FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

INTEL & 3Com które karty LAN są lepsze

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> INTEL & 3Com które karty LAN są lepsze
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 18 Sep 2007 23:53   

INTEL & 3Com które karty LAN są lepsze

Tak jak w temacie które karty lan działają lepiej, stabilniej, wydajniej 3com ,czy intel proszę też o podanie dokładnych symboli, oraz zalety i wady.
Mam zamiar całą sieć oprzeć na kartach pochodzących od jednego producenta i stosowne zarządzalne swithe zamontować. Instalacja będzie w bloku.
Back to top

mbo
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 19 Sep 2007 07:04helpful post - solution   

Re: INTEL & 3Com które karty LAN są lepsze

Karty obu firm działają bardzo podobnie.
Znajdzie się wielu zwolenników obu firm.

Którąkolwiek wybierzesz będzie dobrze.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Sep 2007 07:04helpful post - solution   

Back to top

Hucul
Poziom 24
Poziom 24

Post#3 19 Sep 2007 07:08helpful post - solution   

Ja uważam , że 3com jest bardzo dobry , intel najwyżej dobry . Awaryjność jest podobna , lecz jakość i pewność to 3com .
Back to top

MarekPPN
Poziom 23
Poziom 23

Post#4 19 Sep 2007 07:09helpful post - solution   

Miałem styczność z obiema kartami.
3Com instalowałem kiedyś w sieci lokalnej - działają do teraz.
Karty intela mam w domu i nie mogę o nich złego słowa powiedzieć.
Back to top

flankerr
Poziom 11
Poziom 11

Post#5 19 Sep 2007 07:50helpful post - solution   

Mam sieciowki Intela i 3coma i obie bardzo dobrze się spisują, nie narzekam. Do intela miałem fajne sterowniki monitorujące i testujące pracę sieci.
Back to top

jedynygarf
Poziom 18
Poziom 18

Post#6 Post from the author of the topic 19 Sep 2007 11:05   

Moim zdaniem ranking kart zintegrowanych z którymi miałem styczność przedstawia się tak:

1. N-force (witryny na nich bardzo szynko się uruchamiają)
2. 3COM - (witryny bardzo szybko się uruchamiają , jednak podobnie jak VIA są dość wybredne obnośnie jakości kabla na linku 150m (nowy kabel)nie zadziałały ,a zmniejszenie prędkości do 10mb w niczym nie pomogło
3. Realtek - Karty działają poprawnie i tylko poprawnie jednak znakomicie się sprawują gdy kabel sieciowy jest słabej jakości lub znacząco przekracza normę 100m (mi zadziałała w 10mb na dystansie 200m jako jedyna z testowanych)
4. SIS - karty na Windows-oskich sterownikach działają w miarę OK, ale potrafią się same wyłączyć
5. VIA - karty są bardzo wybredne ,gdy jakość kabla drastycznie spadnie karty działają tragicznie i zmniejszenie prędkości do 10mb w niczym nie pomaga ,a wręcz jeszcze gorzej to działa

Kart Intela nie miałem okazji przetestować.
Testy na otwieranie się witryn były robione „na oko” jednak różnice były bardzo odczuwalne na 3com-ie i n-force wystarczy nadusić enter i witryna już jest na innych kartach trzeba około sekundy poczekać. Testy były robiona na różnych swithah opartych na VIA i realtek testy były powtarzane wielokrotnie przy różnych obciążeniach sieci.
Back to top

DooMinick
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 19 Sep 2007 12:43helpful post - solution   

Kupilem kiedys do domu 2 karty IBM oparte na Intelu, dzialaja bardzo dobrze, jednak ciut wyzszy transfer plikow jest na dwoch gigabitach nVidia i Realtek na tym samym odcinku 15m S-FTP (switch 100Mb Eusso).
Back to top

jedynygarf
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 Post from the author of the topic 19 Sep 2007 12:51   

Na samych transferach mi zbytnio nie zależy. Najważniejsze jest dla mnie ,aby podczas kopiowania obciążenie procesora było jak najmniejsze , jak i na jak najszybszym otwieraniu się witryn nawet na starych komputerach.

O wypowiedzi głównie proszę osoby testujące szereg różnych kart oraz Administratorów sieci.
Back to top

geniusm
Poziom 20
Poziom 20

Post#9 22 Sep 2007 15:38helpful post - solution   

3com stosuje w miejscach gdzie jest dużo kabla lub trudne warunki terenowe bo działają tam gdzie inne wysiadają. Modele 3c905 działają bardzo ładnie nawet na starych kompach.
Back to top

jedynygarf
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 Post from the author of the topic 22 Sep 2007 15:55   

geniusm wrote:
3com stosuje w miejscach gdzie jest dużo kabla lub trudne warunki terenowe bo działają tam gdzie inne wysiadają. Modele 3c905 działają bardzo ładnie nawet na starych kompach.

Dziękuje za porządną wypowiedz :) czy intela kiedyś testowałeś i czy wiesz czym poszczególne modele kart się różnią.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 22 Sep 2007 15:55   

Back to top

geniusm
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 22 Sep 2007 16:21helpful post - solution   

o intelu trudno mi coś sensownego powiedzieć. Kiedyś miałem intela jeszcze na ISA i głupiała ( raz działała, raz nie ) no ale to dawno było - więc w sumie nie wiadomo co jej było. Jeżeli chodzi o nowsze karty intela to ( w porównaniu z 3com ) są chyba bardziej czułe na wyładowania atmosferyczne. W jednej okolicznej sieci po każdej burzy wymieniali kilka kart ( mieli intele ). tam gdzie się spaliły zakładali 3com i jak na razie spokój ...

o ile karty są ok, to już switche 3com ( te nowsze szczególnie ) to z 3com mają chyba tylko tyle wspólnego że mają ich logo na obudowie ... a może to mi sie trafiły trefne sztuki ? nie wiem. miałem cztery i wszystkie poszły ( paliły się porty szczególnie tam gdzie ilość kabla znacznie przekraczała 100 metrów (+ przewieszki ).
Back to top

jedynygarf
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 Post from the author of the topic 22 Sep 2007 16:26   

Czy poza mniejszą awaryjnością zauważyłeś może szybsze otwieranie się witryn w 3comie ?? co do swithy to miałeś zarządzalne czy nie , bo nie zażądzalne z 3comem nic wspólnego nie mają pod względem hardware i są produkowane na Tajwanie tak samo jak ap i karty radiowe ino ich logo.
Back to top

baczek007
Poziom 17
Poziom 17

Post#13 26 Sep 2007 09:05helpful post - solution   

Karty sieciowe "testowane" w zyciu, tzn na routerze obslugujacym kilkaset uzytkownikow. System operacujny linux, komilowane najnowsze stery pod karte.

Realtek 8139 - badziew. Nadaje sie znakomicie do zastosowan domowych. Przy duzym obciazeniu siada.

3Com (modelu nie pomne) - duzo lepsza od relteka. Niestety zdarzalo sie, ze przy duzym obciazeniu dostawala czkawki.

Intel 10/100 - dzialaja wysmienici. Zadnych zwosow ani czkawek.

Moj ranking jest taki
Intel
dlugo nic
3COM
dlugo nic
nic
dno
3m mulu
Realtek

Kart zintegrowanych nigdy nie testowalem, mam obawy czy sie sprawdza. Sadze ze sa klasy realteka, czyli idealne do domu, nie nadajace sie do powaznych zastosowan.
Back to top

jedynygarf
Poziom 18
Poziom 18

Post#14 Post from the author of the topic 26 Sep 2007 11:24   

Jakie konkretnie model polecasz Intela.

Czy miał ktoś jeszcze doświadczenie z kartami 3com-a ??

-------------------------------------------
orty poprawiane :P
Back to top

baczek007
Poziom 17
Poziom 17

Post#15 26 Sep 2007 11:29   

Wszystkie intelki (juz kilkadziesiat sztuk) to Intel PRO 10/100.
Back to top

jedynygarf
Poziom 18
Poziom 18

Post#16 Post from the author of the topic 26 Sep 2007 11:32   

Z jakimi swithami to współgrało ??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Sep 2007 11:32   

Back to top

adikbo
Poziom 19
Poziom 19

Post#17 26 Sep 2007 11:54helpful post - solution   

Witam,

Co do kart sieciowych 3Com - testowałem w sieci wiele różnych modeli 3Com od modelu 3c509 poprzez 3c900 3c905 do 3cSOH0100. Wszystkie pracują do dzisiaj w sieci produkcyjnej w dość trudnych warunkach (zapylona stolarnia oraz duża ilość urządzeń przemysłowych: tokarek, frezarek). Wszystkie podłączone do switcha 3c16467 Baseline zwykłym przewodem sieciowym UTP. Niektóre z tych kart mają datę produkcji 1995 i od tego czasu działają w sieci po 12h na dobę.

Co do kart Intela to mam w sieci dwie sztuki i większych problemów z nimi nie odnotowałem.

Karty zintegrowane - wszystko zależy od szczęścia. Najgorsze są wszelakie Realteki, SISy i VIA. Spotkałem kiedyś zintegrowany na płycie kontroler Intela i był ok.
Nie polecam natomiast rozwiązań zintegrowanych dawnego Compaqa. Strasznie czułe i delikatne. Przewód 50m kiepskiej jakości i można zapomnieć o 100Mbit.

Reasumując: Intel i 3Com - TAK; reszta tylko na krótkie linki.

No i oczywiście sprawa najważniejsza czyli switche. Żaden D-Link, Edimax, Asmax ani temu podobna padaczka. Jeżeli chcesz mieć dobrą sieć - zainwestuj w porządny zarządzalny przełącznik 3Com, AlliedTelesyn, Nokia, Alcatel albo CISCO. Ewentualnie sprzęt sieciowy HP daje sobie radę. Reszta sprzętu - szczególnie tego popularnego - tylko do domu lub małego biura.
Back to top

kudlaty
Poziom 15
Poziom 15

Post#18 29 Sep 2007 12:33helpful post - solution   

Wiec i ja sie wtrace.
3com testowalem glwonie 905 sa ok jesli chodzi o srednie obciazenie sieci w wypadkach ekstremalnych pod linuxem dostaja czkawki zwiech itp.
Intel 10/100 Pro zachowywal sie o wiele stabilniej tzn zachowuje sie stabilniej i da sie go mocniej obciazyc. Coz jeszcze trzbea wziasc tu pod uwage iz mimo iz intel 10/100Pro wystepuje duzo roznia sie chipsetem jego rev itp i sa dedykowane do roznych zastosowan, wiec jesli chcesz stabilnej i wydajenj karty wybierz intel 10/100 Pro Server
Ps karty te testowalem tzn i dzialaja z switchami HP seri ProCurve na 3com nie patrzylem bo na moje oko to wydajonosciowo sa daleko za HP :)
Back to top

jedynygarf
Poziom 18
Poziom 18

Post#19 Post from the author of the topic 29 Sep 2007 12:38   

Wydajność aż tak mocno niejest mi potrzebna ważniejsze jest aby przy kopiowaniu danych obciążenie procesora zbyt mocno nie wzrastało, oraz aby witryny jak najszybciej się uruchamiały.
Back to top

robball
Poziom 17
Poziom 17

Post#20 29 Sep 2007 13:23helpful post - solution   

Według mnie różnice 3com a intel są prawie żadne, obie firmy dobre, jednak osobiście wybrałem intela, z 3com'em miałem problemy na serwerze na linuksie serii 2.4 (raz na kilka miesięcy zwis, potrzebny jest wtedy reset transceivera). Na stacjach klienckich 3com rewelacyjny, a używane 3c905 jest zazwyczaj tańsze niż Intel 10/00.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> INTEL & 3Com które karty LAN są lepsze
Page 1 of 1
Similar topics
Nie działa mi karta sieciowa 3Com w moim LAN a działała (2)
Pamięci - które są lepsze? (12)
Które chłodzenie lepsze? (3)
3Com Megahertz 10/100 Lan PC Card - Sterowniki pod XP (8)
Problem z wymianą karty Intel 2100b na Intel 2200bg w MINIPC (6)
Wymiana pamieci RAM 512->1024 "w które gniaz (2)
Sieciówka intel czy 3com? Co jest lepsze? Zastosowanie w 2k3 server. (6)
które chołodzenie lepsze dla P4 ?? (5)
...które chłodzenie grafiki lepsze.... (10)
doradzcie które pamieci lepsze? (18)

Page generation time: 0.281 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed