam się schematowi i nie zapytałem o najważniejsze - te kondensatory w preampie oprócz C21 (na 450V) na jakie napięcie mają być ? i jakiego typu ? a rezystory wszystkie na 1W jeśli nie pisze inaczej ?
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
METALOWIEC Poziom 16

|
28 Wrz 2007 06:57 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
Ja daje 1W w zasilaniu, na anodach 0,5W a wszystkie inne 0,25W. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bb84 Poziom 17

|
28 Wrz 2007 07:11 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
Ok dam połówki. A jak jest z napięciem kondensatorów ? na jakie napięcie mają być i jakiego typu ?
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
28 Wrz 2007 07:11 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
jdubowski Poziom 21

|
28 Wrz 2007 10:00 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
| Wytłumacz mi proszę do czego ma prowadzić druga strzałka (zaznaczona kółkiem)jak nie do masy bo już zgłupiałem ? Na oryginalnym schemacie była podłączona do masy. |
IMHO może być podłączona do masy.
Jak nie podłączysz to też będzie działać, jedyna różnica będzie taka że po wyciągnięciu wtyczki kabla gitarowego siatka pierwszej lampy może łapać jakoweś śmieci "z powietrza".
Dodano po 45 [minuty]:
| A jak jest z napięciem kondensatorów ? na jakie napięcie mają być i jakiego typu ? |
Poza kondensatorem katodowym V1a (który wystarczy na 63V) pozostałe powinny byc na napięcie większe od zasilającego.
Kondnsatory poniżej 1nF moga być ceramiczne lub foliowe, większe niż 1nF - foliowe. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bb84 Poziom 17

|
28 Wrz 2007 11:21 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
Czyli jak zastosuje wszystkie na 500V lub więcej będzie ok ? mają to być kondensatory poliestrowe czy polipropylenowe ?
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
painlust Poziom 22

|
28 Wrz 2007 12:36 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
To może zabrzmi dziwacznie... ale ja składając wzmacniacz mam generalnie "gdzieś" jakie są to kondensatory, no ale ja dziwny jestem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wolah12 Poziom 12

|
28 Wrz 2007 16:35 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
W większości firmowych wzmacniaczy są polipropylenowe, ale na początek radzę dać jakiekolwiek. Gdy poradzisz sobie ze zjawiskami brumow, zakłoceń i innych niespodzianek wymień na polipropynele. Na moje ucho i tak każdy "gra" tak samo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bb84 Poziom 17

|
30 Wrz 2007 21:44 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
:arrow: wolah12
I tak musze kupić nowe kondy i rezystory, więc lepiej kupić od razu porządne.
Wejść jack ze stykiem zwiernym nie mieli :/
Zacząłem od strony "mechanicznej". Zabrałem się za front panel. Wyszlifowałem, wyczyściłem, dowierciłem 3 otwory i wygląda bardzo przyzwoicie. Jest on zrobiony z 1,5 mm mosiądzu i zastanawiam się teraz jak go najlepiej wykończyć - czy dać do grawerowania, czy dać wydrukować napisy i zalaminować. Chodzi o to, że mosiądz śniedzieje. Czy laminowanie temu zapobiegnie ? macie jakieś pomysły co z tym zrobić ? Jeszcze można pochromować i zalaminować.
Pozdrawiam.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
30 Wrz 2007 21:44 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
bb84 Poziom 17

|
16 Lis 2009 16:05 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
Odgrzebuję temat po dwóch latach wracając do tej konstrukcji. Niestety środki i czas nie pozwoliły na realizację projektu, może i lepiej ? krótko mówiąc poszukuję skynyrdowskiego brzmienia, czyli czegoś w rodzaju country-rocka i tu chciałbym się na moment zatrzymać. Czytałem, iż taki dźwięk można uzyskać na wzmacniaczach Peaveya np. Mace albo Heritage VTX. Niestety nie znalazłem schematów tych pieców i nie mam możliwości ich porównania do np. Plexi 1959 lub jcm800. O co chodzi - chciałbym uzyskać taki sound wykorzystując 4xEL34, preamp mogę dostosować. Z tego co słyszałem dźwięk taki uzyskuje się przez przesterowanie pentod, jednak problemem jest tutaj rozkręcenie pieca co uniemożliwia odsłuch w domowych warunkach. Słyszałem również o czymś zwanym PMVOD (post master volume over drive) czyli jak mniemam specjalnej konstrukcji "potencjometr" na wyjściu między końcówką, a głośnikiem. Drugą kwestią jest parowanie lamp, którego chciałbym uniknąć. Tu słyszałem o oddzielnej regulacji biasu każdej z lamp ? czy szanowni koledzy mogliby coś doradzić w tej sytuacji ? może dysponujecie schematami ww. wzmacniaczy ewentualnie polecilibyście coś sprawdzonego na czym uzyskam taki sound przy konstrukcji na ELkach i regulacji za końcówką ?
Chodzi o takie brzmienie http://www.youtube.com/watch?v=sFHZ1ac7s6o |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rysmor Poziom 8

|
18 Lis 2009 17:33 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
[quote="bb84"] Z tego co słyszałem dźwięk taki uzyskuje się przez przesterowanie pentod, jednak problemem jest tutaj rozkręcenie pieca co uniemożliwia odsłuch w domowych warunkach. Drugą kwestią jest parowanie lamp, którego chciałbym uniknąć. Tu słyszałem o oddzielnej regulacji biasu każdej z lamp ? czy szanowni koledzy mogliby coś doradzić w tej sytuacji ?
odpowiedź jest - wystarczy podać na wejście większą amplitudę z doświadczeń moich wynikało żeby otrzymać czysty dźwięk nie można przekroczyć 5 V w sinusie na wejście lampy sterujące pentody jeśli przekroczysz ten próg lampa zaczyna zniekształcać no tu masz przester po prostu musisz dać większy ,,gaz "na lampy ,bias niezależny na każdą pentodę -sam to stosuję ale w katodzie musisz dać opór i na nim ustawić prąd spoczynkowy lampy (30-35mA) ustawiając go napięciem biasu u mnie było 31 V lampa wtedy ostro idzie ma duży power a mniejszy bardziej zamula ustawiają prąd lampy można w niewielkim stopniu oddziaływając na prace pentod byle nie przekroczyć tych wartości 40mA bo lampa szybko straci swą żywotność mam gdzieś prosty schemat tego jak znajdę czas to podeślę |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bb84 Poziom 17

|
18 Lis 2009 18:48 Re: Marshall JCM 800 - restauracja? |
|
|
|
rysmor
Dzięki za wyjaśnienia. Ogólnie chciałbym zbudować coś na podstawie schematów marshalla tylko jak mniemam z Master Volume ? czyli z regulacją głośności końcówki aby można było pograć w domu na niższych głośnościach, ale z przesterem końcówki, a nie w preampie. Chciałbym jednak uzyskać brzmienie takie jak w podanym tutaj linku http://www.youtube.com/watch?v=sFHZ1ac7s6o i dlatego zwróciłem się do kolegów aby coś doradzili. JCM800 to raczej nie to jeśli chodzi o brzmienie, może coś ze starszych serii, może na nich wykrzesam taki sound ? poprostu jest nawał różnych konstrukcji, w których nie potrafię się rozeznać. Poza tym niektóre są na 6550, ja posiadam 4xEL34.
P.S. może jakiś Plexi i do tego regulacja przełącznikiem obrotowym + rezystory między końcówką a głośnikiem ? wiem, że w niektórych modelach istniała możliwość wyłączenia/wyciągnięcia lamp co powodowało obniżenie głośności, ale nawet jedna lampa to zbyt duża głośność. |
|
| Powrót do góry |
|
 |