FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sterownik LPT dla wszystkich Win

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Sterownik LPT dla wszystkich Win
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 09 Sep 2007 21:29   

Sterownik LPT dla wszystkich Win

Projekt ktorym chce sie Wam pochwalic to projekt ktory wykonalem w ramach specjalizacji programowanie w technikum elektronicznym. W ramach projektu napisalem program do sterowania portem LPT - sterowanie poszczegolnymi pinami jak i sterowanie silnikiem krokowym bipolarnym. Caly projekt dokladnie opisany jest w pliku PDF ktory jest juz zamieszczonyna mojej stronie wiec podam tylko adres i zapraszam wszystkich chetnych do testowania.

Nie ponosze odpowiedzialnosci za szkody wywolane przez zle podpinanie zyl od lpt itp. u mnie program dzialal poprawnie, rowniez dobrze dzialal na komputerach w szkole. Testowany byl w Win98, XP, z innymi nie powinno byc problemu. Projekt znajduje sie na mojej stronie domowej:

www.wromanek.ovh.org

pliki zwiazane z projektem: http://www.wromanek.ovh.org/index.php/component/option,com_docman/task,cat_view/gid,24/Itemid,37/

pliki jednak dodalem w zalacznikach, zapraszam do testowania;)

Wazna informacja - program moze sie wieszac jesli probujesz ustawiac stan portu a nie masz podpietego kabla do portu LPT Twojego komputera. Najlepiej testowac przy podlaczonym urzadzeniu. Dokladne opisy w pliku PDF.

program.JPG
 Description:
0.00
 Filesize:  21.84 KB

program.JPG

dokumentacja_techniczna.pdf
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  dokumentacja_techniczna.pdf
 Contents:  
 Filesize:  195.55 KB
 Punkty:  0.00

sterowanie.exe
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  sterowanie.exe
 Contents:  
 Filesize:  457.5 KB
 Punkty:  0.89 = 0.534 for transfer + 0.356 for the user (set automatically)

Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 10 Sep 2007 13:38   

Re: Sterownik LPT dla wszystkich Win

Witam,

powiem tak, już dawno nie widziałem takiego ciekawego projektu z tak mistrzowskim opisem i dokumentacją techniczną ;)

ocena 6/6

pozdrawiam
Back to top

wojteczeq
Poziom 8
Poziom 8

Post#3 Post from the author of the topic 10 Sep 2007 14:04   

hehe, dzieki wielkie ;) staralem sie zeby miec dobr ocene ze specjlizacji ;) zapraszam do testowania bo po zakonczeniu szkoly troche wykorzystywalem do innych ukladow i stwierdzilem jakies bledy ale juz nie pamietam jakie... jak cos znajdziecie to piszcie;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Sep 2007 14:04   

Back to top

fones
Poziom 2
Poziom 2

Post#4 10 Sep 2007 15:18   

Quote:
Silnik bipolarny ma zazwyczaj 5 wyprowadzeń jedno masa
(wspólne wszystkich cewek) oraz 4 zakończenia poszczególnych
cewek.

Ja myślałem ze bipolarny ma 4 wyprowadzenia, a unipolarny 5 lub 6... to jak to w koncu jest...

Quote:
http://www.pepi11.cad.pl/elektronika/krok.html
Więc mamy silniki o uzwojeniach bipolarnych - poznajemy je generalnie po tym że mają 4 przewody wyjściowe, oraz unipolarne posiadające 6 przewodów wyjściowych, czasami 5 przewodów - co oznacza że zasilające są już połączone.

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Sep 2007 15:18   

Back to top

wojteczeq
Poziom 8
Poziom 8

Post#5 Post from the author of the topic 10 Sep 2007 19:22   

No tak jak myslalem znalezlicie bledy. Niestety przed tworzeniem tego projektu wpadl mi w rece ciekawy opis silnikow krokowych i ich programowania i opieralem sie tylko na nim. Z tego co teraz przeszukalem to rzezywiscie moj silnik byl unipolarny. Prawdopodobnie to byl blad w tym dokumencie na ktorym sie opieralem albo moja gafa. Przepraszam i dziekuje za poprawke, zachecam do dalszej analizy i poprawiania mnie to dokument ten poprawie, moze komus sie przyda;) jak znajde dokument z ktorego korzystalem to tez go sprawdze i jak cos to wrzuce;)
Back to top

Obcy1111
Poziom 8
Poziom 8

Post#6 10 Sep 2007 21:13   

Nawet nie może się wieszać tylko tak jest:-P Już zaczynam kąbinować z podpięciem silniczka:-)
Back to top

wojteczeq
Poziom 8
Poziom 8

Post#7 Post from the author of the topic 10 Sep 2007 21:44   

No tak, nie moglem wyczaic jak sprawdzic czy cos jest podlaczone do LPT czy nie ;D Ale trafilem na fajne dokumentacje po angielsku... wolnym czasem postaram sie je przeanalizowac, przetlumaczyc na polski, a potem na jakis ludzki jezyk;D I moze znowu cos wrzuce;) Mowcie o wszystkich bledach to dokumentacje zaktualizuje... ale dopiero w nastepnym tygodniu.
Back to top

pawoj20
Poziom 2
Poziom 2

Post#8 10 Sep 2007 22:27   

Dokumentacja bardzo dobra.
Jak dla mnie być może przydatną opcją byłaby opcja (oprócz "lewo" i "prawo") "stop" możliwa do dodania do sekwencji. Dzięki temu byłaby możliwość zauważenia że po sekwencji kilkunastu kroków prawych, kilkanaście kroków przerwy, a następnie kolejne kilkanaście kroków prawo.
Napisz bardziej szczegółowo, dlaczego miałby się ten program wieszać bez podłączonego urządzenia. Całkowicie nie rozumiem tego.
Jak dla mnie 6/6 :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Sep 2007 22:27   

Back to top

fones
Poziom 2
Poziom 2

Post#9 11 Sep 2007 00:03   

Co do projektu, to zauważyłem że nie użyłeś zewnętrznego zasilania, a twój silnik jak znalazłem ma zasilanie 12 V, na samym LPT jest 5V, pytam tylko czy zadziałało?
Quote:
http://www.motors.wrobots.com/MSJE200A53.php

MSJE200A53 Sankyo Disk Drive stepper
This motor was pulled from a 5 1/4 disk drive assembly.

Specifications
-----------------------
Nominal Voltage -> 12
Resistance (Ohms) -> 100
Wires -> 5
Condition -> pulled
Steps / Revolution -> 200
Step Size (degrees) -> 1.8
QTY available -> 7

Back to top

wojteczeq
Poziom 8
Poziom 8

Post#10 Post from the author of the topic 11 Sep 2007 10:51   

Quote:
Jak dla mnie być może przydatną opcją byłaby opcja (oprócz "lewo" i "prawo") "stop" możliwa do dodania do sekwencji. Dzięki temu byłaby możliwość zauważenia że po sekwencji kilkunastu kroków prawych, kilkanaście kroków przerwy, a następnie kolejne kilkanaście kroków prawo.

Dobry pomysl;) Postaram sie to dodac w wolnym czasie;)

Quote:
Napisz bardziej szczegółowo, dlaczego miałby się ten program wieszać bez podłączonego urządzenia. Całkowicie nie rozumiem tego.

Tak jak mowilem, nie wiedzialem jak sprawdzic czy cos jest podlaczone do portu, uruchomienie programu nie powoduje bledow, natomiast proba podania jakiegos stanu na port konczy sie zwiecha. Dlaczego nie wiem dokladnie... sprawdze w domu jak wroce;) W nastepnym tygodniu.

Quote:
Co do projektu, to zauważyłem że nie użyłeś zewnętrznego zasilania, a twój silnik jak znalazłem ma zasilanie 12 V, na samym LPT jest 5V, pytam tylko czy zadziałało?

Tak dzialalo, jedyny problem to predkosc silnika;) Dobre by bylo zastosowanie jakichs buforow. Probowalem silnik sterowac bezposrednio z portow mikrokontrolera tez 5V ale wogole silnika nie ruszylo... mysle ze za maly prad...
Back to top

piotrekb787
Poziom 3
Poziom 3

Post#11 11 Sep 2007 16:34   

Projekt ciekawy i solidnie wykonany a w szczegulności dokumentacja. Już dawno nie było projektu z taką dokumentacja na elektrodzie. Jak dla mnie 6/6.

Pozdro dla kolegi z elektronika.
Back to top

wojteczeq
Poziom 8
Poziom 8

Post#12 Post from the author of the topic 12 Sep 2007 12:07   

Hehe dzieki za uznanie projektu za dobry;) I rowniez pozdrawiam:)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Sterownik LPT dla wszystkich Win
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Office 2010 RTM w kwietniu, w czerwcu dla wszystkich (3)
Office 2010- dostępna wersja beta dla wszystkich (4)
sterownik LPT +winXP (6)
Microsoft Windows 7 dla wszystkich studentów za 30 USD (14)
HBO dla wszystkich w Polsacie Cyfrowym? (4)
Google App Inventor dla wszystkich (3)
Gaikai od teraz dla wszystkich! (1)
Service Pack 1 dla Win 7 i Win Server 2008 R2 w tym miesiacu (1)
Sterownik silnika krokowego z LPT (2)

Page generation time: 0.121 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed