Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Telewizja N - brak jakości sygnału


  Main Page -> Forum Index -> SAT Service ->Telewizja N - brak jakości sygnału Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
dj_jasin
Level 18
Joined: 05 Dec 2004
Posts: 387
Helped: 34
dj_jasin
Level 18
Post#1 08 Sep 2007 20:43  Topic author   

Telewizja N - brak jakości sygnału


Problem polega na tym, że mam siłe sygnału 86% a jakość 0%. Antena była kręcona we wszystkich kierunkach i dalej nic. W czym może tkić problem bo już mi ręce opadają. Czy należy najpierw aktywować czy od razu powinna być siła sygnału?

Helpful post? + -2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Robstar
Level 16
Joined: 14 Oct 2003
Posts: 179
Helped: 11
Post rating: 24
Robstar
Level 16
Post#2 08 Sep 2007 21:16    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Nie aktywują ci dopuki nie będziesz miał prawidlowo ustawionej anteny.
Problem może być w tym że nie jesteś na Hot Birdzie tylko np. Astrze - niewielkie przesunięcie i lipa. Zobacz jak w okolicy mają inni anteny ustawione może to coś pomoże.
Jakość to nic innego jak parametr BER i dopuki jego nie ustawisz to będziesz miał problem.

Jeśli masz sygnał to spróbuj wyszukać kanały wszystkie niekodowane może coś znajdzie, a wtedy będziesz wiedział gdzie jesteś i porównaj z www.lyngsat.com.

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
waldekg
Level 28
Location: "-"
Joined: 06 Jul 2006
Posts: 1157
Helped: 69
Post rating: 12
waldekg
Level 28
Post#3 08 Sep 2007 21:33    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Witam.Antenę należy ustawić miernikiem sygnału,aby mięć pewność dobrego ustawienia anteny sprawdź podłączając inny dekoder może być polsat lub cyfra.

Helpful post? + -1
Back to top
dj_jasin
Level 18
Joined: 05 Dec 2004
Posts: 387
Helped: 34
dj_jasin
Level 18
Post#4 08 Sep 2007 21:41  Topic author   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


A może być tuner analogowy ze zwykłej satelity?

Helpful post? + +1
Back to top
waldekg
Level 28
Location: "-"
Joined: 06 Jul 2006
Posts: 1157
Helped: 69
Post rating: 12
waldekg
Level 28
Post#5 08 Sep 2007 21:49    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Może być tuner analogowy.

Helpful post? + 0
Back to top
tomekgryfice
Level 9
Location: gryfice
Joined: 30 Jun 2006
Posts: 23
tomekgryfice
Level 9
Post#6 08 Sep 2007 22:01    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Może być analogowy tuner, jeśli nie masz dostępu do jakiegokolwiek przyrządu. Ustaw na nim częstotliwość TVN, nadawanego analogowo i wtedy znajdź HOTB. Będzie tak łatwiej, sygnał cyfrowy ciężej ustawić, w analogowym będziesz widział choć zarysy obrazu jak trafisz na satelitę a wtedy podłącz N i zrób to dokładniej, tylko bardzo powoli. Kierunek sateliy to prawie południe i pamiętaj o konwerterze-niektóre należy lekko obrócić do uzyskania poprawnego sygnału i czasza dla N powinna być większa niż standardowa. Jak uzyskasz jakość conajmniej 40 to możesz trochę skłamać żemasz 60 i napewno ruszy. Pozdrawiam i powodzenia.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dj_jasin
Level 18
Joined: 05 Dec 2004
Posts: 387
Helped: 34
dj_jasin
Level 18
Post#7 08 Sep 2007 22:03  Topic author   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


A jeśli złapie sygnał na zwykłym tunerze to jaką mam pewność, że na N-ce będzie sygnał?

Helpful post? + -1
Back to top
tomekgryfice
Level 9
Location: gryfice
Joined: 30 Jun 2006
Posts: 23
tomekgryfice
Level 9
Post#8 08 Sep 2007 23:11    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Może być analogowy tuner, jeśli nie masz dostępu do jakiegokolwiek przyrządu. Ustaw na nim częstotliwość TVN, nadawanego analogowo i wtedy znajdź HOTB. Będzie tak łatwiej, sygnał cyfrowy ciężej ustawić, w analogowym będziesz widział choć zarysy obrazu jak trafisz na satelitę a wtedy podłącz N i zrób to dokładniej, tylko bardzo powoli. Kierunek sateliy to prawie południe i pamiętaj o konwerterze-niektóre należy lekko obrócić do uzyskania poprawnego sygnału i czasza dla N powinna być większa niż standardowa. Jak uzyskasz jakość conajmniej 40 to możesz trochę skłamać żemasz 60 i napewno ruszy. Pozdrawiam i powodzenia.

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

Jeśli znajdziesz na analogu TVN w miarę czysto tzn. bez dropienia to napewno będziesz miał sygnał. Myślę że konwerter masz odpowiedni?!

Helpful post? + 0
Back to top
oreik
Level 10
Location: lidzbark warminski
Joined: 20 Oct 2005
Posts: 29
Helped: 2
oreik
Level 10
Post#9 09 Sep 2007 11:01    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Witam
Ustawiając kiedyś N-ke znajomym miałem podobny problem.Oczywiście pomocny okazał się Tvn na analogowym Amstradzie.Ale nie do końca.Ponieważ po zamianie dobrze odbierającego tvn amstrada na Tuner N-ki.Miałem to samo .Czyli sygnał 80% z zerową jakością .biuro Obsługi klienta oczywiście pomocne nie było (istniało od 3 tygodni).
Doszedłem do tego że znajomi przestawili opcje ,a dokładnie sposób nadawania na DVB ,a powinno być z "2" jakość pokazała sie od ręki:D
Co do brzmienia tych nazw nie jestem pewien bo to było rok temu i więcej z "N-ka" nie miałem do czynienia

Pozdrawiam

Helpful post? + -1
Back to top
dj_jasin
Level 18
Joined: 05 Dec 2004
Posts: 387
Helped: 34
dj_jasin
Level 18
Post#10 09 Sep 2007 11:11  Topic author   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Co do opcji to może ktoś mi wytłumaczyć jak to ma być ustawione na tunerze?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
meloch
Level 29
Joined: 12 Aug 2005
Posts: 1336
Helped: 56
Post rating: 6
meloch
Level 29
Post#11 10 Sep 2007 13:37    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Powinno być w instrukcji obsługi, w jaki sposób skonfigurować tuner. Postepuj zgodnie z podanymi punktami.

Helpful post? + 0
Back to top
Mishot
Level 22
Location: Bochnia
Joined: 20 Oct 2003
Posts: 627
Helped: 39
Post rating: 8
Mishot
Level 22
Post#12 10 Sep 2007 16:23    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


z tego co słyszałem to anteny "N" są za małe...najlepiej jest mieć własną antenę...(od 60 wzwyż...najlepiej 90)

Helpful post? + 0
Back to top
automatyk
Level 14
Location: Łomża
Joined: 14 Sep 2002
Posts: 146
Helped: 5
automatyk
Level 14
Post#13 10 Sep 2007 20:05    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Na N-ce przy konwerterze 0.5dB Sharp miałem jakość ponad 50% i często włączało mi się <brak sygnału> Po wymianie konwentera na Golden Interstar 0.2dB jakość wzrosła do około 90%. Cena GI to 19 zł, a więc warto wymienić. Może być też Maximum 0.2dB w tej samej cenie. Obserwując poziom jakości trzeba skręcić konwerter w prawo, aby uzyskać największy %. Mieszkam na wschodzie i tu min. antena to 80cm, ale lepsza 90cm (np. polska Corab).

Helpful post? + 0
Back to top
ludek
Level 9
Joined: 29 Jul 2002
Posts: 37
Post rating: 2
ludek
Level 9
Post#14 14 Sep 2007 13:45    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Też mam problem z jakością 0%. Wstrzeliłem się w HotBirda za pomocą analogowego Grundiga ale na razie niezbyt precyzyjne - TVN trochę przyśnieżony (dzisiaj jeszcze pokręcę). Siła sygnału na poziomie 80%. W BOK usłyszałem że przyczyną jest konwerter - ok. 10 letni ALPS fullband. Czy rzeczywiście? Pani z BOK nie wydawała sie być zbyt obeznana z tematem. Na identycznym konwerterze cyfrowy polsat śmiga bez problemu. Zanim kupie nowy konwerter wolałbym się upewnić czy to jednak nie kwestia ustawienia anteny. Może wtedy zawołam fachowca ze sprzętem, niech ustawia.

Helpful post? + +1
Back to top
Hucul
Level 39
Location: Hanower
Joined: 19 Feb 2005
Posts: 4802
Helped: 369
Post rating: 61
Hucul
Level 39
Post#15 14 Sep 2007 14:02    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


ludek wrote:
TVN trochę przyśnieżony

Na Nce "śnieży" Ci TVN :?: :?:

:arrow: dj_jasin poczytaj najpierw: http://n.pl/fileadmin/pdf/Instalacjanboxnboxrecorder.pdf
i http://n.pl/fileadmin/pdf/n instrukcja samoinstalacji anteny v010707.pdf

Helpful post? + 0
Back to top
ludek
Level 9
Joined: 29 Jul 2002
Posts: 37
Post rating: 2
ludek
Level 9
Post#16 14 Sep 2007 14:17    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


TVN śnieży na analogowym tunerze, którego użyłem żeby ustawić sie na HotBirda. Precyzyjne ustawienie anteny i tak pewnie zostawie fachowcowi (bez miernika ciężko - a nie mam dobrego kompasu ;) ), ale co z tym konwerterem? Pytam z ciekawości bo i tak kupie nowy (to żaden pieniądz).

Helpful post? + 0
Back to top
west222
Level 14
Joined: 28 Oct 2002
Posts: 82
Helped: 4
west222
Level 14
Post#17 14 Sep 2007 14:19    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


anteny N ki sa tak male i slabe ze wystarczy galazka drzewa w swietle albo mocniejszy deszcz i po "ptokach" ...

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ludek
Level 9
Joined: 29 Jul 2002
Posts: 37
Post rating: 2
ludek
Level 9
Post#18 14 Sep 2007 14:30    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


zapomniałem dodać że mam starą czaszę cóś ze 80 cm:D

Dodano po 1 [minuty]:

aha, i mieszkam na dolnym śląsku - 100 km od granicy niemieckiej

Helpful post? + +1
Back to top
Marcin_1972
Level 18
Location: Rypin
Joined: 31 May 2006
Posts: 166
Helped: 32
Post rating: 3
Marcin_1972
Level 18
Post#19 14 Sep 2007 14:47    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Tunery N-ki mają mierniki sygnału - trzeba sobie tuner włączyć przy antenie i obserwować wskazania. Nowe tunery włączają ten miernik automatycznie. W moich okolicach można na standardowym sprzęcie (z kompletu) ustawić jakość do około70-75%.
Trzeba mieć jednak dobrą rękę.

Helpful post? + 0
Back to top
kelkeszą
Level 16
Location: storno
Joined: 25 Apr 2007
Posts: 121
Helped: 19
Post rating: 3
kelkeszą
Level 16
Post#20 14 Sep 2007 17:44    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Konwerter na 100 % masz sprawny .
Dekoder n wymaga bardzo precyzyjnie ustawionego talerza .
Bez przyrządu może być ciężko , jednak życzę powodzenia .

Helpful post? + 0
Back to top
kanero
Level 2
Location: Gdynia
Joined: 15 Sep 2007
Posts: 2
kanero
Level 2
Post#21 15 Sep 2007 17:23    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Ja mam nieco inny problem:

Zawsze mam sygnal, nawet jak trzymam odlaczony konwerter w reku !

... a jakosc wciaz zero. Mam standardowy zestaw N-ki (antene + konwerter Sharpa).

Krecilem antena na wszystkie strony i sygnal mialem _zawsze_ 50-70%. Zauwazylem, ze jak zaslonie konwerter reka, to sila sygnalu sie poprawia :) Wyciagnalem wiec konwerter i jak trzymam go w reku, to dowolnie jak go skieruje, wezme do pokoju itp. to sygnal wciaz mam 50-80%...

Jak odlacze kabel od konwertera so sygnal (uzywam miernika w tunerze N-ki) spada do zera. Wiec mniemam ze tuner jest OK.

Co to moze byc? Uszkodzony konwerter?

Helpful post? + 0
Back to top
automatyk
Level 14
Location: Łomża
Joined: 14 Sep 2002
Posts: 146
Helped: 5
automatyk
Level 14
Post#22 15 Sep 2007 19:49    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Kręcenie wschód-zachód to za mało. Przy małej antenie (60-70cm) ważny jest kąt elewacji (góra-dół). Konwerter pewnie dobry tylko nigdy nie wstrzeliłeś się w sygnał. Przecież jest poziom sygnału i jakości w tunerze N-ki, trzeba to wykorzystać. Ruchy powolne przy Wsch-Zach i przy wzroście sygnału trzeba regulować kąt elewacji, aż do osiągnięcia największych %. I znów Wsch-Zach, znów kąt elewacji, a póżniej skręcenie (obrót) konwartera w prawo na max. % w jakości. Przy skręcaniu śrub też należy patrzeć na jakość, aby nie zmniejszyła się.

Helpful post? + -1
Back to top
kanero
Level 2
Location: Gdynia
Joined: 15 Sep 2007
Posts: 2
kanero
Level 2
Post#23 15 Sep 2007 20:18    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


kanero wrote:
Ja mam nieco inny problem:

Zawsze mam sygnal, nawet jak trzymam odlaczony konwerter w reku !


Po kolejnych 2 godzinach kombinowania sam sobie odpowiem: otoz nie wiem czy z kazdym konwerterem tak jest, z moim tak (nie znam sie na tym ale wydaje mi sie, ze to nie jest prawidlowe zachowanie), ale pomimo to udalo mi sie dobrze ustawic antene i zdekodowac sygnal.

Helpful post? + 0
Back to top
dj_jasin
Level 18
Joined: 05 Dec 2004
Posts: 387
Helped: 34
dj_jasin
Level 18
Post#24 16 Sep 2007 18:08  Topic author   

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Ja użyłem miernika sygnału i wyłapałem na ponad 75% i wszystko już gra.

Helpful post? + 0
Back to top
kowi
Level 11
Location: z
Joined: 12 May 2004
Posts: 66
kowi
Level 11
Post#25 16 Sep 2007 21:03    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


A czy teren przed anteną masz czysty, nic nie rośnie.:?:

Helpful post? + 0
Back to top
ludek
Level 9
Joined: 29 Jul 2002
Posts: 37
Post rating: 2
ludek
Level 9
Post#26 17 Sep 2007 07:32    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Wymieniłem konwerter z ALPS 0,6dB na inny 0,2dB (przynajmniej w teorii 0,2) i od razu skok jakości z 0% do 20%. Po dokładniejszym ustawieniu mam w tej chwili 40% jakości przy 80% siły. Powiem tylko jedno- nbox to kicha.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
michcio
Level 33
Location: M-ce
Joined: 20 Jul 2006
Posts: 2459
Helped: 118
Post rating: 52
michcio
Level 33
Post#27 17 Sep 2007 16:09    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


0,6 db to zdecydowanie za dużo. Tak więc nic dziwnego, że na 0,2 db jest lepiej. Na mój gust, to 40 % to za mało. Powinno się dać wycisnąć więcej.
Nbox to nie taka kicha, jak myślisz. Po prostu modulacja DVB-S2 jest bardziej podatna na różne anomalie i zakłócenia niż starsza DVB-S. Dlatego tu jest wyżej postawiona poprzeczka, jeśli chodzi o jakość sygnału.

A tak apropo, to, że na samym konwerterze pokazuje siłę sygnału, to atrybut wielu konwerterów i nie jest to wada.

Helpful post? + 0
Back to top
ludek
Level 9
Joined: 29 Jul 2002
Posts: 37
Post rating: 2
ludek
Level 9
Post#28 18 Sep 2007 07:29    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Przy dokładniejszym ustawieniu udało by się pewnie jeszcze wycisnąć z 10 góra 20% ale nie więcej. W każdym razie teraz też odbiera bez problemu. Co najwyżej będą kłopoty przy złej pogodzie.

Helpful post? + 0
Back to top
as1234
Level 10
Location: Kielce
Joined: 04 Feb 2005
Posts: 14
Helped: 1
as1234
Level 10
Post#29 23 Sep 2007 10:34    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Kolego czasem tunery N-ki warjują z pokazywaniem siły i jakości. Jeżeli pomimo prób nie łapiesz sygnału spróbuj zresetować dekoder. Reset tunera to kombinacja trzech klawiszy na panelu tunera: wciskasz po koleji trzymając przyciski "Menu", "Res", "strzałka w prawo" po około 5 sekundach zaczynają migać cyferki na panelu wtedy zwolnić przyciski.
Powodzenia

Helpful post? + 0
Back to top
KAROLEX
Level 9
Joined: 26 Sep 2007
Posts: 7
KAROLEX
Level 9
Post#30 26 Sep 2007 21:35    

Re: Telewizja N - brak jakości sygnału


Witam mam trochę inny problem siłe sygnału mam 76% a jakość 60% ale czesto zdarza się że jakość zaczyna wariować i zmienia sie co kilka sekund od 0 do znów 60 obraz wtedy skacze i czesto traci sygnał...

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> Telewizja N - brak jakości sygnału 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to telewizja N - brak jakości sygnału

Telewizja na kartę brak jakości (9)
LG 42LN575S - Brak sygnału i jakości sygnału w module NCAM HD (10)
Brak sygnału jakości w N-ce (20)
Brak siły i jakości sygnału (2)
Brak siły i jakości sygnału w 2018Sec (2)
Ferguson 2018sec brak jakości sygnału (27)
Ferguson FK 6900 cr - brak jakości sygnału (1)
Ferguson AF-5018CI - brak jakości sygnału z Astry (3)
ITI 5800s Nbox - brak jakości sygnału (4)
Ferguson 3018SE brak jakości sygnału ( jakość 0% siła 90% ) (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.087 seconds