Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Dysk startowy w XP


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Dysk startowy w XP
Autor
Wiadomość
elpr
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 909
Miasto: podlasie

Post#1 Post autora tematu 17 Lis 2003 15:04   

Dysk startowy w XP


Gdzie w XP twoży sie dysk startowy?, np. w Win 9x jest to:panel sterownia/dodaj/usuń programy, i jest tam opcja ytwóz dysk startowy natomias w XP nie mogłem tego znaleść pod ta lokalizacją.
Powrót do góry
   
oj
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 22 Kwi 2003
Posty: 6765
Miasto: Warszawa

Post#2 17 Lis 2003 15:17   

Re: Dysk startowy w XP


Tylko tak:

Windows XP Professional Utility: Setup Disks for Floppy Boot Install

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=en&FamilyID=55820EDB-5039-4955-BCB7-4FED408EA73F
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Lis 2003 15:17   





Powrót do góry
   
elpr
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 909
Miasto: podlasie

Post#3 Post autora tematu 17 Lis 2003 15:49   

Re: Dysk startowy w XP


Windows XP Professional Utility: Setup Disks for Floppy Boot Install
Sorry niemam XP robie to dla kumpla, mam wejść w pliki win XP i znaleść te komendy?
Powrót do góry
   
oj
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 22 Kwi 2003
Posty: 6765
Miasto: Warszawa

Post#4 17 Lis 2003 16:06   

Re: Dysk startowy w XP


Tym programem musisz stworzyć dysk startowy, nie ma takiej opcji w XP

Zobacz tutaj:

http://www.msinfo.pl/mssupport/Dokumenty...rtowe%20dla%20systemu%20Windows%20XP.htm
Powrót do góry
   
draakul
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Mar 2002
Posty: 492
Miasto: Zabrze

Post#5 17 Lis 2003 22:00   

Re: Dysk startowy w XP


--> elpr

Klikasz prawym przyciskiem na stację dyskietek w systemie i wybierasz polecenie 'formatuj'.

Tam zaznaczasz opcję 'stwórz dysk startowy' i jazda.

I masz gotowy dysk startowy (tak na marginesie linia poleceń zgłasza WIN ME ;)
Powrót do góry
   
Henryk_WS
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 21 Paź 2003
Posty: 57
Miasto: Głogów

Post#6 18 Lis 2003 12:25   

Re: Dysk startowy w XP


Windowsy NT ( a XP to też NT ) nie mają czegoś takiego jak dysk startowy.
Nie ma możliwości wgądu w NT i XP z dyskietki.
Chyba że dysk lub dyski są Fat32 to z dyskietki startowej Win 98.
Jeżeli NTFS nic nie można zrobić. Można przejrzeć dane na dysku tylko w innyk kompie z NT lub XP.
Jak wyżej opisano, można sobie zrobić dyskietki startowe do instalacji XP przy braku możliwości bootowania z CD.
Są to dyskietki tylko do instalacji - jak w NT.

Pozdrawiam !

Henryk
Powrót do góry
   
marek003
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Wrz 2002
Posty: 3599
Miasto: Lublin

Post#7 18 Lis 2003 12:51   

Re: Dysk startowy w XP


Popieram kolegę Henryka
Jeżeli XP jest na partycji ntsf pomimo stworzenia "dysku startowego" i tak nie obejży się danych tam zawartych - niemniej komputer powiedzmy ze wystartuje.
Jeżeli XP jest na zwylłaym fat lub fat32 wystarczy dysk startowy z win 9x

A zapytam twórcę topiku :
Po co mu jest potrzebny dysk startowy do XP (lub 2000 lub nt)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Lis 2003 12:51   





Powrót do góry
   
Clay
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 12 Sty 2004
Posty: 35

Post#8 15 Cze 2005 20:05   

Dysk startowy w XP


po to np. ze ma ktos taki problem jak ja tzn. przy wlączeniu w biosie bootowania z cdromu wyswietla mi "boot failutre" czy cos w tym stylu.. i nie moge zainstalowac win Xp.. najpierw musze win 98 a potem xp.. jak ktos wie jak zrbic dyskietek z win XP zebym mogl zainstalowac system to prosze o pomoc :D
Powrót do góry
   
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 33254
Miasto: Łódź

Post#9 15 Cze 2005 20:09   

Re: Dysk startowy w XP


Clay napisał:
"boot failutre" czy cos w tym stylu..

Szanownemu koledze nawet się nie chce dokładnie komunikatu przepisać?
Powrót do góry
   
jansel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 13 Mar 2005
Posty: 12
Miasto: Bydgoszcz

Post#10 15 Cze 2005 20:22   

Re: Dysk startowy w XP


clay
widze ze twoj hmm xp jest dosyc stary i plyta nie jest botujaca .. proponuje bez meczenia zassac sobie nowego xp z sp2 botujaca i nie bedziesz potrzebowal dyskietki startowej
Powrót do góry
   
Clay
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 12 Sty 2004
Posty: 35

Post#11 15 Cze 2005 22:50   

Dysk startowy w XP


jankolo
teraz zamierzam zrobic format... jak mam teraz win wgranego to mi sie ten komunikat nie pojawia tylko czyta windowsa od razu wiec raczej nie mam co czytać.. a co za tym idzie nie mam co przepisywac..
(aha.. ja kiedyś dostalem kare za to ze pisze posty takie jak ty.. tzn nie wnoszące nic nowego do tematu)
jansel
plyta jest bootujaca na pewno bo to nie moja plyta tylko znajomego i on z niej instalowal system normalnie.. tak jak pisalem.. mam cos zrąbane i nie czyta mi z cdromu przy uruchamianiu i raczej jedyne wyjscie to dyskietka
Powrót do góry
   
betonn
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 18 Lis 2003
Posty: 196
Miasto: Łódź

Post#12 15 Cze 2005 23:17   

Re: Dysk startowy w XP


Mam wrażenie że po mustawieniu sekwencji bootowania w biosie przed wyjściem z biosu nie zapisujesz zmian F10 i po restarcie bootuje starą sekwencją.
Czy Twoja płyta wspiera Boot Menu?
Czy CD-ROM jest sprawny? Możę przeczyść oczko lasera.
Powrót do góry
   
Clay
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 12 Sty 2004
Posty: 35

Post#13 16 Cze 2005 00:57   

Dysk startowy w XP


Mogę sekwencje bootowania na dwa sposoby ustawić.. w biosie i naciskając F8 przed startem systemu...dzieje się tak jak pisałem :D..ale już nie ma problemu :).. znalazłem w witrynie microsoftu te dyskietki i w tym momencie szykuje sie do instalowania windowsa :).. jeśli ktoś będzie potrzebował dysków startowych do instalki windowsa to w zależności od wersji systemu możne ściągnąć program do ich stworzenia (adres na dole).... 6 dyskietek.. trochę dużo :).. i nie wiem czy ktoś tez tak będzie miał ale nie można tych dyskietek utworzyć w windowsie xp.. ja mam drugi komputer z win98 i tam się da...

http://search.microsoft.com/search/results.aspx?st=b&na=88&View=pl-PL&qu=dysk+startowy+windows+xp
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Cze 2005 00:57   





Powrót do góry
   
wddf
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Sty 2005
Posty: 194
Miasto: Łomża

Post#14 16 Cze 2005 09:14   

Re: Dysk startowy w XP


Henryk_WS napisał:

Jeżeli NTFS nic nie można zrobić. Można przejrzeć dane na dysku tylko w innyk kompie z NT lub XP.

Można i na tym kompie co jest padnięty XP, co stoi na przeszkodzie?? Wsadzasz CD z XPkiem, uruchamiasz konsole odzyskiwania czy tam reperacji i można przeglądać, kopiować, usuwać pliki, nic prostrzego
Powrót do góry
   
elbob
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Maj 2003
Posty: 1340
Miasto: Podkarpacie

Post#15 16 Lip 2005 18:20   

Re: Dysk startowy w XP


Witam.

Zajrzyj np. tutaj -

"Jak uzyskać dyski rozruchowe Instalatora systemu Windows XP" -
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;PL;310994&product=winxp

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
KwoiteK
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 30 Paź 2002
Posty: 111

Post#16 17 Lip 2005 20:49   

Re: Dysk startowy w XP


Wszystko napisał draakul. Po co te następne posty to nie wiem

A odnośnie "zassać sobie nowego xp z sp2 botującą". Polak - złodziej. Podobno to stereotyp.
Myślę że już na ten temat wystarczy tej polemiki ! (TJT)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Dysk startowy w XP
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Dysk startowy w XP! (30)
dysk startowy (10)
Dysk startowy? (8)
dysk startowy (9)
dysk startowy (5)
dysk startowy ntfs (6)
dysk startowy pendrive (4)
Dysk startowy win 98 (6)
Dysk startowy XP z menedżerem (6)
Dysk startowy 2000, ME lub 98. (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.049 seconds

elektroda.pl temat RSS