| Author |
Poldii Poziom 8

|
15 Nov 2003 20:03 Master Slave Primary Secondary o co chodzi? |
|
|
|
Co to jest Master Primary Secondary Slave, jak to podłączy, żeby dobrze chodziło?
|
|
| Back to top |
|
 |
szaj Poziom 9

|
15 Nov 2003 20:28 Re: Master Slave Primary Secondary o co chodzo??? |
|
|
|
Na plycie głownej sa dwa gniazda IDE do kazdego z nich mozesz podlaczyc po dwa urzadzenia gdzie jedno bedzie Master a drugie Slave.
Pierwszy kanal IDE oznaczony jest jako Primary natomiast drugi jako Secondary. Tak wiec np.CD podlaczony do drugiegokanalu ze zworkami ustawionymi jako Master bedzie oznaczony jako Secondary Master.
Jezeli chcesz ustawic jakies urzadzenia jako Master lub Slave to przeczytaj na obudowie tego urzadzenia o odpowiednim ustawieniu zworek a potem podlacz do wybranego kanalu
Powodzenia :o
|
|
| Back to top |
|
 |
jiwaniuk Poziom 20

|
15 Nov 2003 21:09 Re: Master Slave Primary Secondary o co chodzo??? |
|
|
|
Na każdej taśmie IDE gniazdo, które jest na końcu służy do podłączenia urządzenia (dysk, DVD lub CD-R/RW) ustawionego jako Master, a gniazdo na środku (nie wymiarowo) do podłączenia urządzenia ustawionego jako Slave.
Pozdrawiam
jjanek
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Nov 2003 21:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
szaj Poziom 9

|
15 Nov 2003 22:01 Re: Master Slave Primary Secondary o co chodzo??? |
|
|
|
| jiwaniuk wrote: |
Na każdej taśmie IDE gniazdo, które jest na końcu służy do podłączenia urządzenia (dysk, DVD lub CD-R/RW) ustawionego jako Master, a gniazdo na środku (nie wymiarowo) do podłączenia urządzenia ustawionego jako Slave.
Pozdrawiam
jjanek |
Nie jest wcale okreslone ze do konca tasmy przyczepiasz master a na srodku jako slave. wszystko zalezy od ustawienia zworek na urzadzeniu. 8)
|
|
| Back to top |
|
 |
Dragonking Poziom 13

|
15 Nov 2003 22:06 Re: Master Slave Primary Secondary o co chodzo??? |
|
|
|
oczywiście nie można podpiąć do 1 taśmy 2 urządzeń ustawionych tak samo np na master
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Nov 2003 22:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
spec Poziom 22

|
15 Nov 2003 22:10 Re: Master Slave Primary Secondary o co chodzo??? |
|
|
|
Ogolem chodzi o to ze standardowo do plyty podpinasz max 4 urzadzenia do 2 portow (Primary i Secondary). Na plycie jest kontroler ktory musi rozroznic te 4 urzadzenia i zeby tak bylo to kazde z nich musi byc inaczej ustawione (master/slave)
"najwazniejszy" jest Primary Master (tu podpinasz dysk z systemem)
nasteny w kolejce jest Primary Slave, potem Secondary Master i na koncu Secondary Slave.
Wystarczy zeby na jednej tasmie nie bylo ustawionego tego samego (np 2x master) i wszystko bedzie smigac.
Pozatym jest jeszcze na urzadzeniach opcja do wyboru o nazwie "Cable Select". Dziala to na tej zasadzie ze jak masz juz cos wpiete na tasme a to co teraz wpinasz ustawisz wlasnie na CS to to CS "samo sie dostosuje" czym ma byc (wybierze to co ma wolne)
|
|
| Back to top |
|
 |
Platon Poziom 26

|
15 Nov 2003 22:51 |
|
|
|
nowe ata maja okreslone polozenie master i slave na tasmie.
Niebieskie - do plyty
Czarne - Master
Szare - Slave
|
|
| Back to top |
|
 |
spec Poziom 22

|
16 Nov 2003 09:36 |
|
|
|
| Platon wrote: |
nowe ata maja okreslone polozenie master i slave na tasmie.
Niebieskie - do plyty
Czarne - Master
Szare - Slave |
A ja powiem ze jak sie podlacza inaczej to tez dziala... :|
Na tym forum juz byly o tym tematy, ale ja do dzisiaj nie wiem dlaczego powinno sie podlaczac tak jak napisales... moze Ty mi to wyjasnisz?!
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
16 Nov 2003 13:37 |
|
|
|
| spec wrote: |
| ja do dzisiaj nie wiem dlaczego powinno sie podlaczac tak jak napisales... moze Ty mi to wyjasnisz?! |
Bo w ten sposób będą rozpoznane urządzenia w trybie CableSelect. Jeśli jedno jest CS a drugie na twardo przypisane i w złym złączu podłączone to mogą być problemy. Przynajmniej ja w to wierze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbynia Poziom 22

|
17 Nov 2003 10:23 |
|
|
|
nawet jak są ustawione na master i slave i podłączone w innej kolejności na taśmie niż napisał platon to na niektórych płytach moga się pojawić problemy (problem z wykrywaniem,spadek transferu) - nie zawsze ale kilka razy mi się zdażyło mieć z tym kłopot więc jednak............
|
|
| Back to top |
|
 |
Poldii Poziom 8

|
12 Apr 2007 11:11 Re: Master Slave Primary Secondary o co chodzo??? |
|
|
|
no fajnie, a co sie stanie, jak dam na wszystkich 4 urzadzeniach cs? bedzie chodzilo tak jak powinno?
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
12 Apr 2007 19:30 Re: Master Slave Primary Secondary o co chodzo??? |
|
|
|
Jeżeli Twoja płyta główna wspiera standard Cable Select i masz właściwe taśmy, to będzie chodzić.
|
|
| Back to top |
|
 |
KKK Poziom 21

|
12 Apr 2007 20:34 Re: Master Slave Primary Secondary o co chodzi? |
|
|
|
Jako ciekawostkę dodam, że pojedyncze urządzenie należy zawsze podłączać na końcu taśmy a nie 'w połowie' ponieważ luźno wiszący kawałek przewodu sygnałowego bez terminacji pracuje jako antena :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Poldii Poziom 8

|
13 Apr 2007 14:38 Re: Master Slave Primary Secondary o co chodzi? |
|
|
|
czyli jak mam 1 dysk to powinienem go podlaczyc na primary slave jako master?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Apr 2007 14:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
13 Apr 2007 22:41 Re: Master Slave Primary Secondary o co chodzi? |
|
|
|
| Poldii wrote: |
| czyli jak mam 1 dysk to powinienem go podlaczyc na primary slave jako master? |
Przeczytaj raz jeszcze dotychczasowe posty i nie pisz byle czego. Masz go podłączyć jako master do kanału primary.
|
|
| Back to top |
|
 |