Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

1000 wat ile to amper


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> 1000 wat ile to amper
Autor
Wiadomość
xamrex
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 1527
Miasto: Kalety

Post#1 Post autora tematu 12 Wrz 2007 19:06   

1000 wat ile to amper


Elo
Jestem początkujący, wiec proszę sie nie dziwic moim pytaniem.
1000 wat ile to amper?
czy da sie jakos wolty na ampery przeliczac czy raczej nie?
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 12 Wrz 2007 19:06   



Powrót do góry
   
Błażej
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Paź 2003
Posty: 26775
Miasto: Oława

Post#2 12 Wrz 2007 19:08pomocny post - solucja   

Re: 1000 wat ile to amper


Oj chłopie! Podstawowy wzór:
P=U*I, gdzie
P - moc
U - napięcie
I - natężenie
i liczysz sobie!
Przy określonej mocy, prąd płynący w obwodzie zależy od przyłożonego napięcia.
Im napięcie wyższe, tym prąd niższy. Zresztą sam sobie policz! I do książek!
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 12 Wrz 2007 19:08pomocny post - solucja   



Powrót do góry
   
maras2003
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 01 Lut 2007
Posty: 1648
Miasto: Międzychód

Post#3 12 Wrz 2007 20:57pomocny post - solucja   

Re: 1000 wat ile to amper


Musisz znać dwie wartości. Żeby obliczyć Natężenie (ile amperów), dzielisz moc (1000W) przez napięcie (np. 230V) wynikiem będzie natężenie (ampery...)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> 1000 wat ile to amper
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Proszę o oszacowanie ile wat ma ten komputer. (7)
Ile Wat pobiera świetlówka kompaktowa? (1)
Napięcie 5 V i moc 1.2W - ile to amper? (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.046 seconds

elektroda.pl temat RSS