| Author |
firefox_PL Poziom 15

|
16 Sep 2007 00:58 Czy Bluetooth daje mocne zakłocenia? |
|
|
|
Projektuję płytkę testową dla ATMega128 i na pokładzie ma się znaleźć m.in. moduł BT (dokładnie WT12 ), dlatego mam pytanie czy BT sieje bardzo zakłóceniami na resztę elektroniki, trzeba go jakoś dalej od AVR'a umieszczać, czy w ogóle nie ma obawy i może być zaraz obok uC?
Od ostatniego projektu jestem po prostu trochę przewrażliwiony na punkcie zakłóceń, dlatego pytam (ale tam był silnik trójfazowy itp. więc inna dyskusja).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Sep 2007 00:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Ch.M. Poziom 20

|
17 Sep 2007 07:06 Re: Czy Bluetooth daje mocne zakłocenia? |
|
|
|
Wszystko co jest związane z transmisją bezprzewodową generuje ogromne szpilki na napięciu je zasilającym.
Zapis
| Quote: |
| "Przy aktywnym połączeniu: min. 7mA, max. 60mA (pik) " |
oraz zapis
| "Przy 115kbit/s: 30mA " |
mówi całkiem sporo o tym układzie, a jeśli dodamy do tego
| "umożliwiającymi transfer danych z szybkością do 2-3Mbps" |
to można się spodziewać na prawdę wiele, bo pobór prądu jest dość proporcjonalny do prędkości transmisji.
Po za tym nie wiem czemu uparłeś się na częstotliwości, które są mocno zakłócane, no chyba, że musisz się akurat w tym standardzie poruszać. O wiele lepsza alternatywa to częstotliwość 915MHz.
traktuj ten bloototh jak silnik (względem linii zasilania) i na pewno nie umieszczaj go "obok" dobry ekran się przyda dla AVRa
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
firefox_PL Poziom 15

|
17 Sep 2007 08:29 Re: Czy Bluetooth daje mocne zakłocenia? |
|
|
|
linie zasilania on ma osobną od AVR'a bo ze stabilizatora 3V3, a AVR ma stabilizator 5V, więc jeśli daje tylko na zasilanie to przeżyje, chodzi mi bardziej o np. zakłócenia od pola elektromagnetycznego na ścieżki w okolicy nie podłączone do BT??
co do częstotliwości to chcę się pobawić BT (komunikacja z PDA, PC itp), a on chyba standardowo pracuje na 2.4GHz
Dodano po 3 [minuty]:
| Ch.M wrote: |
Cytat:
"Przy 115kbit/s: 30mA "
mówi całkiem sporo o tym układzie, a jeśli dodamy do tego
Cytat:
"umożliwiającymi transfer danych z szybkością do 2-3Mbps" |
AVR będzie się z BT komunikował przez UART więc sądzę, że więcej niż 115kbps nie będę na nim wyciągał
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Sep 2007 08:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Ch.M. Poziom 20

|
17 Sep 2007 08:36 Re: Czy Bluetooth daje mocne zakłocenia? |
|
|
|
USART w AVR działa z połową (max) prędkości procka... U mnie i2c(linia SCL) wyciągała 500kHz/8MHz
USART w trybie synchronicznym może wyciągnąć nawet połowę szybkości CPU, w trybie asynchronicznym 1/16 lub 1/8 f_CPU więc spokojnie mozesz zapchać łączę w 100%.
|
|
| Back to top |
|
 |
firefox_PL Poziom 15

|
17 Sep 2007 10:13 Re: Czy Bluetooth daje mocne zakłocenia? |
|
|
|
nie orientujesz się jak wygląda kwestia zakłóceń od pola elektromagnetycznego BT??
|
|
| Back to top |
|
 |
Ch.M. Poziom 20

|
17 Sep 2007 10:57 Re: Czy Bluetooth daje mocne zakłocenia? |
|
|
|
Jeśli wyeksmitujesz antenę poza ekran kontrolera to nie masz się czego obawiać. Najprostszą metodą jest zaekranowanie kontrolera. Do tego użyj ocynkowanej folii albo blachy miedzianej. Z drugiej strony PCB oczywiście też ekran, np pole z masą. Nie rób pętli ze ścieżek i zachowaj wymagania w.cz. przy projektowaniu płytki a nic złego się nie stanie. Oczywiście ogromny elektrolit przy module BT będzie konieczny przy takich skokach poboru prądu.
Inna sprawa to prędkości transmisji... Mi na zwykłym USB<-->BT nie udało się przekroczyć 230kb/s ale może mam kiepski klucz usb. Połączenie telefonu z USB beżpośrednio dawało transfer 921kb/s. Nie oczekuj transmisji szybszych niz 1MB/s nawet w strefie bliskiej. Jeśli producent pisze 2-3MB/s to traktuj taki zapis jako "pewnie 1MB/s będzie działać" i pod taka prędkośc transmisji się przygotuj (właściwy kwarc dobierz z tabeli, chyba, że w module masz wyjście sygnału taktującego, wtedy odpalisz transmisje synchroniczną)
|
|
| Back to top |
|
 |
Jdsoul Poziom 18

|
17 Sep 2007 15:43 Re: Czy Bluetooth daje mocne zakłocenia? |
|
|
|
Czy ten BT występuje jako moduł wersji specyfikacji 1, czy 2 .
Chodzi o dostępne pasmo:) i usługi :)
Tzn. czy zestawia połączenie typu LAN na BT , czy Com ??
Osobiście mam BT starszej generacji i zestawienie połączenia sieciowego np. z komórką nie idzie tylko emulacja Com3, i 115 kB to już jest max :(.
Co zaś do zaobserwowanego poziomu zakłóceń to odbiornik radiowy FM w bliskim sąsidztwie BT głuchnie :) pasmami lub skrzętnie "demoduluje" szumy i trzaski.
Zastosowałbym jednak oddzielne komory metalowej obudowy i obowiązkowo filtry i kondensatory przepustowe pomiędzy BT i prockiem.
Zreszą nawet na kluczu USB goście zobili zaekranowany BT po jednej , a procka i pamięcią po drugiej stronie płyty.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Sep 2007 15:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
firefox_PL Poziom 15

|
17 Sep 2007 16:39 Re: Czy Bluetooth daje mocne zakłocenia? |
|
|
|
| Jdsoul wrote: |
| Czy ten BT występuje jako moduł wersji specyfikacji 1, czy 2 . |
Moduł WT11 jest wg. specyfikacji 1, WT12 wg. 2. Wszelkie specyfikacje można pobrać z ftp://elpromaelectronics.com/Bluegiga/WT12/
| Ch.M. wrote: |
| Nie oczekuj transmisji szybszych niz 1MB/s nawet w strefie bliskiej. |
nie nastawiam się na nic szybszego niż 115kbps, chcę w PDA komunikować się przez wirtualny COM w celu np. sterowania przekaźnikami albo jakimiś tego typu urządzeniami
Dzięki za pomoc, wniosek -> muszę przeprojektować płytkę :( a już tyle czasu nad nią spędziłem
|
|
| Back to top |
|
 |