Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Telewizja N - brak jakości sygnału


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis ->Telewizja N - brak jakości sygnału Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
dj_jasin
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Gru 2004
Posty: 387

dj_jasin
Poziom 17
Post#1 Post autora tematu 08 Wrz 2007 20:43   

Telewizja N - brak jakości sygnału


Problem polega na tym, że mam siłe sygnału 86% a jakość 0%. Antena była kręcona we wszystkich kierunkach i dalej nic. W czym może tkić problem bo już mi ręce opadają. Czy należy najpierw aktywować czy od razu powinna być siła sygnału?

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 08 Wrz 2007 20:43   



Powrót do góry
Robstar
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 14 Paź 2003
Posty: 169

Robstar
Poziom 14
Post#2 08 Wrz 2007 21:16   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Nie aktywują ci dopuki nie będziesz miał prawidlowo ustawionej anteny.
Problem może być w tym że nie jesteś na Hot Birdzie tylko np. Astrze - niewielkie przesunięcie i lipa. Zobacz jak w okolicy mają inni anteny ustawione może to coś pomoże.
Jakość to nic innego jak parametr BER i dopuki jego nie ustawisz to będziesz miał problem.

Jeśli masz sygnał to spróbuj wyszukać kanały wszystkie niekodowane może coś znajdzie, a wtedy będziesz wiedział gdzie jesteś i porównaj z www.lyngsat.com.

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
waldekg
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 1157
Miasto: "-"

waldekg
Poziom 21
Post#3 08 Wrz 2007 21:33   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Witam.Antenę należy ustawić miernikiem sygnału,aby mięć pewność dobrego ustawienia anteny sprawdź podłączając inny dekoder może być polsat lub cyfra.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
dj_jasin
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Gru 2004
Posty: 387

dj_jasin
Poziom 17
Post#4 Post autora tematu 08 Wrz 2007 21:41   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


A może być tuner analogowy ze zwykłej satelity?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
waldekg
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 1157
Miasto: "-"

waldekg
Poziom 21
Post#5 08 Wrz 2007 21:49   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Może być tuner analogowy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 08 Wrz 2007 21:49   



Powrót do góry
tomekgryfice
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Cze 2006
Posty: 23
Miasto: gryfice

tomekgryfice
Poziom 7
Post#6 08 Wrz 2007 22:01   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Może być analogowy tuner, jeśli nie masz dostępu do jakiegokolwiek przyrządu. Ustaw na nim częstotliwość TVN, nadawanego analogowo i wtedy znajdź HOTB. Będzie tak łatwiej, sygnał cyfrowy ciężej ustawić, w analogowym będziesz widział choć zarysy obrazu jak trafisz na satelitę a wtedy podłącz N i zrób to dokładniej, tylko bardzo powoli. Kierunek sateliy to prawie południe i pamiętaj o konwerterze-niektóre należy lekko obrócić do uzyskania poprawnego sygnału i czasza dla N powinna być większa niż standardowa. Jak uzyskasz jakość conajmniej 40 to możesz trochę skłamać żemasz 60 i napewno ruszy. Pozdrawiam i powodzenia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
dj_jasin
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Gru 2004
Posty: 387

dj_jasin
Poziom 17
Post#7 Post autora tematu 08 Wrz 2007 22:03   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


A jeśli złapie sygnał na zwykłym tunerze to jaką mam pewność, że na N-ce będzie sygnał?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tomekgryfice
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Cze 2006
Posty: 23
Miasto: gryfice

tomekgryfice
Poziom 7
Post#8 08 Wrz 2007 23:11   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Może być analogowy tuner, jeśli nie masz dostępu do jakiegokolwiek przyrządu. Ustaw na nim częstotliwość TVN, nadawanego analogowo i wtedy znajdź HOTB. Będzie tak łatwiej, sygnał cyfrowy ciężej ustawić, w analogowym będziesz widział choć zarysy obrazu jak trafisz na satelitę a wtedy podłącz N i zrób to dokładniej, tylko bardzo powoli. Kierunek sateliy to prawie południe i pamiętaj o konwerterze-niektóre należy lekko obrócić do uzyskania poprawnego sygnału i czasza dla N powinna być większa niż standardowa. Jak uzyskasz jakość conajmniej 40 to możesz trochę skłamać żemasz 60 i napewno ruszy. Pozdrawiam i powodzenia.

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

Jeśli znajdziesz na analogu TVN w miarę czysto tzn. bez dropienia to napewno będziesz miał sygnał. Myślę że konwerter masz odpowiedni?!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
oreik
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 29
Miasto: lidzbark warminski

oreik
Poziom 8
Post#9 09 Wrz 2007 11:01   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Witam
Ustawiając kiedyś N-ke znajomym miałem podobny problem.Oczywiście pomocny okazał się Tvn na analogowym Amstradzie.Ale nie do końca.Ponieważ po zamianie dobrze odbierającego tvn amstrada na Tuner N-ki.Miałem to samo .Czyli sygnał 80% z zerową jakością .biuro Obsługi klienta oczywiście pomocne nie było (istniało od 3 tygodni).
Doszedłem do tego że znajomi przestawili opcje ,a dokładnie sposób nadawania na DVB ,a powinno być z "2" jakość pokazała sie od ręki:D
Co do brzmienia tych nazw nie jestem pewien bo to było rok temu i więcej z "N-ka" nie miałem do czynienia

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
dj_jasin
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Gru 2004
Posty: 387

dj_jasin
Poziom 17
Post#10 Post autora tematu 09 Wrz 2007 11:11   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Co do opcji to może ktoś mi wytłumaczyć jak to ma być ustawione na tunerze?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
meloch
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 12 Sie 2005
Posty: 1336

meloch
Poziom 21
Post#11 10 Wrz 2007 13:37   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Powinno być w instrukcji obsługi, w jaki sposób skonfigurować tuner. Postepuj zgodnie z podanymi punktami.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Mishot
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Paź 2003
Posty: 627
Miasto: Bochnia

Mishot
Poziom 19
Post#12 10 Wrz 2007 16:23   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


z tego co słyszałem to anteny "N" są za małe...najlepiej jest mieć własną antenę...(od 60 wzwyż...najlepiej 90)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
automatyk
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Wrz 2002
Posty: 146
Miasto: Łomża

automatyk
Poziom 13
Post#13 10 Wrz 2007 20:05   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Na N-ce przy konwerterze 0.5dB Sharp miałem jakość ponad 50% i często włączało mi się <brak sygnału> Po wymianie konwentera na Golden Interstar 0.2dB jakość wzrosła do około 90%. Cena GI to 19 zł, a więc warto wymienić. Może być też Maximum 0.2dB w tej samej cenie. Obserwując poziom jakości trzeba skręcić konwerter w prawo, aby uzyskać największy %. Mieszkam na wschodzie i tu min. antena to 80cm, ale lepsza 90cm (np. polska Corab).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ludek
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Lip 2002
Posty: 37

ludek
Poziom 9
Post#14 14 Wrz 2007 13:45   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Też mam problem z jakością 0%. Wstrzeliłem się w HotBirda za pomocą analogowego Grundiga ale na razie niezbyt precyzyjne - TVN trochę przyśnieżony (dzisiaj jeszcze pokręcę). Siła sygnału na poziomie 80%. W BOK usłyszałem że przyczyną jest konwerter - ok. 10 letni ALPS fullband. Czy rzeczywiście? Pani z BOK nie wydawała sie być zbyt obeznana z tematem. Na identycznym konwerterze cyfrowy polsat śmiga bez problemu. Zanim kupie nowy konwerter wolałbym się upewnić czy to jednak nie kwestia ustawienia anteny. Może wtedy zawołam fachowca ze sprzętem, niech ustawia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Hucul
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 4778
Miasto: Hanower

Hucul
Poziom 24
Post#15 14 Wrz 2007 14:02   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


ludek napisał:
TVN trochę przyśnieżony

Na Nce "śnieży" Ci TVN Question Question

Arrow dj_jasin poczytaj najpierw: http://n.pl/fileadmin/pdf/Instalacjanboxnboxrecorder.pdf
i http://n.pl/fileadmin/pdf/n_instrukcja_samoinstalacji_anteny_v010707.pdf

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ludek
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Lip 2002
Posty: 37

ludek
Poziom 9
Post#16 14 Wrz 2007 14:17   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


TVN śnieży na analogowym tunerze, którego użyłem żeby ustawić sie na HotBirda. Precyzyjne ustawienie anteny i tak pewnie zostawie fachowcowi (bez miernika ciężko - a nie mam dobrego kompasu Wink ), ale co z tym konwerterem? Pytam z ciekawości bo i tak kupie nowy (to żaden pieniądz).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
west222
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Paź 2002
Posty: 82

west222
Poziom 12
Post#17 14 Wrz 2007 14:19   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


anteny N ki sa tak male i slabe ze wystarczy galazka drzewa w swietle albo mocniejszy deszcz i po "ptokach" ...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ludek
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Lip 2002
Posty: 37

ludek
Poziom 9
Post#18 14 Wrz 2007 14:30   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


zapomniałem dodać że mam starą czaszę cóś ze 80 cm:D

Dodano po 1 [minuty]:

aha, i mieszkam na dolnym śląsku - 100 km od granicy niemieckiej

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Marcin_1972
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 166
Miasto: Rypin

Marcin_1972
Poziom 14
Post#19 14 Wrz 2007 14:47   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Tunery N-ki mają mierniki sygnału - trzeba sobie tuner włączyć przy antenie i obserwować wskazania. Nowe tunery włączają ten miernik automatycznie. W moich okolicach można na standardowym sprzęcie (z kompletu) ustawić jakość do około70-75%.
Trzeba mieć jednak dobrą rękę.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kelkeszą
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 121
Miasto: storno

kelkeszą
Poziom 13
Post#20 14 Wrz 2007 17:44   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Konwerter na 100 % masz sprawny .
Dekoder n wymaga bardzo precyzyjnie ustawionego talerza .
Bez przyrządu może być ciężko , jednak życzę powodzenia .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kanero
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 2
Miasto: Gdynia

kanero
Poziom 2
Post#21 15 Wrz 2007 17:23   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Ja mam nieco inny problem:

Zawsze mam sygnal, nawet jak trzymam odlaczony konwerter w reku !

... a jakosc wciaz zero. Mam standardowy zestaw N-ki (antene + konwerter Sharpa).

Krecilem antena na wszystkie strony i sygnal mialem _zawsze_ 50-70%. Zauwazylem, ze jak zaslonie konwerter reka, to sila sygnalu sie poprawia Smile Wyciagnalem wiec konwerter i jak trzymam go w reku, to dowolnie jak go skieruje, wezme do pokoju itp. to sygnal wciaz mam 50-80%...

Jak odlacze kabel od konwertera so sygnal (uzywam miernika w tunerze N-ki) spada do zera. Wiec mniemam ze tuner jest OK.

Co to moze byc? Uszkodzony konwerter?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
automatyk
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Wrz 2002
Posty: 146
Miasto: Łomża

automatyk
Poziom 13
Post#22 15 Wrz 2007 19:49   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Kręcenie wschód-zachód to za mało. Przy małej antenie (60-70cm) ważny jest kąt elewacji (góra-dół). Konwerter pewnie dobry tylko nigdy nie wstrzeliłeś się w sygnał. Przecież jest poziom sygnału i jakości w tunerze N-ki, trzeba to wykorzystać. Ruchy powolne przy Wsch-Zach i przy wzroście sygnału trzeba regulować kąt elewacji, aż do osiągnięcia największych %. I znów Wsch-Zach, znów kąt elewacji, a póżniej skręcenie (obrót) konwartera w prawo na max. % w jakości. Przy skręcaniu śrub też należy patrzeć na jakość, aby nie zmniejszyła się.

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
kanero
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 2
Miasto: Gdynia

kanero
Poziom 2
Post#23 15 Wrz 2007 20:18   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


kanero napisał:
Ja mam nieco inny problem:

Zawsze mam sygnal, nawet jak trzymam odlaczony konwerter w reku !


Po kolejnych 2 godzinach kombinowania sam sobie odpowiem: otoz nie wiem czy z kazdym konwerterem tak jest, z moim tak (nie znam sie na tym ale wydaje mi sie, ze to nie jest prawidlowe zachowanie), ale pomimo to udalo mi sie dobrze ustawic antene i zdekodowac sygnal.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
dj_jasin
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Gru 2004
Posty: 387

dj_jasin
Poziom 17
Post#24 Post autora tematu 16 Wrz 2007 18:08   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Ja użyłem miernika sygnału i wyłapałem na ponad 75% i wszystko już gra.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kowi
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 66
Miasto: z

kowi
Poziom 11
Post#25 16 Wrz 2007 21:03   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


A czy teren przed anteną masz czysty, nic nie rośnie.Question

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ludek
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Lip 2002
Posty: 37

ludek
Poziom 9
Post#26 17 Wrz 2007 07:32   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Wymieniłem konwerter z ALPS 0,6dB na inny 0,2dB (przynajmniej w teorii 0,2) i od razu skok jakości z 0% do 20%. Po dokładniejszym ustawieniu mam w tej chwili 40% jakości przy 80% siły. Powiem tylko jedno- nbox to kicha.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 2411
Miasto: M-ce

michcio
Poziom 22
Post#27 17 Wrz 2007 16:09   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


0,6 db to zdecydowanie za dużo. Tak więc nic dziwnego, że na 0,2 db jest lepiej. Na mój gust, to 40 % to za mało. Powinno się dać wycisnąć więcej.
Nbox to nie taka kicha, jak myślisz. Po prostu modulacja DVB-S2 jest bardziej podatna na różne anomalie i zakłócenia niż starsza DVB-S. Dlatego tu jest wyżej postawiona poprzeczka, jeśli chodzi o jakość sygnału.

A tak apropo, to, że na samym konwerterze pokazuje siłę sygnału, to atrybut wielu konwerterów i nie jest to wada.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ludek
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Lip 2002
Posty: 37

ludek
Poziom 9
Post#28 18 Wrz 2007 07:29   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Przy dokładniejszym ustawieniu udało by się pewnie jeszcze wycisnąć z 10 góra 20% ale nie więcej. W każdym razie teraz też odbiera bez problemu. Co najwyżej będą kłopoty przy złej pogodzie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 18 Wrz 2007 07:29   



Powrót do góry
as1234
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 14
Miasto: Kielce

as1234
Poziom 5
Post#29 23 Wrz 2007 10:34   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Kolego czasem tunery N-ki warjują z pokazywaniem siły i jakości. Jeżeli pomimo prób nie łapiesz sygnału spróbuj zresetować dekoder. Reset tunera to kombinacja trzech klawiszy na panelu tunera: wciskasz po koleji trzymając przyciski "Menu", "Res", "strzałka w prawo" po około 5 sekundach zaczynają migać cyferki na panelu wtedy zwolnić przyciski.
Powodzenia

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 23 Wrz 2007 10:34   



Powrót do góry
KAROLEX
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Wrz 2007
Posty: 7

KAROLEX
Poziom 3
Post#30 26 Wrz 2007 21:35   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Witam mam trochę inny problem siłe sygnału mam 76% a jakość 60% ale czesto zdarza się że jakość zaczyna wariować i zmienia sie co kilka sekund od 0 do znów 60 obraz wtedy skacze i czesto traci sygnał...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 26 Wrz 2007 21:35   



Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> Telewizja N - brak jakości sygnału 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Telewizja na kartę brak jakości (9)
LG 42LN575S - Brak sygnału i jakości sygnału w module NCAM HD (10)
Brak sygnału jakości w N-ce (20)
Brak siły i jakości sygnału (2)
Brak siły i jakości sygnału w 2018Sec (2)
Ferguson 2018sec brak jakości sygnału (27)
Ferguson FK 6900 cr - brak jakości sygnału (1)
Ferguson AF-5018CI - brak jakości sygnału z Astry (3)
ITI 5800s Nbox - brak jakości sygnału (4)
Ferguson 3018SE brak jakości sygnału ( jakość 0% siła 90% ) (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.04 seconds

elektroda.pl temat RSS