Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Telewizja N - brak jakości sygnału


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> Telewizja N - brak jakości sygnału
Author
Message
dj_jasin
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 05 Dec 2004
Posts: 387

Post#1 Post from the author of the topic 08 Sep 2007 20:43   

Telewizja N - brak jakości sygnału


Problem polega na tym, że mam siłe sygnału 86% a jakość 0%. Antena była kręcona we wszystkich kierunkach i dalej nic. W czym może tkić problem bo już mi ręce opadają. Czy należy najpierw aktywować czy od razu powinna być siła sygnału?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Sep 2007 20:43   





Back to top
   
Robstar
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 14 Oct 2003
Posts: 169

Post#2 08 Sep 2007 21:16   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Nie aktywują ci dopuki nie będziesz miał prawidlowo ustawionej anteny.
Problem może być w tym że nie jesteś na Hot Birdzie tylko np. Astrze - niewielkie przesunięcie i lipa. Zobacz jak w okolicy mają inni anteny ustawione może to coś pomoże.
Jakość to nic innego jak parametr BER i dopuki jego nie ustawisz to będziesz miał problem.

Jeśli masz sygnał to spróbuj wyszukać kanały wszystkie niekodowane może coś znajdzie, a wtedy będziesz wiedział gdzie jesteś i porównaj z www.lyngsat.com.

Helpful message? + -

Back to top
   
waldekg
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 06 Jul 2006
Posts: 1159
Location: "-"

Post#3 08 Sep 2007 21:33   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Witam.Antenę należy ustawić miernikiem sygnału,aby mięć pewność dobrego ustawienia anteny sprawdź podłączając inny dekoder może być polsat lub cyfra.

Helpful message? + -

Back to top
   
dj_jasin
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 05 Dec 2004
Posts: 387

Post#4 Post from the author of the topic 08 Sep 2007 21:41   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


A może być tuner analogowy ze zwykłej satelity?

Helpful message? + -

Back to top
   
waldekg
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 06 Jul 2006
Posts: 1159
Location: "-"

Post#5 08 Sep 2007 21:49   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Może być tuner analogowy.

Helpful message? + -

Back to top
   
tomekgryfice
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 30 Jun 2006
Posts: 23
Location: gryfice

Post#6 08 Sep 2007 22:01   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Może być analogowy tuner, jeśli nie masz dostępu do jakiegokolwiek przyrządu. Ustaw na nim częstotliwość TVN, nadawanego analogowo i wtedy znajdź HOTB. Będzie tak łatwiej, sygnał cyfrowy ciężej ustawić, w analogowym będziesz widział choć zarysy obrazu jak trafisz na satelitę a wtedy podłącz N i zrób to dokładniej, tylko bardzo powoli. Kierunek sateliy to prawie południe i pamiętaj o konwerterze-niektóre należy lekko obrócić do uzyskania poprawnego sygnału i czasza dla N powinna być większa niż standardowa. Jak uzyskasz jakość conajmniej 40 to możesz trochę skłamać żemasz 60 i napewno ruszy. Pozdrawiam i powodzenia.

Helpful message? + -

Back to top
   
dj_jasin
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 05 Dec 2004
Posts: 387

Post#7 Post from the author of the topic 08 Sep 2007 22:03   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


A jeśli złapie sygnał na zwykłym tunerze to jaką mam pewność, że na N-ce będzie sygnał?

Helpful message? + -

Back to top
   
tomekgryfice
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 30 Jun 2006
Posts: 23
Location: gryfice

Post#8 08 Sep 2007 23:11   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Może być analogowy tuner, jeśli nie masz dostępu do jakiegokolwiek przyrządu. Ustaw na nim częstotliwość TVN, nadawanego analogowo i wtedy znajdź HOTB. Będzie tak łatwiej, sygnał cyfrowy ciężej ustawić, w analogowym będziesz widział choć zarysy obrazu jak trafisz na satelitę a wtedy podłącz N i zrób to dokładniej, tylko bardzo powoli. Kierunek sateliy to prawie południe i pamiętaj o konwerterze-niektóre należy lekko obrócić do uzyskania poprawnego sygnału i czasza dla N powinna być większa niż standardowa. Jak uzyskasz jakość conajmniej 40 to możesz trochę skłamać żemasz 60 i napewno ruszy. Pozdrawiam i powodzenia.

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

Jeśli znajdziesz na analogu TVN w miarę czysto tzn. bez dropienia to napewno będziesz miał sygnał. Myślę że konwerter masz odpowiedni?!

Helpful message? + -

Back to top
   
oreik
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 20 Oct 2005
Posts: 29
Location: lidzbark warminski

Post#9 09 Sep 2007 11:01   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Witam
Ustawiając kiedyś N-ke znajomym miałem podobny problem.Oczywiście pomocny okazał się Tvn na analogowym Amstradzie.Ale nie do końca.Ponieważ po zamianie dobrze odbierającego tvn amstrada na Tuner N-ki.Miałem to samo .Czyli sygnał 80% z zerową jakością .biuro Obsługi klienta oczywiście pomocne nie było (istniało od 3 tygodni).
Doszedłem do tego że znajomi przestawili opcje ,a dokładnie sposób nadawania na DVB ,a powinno być z "2" jakość pokazała sie od ręki:D
Co do brzmienia tych nazw nie jestem pewien bo to było rok temu i więcej z "N-ka" nie miałem do czynienia

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
dj_jasin
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 05 Dec 2004
Posts: 387

Post#10 Post from the author of the topic 09 Sep 2007 11:11   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Co do opcji to może ktoś mi wytłumaczyć jak to ma być ustawione na tunerze?

Helpful message? + -

Back to top
   
meloch
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 12 Aug 2005
Posts: 1336

Post#11 10 Sep 2007 13:37   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Powinno być w instrukcji obsługi, w jaki sposób skonfigurować tuner. Postepuj zgodnie z podanymi punktami.

Helpful message? + -

Back to top
   
Mishot
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 20 Oct 2003
Posts: 627
Location: Bochnia

Post#12 10 Sep 2007 16:23   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


z tego co słyszałem to anteny "N" są za małe...najlepiej jest mieć własną antenę...(od 60 wzwyż...najlepiej 90)

Helpful message? + -

Back to top
   
automatyk
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 14 Sep 2002
Posts: 146
Location: Łomża

Post#13 10 Sep 2007 20:05   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Na N-ce przy konwerterze 0.5dB Sharp miałem jakość ponad 50% i często włączało mi się <brak sygnału> Po wymianie konwentera na Golden Interstar 0.2dB jakość wzrosła do około 90%. Cena GI to 19 zł, a więc warto wymienić. Może być też Maximum 0.2dB w tej samej cenie. Obserwując poziom jakości trzeba skręcić konwerter w prawo, aby uzyskać największy %. Mieszkam na wschodzie i tu min. antena to 80cm, ale lepsza 90cm (np. polska Corab).

Helpful message? + -

Back to top
   
ludek
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 29 Jul 2002
Posts: 37

Post#14 14 Sep 2007 13:45   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Też mam problem z jakością 0%. Wstrzeliłem się w HotBirda za pomocą analogowego Grundiga ale na razie niezbyt precyzyjne - TVN trochę przyśnieżony (dzisiaj jeszcze pokręcę). Siła sygnału na poziomie 80%. W BOK usłyszałem że przyczyną jest konwerter - ok. 10 letni ALPS fullband. Czy rzeczywiście? Pani z BOK nie wydawała sie być zbyt obeznana z tematem. Na identycznym konwerterze cyfrowy polsat śmiga bez problemu. Zanim kupie nowy konwerter wolałbym się upewnić czy to jednak nie kwestia ustawienia anteny. Może wtedy zawołam fachowca ze sprzętem, niech ustawia.

Helpful message? + -

Back to top
   
Hucul
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 19 Feb 2005
Posts: 4794
Location: Hanower

Post#15 14 Sep 2007 14:02   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


ludek wrote:
TVN trochę przyśnieżony

Na Nce "śnieży" Ci TVN Question Question

Arrow dj_jasin poczytaj najpierw: http://n.pl/fileadmin/pdf/Instalacjanboxnboxrecorder.pdf
i http://n.pl/fileadmin/pdf/n_instrukcja_samoinstalacji_anteny_v010707.pdf

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Sep 2007 14:02   





Back to top
   
ludek
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 29 Jul 2002
Posts: 37

Post#16 14 Sep 2007 14:17   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


TVN śnieży na analogowym tunerze, którego użyłem żeby ustawić sie na HotBirda. Precyzyjne ustawienie anteny i tak pewnie zostawie fachowcowi (bez miernika ciężko - a nie mam dobrego kompasu Wink ), ale co z tym konwerterem? Pytam z ciekawości bo i tak kupie nowy (to żaden pieniądz).

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Sep 2007 14:17   





Back to top
   
west222
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 28 Oct 2002
Posts: 82

Post#17 14 Sep 2007 14:19   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


anteny N ki sa tak male i slabe ze wystarczy galazka drzewa w swietle albo mocniejszy deszcz i po "ptokach" ...

Helpful message? + -

Back to top
   
ludek
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 29 Jul 2002
Posts: 37

Post#18 14 Sep 2007 14:30   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


zapomniałem dodać że mam starą czaszę cóś ze 80 cm:D

Dodano po 1 [minuty]:

aha, i mieszkam na dolnym śląsku - 100 km od granicy niemieckiej

Helpful message? + -

Back to top
   
Marcin_1972
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 31 May 2006
Posts: 166
Location: Rypin

Post#19 14 Sep 2007 14:47   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Tunery N-ki mają mierniki sygnału - trzeba sobie tuner włączyć przy antenie i obserwować wskazania. Nowe tunery włączają ten miernik automatycznie. W moich okolicach można na standardowym sprzęcie (z kompletu) ustawić jakość do około70-75%.
Trzeba mieć jednak dobrą rękę.

Helpful message? + -

Back to top
   
kelkeszą
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 25 Apr 2007
Posts: 120
Location: storno

Post#20 14 Sep 2007 17:44   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Konwerter na 100 % masz sprawny .
Dekoder n wymaga bardzo precyzyjnie ustawionego talerza .
Bez przyrządu może być ciężko , jednak życzę powodzenia .

Helpful message? + -

Back to top
   
kanero
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 15 Sep 2007
Posts: 2
Location: Gdynia

Post#21 15 Sep 2007 17:23   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Ja mam nieco inny problem:

Zawsze mam sygnal, nawet jak trzymam odlaczony konwerter w reku !

... a jakosc wciaz zero. Mam standardowy zestaw N-ki (antene + konwerter Sharpa).

Krecilem antena na wszystkie strony i sygnal mialem _zawsze_ 50-70%. Zauwazylem, ze jak zaslonie konwerter reka, to sila sygnalu sie poprawia Smile Wyciagnalem wiec konwerter i jak trzymam go w reku, to dowolnie jak go skieruje, wezme do pokoju itp. to sygnal wciaz mam 50-80%...

Jak odlacze kabel od konwertera so sygnal (uzywam miernika w tunerze N-ki) spada do zera. Wiec mniemam ze tuner jest OK.

Co to moze byc? Uszkodzony konwerter?

Helpful message? + -

Back to top
   
automatyk
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 14 Sep 2002
Posts: 146
Location: Łomża

Post#22 15 Sep 2007 19:49   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Kręcenie wschód-zachód to za mało. Przy małej antenie (60-70cm) ważny jest kąt elewacji (góra-dół). Konwerter pewnie dobry tylko nigdy nie wstrzeliłeś się w sygnał. Przecież jest poziom sygnału i jakości w tunerze N-ki, trzeba to wykorzystać. Ruchy powolne przy Wsch-Zach i przy wzroście sygnału trzeba regulować kąt elewacji, aż do osiągnięcia największych %. I znów Wsch-Zach, znów kąt elewacji, a póżniej skręcenie (obrót) konwartera w prawo na max. % w jakości. Przy skręcaniu śrub też należy patrzeć na jakość, aby nie zmniejszyła się.

Helpful message? + -

Back to top
   
kanero
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 15 Sep 2007
Posts: 2
Location: Gdynia

Post#23 15 Sep 2007 20:18   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


kanero wrote:
Ja mam nieco inny problem:

Zawsze mam sygnal, nawet jak trzymam odlaczony konwerter w reku !


Po kolejnych 2 godzinach kombinowania sam sobie odpowiem: otoz nie wiem czy z kazdym konwerterem tak jest, z moim tak (nie znam sie na tym ale wydaje mi sie, ze to nie jest prawidlowe zachowanie), ale pomimo to udalo mi sie dobrze ustawic antene i zdekodowac sygnal.

Helpful message? + -

Back to top
   
dj_jasin
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 05 Dec 2004
Posts: 387

Post#24 Post from the author of the topic 16 Sep 2007 18:08   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Ja użyłem miernika sygnału i wyłapałem na ponad 75% i wszystko już gra.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Sep 2007 18:08   





Back to top
   
kowi
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 12 May 2004
Posts: 66
Location: z

Post#25 16 Sep 2007 21:03   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


A czy teren przed anteną masz czysty, nic nie rośnie.Question

Helpful message? + -

Back to top
   
ludek
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 29 Jul 2002
Posts: 37

Post#26 17 Sep 2007 07:32   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Wymieniłem konwerter z ALPS 0,6dB na inny 0,2dB (przynajmniej w teorii 0,2) i od razu skok jakości z 0% do 20%. Po dokładniejszym ustawieniu mam w tej chwili 40% jakości przy 80% siły. Powiem tylko jedno- nbox to kicha.

Helpful message? + -

Back to top
   
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 20 Jul 2006
Posts: 2410
Location: M-ce

Post#27 17 Sep 2007 16:09   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


0,6 db to zdecydowanie za dużo. Tak więc nic dziwnego, że na 0,2 db jest lepiej. Na mój gust, to 40 % to za mało. Powinno się dać wycisnąć więcej.
Nbox to nie taka kicha, jak myślisz. Po prostu modulacja DVB-S2 jest bardziej podatna na różne anomalie i zakłócenia niż starsza DVB-S. Dlatego tu jest wyżej postawiona poprzeczka, jeśli chodzi o jakość sygnału.

A tak apropo, to, że na samym konwerterze pokazuje siłę sygnału, to atrybut wielu konwerterów i nie jest to wada.

Helpful message? + -

Back to top
   
ludek
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 29 Jul 2002
Posts: 37

Post#28 18 Sep 2007 07:29   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Przy dokładniejszym ustawieniu udało by się pewnie jeszcze wycisnąć z 10 góra 20% ale nie więcej. W każdym razie teraz też odbiera bez problemu. Co najwyżej będą kłopoty przy złej pogodzie.

Helpful message? + -

Back to top
   
as1234
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Feb 2005
Posts: 14
Location: Kielce

Post#29 23 Sep 2007 10:34   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Kolego czasem tunery N-ki warjują z pokazywaniem siły i jakości. Jeżeli pomimo prób nie łapiesz sygnału spróbuj zresetować dekoder. Reset tunera to kombinacja trzech klawiszy na panelu tunera: wciskasz po koleji trzymając przyciski "Menu", "Res", "strzałka w prawo" po około 5 sekundach zaczynają migać cyferki na panelu wtedy zwolnić przyciski.
Powodzenia

Helpful message? + -

Back to top
   
KAROLEX
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 26 Sep 2007
Posts: 7

Post#30 26 Sep 2007 21:35   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Witam mam trochę inny problem siłe sygnału mam 76% a jakość 60% ale czesto zdarza się że jakość zaczyna wariować i zmienia sie co kilka sekund od 0 do znów 60 obraz wtedy skacze i czesto traci sygnał...

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> Telewizja N - brak jakości sygnału
Page 1 of 2 Go to page 12  Next
Similar topics
Telewizja na kartę brak jakości (9)
LG 42LN575S - Brak sygnału i jakości sygnału w module NCAM HD (10)
Brak sygnału jakości w N-ce (20)
Brak siły i jakości sygnału (2)
Brak siły i jakości sygnału w 2018Sec (2)
Ferguson 2018sec brak jakości sygnału (27)
Ferguson FK 6900 cr - brak jakości sygnału (1)
Ferguson AF-5018CI - brak jakości sygnału z Astry (3)
ITI 5800s Nbox - brak jakości sygnału (4)
Ferguson 3018SE brak jakości sygnału ( jakość 0% siła 90% ) (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl topic RSS feed