Re: Analizator Widma Akustycznego 28 Kanałowy LED :)
Obudowa fajna jak z fabryki, wszystko pieknie ale dlaczego 28 kanałów?? Nie wiedze sensownego zastosowania takiego sprzetu jak dla mnie to 10 kanałów wystarcza ale chyba autorowi tego analizatora sie nudziło i zrobił aż tyle :)
Może jakby zrobić to na bargrafach to miałoby to ręce i nogi,
a tak to jakoś dziwnie niedzisiejszo to wygląda,
jak procesor to kolorowy wyświetlacz z Nokii i będzie bardziej ludzko to wyglądać
Witam
Ja osobiście zaprogramowałem analizator na lcd w Bascom na 16 kanałów w DFT i jest ładny efekt.
Podziwiam konstuktora za cierpliwość, precyzje i staranność. Konstukcja bardzo mi się podoba. Co do Monitora CRT nigdy nie osiągniesz efektu jak na diodach, mobilności noi najważniejsze satysfakcji.
Mnie też się podoba, ale można to zrobić prościej stosując 1 mikrokontroler z FFT. Filtry analogowe i to w takiej ilości to przesada. Zamiast tylu diód można zastosować 2-kolorowe matryce LED 5x7. Trzeci kolor (żółty) uzyska się zapalając na przemiennie czerwoną i zieloną diodę w matrycy. Może ktoś pokusi się o taki projekt?
Wydaje mi się, że we froncie obudowy nie ma żadnych otworów na LED. Wygląda to raczej tak, jakby LEDy były osadzone po prostu w płytce, której front ma czarny kolor. Wiercenie tylu otworów byłoby bez sensu.
Poza tym, faktycznie - sens wykonania takiego urządzenia jest dyskusyjny. Mialoby to zastosowanie np. w studio nagraniowym, ale - po pierwsze musiałoby być stereo, po drugie - dziś rzeczywiście uzywa się raczej urządzeń wyświetlających na monitorach, bo i większe rozdzielczości, i więcej możliwości...
sundayman wrote:
Wydaje mi się, że we froncie obudowy nie ma żadnych otworów na LED. Wygląda to raczej tak, jakby LEDy były osadzone po prostu w płytce, której front ma czarny kolor. Wiercenie tylu otworów byłoby bez sensu.
Krótki filmik jest tutaj: http://www.mikrocontroller.net/attachment/9201/fft32.avi. Jak dla mnie wygląda fajnie. A co do diod - jak się poszuka to i znajdzie się tanio. Jak robiłem zegar na ponad 300 LEDach 3mm (projekt z EdW) to za 300 szt. czerwonych diod 3mm zapłaciłem 18 zł. Do tego analizatora wszystkie diody kosztowałyby 31 zł + przesyłka.
Witam
Pomysł, wygląd i działanie ekstra. Tylko mnóstwo pracy trzeba włożyć żeby to wyglądało.
A to sprzęt fabryczny za około 300PLN (From Second Hend). Dodatkowo posiada korektor graficzny:D
Czy my (Polacy) zawsze muszą być tak marudni ? Po co on to robił, bezsensu taka konstrukcja, itp., itd.
Chciał to zrobił i super to wyszło.
Co do rozwiązań technicznych to się nie wypowiem, ale ma ten klimacik, którego nie mają wszelkie analizatory oparte na wyświetlaczach LCD. Z miła chęcią strzelił bym sobie 2 sztuki (stereo), ale za cienki na to jestem :(
Alton88 wrote:
Gorzej bedzie jak koledze sie znudzi zielony kolor diód i bedzie chciał zmienić na inny kolor :shocked!:
Ja tam widziałem rozwiązania modułowe (pierwsze fotki), więc teoretycznie wystarczy zmiana samych modułów z diodami, ale chyba nie będzie zmieniał, bo jak by dał tam np. niebieskie ledy, to był by prawdziwy koszmar :?
Piękna robota. Wykonanie profesjonalne. Ma poza tym swój urok. Musi bardzo efektownie wygladać w ciemniejszym pomieszczeniu. Przydatność dyskusyjna, ale efekt 100%. Poza tym jest to samodzielne urządzenie, czego nie mozna powiedzieć w analizatorach z winampa itp. :)
Witam,
odnośnie zastosowania to nadaje sie to raczej na estradę w celu wyrównania pasma zestawu nagłośnieniowego. Zapuszczamy sobie szum testowy i spoglądamy na analizator sprawdzając które częstotliwości należy na korektorze stłumić/podciągnąć aby uzyskać płaskie pasmo przenoszenia.
Fabryczne urządzenie np klark teknik
http://www.musiciansbuy.com/klark_teknik_dn6000_audio_analyzer_with_free_dn6000kit.html pozdrawiam
Panowie i Panie może zrobiliśmy wspólnymi siłami taki analizator widma akustycznego 30 punktowy?? Ma ktoś jakieś propozycje wyświetlania widma i zasilania całego układu. Filtry nie trzeba tutaj omawiać najlepiej zastosować analogowe. W grę do sterowania matrycy LED wchodzi mikrokontroler najlepiej Atmega.
Świetna robota!
To urządzonko nie jest tylko po to żeby sobie "migało". Jak widać jest zrobione w obudowie Rack więc nadaje sie na scene, a tam bez wiekszej ilości pasm sie po prostu nie obejdzie.
To co zostało pokazane wyżej (filmik autorstwa dowodca_armii) nie można raczej porównywać z tym 28 pasmowym analizatorem!
Ma ktoś jakieś propozycje wyświetlania analizatora widma 30-punktowego i zasilania. Czy dobrym rozwiązaniem byłoby sterowanie multiplexowe całej matrycy LED??
podziwiam samozaparcie.... Rispekt. Trzeba mieć to coś by zacząć i wykończyć takie COS!!! Efekt szokująco zaskakująco zniewalająco mi się podobający.A dokładności - pozazdrościć.