| Author |
mat_ed Poziom 26

|
04 Dec 2008 17:55 Re: Plyta główna ECS K7S5A i wylane kondensatory? |
|
|
|
Możesz, powinno działać.
| Moderated by TONI_2003: |
Za udzielenie tak „poprawnej” odpowiedzi udzielam ostrzeżenia #2 regulamin punkt nr.12
| Quote: |
| 12. Udzielanie porad uznanych za szkodliwe bądź bezwartościowe podlega regulaminowym restrykcjom. |
|
2200x6=13200
1500x6=9000
----------------
4200:1500=2,8 szt.
Z tak prostego wyliczenia wychodzi „tylko” iż trzeba 3 sztuki elektrolitów 1500uF więcej...
|
|
| Back to top |
|
 |
@GUTEK@ Poziom 21

|
04 Dec 2008 20:48 Re: Plyta główna ECS K7S5A i wylane kondensatory? |
|
|
|
| Paweł007 wrote: |
| Dziś w sklepie chciałem kupić 6x 2200µF 6.3V. Nie było na stanie. Babeczka powiedziała, że da mi zamienniki 1500uF/10V 105st. i że będzie pasować. Nadmieniłem do czego to ma być. |
Nie bardzo, pojemność powinna być taka sama, te które kupiłeś mogą mieć za małą, ale skoro je już masz wlutuj, jeśli nie masz w niej zbyt mocnego procka powinno dać rade. Po prostu wymień je a jeśli będzie działać niestabilnie będziesz musiał kupić takie jak były.
Z ciekawości, czy nie kupowałeś przypadkiem tych kondensatorów w gliwicach? w jednym sklepie w centrum panie właśnie robią takie numery nieznającym się.
|
|
| Back to top |
|
 |
shadoweyes Poziom 16

|
04 Dec 2008 22:07 Re: Plyta główna ECS K7S5A i wylane kondensatory? |
|
|
|
Powiedzmy tak pojemność najlepiej żeby była taka sama napięcie może być do 25V bo powyżej zazwyczaj gabaryty kondensatorów są dużo większe. Mogą być kondensatory o wyższej pojemności poprawi to filtrację zakłóceń. Kondensatory o mniejszej pojemności mogą powodować większe zakłócenia na napięciu zasilania układów płyty głównej co może powodować jej niestabilną pracę (restarty, błędy itp.). Tak więc możesz spróbować je wlutować i zobaczysz co się będzie działo. Ale pamiętaj na przyszłość lepiej większe pojemności. I jeszcze coś co może pomóc, kiedyś firmy podawały, że kondensatory elektrolityczne miały dużą tolerancję gdzieś ok. 60% wartości (nie pamiętam, czy w górę, czy w dół).
|
|
| Back to top |
|
 |
K!lleR Poziom 24

|
04 Dec 2008 22:13 Re: Plyta główna ECS K7S5A i wylane kondensatory? |
|
|
|
Jeśli w płycie były 2200 to takie same lub większe pojemnościowo, nie mniejsze. Ta babka powinna iść warzywa sprzedawać a nie za elektronikę się brać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Bronek_84 Poziom 13

|
05 Dec 2008 00:08 Re: Plyta główna ECS K7S5A i wylane kondensatory? |
|
|
|
To po pierniczku zamienniki Ci dała ;) Ciekawe czy jak by faktycznie sprzedawała warzywa i jak byś chciał kupić pomidory, a by nie było, to dała by ziemniaki :P
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Dec 2008 00:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kamil1755 Poziom 15

|
15 Feb 2012 20:41 Re: Plyta główna ECS K7S5A i wylane kondensatory? |
|
|
|
Jak chcesz zmieniać kondensatory (masz tu dobre rady)
Tu masz oznaczenia parametrów kondensatora:
Pojemność (podawana w mikrofaradach, oznaczona na kondensatorze jako uF)
(Napięcie pracy)czyli maksymalne napięcie z jakim kondensator może pracować oznaczone jako V.
Oczywiście najlepiej jest dobrać kondensatory identyczne z tymi, które będziesz wymieniać, lecz nic złego się nie stanie, gdy wybierzesz kondensatory o odrobinę większym napięciu zasilania (natomiast pojemność powinna być identyczna). Odrobinę to znaczy jakieś 25%.
NIGDY NIE DOBIERAJ KONDENSATORÓW O NIŻSZYCH PARAMETRACH!
Dodam tu ostatnio miałem podobne zdarzenie na płycie głównej z kondensatorami jak i też przy monitorze Samsung SyncMaster 940nw i trzymałem sie bardziej tych samych parametrów kondensatora (komputer z płyta główna jak i monitor śmiga teraz jak ...)
Zwróć uwagę na: gdy już nabyłeś odpowiednie zamienniki,lub takie same (czas na wymianę). Jednak jeszcze jedna bardzo ważna uwaga (przy wyjmowaniu kondensatorów, zapamiętaj jego bieguny). Na kondensatorze ujemny biegun jest przeważnie oznaczony paskiem na całej jego długości i ma krótszą nóżkę, zaś na płycie głównej biegun ujemny jest najczęściej zamalowany na biało.
Wskazówka:uszkodzonych kondensatorów powinieneś szukać przede wszystkim na płycie głównej(tak jak widać wylały ci się na płycie głównej)oraz w zasilaczu, rzadziej na kracie graficznej.
Tu uwaga moja przeczytaj:niektórzy producenci płyt głównych (np. AsRock) stosują odwrotne znakowanie biegunów. Dlatego najlepiej zapamiętaj jak kondensatory były montowane fabrycznie a nowe zamontuj w ten sam sposób. Odwrotne połączenie biegunów może spowodować uszkodzenie płyty głównej oraz efektowny wybuch kondensatora!
Wiem bo pracuje dłuższy okres przy tym.(Dobra rada)
|
|
| Back to top |
|
 |
Edward321 Poziom 18

|
15 Feb 2012 21:21 Re: Plyta główna ECS K7S5A i wylane kondensatory? |
|
|
|
Nie. Muszą mieć 2200uF i 6.3V lub więcej.
|
|
| Back to top |
|
 |
faza12f Poziom 18

|
15 Feb 2012 21:47 Re: Plyta główna ECS K7S5A i wylane kondensatory? |
|
|
|
| Paweł007 wrote: |
| Dziś w sklepie chciałem kupić 6x 2200µF 6.3V. Nie było na stanie. Babeczka powiedziała, że da mi zamienniki 1500uF/10V 105st. i |
Niestety nie bo mają inną pojemność.
|
|
| Back to top |
|
 |