Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software ->Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Poldii
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 01 Cze 2003
Posty: 27
Miasto: Węgorzewo

Poldii
Poziom 8
Post#1 15 Lis 2003 20:09  Autor tematu   

Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Tak jak w temacie np. 98 i XP

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
szaj
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 21 Cze 2003
Posty: 33
Miasto: Legionowo

szaj
Poziom 9
Post#2 15 Lis 2003 20:41    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


musisz skozystac z jakiegos Boot Loadera 8)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zyraf
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 28 Kwi 2002
Posty: 1155

zyraf
Poziom 21
Post#3 15 Lis 2003 20:46    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


nie musisz bo w XP juz bedzie...
robisz 2 partycje, najpierw instalujesz 98 a potem XP i wybierasz zeby zainstalowac jako drugi system czy cos podobnego i powinno byc. to tak w skrocie

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kmicic25
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 63
Miasto: Łódź

kmicic25
Poziom 11
Post#4 15 Lis 2003 20:55    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Dokladnie to robisz tak
fdiskiem z win98 szykujesz sobie partycje(np 40% calego dysku) pod win 98 i tam instalujesz
wkladasz plyte od xp (pamietaj o bootowaniu z plyty), instalator uruchomi cos ala fdisk tam na wolnej przestrzeni utworz sobie partycje pod XP i wlacz instalacje.
Win xp ma w sobie boot manadzera i bedzie sie pytal na poczatku ktory system
Mozna to pozmieniac w systemie bodajze cos z boot.ini

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
bifi
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 17 Wrz 2003
Posty: 122
Miasto: Niedzica

bifi
Poziom 13
Post#5 15 Lis 2003 21:44    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Na początek musi być 98, bo podczas instalacji zmienia MBR (początek dysku z informacjami o partycjach), dopiero później XP. Wyżej jest wspomniane, że XP ma Boot-loadera, ale możesz spróbować z innym. Aby w 98 były widoczne partycje z XP musisz zrobić partycje do XP na FAT32 (wtedy wolniejszy jest XP). Standardowo XP instaluje się na NTFS.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Pi-Vo
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Kwi 2003
Posty: 3015
Miasto: Lublin

Pi-Vo
Poziom 23
Post#6 15 Lis 2003 21:55    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Ja robię inaczej
1.Zakładam partycję primary FAT32 i primary NTFS
2.Instaluję XP na NTFS aby myślał że jest jedynym systemem i nie zakładał swojego awaryjnego ,smętnego i zależnego od pierwszej partycji managera startowego
3.Na FAT32 instaluję Win98
4.W Win98 instaluje Boot Magic do wyboru systemów na starcie.
Później Ghostem robię kopie obu partycji systemowych i mogę dowolnie żonglować partycjami i systemami ,tych systemów może być więcej i nie koniecznie Windows ,mogą być Linuxy i Bóg wie co jeszcze.Dzięki temu że Boot Magic pozwala ustawiać każdemu systemowi widzieć tylko wybrane partycje to systemy są niezależne i mogą się nie widzieć ,niezależnie z którego się startuje zawsze jest on na dysku C:\.To tyle ,każdy na swój sposób rozwiązuje ten problem ,dla mnie tak jest najlepiej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Poldii
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 01 Cze 2003
Posty: 27
Miasto: Węgorzewo

Poldii
Poziom 8
Post#7 19 Lis 2003 20:29  Autor tematu   

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Muszę koniecznie robić partycje, nie można dwóch systemów na jednej? Jeśli tak to jak mam to zrobić mając zainstalowany XP?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
marek003
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Wrz 2002
Posty: 4080
Miasto: Lublin

marek003
Poziom 24
Post#8 20 Lis 2003 12:36    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


zainstalować pqmagick'a i niestety pozostaje ci obcja tłumaczona przez Pi-Vo jeżeli się da zrobić z danymi dwa dyski primary (nie wiem nie testowałem) by ukryć partycje z XP podczas instalacji win 98.

Win 98 nie zainstaluje się gdy rozpozna inny system

A na jednej partycji dwa systemy ........... daj spokuj

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
arkadius
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 65
Miasto: Radom

arkadius
Poziom 11
Post#9 22 Lis 2003 00:29    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Jest jeszcze mozliwosc zainstalowania Virtual PC albo VMware i wtedy odpalasz system bazowy a na nim dowolna ilosc i jakich chcesz systemow.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
olcha0098
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 1513
Miasto: Rzeszów

olcha0098
Poziom 22
Post#10 22 Lis 2003 00:35    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Wystarczy ci ta partycja co masz. Instalujesz win98 a potem spod poziomu winowsa odpalasz instalatora winxp i to wszystko.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Raf1200
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Paź 2003
Posty: 92

Raf1200
Poziom 12
Post#11 22 Lis 2003 18:53    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Da sie dwa systemy na jednej ja tak robie z 2000 i 98 najpierw instaluje 2000 a nastepnie na niego bez formatowania partycji 98 a nastepnie wzucam plyte z 2000 i daje napraw i wszystko chodzi ok przy yruchamianiu kompa wybieram z ktorym systemem chce pracowac.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Marekzenio
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 25 Wrz 2003
Posty: 489

Marekzenio
Poziom 18
Post#12 22 Lut 2004 18:38    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Możesz też użyc programu Acronis OS Selector. Umozliwia instalacje 100 i wiecej windowsów na jednej partycji. Zaletą jest to ze oba systemy się nie widzą i można instalowac 98 po Xp (Xp jako pierwszy a 98 jako drugi)
Instalujesz acronis a potem restaryjesz kompa i acronis jest aktywny i startyjesz z dyskietki lub cd i sie instaluje.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
javander
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 09 Sty 2004
Posty: 222
Miasto: Gryfice

javander
Poziom 15
Post#13 22 Lut 2004 20:17    

Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Ja miałem XP.Na wolnej partycji zainstalowałem 98.Śmiga do dziś, przy starcie wybieram system i jadę dalej.Nie polecam instalowanie tych systemów na tej samej partycji bo się jaja robią.Na partycjach systemowych trzymam tylko systemy.Gry i programy są na innych.(jak Ci win padnie to nie musisz wszystkiego spowrotem instalować Smile )

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jannaszek
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 01 Cze 2003
Posty: 5711
Miasto: kraków

jannaszek
Poziom 24
Post#14 25 Lut 2004 20:50    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


czarno to widzę, nie tracąc danych możesz użyć partition magic /resize/
wcześniej polecam defragmentację czasem po tym zabiegu może ci xp nie wstać ,tak więc redukujesz partycję podstawową, następnie zakładasz nową ,-kolega pio-vo dobrze prawi [ja tak właśnie mam tyle że wolę 2 primary fat 32 z paru powodów 3 partycja logiczna i swobodnie przenoszę dane z jednego do drugiego syst.]pierwszą trzeba ukryć np. pm. daje tą możliwość uaktywniasz tą drugą i instalujesz.
potem przydałby sie boot magic czy inny manager bootowania . możesz mieć na jednej ale pierwszy musisz mieć 98 i w jego srodowisku odpalasz xp i instalujesz -nie polecam mało elastyczna konfigurka
pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cobra210
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 07 Mar 2003
Posty: 130
Miasto: Toruń

cobra210
Poziom 13
Post#15 27 Lut 2004 11:28    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Nie ma żadnego problemu. Musisz tylko pamiętać aby zawsze instalować win od najstarszego do najmłodszego. Instalujesz 98 a potem XP i win XP sam wstawia okno do wyboru systemu. Przy odwrotnej instalacji 98 tego nie potrawi. Very Happy
Tak samo mozesz instalowac 98 i 2k, jak i 98 milenium.
8)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
olekewaagata
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 08 Lis 2003
Posty: 642
Miasto: Kielce

olekewaagata
Poziom 19
Post#16 27 Lut 2004 16:54    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Jestem zielony w tej materii ale z zainteresowaniem czytam posty w tym temacie natknąłem się też na coś takiego:

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ajatol
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 16 Wrz 2002
Posty: 180
Miasto: Polska, Anglia

Ajatol
Poziom 14
Post#17 27 Lut 2004 18:00    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


A ja mam troszkie inny problem.
Miałem zainstalowane dwa systemy
Na C WIN98
Na D WIN XP
Przy starcie oczywiście był bootloader XPka do wyboru systemu. Musiałem sformatować partycje C i przywróciłem System z obrazy partycji zrobionej ghostem. Przed formatem skopiowałęm sobie plik boot.ini z partycji C i po przywróceniu systemu skopiowałem go spowrotem na partycje C. Niestety pomimo tego nie pojawia mi się okienko wyboru systemu.
Boot.ini wygląda następująco.

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
C:\="Microsoft Windows"

Co robię nie tak.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
olcha0098
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 1513
Miasto: Rzeszów

olcha0098
Poziom 22
Post#18 27 Lut 2004 18:42    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Bo nie skopiowałeś pliku nie wiem jak się on dokładnie nazywa bo aktualnie go nie mam ale było to ntdetect czy jakoś tak.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ajatol
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 16 Wrz 2002
Posty: 180
Miasto: Polska, Anglia

Ajatol
Poziom 14
Post#19 27 Lut 2004 19:25    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Znalazłem taki ntdetect na dysku (45kb) i przekopiowałem na partycje C. Niestety to pewnie nie ten plik bo jest po staremu.
Ktoś ma jakiś pomysł.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
olekewaagata
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 08 Lis 2003
Posty: 642
Miasto: Kielce

olekewaagata
Poziom 19
Post#20 27 Lut 2004 19:49    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Przekopiować powinieneś ntldr i ntdetect.com ale skoro przed formatowaniem nie zapisałes ich to po ptakach. Natomiast ja mam
też tak jak Ty zainstalowane 2 systemy: 98 i xp i czy nie można
by było użyć np moich tych dwóch plików? podsyłam je może pomogą

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ajatol
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 16 Wrz 2002
Posty: 180
Miasto: Polska, Anglia

Ajatol
Poziom 14
Post#21 27 Lut 2004 21:02    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


No niestety umieściłem przysłąne pliczki na partycji C ale bez zmian.
Ale zastanawia mnie taki fakt.
Przecież ja system odtwarzałem z pliku obrazu partycji (ghost) a on podczas robienia takiego obrazu robi wierną kopię partycji a więc również tych plików
ntldr
ntdetect.com
czyli musi być jeszcze coś, tylko co.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cobra210
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 07 Mar 2003
Posty: 130
Miasto: Toruń

cobra210
Poziom 13
Post#22 27 Lut 2004 21:49    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Nie możesz zrobić instalacji od poczatku a dane skopiować najpierw na dysk C a potem na D i bedzie wszystko działało. wbrew pozorom może to być najszybsza metoda niż ciągłe szukanie i próbowanie Exclamation

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#23 27 Lut 2004 22:27    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


zainstaluj 98 na c: a potem |Xp na d: i koniec

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ajatol
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 16 Wrz 2002
Posty: 180
Miasto: Polska, Anglia

Ajatol
Poziom 14
Post#24 28 Lut 2004 01:07    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Jasne że mogie zainstalować od nowa, ale przecież nie po to robie sobie obrazy partycji z systemami żeby ręcznie instalować systemy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Jurgen40
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 19 Kwi 2003
Posty: 277
Miasto: dolnośląskie

Jurgen40
Poziom 16
Post#25 28 Lut 2004 01:54    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Próbowałem dokonać podobnej sztuczki ale niestety nie wychodzi . Na C zainstalowałem 98 , na D chciałem XP , który zaczął się instalować alw wywalił komunikat , że mam sprawdzić dysk lub pousuwać inne partycje(a były tylko dwie C i D) i tak przy każdej próbie instalacji .O co tu chodzi?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Jurgen40
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 19 Kwi 2003
Posty: 277
Miasto: dolnośląskie

Jurgen40
Poziom 16
Post#26 28 Lut 2004 02:07    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Próbowałem dokonać podobnej sztuczki ale niestety nie wychodzi . Na C zainstalowałem 98 , na D chciałem XP , który zaczął się instalować alw wywalił komunikat , że mam sprawdzić dysk lub pousuwać inne partycje(a były tylko dwie C i D) i tak przy każdej próbie instalacji .O co tu chodzi?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cobra210
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 07 Mar 2003
Posty: 130
Miasto: Toruń

cobra210
Poziom 13
Post#27 28 Lut 2004 07:40    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Win jest tak nie dopracowanym systemem, że jesli jest zainstalowany jeden to żadko działo dobrze jak są dwa to jescze krócej. A może poprostu pomysleć czas o Linuxie. Jak ktoś chciałby to mogę go bezproblemu nagrać i wysłać pocztą Exclamation
Polecam aurox-9.1-PL na 7 CD ale zawiera:

Aurox Linux 9.1 jest uaktualnioną wersją bezpłatnej polskojęzycznej dystrybucji. Dystrybucja umieszczona jest na 7 płytach CD: pakiety binarne na płytach 1-4, źródła 4-7, płyta nr 4 dodatkowo zawiera pakiety binarne, źródła oraz dodatki (m.in. narzędzia do podziału dysku, sterowniki do kart nVidia, wtyczki flash oraz j2re - Java 2 Runtime Environment). System dostępny jest w pięciu wersjach językowych: polskiej, czeskiej, niemieckiej, francuskiej i hiszpańskiej. Aurox jest w pełni kompatybilny z dystrybucją Red Hat Linux. Po zainstalowaniu, system ma skonfigurowaną obsługę multimediów - w pakiecie znajdziemy programy do odtwarzania plików multimedialnych (filmy VideoCD, DVD i pliki wideo, muzyka w formacie MP3). Nie zabraknie też zestawu programów edukacyjnych - znalazł się w nim m.in. bardzo ciekawy program poświęcony astronomii - Celestia. Dodatkowo w pakiecie znajdują się aplikacje wspierające prace biurowe (np. popularny pakiet OpenOffice w wersji 1.0.2).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Zenek
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 05 Lut 2002
Posty: 1593
Miasto: Katowice

Zenek
Poziom 22
Post#28 28 Lut 2004 08:23    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


czyli tak zwane trzecie wyjście, gdzie dwóch nie może, tam pingwina pośle Smile podejrzewam jednak, że taka wysyłka nie w celach charytatywnych ma miejsce ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cobra210
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 07 Mar 2003
Posty: 130
Miasto: Toruń

cobra210
Poziom 13
Post#29 28 Lut 2004 08:46    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


Jedyne koszto to nośnik, przesyłka i amortyzacja nagrywarki. Linux jest rozpowszechniany bezpłatnie i LEGALNIE. Czy nie warto mieć legalnego systemy? Koszt: 7 płyt razy 2,2 zł + przesyłka 5 zł + amortyzacja sprzętu razem 25 zł. Nowy windows kosztuje 50 razy więcej?
Dla zainteresowanych będę to wystawiał wkrótce na allegro.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jannaszek
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 01 Cze 2003
Posty: 5711
Miasto: kraków

jannaszek
Poziom 24
Post#30 28 Lut 2004 19:04    

Re: Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku?


cobra210 napisał:
Jedyne koszto to nośnik, przesyłka i amortyzacja nagrywarki. Linux jest rozpowszechniany bezpłatnie i LEGALNIE. Czy nie warto mieć legalnego systemy? Koszt: 7 płyt razy 2,2 zł + przesyłka 5 zł + amortyzacja sprzętu razem 25 zł. Nowy windows kosztuje 50 razy więcej?
Dla zainteresowanych będę to wystawiał wkrótce na allegro.
wierz mi że te chłopaki wolą windy bo są 30 razy prostsze w yżyciu chyba że chcą się uczyć 2 lata . mam mandrake 92, auroxa , red hata, mogę to dać za darmo ale nie chce mi się iść na pocztę [ato dlatego że lexmark nie pójdzie i marnie to chodzi z tymi x ami-kłopoty z pamięcią i wiele innych nawet to ,że mam za szybki komp? jak obniżę fsb to jako tako chodzi to co to ma być.?......................................................................................................
jeśli chcesz instalować na d xp to musisz "ukryć partycję z win 98 czyli c.
mówimy tu o instalacji nie z poziomu windy.partition magic ma taką możliwośc wtedy robisz aktywną d i wpalasz xpeka.
wtedy potrzebny byłby boot magic do wyboru systemu /lub inny program/ loader xp nie bę dzie widziany kiedyś motałem się z tym tak że robiłem win 98 potem w nim xp ,chodziło ale jak zrobiłem ducha to nie startował xp?????? do dziś nie wiem o co chodziło . czyli-dwie partycje primary+jakiś logiczny dysk na dane i po kłopocie zawsze wszystko przywrócisz z obrazu

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym dysku? 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Jak zainstalować dwa Windowsy na jednym komputerze? (4)
dwa windowsy na jednym dysku (5)
jak zainstalować dwa systemy operacyjne na jednym dysku ? (1)
dwa windowsy xp na jednym kompie (1)
Dwa Windowsy w jednym komputerze (15)
Dwa Windowsy 7 na jednym komputerze (4)
Jak zainstalować dwa systemy windows 98 na jednym PC? (7)
Jak zainstalować dwa office\'y na jednym kompie (12)
Jak zainstalować dwa systemy na jednym komputerze ? (25)
Jak zainstalować dwa systemy windows XP na jednym komputerze (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.084 seconds

elektroda.pl temat RSS