| Author |
farmazon3000 Poziom 14

|
08 Sep 2007 11:58 [czujnik odległości IR na bazie TSOP] jak zwiększyć zasięg? |
|
|
|
mam czujnik odległości w robocie na bazie odbiornika TSOP, jako nadajnik mam generator zrobiony z kitu
"J-62 Miniaturowy pilot na podczerwień"
http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZEOJ0/ZEOJ0620.jpg
gdzie zamiast jednej diody IR widocznej na schemacie są dwie, obie katodami podłączone do różnych portów uP
czujnik ma zasięg niecałe 10 cm
PYTANIE:
-jak zwiększyć zasięg do około 1 metra? (wstawić dwie diody?, zwiększyć prąd płynący przez diody?)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Sep 2007 11:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
McRancor Poziom 24

|
08 Sep 2007 14:54 Re: [czujnik odległości IR na bazie TSOP] jak zwiększyć zasi |
|
|
|
Zmniejsz wartość rezystora R4, jakie jest napięcie zasilania i jaka jest teraz wartość tego rezystora i jaki tam siedzi tranzystor?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Sep 2007 14:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
fedain Poziom 10

|
08 Sep 2007 15:36 Re: [czujnik odległości IR na bazie TSOP] jak zwiększyć zasi |
|
|
|
1. Sprawdź dokładnie czy nadajnik daję dobrą częstotliwość (sygnał z procesora na wewnętrznym rezonatorze może być niedokładny). Najlepiej miernikiem.
2. Polutuj układ po stronie odbiornika tak jak masz w datasheecie do TSOP'a, a nie bezpośrednio do procka. Powinieneś mieć zasięg ponad 20cm.
3. Dobrze odizoluj diodę nadawczą od odbiornika, tak aby sygnał pochodził tylko od odbitego obiektu a nie żadnych skosów.
4. Wyrzuć TSOP'a i zastosuj SFH, jest taki sam, tylko mniejszy i lepszy.
Jak dobrze to zrobisz na sfh to dostaniesz jakieś 50cm.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Sep 2007 15:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
McRancor Poziom 24

|
08 Sep 2007 15:52 Re: [czujnik odległości IR na bazie TSOP] jak zwiększyć zasi |
|
|
|
Tsopy po jakimś czasie "gubią" sygnał - wymagają dodatkowej modulacji sygnałem o bardzo małej częstotliwości, dlatego lepiej dać SFH ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
farmazon3000 Poziom 14

|
08 Sep 2007 21:31 Re: [czujnik odległości IR na bazie TSOP] jak zwiększyć zasi |
|
|
|
50 cm? a ja myślałem że sklece później jakąś barierę podczerwieni, ale z takim zasięgiem to lipa trochę, myślalem o kilku metrach nawet a tu tylko 50 cm :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Sep 2007 21:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bogdan_p Poziom 23

|
09 Sep 2007 10:28 Re: [czujnik odległości IR na bazie TSOP] jak zwiększyć zasi |
|
|
|
zupełnie czymś innym jest czujnik odległości a bariera optyczna po mimo że technicznie oba układy nie wiele się różnią , pamiętaj jednak o tym że przerwanie wiązki promieniowania to coś innego jak wykrycie wiązki od odbitego przedmiotu :
nadajnik > odbiornik
nadajnik > obiekt > odbiornik
temat czujników i barier był już poruszany wielokrotnie sam również wałkowałem ten temat , jeżeli chodzi o Tsop to powtórzę po raz kolejny ich zachowanie jest trudne do określenia i tak jak pisali koledzy wcześniej lepiej zastosuj inny typ czujnika
wracając do tematu to podstawowa sprawa to właściwa częstotliwość nośna np. 36kHz oraz modulacja tej nośnej , sama nośna powoduje czasami bardzo dziwną pracę układu , jeżeli chcesz zbudować barierę to śmiało powinieneś uzyskać zasięg kilku metrów bez układów optycznych
| Quote: |
| jak zwiększyć zasięg do około 1 metra? |
zapomnij o takim zasięgu dla czujnika odległości w prawdzie jest on możliwy do osiągnięcia nawet na Tsop ale praca układu będzie ogólnie mówiąc chaotyczna
|
|
| Back to top |
|
 |