| Author |
devolt Poziom 18

|
15 Nov 2003 14:04 Wygląd STK 4172II od środka...dla ciekawych... |
|
|
|
Hej ostatnio wymieniałem taki układzik jak w temacie i ciekawy byłem jak to wygląda w srodku wiec go rozebrałm...dołanczam zdjęcia gdzyby ktos był ciekawy jak to wygląda w srodku...
P.s Ten post jest jedynie w celach informacyjnych...
| Filesize: |
197.02 KB |

|
277.91 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Nov 2003 14:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ALTON Poziom 24

|
15 Nov 2003 14:11 |
|
|
|
Wow pełen podziw.Wygląda na solidną robote :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Nov 2003 14:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
.Wiśnia Poziom 21

|
02 Dec 2003 22:23 |
|
|
|
ja zamierzam rozebrać jakies tda ... ale czy sie uda to nie wiem .... a ciekae czy jak te stk sie rozbierze nadal pracuje ? ? POZDRO
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Dec 2003 22:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
grzechhh Poziom 14

|
02 Dec 2003 23:09 Re: Wygląd STK 4172II od środka...dla ciekawych... |
|
|
|
Już jakiś czas temu miałem założyć podobny temat o STK. Ta hybryda która jest na twoich zdjęciach, jest na pewno ORYGINALNA, ponieważ tranzystory są w formie struktur krzemowych a rezystory są napylane i docinane laserowo. Teraz powiem o PODRÓBACH na które bardzo często się można naciąć. Często jest tak że w niektórych sklepach można nabyć modele które gdzie indziej kosztują prawie 50-zł więcej a wyglądają podobnie. Ja już wiem ze nie warto dla tych kilkudziesięciu zloty kupić te tańsze bo to jest badziewie. Najłatwiej je odróżnić po tym że oryginalne mają lakier nie przewodzący prądu po stronie, którą się przykręca do radiatora, u innych jest to czyste aluminium. Teraz pewnie się nasunie pytanie, to co takiego ich różni. A więc tak: w środku układ jest wykonany tak jakby ktoś go w domu składał!!, rezystory to zwykłe niestarannie lutowane SMD,. tranzystory też SMD, całkiem inne jest rozmieszczenie elementów w oryginale, drivery tranzystorów końcowych to zwykle SMD!!!, przecież to niedopuszczalne(normalnie są to struktury krzemowe naniesione na płytkę miedzianą która pełni rolę radiatora, a tu czegoś takiego nie ma)odnośnie tranzystorów końcowych, też wydają mi się jakieś "lewe". najciekawsze jest to że w skanach jakie załączam widać że jedną parą tranzystorów steruje tranzystor w formie struktury krzemowej a po drugiej stronie jest SMD ale widać ślady po tym że prawdopodobnie w fazie produkcji było tam coś kombinowane i ten tranzystorek jest niezdarnie wstawiony. W 3 sztuce jaką mam jest tam struktura, tak że sprawa jest naprawdę bardzo dziwna. A teraz o działaniu takiego wzmacniacza, moje hybrydy uległy spaleniu przy mocy ok. 150W a znamionowo mają 200W/8ohm (STK4050V), według mnie uszkodził się tranzystor sterujący i zwarło tranzystory końcowe. Dostaje też sygnały od innych osób że wzmacniacze na takich "podróbkach" po prostu palą się same z siebie przy dużo mniejszej mocy wyjściowej od znamionowej. Uważajcie, bo można nie tylko stracić kasę ale i głośniki, bo w momencie uszkodzenia całe napięcie idzie na wyjście(w moim przypadku -75V)!!!!
ps.
76.51 KB |

|
76.8 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
bart1984 Poziom 15

|
03 Dec 2003 01:29 Re: Wygląd STK 4172II od środka...dla ciekawych... |
|
|
|
rozebralem ostatnio RSN`a 6 kanalow i znalazlem pod mikroskopem zamocny efekt (lepszy niz w matrix) milionowe miasto jak znajde ja jeszcze to zrobie fotki i podzuce
BarT
|
|
| Back to top |
|
 |
devolt Poziom 18

|
03 Dec 2003 19:44 |
|
|
|
Hej mój stk pochodzi z wymiany w wiezy sony ten był tam orginalnie, i niewiadomo z jakich powodów padł...prawdopodobnie sam z siebie...Wieza ta posiadał natto zabezpieczenie!! Wiec i te orginalne potrafią czasem nawalic... Apropo tych podróbek to nie wiem ale wlutowałem do tej wiezy włąsnie taki z tych tanszych kupiony u nas w legionowie w sklepiej Kosztował 21zł i działą super , a STK4241V kosztuje tam 25zł i ma lakier na obudowie....
Pzdr Devolt
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Dec 2003 19:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
.Wiśnia Poziom 21

|
03 Dec 2003 19:49 |
|
|
|
hehs .. stk padło bo zabezpieczenie nie zadziałało szybko ...
;p
|
|
| Back to top |
|
 |